Höstnytt 2017: vecka 38

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Vi förändrar vår startsida!

Som ni säkert märker har startsidan fått sig en annorlunda stil. Istället för bara inlägg som ligger här kommer vi från och med nu även ha lite andra saker liggandes på startsidan. Allt för att det ska bli enklare att hitta till våra artiklar och projekt.

Vi hoppas att ni kommer att gilla den nya startsidan.

Har ni några frågor eller funderingar – skicka ett mejl till info@escpanelen.se

 

Väl mött!

/ESC-Panelens skribenter

 

 

Håll koll på alla antagningar som är igång just nu

Vi har laddat upp vår antagningssida med fler antagningar. Just nu går det att skicka in bidrag till följande länder (inom parentes står datum när antagningen stänger):

 

  • Schweiz (22 september)
  • Lettland (15 oktober)
  • Cypern (20 oktober)
  • Island (20 oktober)
  • Serbien (20 oktober)
  • Irland (6 november)
  • Frankrike (30 november)

 

Fler länder lär tillkomma under hösten. Vi uppdaterar så snart vi får info om länders antagningar.

OBS! Ett förtydligande om att Frankrikes antagning har fått slutdatumet 30 november.

 

 

Nationella-info

Norsk Melodi Grand Prix 2018 fick in ca 1200 bidrag

Norges antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2018 hölls öppen i ca ett halvår innan den avslutades i förra veckan. Nu har TV-bolaget NRK sammanställt andelen inkomna bidrag och denna gång är det rekordnivåer: man fick in ca 1200 bidrag! Enligt uppgifter från NRK kommer ett intensivt arbete påbörjas där endast 10 bidrag ska plockas ut till den nationella finalen som hålls i Oslo Spektrum senare i vinter. Det exakta datumet för finalen är inte officiellt än.

 

Danmarks antagning avslutad – men det ska fortfarande gå att skicka in bidrag

I fredags (15:e september) avslutades den officiella antagningen till Dansk Melodi Grand Prix 2018. Enligt reglerna som släpptes i somras är dock antagningen fortfarande öppen, men det är då inte säkert att ditt tävlingsbidrag kommer med till DMGP 2018. Vill du chansa finns det fortfarande chansen via denna länk.

Bidrag som inkom till och med den 15:e september har DR garanterat att de kommer tas i åtanke till det juryarbete som nu väntar.

 

Malta har fått ihop 30 bidrag till nästa omgång

Malta kommer att hålla en finalkväll som uttagningsmetod till ESC 2018. Under sommaren höll TV-bolaget PBS/TVM sin antagning öppen och den stängdes den 1:a september. Efter antagningen hade hela 129 bidrag skickats in, och sedan dess har en första gallring genomförts. Av de 129 inskickade låtarna är det nu endast 30 bidrag kvar som tävlar om 16 platser i den nationella finalen senare i vinter.

PBS/TVM har också gått ut med namn på de artister som är kvar och deras låttitlar. Bland de som är kvarvarande i tävlingen känns flera namn igen från tidigare års uttagningar t.ex. Brooke Borg, Deborah C, Joseph Tabone, Lawrence Gray och Stefan Galea. Några artister har fått med två bidrag till andra omgången, men det är oklart om det kommer att godkännas att en artist tävlar med flera bidrag. Läs mer om vilka artister som är kvar i vår artikel här.

 

Italien väljer genom San Remo-festivalen

Italienska TV-bolaget RAI har nu bekräftat Italiens deltagande i ESC 2018 i Portugal, och i uppgifter till ESCToday.com säger man att det blir artist- och bidragsval genom den klassiska San Remo-festivalen. Mer info om specifika regler för denna kommer vid senare tillfälle.

 

Isländska tävlingsdatum är presenterade – avbrott en vecka mellan andra semin och finalen

I samband med att isländska TV-bolaget RÚV öppnade sin antagning till Söngvakeppnin 2018 kom också besked om tävlingsform och tävlingsdatum. Precis som ifjol blir det två semifinaler med totalt 12 tävlande, där tittarna enbart avgör vilka som går till final. I finalen är det en mix av tittar- och juryröster som avgör vem som slutligen får tävla för Island i ESC 2018 i Portugal.

Ifjol (2017) hölls Söngvakeppnin för första gången på väldigt sena datum, i månadsskiftet februari/mars istället för januari/februari. Till 2018 fortsätter man på samma spår, men tidigarelägger något. Semifinalerna hålls den 10:e och 17:e februari i Háskólabíói, medan finalen hålls i Laugardalshöll den 3:e mars. Om detta schema står sig kommer finalisterna få en extra vecka på sig att ladda om inför finalen.

 

Cypern håller i final – svenskgrekisk låtskrivare står bakom tävlingsbidragen

Efter två år med internval med Thomas G:son som låtskrivare bakom såväl gruppen Minus One som sångaren Hovig, väljer ny det cypriotiska TV-bolaget CyBC en ny metod för uttagning: en nationell final. Denna gång har man internt valt ut låtskrivaren Alex Papakonstantinou att skriva samtliga tävlingsbidrag för den final som senare ska hållas i vinter. Denna Alex P. har tidigare stått bakom ESC-bidrag för Grekland (2007), Azerbajdzjan (2009) och Cypern (2012).

Just nu håller CyBC en antagning för intresserade artister att tävla i finalen. Är du över 16 år och är av (eller har föräldrar som är av) cyprotiskt ursprung och är intresserad av att försöka komma med så ska du skicka in en intresseanmälan. Hur du går vidare med detta kan du läsa mer om här.

OBS! Enligt de regler som CyBC släppt så kan de, om de vill, gå vidare med kandidater utan att hålla i en final.

 

Irland håller öppen antagning för att utse artist och bidrag

Irlands nationella TV-bolag RTÉ har meddelat att Irland tänker delta i ESC 2018 i Portugal. Hur artist och bidrag kommer att väljas ut är dock inte spikat än, men, RTÉ har en antagning igång för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen är öppen till och med den måndagen den 6:e november 2017 kl. 18:00 CET.

En expertpanel kommer att bedöma bidragen som skickas in genom denna antagning tillsammans med tävlingsbidrag som RTÉ eventuellt själva beställer in från låtskrivare och artister. RTÉ har sagt sig förbehålla rätten att kunna välja artist och bidrag utanför denna process. Det är oklart om detta innebär att det bara blir ytterligare internval för Irlands del, vilket har varit metoden de senaste två åren.

Antagningen sker enbart via e-post. Om du/ni vill delta i Irlands uttagning 2018 så ska du/ni skicka ett mejl till denna e-postadress: Eurovision2018@rte.ie

Bifoga tävlingsbidrag i mp3-format (192kbps) eller genom SoundCloud-länk.

Läs mer här för all info.

 

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

Kroatien har bekräftat deltagande

Kroatiens nationella TV-bolag HRT har meddelat att Kroatien gör ett tredje år i rad i Eurovisionen. Efter flera år av misslyckanden valde ju landet att ta en time-out från Eurovisionen innan man återkom år 2016 i Stockholm och tog finalplats för första gången sedan 2009. I år, 2017, gjordes denna bedrift om.

Hur artist och bidrag ska utses denna gång är oklart, senaste två åren har internval varit det aktuella.

 

Slovenien har bekräftat deltagande

Slovenska TV-bolaget RTVSLO har till ESCToday.com meddelat att man har för avsikt att delta i ESC 2018 i Portugal. Artist och bidrag kommer att väljas ut genom en nationell uttagning i en idag okänd omfattning.

 

Storbritannien har bekräftat deltagande

Big Five-landet Storbritannien har nu också meddelat genom TV-bolaget BBC att man har för avsikt att fortsätta tävla i Eurovision Song Contest. Storbritannien är ju det land som deltagit i flest finaler i rad: varje år sedan år 1959, vilket gör att det år 2018 blir det 60:e året i rad som Storbritannien tävlar i en Eurovisionfinal. Dock kan det tilläggas att det blir den 61:a i ordningen eftersom man även deltog år 1957 men inte år 1958. Storbritannien är också ett av ESC:s största framgångssagor med 5 segrar och hela 15 andraplatser i bagaget. Men på senare år har man istället haft fruktansvärd otur och hamnat i botten i stort sett vartenda år, särskilt sedan Eurovisionen utökades med semifinaler inför finalen. Senast man vann var 1997 med Katrina and the Waves.

De senaste två åren har BBC hållit en nationell final för att låta brittiska folket bestämma representant- och bidragsvalet. Om så blir fallet även 2018 återstår att se.

 

Enligt uppgifter ska anmälningarna till att vilja delta i Eurovision Song Contest 2018 nu vara avslutade…

… Men eftersom att EBU ännu inte har publicerat deltagarlistan till Lissabontävlingen så är det ännu inte helt spikat vilka länder som kommer att delta. Till dags dato har runt 30 länder sagt officiellt ja till olika källor, och av dessa är just nu ett 20-tal igång med förberedelser till nationella uttagningar. Hur många länder som de facto kommer till start i Lissabon i maj 2018 kommer att bli officiellt, frågan är dock bara: när?

 

 

Övriga nyheter

För sjätte året i rad ser Slovakien utan att säga nej tack till Eurovisionen

Senast vi såg Slovakien tävla i Eurovision Song Contest var i Baku 2012, då man kom sist i sin semifinal. Därefter har landets nationella TV-bolag RTVS varje år sagt nej till att återvända till tävlingen. Någon comeback till ESC 2018 i Portugal ser det i dagsläget inte ut att bli heller, efter att TV-bolaget meddelat till ESCToday.com att man inte tänker delta. Därmed är nej-listan utökad med ett namn till. Utöver Slovakien har också Andorra, Luxemburg, Monaco och Turkiet sagt nej (åtminstone enligt uppgifter till ESCToday.com).

 


 

Kommentera