Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

2 771 bidrag skickades in till Melodifestivalen 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2018. Antagningen till Melodifestivalen 2018 avslutades på kvällen måndagen den 18:e september 2017. Nu ska SVT gå igenom alla inskickade bidrag innan det är dags för urvalsjuryn att sätta igång med sitt arbete att välja ut halva startfältet.

Timmarna efter att antagningen stängt redovisade SVT att hela 2771 bidrag hade skickats in. Av dessa gick 2324 till ordinarie tävling medan 447 gick till Allmänhetens tävling. Oavsett är detta den högsta bidragssiffran tävlingen fått in sedan Melodifestivalen 2012.

 

Samma antagningsupplägg som ifjol

Årets antagning hade samma upplägg som tidigare år, dvs. att det fanns två antagningar: en för etablerade låtskrivare (Ordinarie tävling) och en för allmänheten (Allmänhetens tävling, som för många år sedan hette Webbjokern). Att gå via Allmänhetens tävling ger dock inte längre någon automatisk biljett till Melodifestivalen, utan dessa tävlar på lika villkor om platserna i tävlingen som Ordinarie tävlings bidrag, med skillnaden att det görs en uppdelning inför. Hur den sedan ser ut inne i juryrummet är inte känd.

 

Vad händer nu?

Nu ska SVT gå igenom alla bidrag som inkom och därefter görs ett urval till den jury som ska utse sina 14 bidrag som ska få tävla i Melodifestivalen 2018. När juryn är klar tillsätter SVT lika många bidrag, däribland ett bidrag till P4 Nästa-jokern Stiko Per Larsson. Från SVT:s kvot kan det förekomma specialinbjudningar till låtskrivare och artister, men SVT äger också rätten att plocka bidrag från urvalsjuryns ratade hög.

Någon gång i sena hösten lär vi få ett besked om vilka bidrag som valts ut och med dessa tillhörande artister. Men räkna med att kvällspressen snart är igång med sina ”förhandstips”…

 

Viktigt att veta för er som skickade in bidrag

Nu när antagningen är avslutad är det viktigt för er kompositörer och textförfattare som skickade in bidrag att känna till att SVT har rätten att blockera era låtar fram till den dagen då alla 28 tävlingsbidrag offentliggörs. Om du/ni inte blivit utvalda till den dagen har ni därefter rätten att släppa bidraget fritt för offentlig spelning om ni så önskar.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen