Sommarnytt augusti 2017

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna månadsnyhetsuppdatering för augusti 2017 sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste tiden. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuellt just nu

Dags för final av P4 Nästa 2017 – första artist till Melodifestivalen 2018 kan bli utsedd nu

Denna lördag (26:e augusti) hålls den stora riksfinalen av Sveriges radios musiktävling P4 Nästa. Finalen hålls i Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress. Det är för övrigt första gången som finalen hålls inomhus, dock andra gången den hålls i Linköping (alla tidigare år har det varit på nöjesfältet Liseberg i Göteborg). Det är varje enskilt P4-distrikt som först haft egna uttagningar, därefter har en SR-jury valt ut 8 av dessa vinnare som får göra upp om segern. Vinnaren får sin låt spelad P4 under hösten och blir dessutom testad på Svensktoppen. Men, för en av de 8 artisterna kommer också ett erbjudande komma från SVT – nämligen om en jokerplats i Melodifestivalen 2018.

Programledare för sändningen är Linda Sundblad och Annika Jankell, och utöver de tävlande kommer också Darin, Pernilla Andersson och fjolårets P4 Nästa-vinnare Noomi att uppträda som gästartister.

Läs mer om de tävlande här.

 

 

ESC 2018-nyheter

EBU förändrar regler för kommande Eurovisioner

Efter den kris som uppstod i samband med Ukrainas värdskap i våras har EBU beslutat att införa några regelförändringar för ESC. Bland annat vill man poängtera att Eurovision Song Contest är ett icke-politiskt event och att man därför totalförbjuder politisk propaganda och politiskt innehåll i sångerna. Men att detta även gäller för värdnationen att ej marknadsföra t.ex. sig själva, kommersiella bolag etc. som strider mot reglerna. Värdnationen kommer också få tydligare regler kring produktionen av tävlingen och att man måste hålla deadlines. Annars har EBU rätten att byta värdland.

Men den stora nyheten i det hela är att varje lands delegation kommer från och med år 2018 enbart får bestå av personer som inte har några som helst restriktioner att få komma in i värdlandet. Detta kan alltså teoretiskt sett innebära att om ett land t.ex. har valt ut en artist som av något skäl inte är välkommen in i värdlandet så måste man byta artist.

En ytterligare justering görs i kriterierna för juryröstningen. Varje lands programföretag (den som gör själva utsändningen) måste se till att samtliga jurymedlemmar ej har någon som helst relation till något lands tävlande. Detta för att jurymedlemmarnas omröstning ska vara en professionell bedömning baserat på erfarenhet och deras färdigheter. Dessutom har varje lands programföretag som gör utsändningen en skyldighet att se till att juryn inte avslöjar sina resultat i förväg eller att jurymedlemmarna delar och diskuterar bedömningar med varandra.

 

”10 days of confirmations”

Under augusti har sajten ESCToday.com haft dagliga presentationer om länder som har bekräftat deltagande i ESC 2018 i Lissabon. Under dessa dagar hann man med att få in 11 bekräftelser utöver de som redan hade bekräftat. Enligt ESCToday.com har totalt 18 länder meddelat dem sitt intresse att delta i ESC 2018. Då har de dock inte räknat med Sverige, som ju mer eller mindre är officiellt bekräftade. Utöver Sverige är det dessa länder som ESCToday.com hittills har fått kontakt med att tävla:

 

 • – Azerbajdzjan
 • – Belgien
 • – Danmark
 • – Estland
 • – Frankrike
 • – Irland
 • – Island
 • – Lettland
 • – Litauen
 • – Malta
 • – Nederländerna
 • – Polen
 • – Portugal (värdland)
 • – Rumänien*
 • – Schweiz
 • – Serbien
 • – Sverige
 • – Tyskland
 • – Österrike

 

* Rumäniens nationella TV-bolag TVR måste, enligt ESCToday.com, vänta med sin bekräftelse till september. Detta på grund av att TV-bolaget måste få sin budget godkänd av rumänska staten, vilket inte sker förrän då.

 

…men Andorra med flera säger återigen nej

Ett par länder har än så länge också avböjt deltagande. Däribland Andorra, som senast deltog i ESC 2009 i Moskva. Därefter har landet inte återkommit av bland annat ekonomiska skäl men även ointresse. Ett annat land som det också ser svårt ut att få till en comeback för i nuläget är Bosnien-Hercegovina, vars TV-bolag de senaste åren haft stora ekonomiska problem. Även om dessa nu verkar ha börjat lösa sig lite grann så är det väldigt svårt att tala för en bosnisk comeback i Portugal. Men man ska aldrig säga aldrig.

Så här års kommer också den vanliga nyheten att Turkiet återkommer igen efter flera års frånvaro. Och som sedan dementeras direkt som falsknyhet. Så även i år. Dock ska vi inte dra några slutsatser än innan vi har alla fakta på bordet.

Saknar du länder i ESC? Eurovision.tv har satt ihop en film om länder som tävlat förut men inte längre. Den går att se via denna länk.

 

Nationella uttagningar

Dansk Melodi Grand Prix avgörs i Aalborg den 10:e februari 2018

Danska TV-bolaget DR har nu presenterat att man ska hålla sin final av Dansk Melodi Grand Prix 2018 i Aalborg den 10:e februari nästa år. Det är sjunde gången som Aalborg står värd, senast år 2015. Då liksom nu hålls tävlingen i Gigantum Arena.

Utöver detta har DR också meddelat att det blir samma programledarpar som ifjol: Annette Heick och Johannes Nymark.

Det finns fortfarande möjlighet att skicka in bidrag till DMGP 2018 – klicka här för att komma till regelverket.

 

Så här ska Portugal utse artist och bidrag på hemmaplan

2018 års värdland Portugal har kommit med besked om hur de ska välja artist och bidrag. Det blir två semifinaler, vilka hålls den 18:e och 25:e februari 2018, samt en final, som hålls den 4:e mars 2018. Semifinalerna kommer att hållas i TV-bolaget RTP:s studios i Lissabon medan finalen hålls i Guimarães i norra Portugal.

Totalt kommer 20 bidrag att väljas ut där RTP fördelar 10 bidrag vardera till respektive semifinal. Från varje semifinal kommer fem bidrag gå till finalen, totalt gör alltså 10 bidrag upp om segern.

Bidragen väljs ut genom en något annorlunda modell. 17 av 20 bidrag väljs ut genom att RTP bjuder in låtskrivare och kompositörer att själva göra bidragen och välja ut artisterna. På samma sätt gjordes till 2017 års uttagning. De resterande tre platserna fördelas så här:

 

 • – Ett bidrag tillsätts av 2017 års vinnare Salvador Sobral, som själv bjuder in en låtskrivare/kompositör till tävlingen som gör tävlingsbidraget och väljer ut en tävlingsartist.
 • – Ett bidrag tillsätts genom en slags webbjokertävling i Master Class radio show. En jury väljer ut en låtskrivare/kompositör som får göra ett tävlingsbidrag.
 • – Ett bidrag tillsätts genom en nationell antagning för både etablerade och oetablerade låtskrivare och kompositörer. De som bjuds in är portugisiska medborgare (både boende i Portugal eller utomlands), icke-portugisiska medborgare bosatta i Portugal samt medborgare i afrikanska länder där portugisiska är ett officiellt språk.

 

Hela regelverket för den portugisiska uttagningen finns att hämta här.

 

Serbien förändrar uttagningsprocessen – oklart om folket får vara med och bestämma

Genom åren har Serbien haft olika uttagningsprocesser, men på senare år har det allt oftare blivit internval. Till ESC 2018 i Portugal kommer processen att förändras. Istället för ett helt hemligt internval, som det var ifjol, har TV-bolaget RTS bjudit in intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Vem som helst i världen får skicka in bidrag, dock måste artisten inneha serbiskt medborgarskap. Dessutom måste bidragen framföras på något eller några av Serbiens nationella språk eller minoritetsspråk.

Hela regelverket finns här.

 

Bidrag skickas in till följande adress:

JMU, Radio-televizija Srbije,
Zabavni program,
Muzička redakcija,
Takovska 10,
11000 Beograd

OBS! Märk kuvertet med Pesmu Evrovizije 2018.

Deadline att skicka in bidrag är 20 oktober 2017.

 

Efter att antagningen har stängt kommer en jury granska alla bidrag och slutligen välja ut ca 10 bidrag som går vidare till en andra omgång. Vad som sker därefter är dock ganska oklart, dvs. om det blir ytterligare ett juryval eller om ev. tittarna får komma in och bestämma vem som ska få åka.

 

Österrike fortsätter att välja internt till Eurovision Song Contest

ORF har nyligen bekräftat sitt deltagande i ESC 2018, och har nu också meddelat att man kommer att välja artist och bidrag internt. Hur detta sedan utvecklar sig är i dagsläget oklart.

Sedan år 2014 har Österrike inte bara lyckats vinna Eurovision Song Contest och stå värd, man har även lyckats ta sig till final två gånger på raken. Detta efter flera år av dåliga slutplaceringar i denna tävling.

 

 

 

Övriga nyheter

Eurovision i Asien börjar ta form – men fortfarande oklart när den första upplagan blir av

Eurovision Song Contest har genom åren spridit sig till olika familjeevents som t.ex. Junior Eurovision Song Contest, Eurovision Young Dancers och nu senast i somras med Eurovision Choir of the Year. Sedan ett par år tillbaka har det planerats för en asiatisk version av Eurovision Song Contest, men det har varit oklart när den kan bli verklighet. Fortfarande är det oklart när den blir av, men nu har EBU lanserat en hemsida under namnet EurovisionAsia.tv som uppdateras med information om hur arbetet fortskrider.

Är det snart dags för denna tävling att äga rum? Det återstår att se!

 

Junior Eurovision firar 15 år – får förändrat röstningssystem (igen)

I år är det Georgien som står värd för Junior Eurovision Song Contest. Landet tog hem segern i fjolårets tävling, vilket var deras tredje i ordningen. Men det är således första gången man står värd för tävlingen, som kommer att äga rum i huvudstaden Tblisi söndagen den 26:e november. Arenan heter Olympic Palace och tar in ca 4 000 personer.

Det är för övrigt den 15:e upplagan av JESC som äger rum i år.

EBU har meddelat att röstningssystemet, som redan förändrades ifjol, kommer att ändras på nytt. Nu ges nämligen publiken en chans att rösta i programmet, en möjlighet som ej fanns ifjol. Från fredagen den 24:e november till söndagen den 26: november hålls en omröstning igång för publiken på tävlingens officiella hemsida. Det kommer vara möjligt att se 1 minut av varje lands repetition på röstningsplattformen. En första omgång avslutas kl. 15:59 CET på sändningsdagen. När alla bidrag har framförts i sändningen öppnas omröstningen på nytt i ca 15 minuter. Hela detta resultat vägs samman med juryernas röster. Totalt väger onlineomröstningen upp 50% av resultatet.

 

I Georgien kommer 16 länder att delta, däribland Portugal som återvänder efter 10 års frånvaro. Sverige deltar ej.

 


 

Kommentera