Sommarnytt 2017: vecka 25

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden. Detta är säsongens sista officiella veckouppdatering, men vi fortsätter att uppdatera helhetligt i sommar!

 

Panelen informerar

Alexander och Linn lämnar ESC-Panelen

Sedan 3 år och 6 månader respektive 1 år och 8 månader har panelen haft med skribenterna Alexander och Linn. Men nu efter säsongen 2017 har de båda valt att lämna panelen för att gå vidare med annat i livet. Vi skribenter som är kvar i panelen önskar dem båda lycka till med vad som än står för dörren och tackar dem båda för deras insatser.

Alexander bifogar här nedan en hälsning om sin tid i panelen.

 

Tack för mig!

Jag, Alexander, har varit med som skribent för panelen sedan december 2014, då det första jag gjorde var julkalendern Vägen till Wien. Sedan dess har jag sysslat med lite vad som helst, allt från poddande till veckonyheter och livebloggande under såväl Melodifestivaler som Eurovisionsfinaler. Nu är det ändå dags för mig att gå vidare och tacka för min tid här på hemsidan. Eurovisionen har alltid betytt mycket för mig, och det kommer den ju nog fortsatt att göra, trots att mitt bevakande just på den här plattformen tar slut. Till en början kommer jag rycka in och göra den finländska allmänna värnplikten, något varje myndig finländare måste göra. Efter det kommer jag fortsätta vidare, flytta hemifrån och högst troligen börja studera vid Helsingfors Universitet. I och med det så vet jag inte för tillfället hur mycket tid det kommer att ta, och därför väljer jag att sluta här.

Jag vill passa på att tacka alla, såväl panelkollegor som läsare, som under de senaste 2 och ett halvt åren har givit mig både diskussion och huvudbry. Tack för alla kommentarer, lyssningar och gillningar ni givit mig, det här är på alla sätt en tid och en upplevelse jag kommer ta med mig långt här i livet.

Så skepp och hoj från andra sidan Östersjön, och kom nu ihåg att ibland ge lite grannröster åt oss i öst också, vi behöver verkligen dem 🙂

/Alexander

 

Sommartider för oss – ny tillfällig design på hemsidan

Nu under sommaren kommer vi köra ett annat tema på hemsidan, nämligen sommargrönt. En del material som publicerades under vintern och våren kommer att hamna i arkivet, men vi kommer länka till dessa projekt under denna vecka.

 

ESC 2018-nyheter

RTP och EBU har träffats i ett första inledande möte

I förra veckan hölls ett möte mellan det portugisiska TV-bolaget RTP, EBU och Eurovisionens referensgrupp i Genève, där man hade en inledande dialog inför nästa års Eurovision Song Contest. Bland annat fick den portugisiska delegationen presentera sina inledande planer för arrangemanget 2018. Bland annat diskuterades värdstad och arenor. Samtidigt gjordes också en utvärdering av 2017 års tävling och nyckelpersoner kring årets tävling i Kiev som var med på mötet lämnade över en rad tips till nästa års värdland.

Vad man kom fram till på mötet offentliggjordes dock inte, så det dröjer ett tag till innan vi vet exakt hur RTP tänker välja bland annat värdstad och arena. Det är också fortfarande oklart vilka tävlingsdatum som är aktuella.

 

 

Nationella-planer

Antagningen till Melodifestivalen 2018 öppnar 1 september

Under helgen som gått har SVT skickat ut en inbjudan till låtskrivare och artister att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2018. Än så länge har inget regelverk presenterats, men av det som framgår av inbjudan är att det just nu inte ser ut att bli någon större förändring av själva tävlingsupplägget. 28 bidrag kommer att väljas ut; till ena hälften av en urvalsjury (efter den nationella antagningen) och till andra hälften av SVT själva. En plats i tävlingen går till en av de tävlande i riksfinalen av P4 Nästa (f.d. Svensktoppen nästa) och dess bidrag ingår i SVT:s kvot.

Antalet deltävlingar är inte officiellt, ej heller om Andra chansen blir kvar, så det får vi återkomma om så snart SVT presenterat städerna, vilket troligen lär ske i slutet av sommaren eller i början av hösten.

Antagningen öppnar den 1:a september och stänger den 18:e september.

Läs mer om detta här.

 

 

Övriga nyheter

På midsommarafton släpps ESC 2017 på DVD

Den här veckan kommer årets Eurovision-dvd att släppas till försäljning. Som vanligt går den att köpa genom olika återförsäljare på nätet, samt såklart även via Eurovision.tv:s shop. DVD:erna innehåller dels hela sändningarna från semifinal 1 och 2 samt finalen, samt även bakom kulisserna-material.

Köper man DVD:n från svenska återförsäljare som till exempel Cdon.com kostar den 349 kronor (med fraktkostnad på 29 kronor).

Via Eurovision.tv: shop kostar den 24,95 euro (vilket motsvarar ungefär 245 kronor).

Om du inte vill köpa DVD:n så finns sändningarna att se på Eurovision.tv:s egen YouTube-kanal.

 

…Och samma dag släpps också vinylboxen

I år kom EBU med nyheten att man ska släppa Eurovision-skivan på vinyl. Detta är något som varit efterfrågat bland fansen och nu blir det verklighet. Dock finns bara ett antal exemplar till salu så är du intresserad så slå till att köpa direkt.

Fram till det officiella släppdatumet går det att förboka här.

Kostnad 139 euro.

 

SunStroke Project gör succé på Sverigetopplistan samtidigt som Robin Bengtsson är på väg ut

 

Av årets Eurovisionbidrag som spelats i Sverige så är det egentligen bara Moldaviens bidrag ”Hey Mamma!” som går framåt. På Sverigetopplistan ligger låten just nu omkring 30:e plats bland de hundra mest spelade bidragen. Den senaste tiden har låten rört sig framåt på denna lista, vilket skulle kunna leda till att det kan bli en rejäl sommarplåga i sommar.

Robin Bengtssons ”I Can’t Go On” ligger strax efter 80:e plats men sjunker stadigt ut från topp 100. Tidigare fanns även Belgiens ”City Lights” med Blanche med på topp 100 men den har nu åkt ut. Roligt är att Melodifestivalens Wiktoria håller sig kvar på topplistan med sin ”As I Lay Me Down”.

Aktuell lista går att hitta här.

 

Viktig info: Nu tar våra Veckonyheter semester

Innan vi avslutar för denna gång ska vi passa på att meddela att det här var denna säsongs sista ordinarie publicering av Veckonyheterna. I och med att det är sommar så är aktiviteten i ESC-världen inte lika stor som under höst, vinter och vår. Därför passar vi på att ta lite sommaruppehåll med frekventa nyheter. Det är dock möjligt att det blir någon eller kanske några större uppdateringar i sommar, men då som månadsform och inte i veckoform.

Veckonyheterna i denna form återkommer igen från och med månadsskiftet augusti/september.

Vi ska också säga att nu under juli månad kommer vår skribent Hollac16 köra ett litet sommarprojekt. Mer info om detta blir det på midsommarafton!

 

Glad sommar

/ESC-Panelen

 

PS: Vi vill också nu så här i sommartider bjuda er på några av våra sommarfavoriter.

 

World of Girls – ”Summer Without You”

Deltog i Danska ESC-uttagningen år 2015 och hamnade på 6:e plats.

 

Arvingarna – ”Semester”

En av Arvingarnas sommarhitar.

 

Flor-de-Lis – ”Todas as ruas do amor”

Deltog i Eurovision Song Contest 2009 och hamnade på 15:e plats i finalen.

 

Sonia & Selena – ”Yo Quiero bailar”

Deltog i den spanska ESC-uttagningen år 2001 och hamnade på 9:e plats i finalen. Här ovan i en nyare version.

 


 

Kommentera