Robin Bengtsson tog Sverige till final i Eurovision 2017!

Foto: ESC-Panelen.

EUROVISION 2017 – RESULTAT. Sveriges Robin Bengtsson blev en av de tio tävlande som röstades vidare till finalen i Eurovision 2017. Läs vidare vilka fler länder som också är i final (samt vilka som åkte ut).

 

Lite kort om semin

I semifinal 1 tävlade 18 länder om 10 finalplatser. Resultatet avgjordes genom 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster i tävlingsländerna, samt även i Italien, Spanien och Storbritannien som extraröstade. Dessa resultat adderades samman och de tio bidrag som fått högst totalpoäng gick vidare till finalen. Samtliga finalister ropades upp utan inbördes ordning, och detta för att inte påverka resultaten i finalen. Alla resultat från jury- och tittaromröstningen publiceras först efter finalens avgörande, dvs. efter den 14 maj.

 

Vilka gick då vidare?

Jo det blir dessa 10 länder som vi får se igen på scenen på lördag (OBS! Länderna presenteras i bokstavsordning):

 

 • Armenien: Artsvik – ”Fly with me”
 • Australien: Isaiah – ”Don’t Come Easy”
 • Azerbajdzjan: DiHaj – ”Skeletons”
 • Belgien: Blanche – ”City Lights”
 • Cypern: Hovig – ”Gravity”
 • Grekland: Demy – ”This Is Love”
 • Moldavien: SunStroke Project – ”Hey Mamma!”
 • Portugal: Salvador Sobral – ”Amar Pelos Dois”
 • Polen: Kasia Moś – ”Flashlight”
 • Sverige: Robin Bengtsson – ”I Can’t Go On”

 

I stort sett samtliga förhandsfavoriter tog sig vidare, detta utöver Sverige inräknas Armenien, Azerbajdzjan, Belgien och Portugal. Dock föll både Finland och Island ut, vilket är tredje året i rad som dessa länder missar finalplatsen. Även Sloveniens Omar Naber misslyckades i sin comeback och Lettland föll också ut efter två succéår bakom sig.

Inom en stund kommer det att hållas en presskonferens där kvällens vinnare kommer att dels få svara på journalisternas och fansens frågor, samt även lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Vi återkommer med en artikel så snart vi har resultatet av den presskonferensen.

 

Utslagna länder

Tyvärr var det åtta länder som inte föll juryn och tittarna i smaken och som därmed redan nu måste lämna årets tävling. Dessa länder blev (i bokstavsordning):

 

 • Albanien: Lindita Halimi – ”World”
 • Finland: Norma John – ”Blackbird”
 • Georgien: Tamara Gachechiladze – ”Keep the Faith”
 • Island: Svala – ”Paper”
 • Lettland: Triana Park – ”Line”
 • Montenegro: Slavko Kalezić – ”Space
 • Slovenien: Omar Naber – ”On My Way”
 • Tjeckien: Martina Bárta – ”My Turn”

 

Kommentera gärna vad du tyckte om kvällen och gärna om det var rätt eller fel länder som gick vidare!

 


 

Kommentera