Eurovision 2017: LIVE från semifinal 1

EUROVISION 2017. Under den första semifinalen av Eurovision 2017 i Kiev livebloggade vår skribent Alexander. Här är hans tankar och kommentarer om semifinalen.

 

Jag tackar nu för mig! Vi hörs senast på torsdag, då det är jag igen som har hand om livebloggen! Tack och godnatt…

Finland är utanför finalen, snopet men sant…

Och till final har vi!

Sverige

Australien

Belgien

Azerbajdzjan

Portugal

Grekland

Polen

Moldavien

Cypern

Armenien

23:04 Nu meddelar Jon Ola Sand att allt har gått rätt till…

22:58 Ännu ett besök till Green Room, men den här gången är det dags att kolla in Spanien, Storbritannien och Italien, och klipp från deras uppträdanden från dagens genrep.

22:52 Och nu får vi då ”njuta” av ett till framträdande av Jamala. Jag är tveksam. Dels känns det nog bara som utfyllnad, och dels är det då endast på ukrainska…

22:49 Och nu får vi följa med Verka Serduchka! Som vi har längtat! i allt från barnsben till dagen vi har idag. Mer lär dessutom vara påväg!

22:46 Nu kära vänner har ni era sista sekunder på er att rösta

22:42 Dags för en tippning från min del. Jag har tippat en gång före liveversionerna ikväll, men nu lägger jag min tippning endast och enbart på basis av uppträdandena ikväll. Jag tänker mig att följande ska gå vidare till final. Sverige, Australien, Albanien, Finland, Portugal, Grekland, Moldavien, Island, Cypern och Lettland

22:37 Jamala framför en ny version av sin låt, inte nu särskilt bra, enligt mig i alla fall.

22:29 Nu är det dags att rösta hörni, det ser våra programledare till att berätta.

22:24 Och sist ut ikväll, Lettland. En ganska bra avslutning. Sångmässigt inte kanske lika bra som visuellt. Final, det kan hända, faktiskt.

22:21 SLoveniens låt tar liksom slut. Han bara är påväg och påväg. Jag fattar inte. Inte alls. Final. Nä

22:18 Armenien, ja, som sagt. Jag har lite svårt att förstå mig på Artsvik och charmen i både låten och showen. Final, njaa

22:13 Cypern och Gravity återanvänder bakgrunden från Ryssland förra året. Låten sitter, och showen likaså. Final, ja det är jag rätt så säker på

22:10 Tjeckien ja, vad kan man säga. Det är lite för tråkigt för att slå igenom. Så är det nu bara.

22:06 The Epic Sax Guy fortsätter nappa röster, nu spelar han sin legendariska catch-tune i greenroom. Tur det, då behöver vi inte höra på våra härliga programledare så mycket.

22:02 Svala levererar! Trodde inte att jag skulle gilla henne så mycket. Hon kan nog lätt knäppa en finalplats ikväll, tror jag.

22:00 The Epic Sax Guy är här igen! Hej mamma ropar de fullt ut. Och av något skäl har de tre bruda på scen, med blommor i sina buketter. Varför? För att Eurovisionen liksom!

21:57 Polen levererar tyvärr en rätt så tråkig låt. Finalplats får dom nog bara hoppas på.

21:55 Greklands Demy behöver nog hjälp av grannrösterna från Cypern. Körsången gick inte ut så högt i tv-sändningen som det borde, och sången haltade. Det kan ju hända hon får sjunga om i slutet, men det är nog udda. Final, well, svårt att säga.

21:48 Tillbaka i greenroom, manuset haltar, för att inte tala om engelska språket. Tyvärr, men det här är ju sämre än Österrikes programledare

21:45 Portugal Ååååååh, det här gillar jag så mycket mer än hästkillen just. Det är klart han går till final! Han är så orörd av hela omvärlden, något som nog hela resten av arenan är också. Så skönt.

21:41 Azerbajdzjan Hmmmmm, vad händer här… Sången är lite meh, hästen på stegen är udda och väggarna lite osägande. Men ändå tror jag på något sett att vi ser dem igen på lördag, det bara känns så.

21:38 Leena sätter så gott som varendaste ton. Hon missar något smått, men inte något som kunde rubba finalplatsen inte!

21:33 Våra programledare skämtar om bland annat appen. Inte så bra… Sen åker vi till Green Room, men jag förstår inte riktigt vad de säger där. Va, talar de engelska? Jodå…

21:31 Montenegro Åh, Slavko slänger och dinglar med sin fläta. Och nej, det är inte en omskrivning av något alls. Final, frågan om. Han kan inte riktigt sjunga, vilket kanske inte var så överraskande.

21:27 Belgien – Blanche Update, nej, det kunde hon inte ikväll. Och det här är hennes fall. Hon mister sin finalplats eftersom sngen bara inte sitter…

21:24 Albanien – Lindita Även här sitter sången jättebra. Finalplats, det är jag nästan säker på. Jag undrar egentligen varför de har satt alla starka bidrag i början av kvällen. Ja, förutsatt att Blanche kan sjunga till nästa.

21:20 Australien – Isaiah Åh, så snyggt nummer av Isaiah från Australien kommer med! Numret ser supersnyggt ut, jätteslipat, och dessutom kan ju killen sjunga! Final? Jajjemen!

21:15 Georgien näst på tur. Sången sitter perfekt, men jag är fortfarande rädd för att den kommer glömmas bort redan om en kvart. Scenshowen sitter supersnyggt med eld och skit, men har svårt och tro att hon går vidare, tyvärr…

21:11 Sverige – Robin Bengtsson Robin kör samma setup som i Mellon, publiken i arenan äslkar det, men jag kan inte släppa tanken att han går till final. För att, det är ju ändå Sverige

21:04 Vår programledartrio, tre män, som hälsar att vi ska #CelebrateDiversity, känns lite tvetydigt. Efter ett gäng aningen halvdana skämt presenterar de det första bidraget, av svenska ”Robing Bentsom”

21:01 Vi öppnar, efter Eurovisionshymnen, med en snabb uppvisning av lokala folkdräkter. Varför? Ingen aning. Efter det har vi ett öppningsnummer av en nobody, lokal rapartist…

20:58 Nu kör vi kära vänner! Välkomna med! I alla fall är jag sjukt peppad, hur är det med er?

 

Jag, Alexander, hälsar ert hjärtligt välkomna till denna semifinal. Jag är er ESC-guide och kommer guida er till det ni behöver veta om ESC och vad som händer!

 


Lite samlad info om förutsättningarna inför denna sändning:

Det är 18 länder som deltar i afton och alla dessa vill såklart till final (läs gärna mer om dessa här). Men det är bara 10 stycken som går vidare, dvs. 8 länder missar den chansen. Resultatet avgörs genom tittarröstning och juryröstning i var och ett av dessa 18 länder samt även i Italien, Spanien och Storbritannien. Dessa tre länder är redan direktkvalificerade till finalen (genom att de betalar mest pengar till EBU). Varje lands jury (läs mer om de här) samt tittare delar vardera ut poäng enligt följande skala: 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De 10 länder som efter juryernas och tittarnas dom har fått högst totalpoäng går till finalen på lördag.

 

Vill du rösta från Sverige gör du så här: Ring 099-212 XX eller SMS:a XX till 72211

XX = bidragets startnummer.

Du kan även rösta genom Eurovisions applikation.

Viktigt att veta är att röstningen är endast igång efter att alla 18 bidrag har framförts.

 

OBS! Du kan max rösta 20 gånger från samma telefon och du kan inte rösta på det land du ringer ifrån. Således: röstar du från Sverige kan du alltså INTE rösta på Sverige (låt nr. 1) Befinner du dig i något av de länder som tävlar ikväll så kan du ringa och rösta därifrån, men då måste det ske på det lokala numret som sker i det landets utsändning.


 

Vi önskar dig en trevlig afton!

/ESC-Panelens skribenter

 


 

Kommentera