Vinternytt 2017: vecka 10

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Måndag 6/3:

 • Grekland: Bidragsfinal – jury och tittare väljer bidrag till artisten Demy
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – wildcard till finalen röstades fram

 

Tisdag 7/3:

 • Australien: Internval – artist- och bidragspresentation

 

Onsdag 8/3:

 • Belgien: Internval – Blanche’ bidrag presenteras

 

Torsdag 9/3:

 • Israel: Internval – Imri Zivs bidrag presenteras officiellt

 

Fredag 10/3:

 • Montenegro: Internval – Slavko Kalezić bidrag “Space“ presenteras officiellt

 

Lördag 11/3:

 • Island: Söngvakeppnin 2017 – final!
 • Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2017 – final!
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – final!
 • Sverige: Melodifestivalen 2017 – final!

 

Events som måste ske före denna söndag – 12 mars – eller ha meddelats till EBU (före detta datum):

 • Armenien: Internval – Artsviks tävlingsbidrag presenteras officiellt
 • Azerbajdzjan: Internval – DiHajs tävlingsbidrag presenteras officiellt
 • Bulgarien: Internval – Artist- och bidragspresentation
 • Irland: Internval – Brendan Murrays tävlingsbidrag presenteras officiellt
 • Makedonien: Internval – Jana Burčeskas tävlingsbidrag presenteras officiellt
 • Ryssland: Internval – Artist- och bidragspresentation
 • San Marino: Internval – Artist- och bidragspresentation
 • Serbien: Internval – Tijana Bogićevićs tävlingsbidrag presenteras officiellt
 • Tjeckien: Internval – Martina Bártas tävlingsbidrag ”My Turn” presenteras officiellt

 

 

Kommentar:

Denna vecka är den sista riktiga nationella uttagningsveckan inför säsongen 2017. På söndag den 12:e mars samlas alla delegationschefer i Kiev för det årliga Head of Delegationmötet. Då måste alla ha lämnat in värdefull information till EBU om bl.a. vilken artist som ska tävla, med vilket bidrag samt för vad av typ av show man har tänkt sig. Lämnas inte den infon in då får TV-bolaget böter. Dock kan länder lämna in denna info för att sedan redovisa sina val officiellt efter datumet. Så skedde med Bulgariens bidrag förra året.

Som schemat ovan anger är det ganska många internval som sker och relativt få finaler. På lördagen är det dock en riktigt nordisk afton när både Sverige, Norge och Island väljer artist och bidrag samtidigt!

PS: Utöver dessa händelser kommer ett flertal länder troligen komma med uppdaterade versioner av sina tävlingsbidrag, t.ex. Albanien, Frankrike och Italien. Dessutom lär flera av de länder som hade tidiga finaler komma med officiella musikvideos.

 

Info om Melodifestivalen 2017

Det har blivit dags för final!

Efter 5 veckors tävlan har tittarna nu röstat fram ett finalstartfält till Melodifestivalen 2017. Därmed har scen, ljus och ljud med mera transporterats vidare till Friends Arena i Stockholm där finalen ska hållas. Först på onsdag anländer artisterna och på torsdag sker de första scenrepetitionerna.

 

Vilka är det då som tävlar?

Från deltävlingarna har åtta bidrag röstats vidare som vinnare och tvåor och i lördags, då Andra chansen avgjordes har vi fått ytterligare tillskott om fyra bidrag. Totalt är det alltså 12 bidrag som ska göra upp om segern, och det är dessa det handlar om:

 

 1. Ace Wilder – Wild Child
 2. Boris René – “Her Kiss”
 3. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 4. Robin Bengtsson – I Can’t Go On
 5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
 6. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 7. Mariette – A Million Years
 8. FO&O – “Gotta Thing About You”
 9. Nano – Hold On
 10. Wiktoria – As I Lay Me Down
 11. Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
 12. Owe Thörnqvist –Boogieman Blues

 

Röstningsregler

I finalen ändras spelreglerna lite gällande röstningen och detta då tittarna nu bara får halva makten att avgöra resultatet. Som vanligt tar SVT in 11 internationella jurygrupper som ska avlägga poäng till bidragen som tävlar. Tittarna och juryn har vardera 473 poäng att dela ut, men det sker i olika former. Juryerna delar ut sina poäng i fasta former medan tittarna delar ut sina poäng procentuellt. Eftersom tittarnas poäng är procentuellt utdelad blir det alltså inga fasta summor som juryns poäng är, utan poängen varierar beroende på hur många procent av rösterna som varje bidrag fått.

Tittarpoängen räknas ut så här: Andelen enskilda telefon- SMS- och hjärtröster ett bidrag fått dividerat med andelen totalröster alla bidrag fått. Detta ger en procentsats mellan 0 och 100 procent. Den procentsatsen multipliceras med 473 poäng vilket ger en poängsiffra mellan 0 och 473 poäng. Om poängsiffran blir i halvformat (t.ex. 10,4 poäng eller 10,8 poäng) avrundas den till närmaste heltal.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

9 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Viktigt att notera i mätningen nedan: Vi når nu slutet av nationella-perioden för 2017 då de flesta länder redan är klara med sina artist- och bidragsval. Därav att oddsen nu börjar stabilisera sig mer, även om stora förändringar kan ske. Efter förra helgens uttagningar är nu 25 av 43 länder helt klara med sina val. Dock återstår fortfarande ett antal val, men lite drygt 60 procent är nu klara.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 5 mars 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Sverige

#3. Ryssland

#4. Grekland

#5. Australien

#6. Rumänien

#7. Bulgarien

#8. Estland

#9. Armenien

#10. Frankrike


Botten 10

#34. Belgien

#35. Makedonien

#36. Malta

#37. Tyskland

#38. Spanien

#39. Montenegro

#40. Albanien

#41. Slovenien

#42. Tjeckien

#43. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Inför nationella uttagningar

Grekland väljer bidrag till Demy

Under måndagen den 6:e mars kommer grekisk TV välja bidrag till den internt utvalda artisten Demy. Det är grekiska tittarna och 9 jurygrupper som kommer att rösta fram vinnarbidraget till Demy. För en vecka sedan (28:e februari) presenterades de tre tävlingsbidragen, vilka samtliga har musik av Dimitris Kontopoulos medan John Ballard och Romy Papadea har stått för texten. Ballard och Papadea har gjort en låt vardera till Demy samt ett bidrag tillsammans.

Dessa bidrag tävlar Demy med i finalen:

 1. ”When the morning comes around” (Dimitris Kontopoulos (m), John Ballard (t))
 2. ”Angels” (Dimitris Kontopoulos (m), Romy Papadea (t))
 3. ”This Is Love” (Dimitris Kontopoulos (m), John Ballard (t), Romy Papadea (t))

 

Vid tillfället för presentationen hade låtarna inte släppts. Dock råkade en demoversion till låten ”This Is Love” läcka ut i förväg. Det var då tal om att låten eventuellt skulle diskvalificeras, men efter övervägande står den kvar i tävlingen. Anledningen är att det var just en demoversion som läckte ut och inte den slutgiltiga versionen.

I finalen är det troligt att Demy inte framför låtarna live utan att endast musikvideos spelas upp som tittarna och jurygrupperna hänvisas att rösta på.

 

Wildcard till Litauens final

Nu på lördag den 11:e mars håller Litauen sin final där 6 bidrag som kvalat sig genom 8 heats och en semifinal nu ska göra upp om segern. Men inför finalen kom TV-bolaget LRT med en överraskning, nämligen att ett sjunde bidrag ska få vara med i leken. LRT valde ut 6 av de bidrag som i de senaste omgångarna hade slagits ut efter jury- och tittaromröstningarna och bad tittarna och fansen rösta fram ett av dessa bidrag till finalen.

Så här blev slutresultatet:

 1. Lolita Zero – ”Get frighten(40,76%)
 2. Sasha Song – Never felt like this before(31,22%)
 3. Ieva Zasimauskaitė – You saved me (10,96%)
 4. Edgaras Lubys – Could it be?(9,44%)
 5. Mia – Sacrifice (4,36%)
 6. Queen of Roses – Fisherman(3,26%)

 

 

Eurovision Pre Partys

Gästlistan till London Eurovision Party fylls på

Söndagen den 2:a april äger Pre Partyt London Eurovision Party rum på Café de Paris i London. Under förra veckan började arrangörerna fylla på gästlistan som till dags dato ser ut som följer (med reservation för ev. framtida tillägg och ändringar):

 

– Anja Nissen (Danmark)

– Alma (Frankrike)

– Francesco Gabbani (Italien)

– Claudia Faniello (Malta)

– Kasia Moś (Polen)

– Manel Navarro (Spanien)

– Lucie Jones (Storbritannien)

– Levina (Tyskland)

– Nathan Trent (Österrike)

– Gästartist: Ruslana (Ukraina, ESC-vinnare 2004)

– Gästartist: Linda Martin (Ukraina, ESC-vinnare 1992)

 

 

Och det gör den även till Eurovision in Concert i Amsterdam

Söndagen den 9:e april hålls eventet Eurovision in Concert i Amsterdam. Det är en av många s.k. Pre Party-events inför den riktiga Eurovisionen i maj, där många fans brukar samlas för att uppleva några av de artister som sedan ska tävla. Följande artister har än så länge meddelat att de ska medverka:

 

Lindita Halimi (Albanien)

Artsvik (Armenien)

Hovig (Cypern)

Alma (Frankrike)

Francesco Gabbani (Italien)

Slavko Kalezić (Montenegro)

Kasia Moś (Polen)

Timebelle (Schweiz)

Manel Navarro (Spanien)

Levina (Tyskland)

Navi Band (Vitryssland)

Nathan Trent (Österrike)

 

 

Övriga nyheter

Australien skickar ny kommentator (eller nya kommentatorer) till ESC 2017 i Kiev

Sedan år 2009 har det varit radarparet Julia Zemiro & Sam Pang som kommenterat Eurovision Song Contest för Australiens & deras TV-bolag SBS’ räkning. Men i år blir det inte så. För efter åtta år i kommentatorsbåset tackar dessa för sig i den rollen, och därmed kommer SBS att skicka antingen en ny eller flera nya kommentatorer till Kiev i maj. Vem eller vilka det blir är inte officiellt än, men det lär nog avslöjas snart.

Möjligen kan det ske redan nu på tisdag (7:e mars) morgon när SBS kommer att presentera sin representant till ESC 2017. Detta sker live kl. 07:30 CET Melbourne.

Australien är för tredje året i rad speciellt inbjudna av EBU att delta i Eurovision Song Contest. Ifjol var deras artist Dami Im väldigt nära att vinna hela tävlingen, men slutade på en andraplats. Men hade inte EBU ändrat sitt regelverk så hade Australien vunnit. Skulle Australien vinna ESC är de bundna att arrangera tävlingen i och med ett europeiskt land.

 

Amir (Frankrike 2016) kommenterar ESC 2017 – för Frankrike

Sedan tidigare har franska TV2 beslutat att skicka radarparet Stéphane Bern och Marianne James som kommentatorer för Frankrikes räkning. I år får de dock sällskap av en annan figur – Amir som ju tävlade för Frankrike ifjol som hamnade på en sjätteplats i finalen. Detta är Frankrikes dittills högsta placering sedan ESC 2009 i Moskva. Sedan succén i ESC har Amir haft en strålande karriär och är idag en av Frankrikes mest populära artister.

I år är det sångerskan Alma som representerar Frankrike med låten ”Requiem”. En slutgiltig version av låten beräknas presenteras nu denna vecka.

 

Tittarrösterna för Estlands final är officiella – vinnarna vann med stor marginal

I lördags kväll avgjordes Estlands final där duon Koit Toome & Laura vann med låten ”Verona”. Nu har TV-bolaget ERR meddelat de exakta tittarresultaten för finalen.

I första omgången, där topp 3 röstades vidare, var Koit Toome & Laura tittarnas vinnare, medan Kerli var tvåa och Ivo Linna var trea. Juryn såg dock till att vända på den steken så att Rasmus Rändvee tog Ivo Linnas plats i andra omgången. Väl på plats i andra omgången var det inget snack om saken vem som skulle vinna. Med 55,77% av rösterna (exakt 44 818 röster) lyckades Koit Toome & Laura vinna. Tvåan Kerli fick drygt hälften så många röster: 23 901 stycken (29,74%).

 

Italiens bidrag ”Occidentali’s Karma” når över 40 miljoner visningar på YouTube

En av de mer populära låtarna i årets ESC är Italiens bidrag ”Occidentali’s Karma” som framförs av Francesco Gabbani. Nu har låten passerat 40 miljoner visningar på YouTube. Det är den hittills mest sedda låten av alla årets bidrag (som publicerats på Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal).

Francesco Gabbani har på sitt Twitterkonto låtit hälsa att han tackar för all support från fansen och att han just nu arbetar på sitt kommande album.

Har du inte hört låten än kan du göra det här.

 


 

Kommentera