Lyssna på alla Halloween-låtar igen

PANELEN TIPSAR. Nu är årets Halloween-säsong över för denna gång, och vi har därför nu återgått tillbaka till ordinarie tema igen. För dig som vill lyssna igen på alla de bidrag vi publicerade på sajten under dessa dagar så finns länkar i denna artikel.

Alla låtar vi valde ut handlar på något sätt om något skräckinjagande eller är/var sceniskt skräckinjagande. Därav att temat gick under namnet ”Dagens skräcklåt”. Låtarna läggs i den ordningen som vi publicerade dem i. Håll till godo!

 

azerbaijan_smallElnur & Samir – ”Day After Day” (Azerbajdzjan, 2008)

Det här var Azerbajdzjans debutår i ESC då man skickade duon Elnur & Samir med en rockopera-låt mellan en ängel och en djävul. Låten blev populär och röstades vidare från första semifinalen till finalen, där den slutligen hamnade på åttonde plats. Efter detta har vi sett Elnur en gång till i tävlingen – 2015 då han framförde ”Hour of the Wolf”, som också tog sig till final även om den slutligen blev tolva.

Intressant notering är att det är är den hittills enda azeriska låten i ESC-historien (åtminstone fram till ESC 2016) som inte har haft svensk inblandning på upphovssidan.

Publicerades av ESC-Panelen den 26 oktober 2016.

 

 

belarus_smallSweet Brains – ”Dance Like Zombies” (ratad finalist i Vitrysslands uttagning, 2016)

Det här bidraget skickades in till den vitryska uttagningen 2016, men tog sig ej vidare till själva uttagningsfinalen. Vi tyckte det var intressant att ha med eftersom temat kring låten är väldigt riktad för Halloween/zombies och liknande varelser.

Publicerades av ESC-Panelen den 27 oktober 2016.

 

 

malta_smallJ Anvil – ”Topsy-Turvy” (finalist i Maltas uttagningsfinal, 2011)

Låten skickades in till Maltas uttagning 2011 där den kom med. I semifinalen tävlade den som nummer 19 av 24 och röstades vidare till finalen. Väl där fick låten startnummer 10, vilket också blev dess totala slutplacering efter juryns och tittarnas dom.

Låten är skriven av Jonas Gladnikoff (haft med otal bidrag i olika ESC-uttagningar sedan år 2006), Niall Mooney, Andrew Zahra, Deo Grech och Natasha Turner.

Publicerades av ESC-Panelen den 28 oktober 2016.

 

 

germany_smallJamie-Lee – ”Ghost” (Tyskland, 2016)

Jamie-Lee deltog i Tysklands uttagning i våras med låten ”Ghost” som hon lyckades vinna över både mystiskt klädda män och rockgrupper. Men i Eurovisionen tog det tvärstopp och för andra året i rad blev Tyskland placerade på sista plats. Hon undvek dock att bara få noll poäng.

Publicerades av ESC-Panelen den 29 oktober 2016.

 

 

norway_smallKeep of Kalessin – ”The Dragontower” (finalist i Norsk Melodi Grand Prix, 2010)

Hårdrockgruppen Keep of Kalessin blev det första hårdrocksbandet som ställde upp i Norsk Melodi Grand Prix. De tog sig till final från en av semifinalerna, och röstades vidare till guldfinalen där de slutade på tredje plats.

Publicerades av ESC-Panelen den 30 oktober 2016.

 

 

switzerland_smallDJ Bobo – ”Vampires Are Alive” (Schweiz, 2007)

DJ Bobo ställde upp i ESC med en vampyrlåt, troligen inspirerad av Lordis framgångar året innan. Han var en av favoriterna det året inför tävlingen och bland annat Hollac16:s (då inför) favorit att vinna. Men låten floppade totalt och hamnade på 20:e plats i semifinalen. DJ Bobo har inte synts till i ESC-sammanhang igen efter detta år, men rönt framgångar inom andra musikgenrer.

Publicerades av ESC-Panelen den 31 oktober 2016.

 

 

moldova_smallChristina Scarlat – ”Wild Soul” (Moldavien, 2014)

Christina Scarlat fick sitt tävlingsbidrag av en familjemedlem och tävlade i den första ESC-semifinalen 2014. Dock blev det sistaplats för hennes del, vilket var andra gången som Moldavien ej tog sig till final och dessutom första gången som landet kom sist i en semifinal.

Publicerades av ESC-Panelen den 1 november 2016.

 

 

malta_smallDario Bezzina – ”Grave Dancers” (utslagen semifinalist i Maltas uttagning, 2010)

Dario Bezzina är popsångaren som vid ett flertal gånger försökt vinna Maltas uttagningar till först i unga dagar till Junior ESC och sedan till Eurovision Song Contest, dock aldrig har han lyckats gå hem med segern. År 2010 ställde upp i Maltas uttagning med denna skräckinjagande låt, som tävlade i den fjärde semifinalen, men åkte ut.

Publicerades av ESC-Panelen den 2 november 2016.

 

 

norway_smallKing Of Trolls – ”Far Away” (finalist i Norsk Melodi Grand Prix, 2008)

Gruppen tävlade i den tredje semifinalen där de tog sig direkt till final. Väl i finalen blev de en av fyra bidrag att ta sig till slutomgången (guldfinalen) där de slutligen blev trea.

Publicerades av ESC-Panelen den 3 november 2016.

 

 

finland_smallLordi – ”Hard Rock Hallelujah” (Finland, 2006)

Gruppen Lordi som funnits sedan 1990-talet blev extremt kända då klev in i ESC-världen med sina monstermasker och tillika kostymer. De slog ned som en bomb i Aten och chockade alla när de vann ESC 2006 – Finlands första och hittills enda seger.

Publicerades av ESC-Panelen den 4 november 2016.

 

 

georgia_smallNina Sublatti – ”Warrior” (Georgien, 2015)

Nina Sublatti vann den georgiska nationella finalen 2015 med sin låt ”Warrior” och fick sedan hjälp av legenden Thomas G:son att göra en nyversion av låten, den som presenteras i klippet ovanför. Detta gav resultat, inte minst för att den blev flera av panelens favoritlåtar det året men framförallt att Georgien lyckades komma upp på en hedervärd elfteplats i finalen; landets bästa placering sedan ESC 2011. Intressant nog hette även Maltas bidrag 2015 också ”Warrior”, men det nådde inte samma framgångar som Ninas låt.

Publicerades av ESC-Panelen den 5 november 2016.

 

 

romania_smallCezar – ”It’s My Life” (Rumänien, 2013)

Vi avslutade vårt Halloween-tema anno 2016 med att ta oss till landet som gett oss både Transsylvanien och legenden om Greve Dracula, nämligen Rumänien. Här fick ni se en riktig modern klassiker á la skräcktema – Cezar som tävlade år 2013 med operalåten ”It’s My Life”. Med inslag av just Draculainspirerad scenklädsel och skräck i form av röda draperier på golvet i scenframträdandet som syns ovan lyckades han ta sig vidare till finalen där han slutligen hamnade på trettonde plats, vilket var en placering högre än Sverige det året.

Publicerades av ESC-Panelen den 6 november 2016.

 


 

Kommentera