Julnytt 2016: vecka 48

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Dags för julstök på hemsidan

Från och med denna vecka och ända fram till julhelgen kommer vi nu köra jultema här på ESC-Panelen. Som ni säkert märkt har vi justerat bakgrunden och vår header och detta för att vi verkligen gillar julen. Vår bevakning av Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar kommer fortsätta lika starkt (och ännu mer) under december månad. Nu går vi också in med Julnytt för veckonyheterna som kommer att publiceras på måndagar kl. 14:00 CET. Spännande saker som vi ser fram emot denna månad är den nationella uttagningen från Albanien samt Schweiz’ moment Live Check. Bara några saker att nämna.

Dessutom för tredje året i rad kör vi en julkalender som presenterar det kommande värdlandets alla tidigare tävlande. Årets kalender heter Ukraine Calling och startar nu på torsdag 1 december. Men, Ukraina har som bekant bara haft med 13 bidrag i ESC, så att fylla ut årets kalender så kör vi varannan dag en av Robbans personliga favoriter från tidigare ukrainska nationella uttagningar.

Under december kommer vi även komma med lite fler överraskningar, så håll utkik här på sajten för senaste nytt!

 

Antagningsinfo

Sista chansen att skicka bidrag till Frankrike

Nu på onsdag (30 november) är det sista möjligheten att bidra med bidrag till Frankrikes uttagning 2017. Bidrag skickas in via denna länk.

Viktigt att veta är att den tilltänkta artisten måste vara mellan 16-50 år gammal och minst 80 procent av ett tävlingsbidrag ska framföras på franska. Resterande 20 procent kan framföras på valfritt språk. I övrigt måste låtarna uppfylla EBU:s krav gällande låtlängd, antalet medverkande på scenen, tidigaste publiceringsdatum och att de inte innehåller svordomar, kommersiella/religiösa/politiska budskap, uppmaningar till brott, nedvärderingar, diskrimineringar, hat, rasism, våld eller intrång i den personliga integriteten.

Det bidraget och den tävlingsartist som slutligen väljs ut kommer att ske helt och hållet internt efter att antagningen är avslutad.

 

Även sista dagarna att skicka bidrag till Tjeckiens antagning

Tjeckien stänger även de sin antagning nu på onsdag (30 november). Kravet som ställs är att låten inte får överstiga 3 minuter, i övrigt gäller EBU:s regelverk (se om Frankrike ovan). Vill du skicka in bidrag till Tjeckien görs detta via denna e-postadress: esc2017@ceskatelevize.cz

Bifoga bidragets låttext, info om demoartist samt en inspelning av bidraget.

Även Tjeckien kommer att använda sig av en internjury som väljer ut det vinnande bidraget.

 

Litauen håller antagning öppen till på torsdag (1 december)

Sista chansen att tävla för Litauen görs genom deras antagning som stänger nu på torsdag 1 december. Som tidigare meddelat håller Litauen sin antagning öppen i två grupper: en för artister som skickar in eget bidrag och en för låtskrivare som skickar in bidrag till en allmän hög, där artister som väljs ut får möjlighet att välja bland. Den andra antagningen är alltså inte artistspecifik, vilket den första antagningen är.

Här finns länkar till anmälningsblanketter för artister respektive låtskrivare. Fyll i detta och skicka in tillsammans med fotografier och demoversion av bidraget (mp3-version). Man kan skicka in detta sedan via e-post till adress eurovizija@lrt.lt

eller som ett rekommenderat brev till följande adress:

LRT Eurovision urval

S.Konarskio g. 49, Vilnius

 

Nationella uttagningar

Schweiz håller i Live Check; momentet som avgör finalisterna till nationella finalen

Nu på söndag den 4:e december håller Schweiz i sitt moment Live Check, där de 21 uttagna artisterna ska framföra sina bidrag för en jury som slutligen avgör vilka som ska få tävla i den nationella finalen. Än har vi inte fått reda på vilka de tävlande är, men den infon kommer förhoppningsvis under denna vecka. De utvalda artisterna kommer från den gemensamma antagning som Schweiz anordnade tidigare i höstas. De senaste åren har annars de nationella TV-bolagen fått ha egna uttagningar innan detta moment äger rum, men det ströks det här året.

Den jury som ska välja ut finalisterna kommer att bestå av personer som arbetar på de nationella TV-bolagen i Schweiz (SRF, RTR, RSI och RTS), vilka representerar de nationella språken i landet: tyska, franska, italienska och rätoromanska. Enligt den prognos som huvudbolaget SRF SRG gav inledningsvis kommer juryn att välja ut mellan 6-10 kandidater till finalen. Dock kan det bli fler eller färre beroende på hur juryn väljer.

 

2 493 ansökningar inkom till Tysklands antagning

Efter att tyska TV-bolaget NDR hade stängt artistansökningen till Tysklands uttagning Unser Song 2017 i förra veckan redovisades ett resultat på 2 493 ansökningar. Antagningen har dels hållits online men även genom att personer fysiskt fått chansen att göra liveauditions för att komma med i processen. Efter detta kommer nu NDR gå igenom alla ansökningar och välja ut 30 stycken som går vidare i processen. Bland dessa 30 personer kommer bara fem att få chansen att tävla i den nationella finalen.

 

Gör om uttagningen för att hitta rätt kandidat

I ESC-finalerna de två senaste åren har Tyskland kommit på sista plats, och det är en av anledningarna till att uttagningen nu görs om. 2017 års tyska final kommer istället att bestå av fem soloartister som får varsin skriven ESC-tilltänkt låt som de framför i en nationell final, som hålls den 9:e februari. Tittarna kommer få all makt att rösta fram vinnaren även om en expertpanel (beståendes av ESC 2010-vinnaren Lena Mayer-Landrut, Tim Bendzko och Florian Silbereisen) kommer att finnas med i programmet. Den panelen har dock inget att säga till om när det gäller själva slutresultatet, utan sitter bara med för att ge kommentarer till de tävlandes framträdanden.

Det finns fortfarande möjlighet att köpa biljetter till finalen via www.unser-song-2017.de. Varje biljett kostar 35 euro (~350 kronor).

 

Armenien: 12 artister kvar i tävlingen

Efter två veckors hård gallring mellan de tävlande har nu 24 artister blivit 12 i Armeniens långkörare Depi Evratesil, som åtminstone kommer att leverera Armeniens representant till ESC 2017 i Kiev. Hur låten väljs ut är ännu oklart. Två program har hållits där varje jurymedlems team har splittrats ned till två av fyra kvarvarande.

Detta har gått till på följande sätt: två artister i ett team ställs mot varandra i en duell. De framför vardera en cover av en låt och sedan har varje jurymedlem fått ge 1 poäng till den man helst vill se kvar i tävlingen. Den jurymedlem som står bakom teamet ger 3 poäng till den artist denne vill se kvar i tävlingen. Den artist i duellen som fått högst totalpoäng går vidare, den andra åker ut.

 

Montenegro väljer representant denna vecka

Till ESC 2017 har Montenegros nationella TV-bolag RTCG använt sig av modellen med en öppen antagning för bidrag, och efter att denna antagning stängde så ska man nu gå igenom vilka bidrag som skickades in och välja ut en vinnare. Enligt uppgifter kommer valet att göras av en tillsatt kommitté men inga fler detaljer har ännu redovisats om hur valet ska göras. Det är också oklart om det utvalda bidraget kommer att presenteras per omgående eller om det blir ett hemligt val som redovisas först vid ett senare tillfälle. Vi får all anledning att återkomma till detta senare.

 

Vitryssland håller auditions på onsdag (30 november)

Den vitryska antagningen har precis stängts och nu ska TV-bolaget BTRC göra sitt slutval om vilka kandidater som ska få tävla. Detta kommer att ske genom en audition som hålls nu på onsdag 30 november. Hur många som väljs ut att tävla är oklart och det enda vi vet med säkerhet är att finalen äger rum senast 25 januari 2017.

Enligt uppgifter har minst ett bidrag med svenskt upphov skickats in. Det handlar om låten ”Story of my heart” som artisten Shir är tilltänkt att framföra. Låten är skriven och komponerad av Hans Olov Furberg och Karolina Furberg. Vi önskar låtskrivarna och artisten lycka till att komma med i finalen.

 

Övriga nyheter

Svensktoppen nästa-vinnaren Noomi släpper julsingel

Årets Svensktoppen nästa-vinnare, Noomi, har precis släppt en ny singel – jullåten ”Christmas With You”. Låten är gjord av Noomi i samarbete med Mikael Kullén och Magnus Hydén, vilka låg bakom Noomis låt ”Intoxicated” i Svensktoppen nästa. De beskriver låten som ”en skön mix av elektronisk pop och dragspel med klassiskt jultema textmässigt”.

Dessutom ska vi säga att Noomis vinnarbidrag i Svensktoppen nästa har under hösten testats på Svensktoppen, och har förutom det blivit spelad över 94 000 gånger på Spotify.

Vi säger grattis till framgången för Noomi och önskar fortsatt lycka till.

 


 

Kommentera