Inför: Junior Eurovision Song Contest 2016

JUNIOR EUROVISION 2016. Malta står värd för årets Junior Eurovision där 17 länder tävlar om segern. Här följer information om allt du behöver veta inför sändningen den 20:e november.

 

Inför: Junior Eurovision 2016

 • Datum: 2016-11-20
 • Tid: 16:00-18.50 CET
 • Plats: Mediterranean Conference Centre, Valetta, Malta
 • Röstningsprocess: 50% proffsjuryer och 50% barnjuryer samt en expertpanel röstar fram vinnaren

 

Ja det är alltså den 14:e upplagan av Junior Eurovision som ska hållas nu imorgon söndag eftermiddag. Malta står värd för andra gången och tävlingen hålls i en liten arena denna gång som endast tar in ca 1000 personer under direktsändningen.

Värt att notera är att programmet har både bytt sändningsdag och sändningstid; från lördag kväll till söndag eftermiddag. Dessutom är röstningen förändrad till att numer endast omfatta bara juryröstning, dock att varje tävlingsland har två stycken jurygrupper som kombinerar resultaten. Dels har varje land en s.k. proffsjury som består av personer som arbetar inom/med musikbranschen och dels har varje land också en barnjury som röstar. Utöver detta finns också en expertpanel med som röstar. En ytterligare förändring för året är att åldersgränsen för att delta har ändrats. Lägsta ålder har sänkts från 10 till 9 år och högsta ålder att delta har sänkts från 15 till 14 år.

EBU-chefen Jon Ola Sand, som är ny officiell ansvarig person även för Juniortävlingen (efter att den förre ansvarige slutade ifjol), kommenterade förändringarna under en presskonferens tidigare under veckan. När det gäller byte av sändningsdag och tid berodde det på att många länder sänder andra liknande underhållningsprogram på lördagskvällar som t.ex. Idol och The Voice, som då konkurrerar med Junior ESC. Dessutom har det visat sig att sändningsstarten för länder i östra Europa blir väldigt mycket senare mot i västra Europa vilket drabbar målgruppen, i det här fallet barnen. En kort kommentar från Sand när det gäller borttagningen av telefon- och SMS-röster i programmet har gjorts för att Juniorpubliken inte är lika benägna/intresserade av att rösta i som man är i stora ESC.

Det ska noteras att alla förändringar har gjorts i samråd med EBU:s medlemmar som själva kommit med förslag på hur det kan förändras.

 

Startfältet

Nedan står de tävlande enligt startordningen (bidragslänkarna går till de officiella musikvideoklippen):

 

 1. Irland: Zena Donnelly – Bríce ar Bhríce
 2. Armenien: Anahit & Mary – Tarber
 3. Albanien: Klesta Qehaja – Besoj
 4. Ryssland: Sofia Fisenko & the Water of Life Project – Water of Life
 5. Malta: Christina Magrin – Parachute
 6. Bulgarien: Lidia Ganeva –Magical Day (Valsheben den)
 7. Makedonien: Martija Stanojković –Love Will Lead Our Way (Ljubovta ne vodi)
 8. Polen: Olivia Wieczorek –Nie zapomnij
 9. Vitryssland: Alexander Minyonok – Musyka moih pobed (Music is My Only Way)
 10. Ukraina: Sofia Rol – Planet Craves For Love
 11. Italien: Fiamma Boccia – Cara Mamma – Dear Mom
 12. Serbien: Dunja Jeličić – U la la la
 13. Israel: Shir & Tim –Follow My Heart
 14. Australien: Alexa Curtis – We Are
 15. Nederländerna: Kisses – Kisses and Dancin’
 16. Cypern: George Michaelides – Dance Floor
 17. Georgien: Mariam Mamadashvili – Mzeo

 

Kommentera gärna vilka som är din/dina favorit/er i årets tävling!

 


 

Kommentera