Höstnytt 2016: vecka 47

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Info om ESC 2017

Referensgruppsmöte har hållits i Kiev

Förra veckan ägde ett referensgruppsmöte rum i Kiev där EBU:s referensgrupp med Jon Ola Sand i spetsen fick träffa produktionen för ESC 2017 i Kiev. Under detta möte diskuterades bland annat ekonomifrågor där EBU har, enligt Jon Ola Sand, fullt förtroende för TV-bolaget NTU dock att man fortfarande har vissa saker kvar att ordna som man måste ordna inom en ganska snar framtid. Vilka dessa frågor gällde är dock inte officiella. I övrigt går produktionen framåt i rätt takt då NTU nu har tagit fram olika designförslag för scen och dekor och även börjat skissa på ett koncept. Enligt uppgifter är det fem olika byråer som kvarstår i processen och vem det slutligen faller på kommer att meddelas så snart valet är gjort.

Under mötet fick referensgruppen även besöka Internationella Mässan som är tävlingsarenan för ESC 2017.

Nästa referensgruppsmöte äger rum i januari månad i samband med den s.k. semifinallottningen.

Notering: Referensgruppen i EBU är en slags styrelse som medlemmarna i EBU tillsätter årligen genom röstning. Sedan i våras består denna referensgrupp av totalt åtta medlemmar inkl. ordförande. I gruppen sitter Dr. Frank-Dieter Freiling som ordförande, Jon Ola Sand som EBU-representant, de tre senaste exekutiva producenterna för ESC (Pernille Gaardbo (ESC 2014), Edgar Böhm (ESC 2015) och Martin Österdahl (ESC 2016)) samt tre invalda medlemmar representerade olika TV-bolag: Aleksander Radic (Slovenien, RTVSLO), Emilie Sickinghe (Nederländerna, AVROTROS) och Nicola Caligiore (Italien, RAI).

 

Möten mellan organisationskommittén och Kievs borgmästare

Intensiva möten har pågått i Kiev gällande produktionsarbetet kring ESC 2017. Denna gång är det organisationskommittén som består av nyckelpersoner från TV-bolaget NTU samt personer från Kievs stadsledning. I gruppen finns bl.a. Victoria Romanova (NTU-representant), Anton Taranenko (turistchef vid Kievs stadsledning) och Alexei Resnikov (Kievs vice borgmästare). Produktionen har nu haft möten med Kievs borgmästare Vitalie Klitchsko för att diskutera förberedelserna inför tävlingen. Båda parter har enats om att man behöver en bra ledningsgrupp för att kunna genomföra tävlingen inte minst för att det ska bli så smidigt som möjligt för besökarna.

Under mötet har man nu gjort officiellt att man planerar att hålla den så kallade nyckelceremonin i Kiev den 31:a januari 2017. Ceremonin har gjorts årligen sedan 2008 (på initiativ av ledningen efter ESC 2007 i Helsingfors) som innebär att fjolårets värdstad (i det här fallet Stockholm) överlämnar en symbol till den blivande värdstaden (i det här fallet Kiev). En ledningsperson för staden, typ borgmästare, finansborgarråd eller liknande får sedan ansvara för den symbolen ett år framåt. I samband med denna ceremoni brukar också semifinallottningen äga rum, men det är ännu oklart om det sker före eller efter detta datum.

Andra saker som diskuterades på mötet var promotionmaterial för Kiev. Hela mötet går att se i detta videoklipp.

Produktionen har även haft en lokal presskonferens där man har berättat mer om hur arbetet har gått och går. Under presskonferensen sades det att man beräknar att drygt 20 000 besökare kommer att komma till Kiev under ESC-veckorna 2017 och att man beräknar att varje besökare kommer att spendera drygt 100 euros per dag. Man har även börjat skissa på platser där EuroClub och Eurovision Village ska ligga, samt även platsen för var i Kiev ESC 2017 ska invigas.

 

Biljettsläpp till ESC 2017 kommer troligen först i januari

Nya uppgifter som kommit tills oss är att biljetter till ESC 2017 kommer troligen att släppas först i januari månad. Detta meddelades under referensgruppsmötet tidigare i förra veckan. Anledningen till att det dröjer något är att man från produktionens sida ännu inte vet hur många platser man kan få in i arenan (mässan) eftersom scenskisser med mera inte är helt färdigställda. Dessutom har NTU enligt uppgifter ännu inte valt ut en samarbetspartner som ska ta hand om biljetthanteringen, utan det är ett arbete som just nu pågår att ta fram.

Datumet för biljettsläppet är alltså inte bestämt än men ni kan räkna med att det lär inte bli till jul och nyår i alla fall.

 

 

Antagningsinfo

Malta kör sin antagning på onsdag (30 november)

Nu på onsdag mellan kl. 09:00-12:00 respektive 14:00-16:00 kan intresserade låtskrivare och kompositörer lämna in bidrag till Maltas uttagning. Bidrag kan endast lämnas in vid TV-bolaget PBS’ högkvarter i Guardmangia. Vem som helst får skicka in bidrag till tävlingen, så länge artisterna innehar maltesiskt medborgarskap. För att ta del av regelverket ska du mejla till följande adress: mesc2017@pbs.com.mt

PBS har sedan tidigare meddelat att man kommer endast anordna en nationell final till 2017, vilket blir första gången på elva år som man inte använder sig av semifinal/er inför finalen. Totalt kommer 16 bidrag att väljas ut till tävlingen. När dessa meddelas är ännu oklart.

 

Spanien stänger sin antagning på söndag (27 november)

Vill du ta chansen att få med ett tävlingsbidrag i Spaniens uttagning 2017? I så fall är sista chansen denna vecka. Spanien kommer som tidigare meddelat att ha en enda finalkväll med ett visst antal tävlande. Alla tävlande utom en väljs internt av RTVE. Den sista blir istället ett slags wildcard i finalen som väljs genom en publik onlineomröstning och minifinal.

Intresserade artister, låtskrivare och kompositörer kan skicka in bidrag till denna antagning, som är öppen till och med söndag (27 november). Bidrag skickas in genom detta webbformulär. Man ska där uppge info om artisten, låttitel, uppgifter om upphovspersoner, bidragets demo i mp3-version, låttext samt en underskrift att man skriver under regelverket. OBS! Det är endast tillåtet att skicka in ett bidrag per artist.

När antagningen är stängd kommer en jury att välja ut max 30 bidrag som publiceras på rtve.es för allmän publik röstning (dock endast öppen för personer som befinner sig inom spanskt territorium). När publiken röstat klart kommer 10 bidrag vara kvar och då tar en ny jury vid och väljer ut tre bidrag som får tävla i en minifinal i januari. Juryn som gör slutvalet inför minifinalen kommer att bestå av personer som arbetar inom spansk radio- och TV-verksamhet. Vinnaren av den minifinalen blir wildcard i den riktiga nationella finalen som äger rum i februari.

Notering: Hittills har 135 bidrag inkommit till antagningen, och med några dagar kvar kan det bli betydligt fler än så.

 

 

Nationella uttagningar

21 bidrag tävlar i Schweiz’ Live Check

Schweiz har nu gjort klart med vilka tävlande man har valt ut från den nationella antagningen tidigare i höstas. Totalt är det 21 bidrag (av de 160 som inkom) som valts ut efter juryns val. Vilka dessa bidrag är har inte avslöjats ännu av TV-bolaget SRF SRG.

Live Check (som tidigare hette Expert Check) blir nu den live-avgörande tävlingen för vilka bidrag som slutligen tar sig till Schweiz nationella final den 5:e februari nästa år. Initialt har det talats om att den jury som ska bedöma de tävlande ska välja ut mellan 6-10 kandidater. Live Check kommer att avgöras den 4:e december och självklart kommer vi att följa de 21 tävlande med mycket stor spänning. Det juryn i Live Check ska bedöma är framträdande, röstkvalité och artistprestation.

Som vi tidigare har skrivit har Schweiz valt att göra om sin uttagning efter att man kommit sist i ESC-semifinaler två år i rad. Bland annat sker en gemensam antagning för alla nationella TV-bolagen i landet istället för att var och en har sin egen uttagning. Således har den tidigare kvotfördelningen som funnits (att X antal bidrag måste komma från ett visst TV-bolag) tagits bort helt.

 

San Marino vill ändra om teleröstningen för sig själva

När EBU införde nya röstningssystemet för Eurovision Song Contest i våras har San Marinos nationella TV-bolag protesterat mot tvånget att inför teleröster för alla tävlingsländer. Detta för att t.ex. San Marino själva inte har möjligheten att få fram ett validerat teleresultat p.g.a. att landet saknar en egen teleoperatör. Om ett land ej kan lämna ett validerat teleresultat kommer EBU istället att mixa samman fem-sex andra länders resultat där snittet blir landets resultat i tävlingen.

Nu har San Marinos TV-bolag SMRTV enligt uppgifter kommit på ett eget förslag för hur situationen kan lösas till nästa år. Istället för teleröster skulle ministater som San Marino använda sig av en slags publikpanel som röstar. Om förslaget kommer att lämnas in och om det i så fall godkänns av EBU återstår att se.

Sedan tidigare har SMRTV även protesterat att de var tvungna att ändra projicerande bakgrundsbilder i Serhats framträdande i Stockholm när man istället fick panik-ta-in bakgrundsdansare i numret.

 

Sergiy Prytula blir programledare för Ukrainas uttagning

I februari när årets värdland Ukraina ska hålla i sin uttagning blir det Sergiy Prytula som blir programledare för sändningarna. Han har ca 10 års erfarenhet av att vara programledare i TV.

Ukrainas uttagning kommer att bestå av tre heats, vilka sänds lördagarna den 4:e, 11:e och 18:e februari, följt av finalen den 25:e februari. Resultat avgörs genom kombineras tittar- och juryröstning. Just nu pågår antagningen för fullt där demolåtar publicerats på NTU:s hemsida för omröstning, och det är bland dessa låtar som startfältet till heaten sedan väljs ut. Dessutom kommer även s.k. liveauditions äga rum i olika städer i Ukraina nu i november och december månad.

 

Armeniens uttagning i hård utslagningsrunda: från 24 till 12 deltagare kvar i tävlan

Armeniens uttagning Depi Evratesil, som åtminstone kommer att välja ut Armeniens nästa ESC-representant (hur bidraget väljs ut är fortfarande oklart), har gått in i sin tredje fas som blivit mer intensiv. Av de 24 deltagare som valts ut efter två auditionrundor fick nu varje jurymedlem i uppgift att välja ut två av sina fyra utvalda artister till en duell där endast en skulle få stanna kvar. I duellen framförde bägge artisterna varsin cover på en tidigare låt och sedan fick samtliga 6 jurymedlemmar rösta för vem av de två som de ville se kvar i tävlingen.

I det kommande programmet nu på lördag möts de två resterande artisterna som varje jurymedlem har valt ut till sitt team, och de tävlar på samma villkor. Således kommer startfältet att vara halverat efter detta program.

Följande artister fick duellera i lördagens program (den fetmarkerade deltagaren har fått fortsätta tävla):

  • Saro Gevorgyan vs. Lucy (Aram MP3s artister)
  • Karina Harutyunyan vs. Gevorg Harutyunyan (Inga Arshakyans artister)
  • Amalya Margaryan vs. Anna Danielyan (Haykos artister)
  • Marta vs. Stepan Hovhannisyan (Anush Arshakyans artister)
  • Only Girls vs. Artsvik (Essaï Altounians artister)
  • Christina Mangasaryan vs. Hasmik Shiroyan (Iveta Mukuchyans artister)

Se gärna om lördagens program här.

 

Övriga nyheter

Sir Terry Wogan får BBC-byggnad uppkallad efter sig

I januari i år avled legenden Sir Terry Wogan, 77 år gammal, som bland annat varit mångårig Eurovisionkommentator för Storbritannien. Nu har brittiska TV-bolaget BBC låtit döpa om en av sina huvudbyggnader i hans namn. Det är BBC Western House i London som kommer att heta Wogan House. I byggnaden finns även Radio 2, som också uppmärksammas i frågan då Wogan arbetade där i många år med en morgonshow.

 


 

Kommentera