Höstnytt 2016: vecka 46

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Junior ESC 2016

Junior-veckan är här

Denna vecka har det blivit dags för Junior Eurovision Song Contest 2016 att gå av stapeln på Malta. 17 länder gör upp om segern denna gång och resultatet avgörs genom en kombination av barn- och proffsjuryer i varje land samt en extern expertpanel med bland andra Christer Björkman i spetsen. Programmet sänds söndagen den 20:e november kl. 16:00 CET. Alla låtar är nu officiella.

Sverige är inte med och tävlar i år heller, och SVT har valt att återigen inte sända programmet. Ni tittare som vill följa sändningen får istället göra det via tävlingens officiella hemsida junioreurovision.tv:s stream, alternativt via någon annan internetstreamsida eller via någon av de tävlande ländernas TV-kanaler.

Här kan du läsa mer om årets Juniorupplaga.

Inför sändningen kommer vi att publicera en extra inför så att ni får koll på alla låtar.

Lyssna gärna på bidragen snabbversioner här nedan:

 

Tvillingbröderna Jedward är med i Junior ESC:s expertpanel

Sedan tidigare har det stått klart att EBU valt att göra om röstningssystemet i Junior Eurovision Song Contest. Istället för att ha kombinerad jury- och tittarröstning i varje land kommer det istället vara kombinerad juryröstning mellan dels en jury som består av personer som arbetar inom/med musikbranschen samt en barnjury. Dessutom kommer en extern expertpanel finnas med i programmet som också ska rösta. Du kan läsa mer om denna förändring i vår artikel här.

EBU publicerade de första två namnen i panelen vilka var Christer Björkman och Mads Grimstad, och nu har även sista platsen tillkommit: tvillingbröderna Jedward från Irland. De två är inte helt obekanta i sammanhanget då de tävlade för Irland i ”stora” ESC både år 2011 i Düsseldorf (med låten ”Lipstick”) och år 2012 i Baku (med låten ”Waterline”). Utöver de har de släppt singlar och gjort sig kända över hela Europa.

 

Ukraina är med och tävlar trots allt

Enligt tidigare uppgifter skulle Ukrainas tävlande i årets Juniortävling vara hotad p.g.a. ekonomiska problem för deras delegation. Men nu tycks dessa problem vara lösta och därför kan deras artist delta i tävlingen.

 

 

Avslutande antagningar till Eurovision 2017

Montenegro stänger sin antagning på torsdag (17 november)

Denna vecka är sista chansen att skicka in bidrag till Montenegros antagning. Observera att antagningen är enbart öppen för personer som har medborgarskap i Montenegro eller som bott i Montenegro sedan minst två år tillbaka. Bidrag skickas in per post till följande adress: Radio i Televizija Crne Gore za Konkurs za Pjesmu Evrovizije, Bulevar revolucije 19, Podgorica

Vid antagningen ska följande skickas med: en demoinspelning av bidraget, ett CV över artist och upphovspersoner samt kontaktuppgifter (adress, telefonnummer och e-post).

 

Tyskland stänger formuläret på fredag (18 november)

Tysk TV har redan haft olika auditions för kommande finalen Unser Song 2017, men fram till fredag (18 november) går det att anmäla sitt intresse att delta i den finalen. Så länge man är över 18 år, kan tänka sig att tävla som soloartist och inte tävlar med något som bryter mot regelverket vid sitt framträdande så är man varmt välkommen att anmäla sitt intresse här.

 

Ungerns antagning stänger på söndag (20 november)

Ungerns antagning till A Dal 2017 har pågått ett tag nu, men på söndag är sista chansen att anmäla intresse för att delta. Som tidigare meddelat ställer Duna TV denna gång mycket högre krav på de tävlande då man från 2017 måste vara en etablerad artist/musikgrupp som har haft musik utgiven och/eller haft musik som spelats på radio för att få delta i A Dal. Dessutom måste man ha skivkontrakt och/eller en musikmanager. Dessutom måste tävlande artister inneha ungerskt medborgarskap eller ha ungerska som modersmål för att få tävla.

Utländska låtskrivare och kompositörer välkomnas att skicka in bidrag till tävlingen, så länge man samarbetar med någon som uppfyller kraven som nämnts ovan.

Mer regler finns här.

 

Nationella uttagningar

Över tusen bidrag inkom till Norsk Melodi Grand Prix 2017

Även Norge har satt rekord i antalet inkomna bidrag till sin antagning. Till Norsk Melodi Grand Prix 2017 inkom hela 1035 bidrag, vilket programmets exekutiva producent Jan Fredrik Karlsen har bekräftat. Nu pågår arbetet med att ta fram de 10 bidrag som ska tas ut till tävlan, och för att göra detta arbete har NRK sållat fram 100 bidrag av de inskickade där slutvalet kommer att göras av en jury.

NRK meddelade i samband med att antagningen pågick i september månad att man kommer att göra en förändring gällande röstningen då man för första gången på över 20 år kommer att bjuda in internationella jurygrupper i finalen. Denna gång från 12 olika länder runt om i Europa. Alltså internationella jurygrupper likt Melodifestivalen använder. Detta för att man nu vill vinna ESC igen och genom att rådfråga internationella juryer får man troligen fram den bästa kandidaten att skicka till Kiev i maj 2017. NRK har tidigare använt internationella jurygrupper åren 1985 och 1995 – och bägge dessa åren tog man hem guld.

 

Auditionfasen avslutad i Depi Evratesil

Armeniens nya långkörare Depi Evratesil, som åtminstone är uttagningen för att utse Armeniens artist till ESC 2017 i Kiev. Till en början har det hållits allmän audition där programmets sexmannajury (beståendes av tidigare armeniska ESC-representanter som alla, utom en, lyckats komma topp 10 i final) fick rösta vidare de bästa till en slutaudition. Den fasen har istället bestått av att de uttagna fått en ny chans att bli med i programmet och få coachning av en utvald i juryn.

Nu har juryn gjort sina slutval och därmed har andelen tävlande bantats ned från 37 till 24. Varje jurymedlem är nu coach åt fyra tävlande vardera. På lördag fortsätter tävlingen, men i vilken form är oklart.

Om du missade förra veckans program så går det att se i efterhand här.

Tillägg: Vi saknar fortfarande info om när finalen kommer att sändas och om även ESC-bidraget väljs ut samtidigt som artisten, eller om det kommer att ske internt/genom egen final vid senare tillfälle.

 

Övriga nyheter

Sanna Nielsen julvärd i SVT

I vanlig ordning vid den här tiden på året har SVT nu offentliggjort vem som blir årets julvärd. Och i år går uppdraget till sångerskan Sanna Nielsen.

Hon har tävlat sju gånger i svenska Melodifestivalen – och alltid gått till final och 2014 vann hon hela tävlingen med låten ”Undo” som kom på tredje plats i Eurovision Song Contest. Sedan har hon också varit programledare för Melodifestivalen 2015 och i somras tog hon över programledarrollen för Allsång på Skansen. För er som var i Tele2 Arena under ESC-finalen i maj var Sanna Nielsen programledare för det eventet (och även backstage-reporter under själva sändningen). Och nu har hon alltså fått det ärofyllda uppdraget att vara julvärd i SVT.

Sedan Arne Weise slutade som julvärd år 2002 har SVT haft traditionen att byta julvärd varje år. Ifjol var t.ex. Gina Dirawi årets julvärd.

 

EBU har offentliggjort reglerna för ESC 2017

Inför nästa års tävling har EBU nu publicerat sitt regelverk för ESC 2017, dvs. vad alla tävlingsländer behöver förhålla sig till för att överhuvudtaget få medverka i tävlingen. Det är egentligen inga direkta nyheter i reglerna som alltså inte skiljer sig nämnvärt från tidigare år, mer än att man nu skrivit in de nya röstningsreglerna som användes i ESC 2016. Det vill säga, att även 2017 års semifinaler och final kommer att avgöras genom jury- och tittarrösterna adderas istället för att de kombineras.

EBU har också skrivit in i reglerna att det röstningsförförande som skedde i 2016 års final kommer att bli officiellt även i 2017 års final. Det vill säga, först presenterar varje tävlingslands jurygrupp sina poäng genom varje lands egen poängpresentatör och sedan avslutar programledaren/na med att presentera tittarnas poäng i klumpsummor. Dock finns öppet fönster mellan värdbolaget NTU och EBU att diskutera förändring i hur detta sedan genomförs.

Reglerna hittas här. Observera att det är endast en publik version som publicerats. Den mer omfattande versionen finns åtminstone i dagsläget ej tillgänglig för officiell läsning.

 


 

Kommentera