Höstnytt 2016: vecka 45

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Antagningsinfo till påbörjade uttagningar

160 bidrag skickades in till Schweiz’ uttagning

Den 24 oktober stängde Schweiz sin antagning till sin kommande uttagning. Efter att TV-bolaget SRF räknat andelen inkomna bidrag så har man nu fått fram att det skickades in totalt 160 bidrag. Om detta är en hög eller låg siffra går ej att sia om då totalsiffror för alla enskilda TV-bolagens uttagningar ifjol ej sammanställdes.

En 20-mannajury kommer nu att ta över arbetet och sålla fram upp till 20 bidrag som kommer att gå vidare i tävlingen. De utvalda bidragen kommer sedan att framföras under en direktsändning, kallad ”Live Check” den 4:e december. Där kommer en ny jury att bedöma artisterna, deras bidrag och framträdande och välja ut mellan 6-10 bidrag som går vidare till den nationella finalen. I den finalen, som hålls den 5:e februari överlämnas hela ansvaret att välja slutvinnare till tittarna.

Som tidigare nämnt i äldre utgåvor av säsongens Höstnytt har Schweiz valt att byta strategi till ESC 2017 och detta för att hitta rätt artist med rätt bidrag för att inte komma sist en tredje gång. Till exempel slopas alla enskilda TV-bolagens uttagningar, vilket gör att den s.k. kvotfördelningen mellan bolagen har tagits bort. Vi noterar att senast Schweiz nådde topplacering (topp 10) i final var år 2005 i Kiev. Kanske man kan få en favorit i repris på det anno 2017 då ESC är tillbaka i Kiev?

 

242 bidrag skickades in till Eesti Laul 2017 – på tisdag (8/11) kommer besked om vilka som ska tävla

Antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul 2017 stängdes förra tisdagen. TV-bolaget ERR kunde då glädja sig över att man hade fått in hela 242 bidrag till antagningen, vilket är ett nytt rekord. En elvamannajury har sedan dess suttit och lyssnat igenom låtarna och kommer redan denna vecka, den 8 november (läs tisdag) komma med besked om vilka 20 bidrag som valts ut till tävlan. De som väljs ut kommer att presenteras i Ringvaates på ETV.

Eesti Laul kommer även denna gång att avgöras genom två semifinaler och en final, vilka hålls den 11:e och 18:e februari samt 4:e mars. Finalen hålls för andra året i Saku Suurhall i Tallinn och biljettförsäljningen har pågått sedan i maj. Faktum var det att Estland bekräftade redan innan finalen av ESC 2016 var avgjord att man skulle hålla sin final i den arena man nu valt.

 

Lettland fick in 168 bidrag – nytt rekord!

Även Lettland har fått ökat intresse för sin uttagning Supernova. Sedan TV-bolaget LTV införde den uttagningen 2015 har det gått mycket bättre i Eurovisionen, och när antagningen till nästa års tävling stängt hade man fått in hela 168 bidrag respektive 89 intresseanmälningar från olika artister. LTV hade nämligen två separata inskickningar: en för artister och en för bidrag. Ifjol inkom 120 bidrag vilket gör att det har ökat med 48 bidrag, inte illa!

Nu kommer arbetet börja med att ta fram vilka som slutligen ska få tävla i Supernova 2017. Redan nu på fredag (11 november) kommer en jury att ha valt ut mellan 40-50 bidrag som får fortsätta i tävlingen. De två följande veckorna kommer sedan auditions att arrangeras i LTV:s studior. Först den 22:a respektive 29:e januari beräknas LTV meddela vilka som ska tävla (det kan dock ske tidigare) för i dessa två program presenteras de tävlande. Mellan 16-20 bidrag kommer att väljas ut.

 

Tävlingsupplägg

Supernova kommer efter de två presentationsprogrammen att ske genom två heats, vilka sänds den 5:e respektive 12:e februari 2017. Från dessa kvalificerar sig ett antal bidrag vidare till en semifinal som hålls den 19:e februari. Från semifinalen kvalar ett okänt antal bidrag vidare till finalen, som är planerad att äga rum den 26:e februari 2017.

 

 

Info om andra nationella uttagningar

Sjätte programmet av Armeniens uttagning avklarat

I lördags kväll sändes det sjätte programmet av Armeniens Depi Evratesil, som kommer åtminstone att bli uttagning för Armeniens kommande ESC-representant. Just nu pågår slutaudition, där de personer som valdes ut från de tre auditionprogrammen i oktober får en ny chans att bevisa att de ska ta en plats i nästa omgång. För av 37 uttagna har tävlingen endast plats för 24 deltagare när slutaudition är över.

Slutaudition fungerar som så att de tävlande får ställa sig på scenen igen, var och en, framför sexmannajuryn och sedan om juryn anser att den deltagaren ska gå vidare så hamnar den i ett team som varje jurymedlem blir ansvarigt för.

Det sjätte programmet hade 10 tävlande där endast hälften lyckades gå vidare till jurycoachningen. Två av jurymedlemmarna (Anush respektive Aram Mp3) har fyllt upp sin fyra platser nu, medan Iveta har en plats kvar. Därmed återstår endast sju platser till övriga tre jurymedlemmar. Om ytterligare platser fylls upp nu på lördag återstår att se.

Se gärna lördagens program här.

PS: En översikt av hela tävlingen (på franska) finns via denna länk.

 

Vitryssland kör återigen på nationell final – kombinerad jury- och telefonröstning återinförs

Nästa års vitryska ESC-representant kommer återigen att väljas genom en nationell final. En antagning som är öppen till och med den 22:a november kommer att utse vilka som ska tävla i finalen. Efter antagningen har stängt kommer en jury att gå igenom de inskickade bidragen och sedan kalla ett antal artister till audition. Därefter görs slutvalet av de tävlande – max 15 artister tas ut till tävlan. Finalen kommer att hållas som senast den 25:e januari 2017, men datumet är inte officiellt bekräftat. Så håll utkik för kommande tider i december eller januari.

Denna gång återinför TV-bolaget BTRC, som håller i uttagningen, juryröster i finalen, vilka slopades helt till 2016 års vitryska nationella final. Enligt uppgifter kommer juryn och tittarna få 50 procent makt vardera att avgöra resultatet.

Vitryssland har de två senaste åren misslyckats att ta sig till ESC-finaler. Senast man var i final var i Köpenhamn 2014 med TEO:s ”Cheesecake”.

 

Georgien återgår till nationell final

Nästa år kommer det georgiska TV-bolaget att välja både artist och bidrag genom en nationell final. En antagning pågår till och med 7 december. Enligt uppgifter kan erkända/populära georgiska artister (både soloartister, duos, trios, musikgrupper etc.) skicka in bidrag men det är oklart om även icke-georgiska medborgare får skicka in bidrag. Hur många bidrag som sedan tas ut till tävlan samt när finalen äger rum är inte officiellt än. Bidrag skickas in per e-post till eurovision@gpb.ge

I år (2016) valdes artist ut internt medan låten valdes genom en mindre final. Georgien hamnade på 20:e plats i finalen med sin artist Nika Kocharov & The Young Georgian Lolitaz’ låt ”Midnight Gold”, bl.a. med Thomas G:son som upphovsperson till bidraget.

 

Övriga nyheter

Junior ESC 2016: Poli Genova och Destiny blir årets mellanakt

Poli Genova som i våras kammade hem fjärdeplatsen i Eurovision Song Contest och som ifjol var programledare för Junior Eurovision kommer i år återvända till Juniortävlingen som mellanakt. Hon kommer dock inte att göra jobbet helt själv, utan får hjälp av fjolårsvinnaren Destiny. På scenen kommer Destiny att framträda med sin fjolårsvinnarlåt ”Not My Soul” samt sin senaste singel ”La Di Da”. Det är ännu inte uttalat vilka låtar som Poli Genova kommer att framföra.

 

Tyskland sänder Junior Eurovision 2016

För andra året i rad kommer Tyskland att sända sändningen från Junior Eurovision Song Contest. Detta trots att man inte deltar i tävlingen. Streamen kommer att ske från Eurovision.de och kommer att kommenteras av Thomas Mohr.

Tyskland är hittills det enda icke-tävlingslandet som bekräftat att man ska sända programmet.

 


 

Kommentera