Höstnytt 2016: vecka 44

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Denna vecka är det Halloween-vecka (måndag är det Halloween-dag och i helgen är det Allhelgonahelg). För att fira/uppmärksamma detta har vi i ESC-Panelen valt att ha ett Halloweentema på hemsidan, vilket vi redan satte igång i onsdags natt. Varje dag får ni läsare ta del av olika ”skräckinjagande” ESC-bidrag genom tiderna. Det förekommer även bidrag från nationella uttagningar runt om i Europa. Vi hoppas att ni kommer gilla detta.

 

Eurovision 2017-tävlande

EBU har bekräftat att 43 länder kommer till start i Kiev

På måndagen 31 oktober meddelade EBU att 43 länder kommer att tävla i ESC 2017. Det blir således (om ingen hoppar av eller blir diskvalificerad) tredje gången gillt som tävlingen kommer att innehålla så många länder. Tidigare har det skett åren 2008 och 2011. Alla länder som deltog ifjol, utom Bosnien-Hercegovina, fortsätter att tävla och dessutom återvänder både Portugal och Rumänien till tävlingen igen efter ett års frånvaro från bägge länderna.

Australien får fortsätta tävla, vilket blir tredje året i rad de får delta. De har ännu ingen permanent plats i tävlingen, utan är med tack vare tillstånd från EBU:s referensgrupp.

Läs mer om detta i denna artikel.

 

Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag ska genomgå en omorganisering

Ekonomiproblemen för det bosniska TV-bolaget BHRT gör att vi inte får se någon ny representant för Bosnien-Hercegovina i Kiev nästa år. Nu när det blev officiellt med vilka länder som kommer till start meddelade EBU att BHRT ska genomgå en slags omorganisering av bolaget. I vilken form är dock oklart. Förhoppningsvis kanske ekonomin på sikt blir bättre efter det så att Bosnien och Hercegovina inom några år kan vara tillbaka i tävlingen igen. Tills dess uteblir landet från tävlingen.

 

Antagningsinfo

Estlands antagning avslutas denna tisdag (1 november) – startfältet presenteras i nästa vecka

Antagningen till Eesti Laul 2017 avslutas denna tisdag (1 november). Vill du få chansen att tävla med bidrag där så ska du ta den nu. OBS! Bidrag lämnas in personligen i receptionen på TV-bolaget ERR (adress: Gonsiori 27, Tallinn).

Vid inlämningen ska varje upphovsperson till ett bidrag ha fyllt i en ansökan där man bl.a. godkänner regelverket. I övrigt ska teamet lämna in en usb-sticka där bidragets musik finnas med som en mp3- eller wav-fil, bidragets låttext (i pdf eller som textfil), 1-10 fotografier på artisten samt biografi om denne.

Likt förra årets uttagning kommer en tillsatt jury att välja ut 20 bidrag som får tävla om segern. Dessa bidrag delas sedan upp i två semifinaler om 10 bidrag per semifinal, där 5 bidrag per semi röstas vidare till en final. Vilka dessa tävlande blir kommer enligt detta schema (från ERR) att bli officiellt redan i nästa vecka.

 

Även Storbritannien avslutar sin antagning denna tisdag (1 november)

Storbritanniens antagning till Eurovision: You Decide kommer att stängas tisdag 1 november. För att kunna skicka in bidrag krävs det att man mejlar info om bidragets titel, namn på demoartist samt namn på låtskrivaren/na och kompositören/erna till mejladressen BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk. Inom 72 timmar (tre dygn) får man ett svarsmejl från BBC om info var man publicerar sitt bidrag. Kom ihåg – eftersom svaret kan dröja så var egentligen sista chansen att mejla redan i söndags (30 oktober), men vill du ge det en chans till är det bara att pröva och se. Kanske är det just ditt bidrag som kommer med!

 

Slovenien avslutar sin antagning på torsdag (3 november)

Natten mot fredag 4 november (exakt vid midnatt) avslutas Sloveniens antagning till EMA 2017. Bidrag skickas in via detta webbformulär. Vid ansökningen ska man uppge kontaktuppgifter samt registrera en mp3-fil med låten, skicka med låttexten, ett foto på artist samt en kort biografi om denne och ett ifyllt intyg där upphovspersonerna undertecknar att man godkänner regelverket. Filstorlek får inte överstiga 20 MB.

I den inbjudan som publicerades den 20 juli 2016 måste man uppfylla ett visst krav på medborgarskap i Slovenien. Vem som helst i världen får skicka in bidrag, men om man arbetar i team med personer som inte är medborgare i Slovenien måste antingen artisten inneha slovenskt medborgarskap eller låtskrivaren/na eller kompositören/rna. I övrigt gäller att den tävlande artisten måste vara minst 16 år gammal (senast 9 maj 2017) och max 6 personer tillåts delta per scenframträdande.

Hur EMA 2017 i övrigt kommer att se ut när det kommer till tävlingsupplägg får vi anledning att återkomma till.

 

 

Nationella uttagningar

Lettland kommer delvis använda Spotify-resultat i uttagningen Supernova

En stor nyhet har kommit angående att den lettiska uttagningen Supernova kommer att använda sig av Spotify som en del av resultaten i uttagningen. Hur Spotify ska engageras i detta är något oklart, dock skulle det kunna bli avgörande i hur många lyssningar låtarna får. Allt kommer att ske i ett samarbete mellan Spotify och Universal Music Group.

Nästa år blir det tredje gången som LTV använder sig av Supernova som uttagning. Och det har givit succé då Lettland två år i rad lyckats ta sig till final där man hamnat 6:a respektive 15:e. Innan dess hade man senast kvalificerat sig till final år 2008, och mellan dess upplevt tre sistaplatser i semifinaler.

 

Värdlandet Ukrainas uttagningsform bekräftad

Nu är det officiellt att Ukrainas uttagning kommer att pågå genom tre heats och en final, vilka sker på lördagarna i februari månad. Alltså samtidigt som Melodifestivalens deltävlingar genomförs. Just nu pågår en antagning som i slutändan kommer att engagera mellan 20-40 bidrag i uttagningen, vilka fördelas till semifinalerna, där Konstantin Meladze och Jamala kommer att sitta med som en slags coach-jury (oklart om de kommer att ha någon form av beslutsmakt). Från varje semifinal röstas sedan ett antal bidrag vidare till finalen. Programmen kommer att sändas den 4:e, 11:e, 18:e och 25:e februari 2017. Samtliga program kommer att sändas på NTU och STB från Kiev ”Polytechnic Institute”. Åtminstone i finalen kommer resultatet att avgöras genom kombinerad jury- och telefonröstning.

Biljetter till programmen går att köpa här.

 

Spanien fortsätter med Objectivo Eurovision som uttagning till ESC 2017

I år valde spanska TV-bolaget TVE, som tar hand om Spaniens uttagning till Eurovision, att köra på finalen Objectivo Eurovision som uttagningsform, och nu har TVE bekräftat att så kommer även bli fallet till ESC 2017. En final kommer att hållas i Madrid i februari. En rolig nyhet är att en av de tävlande kommer på förhand att väljas av spanska TV-tittarna (lite som en webbjoker-uttagning) medan övriga finalister tillsätts internt av RTVE. Hur många dessa tävlande blir är okänt.

En antagning till ”webbjoker”-uttagningen är nu i full gång och pågår till och med 27 november. Intresserade artister och låtskrivare kan skicka in bidrag här.

När antagningen har stängt kommer en jury att lyssna igenom alla inkomna bidrag och välja ut 30 stycken. Dessa bidrag kommer att publiceras på rtve.es för röstning (OBS! endast för personer som befinner sig inom spanskt territorium) och topp 10 kommer sedan att gå vidare till en ny jury som slutligen väljer ut 3 bidrag. Dessa slutbidrag kommer i januari att tävla i en mindre final där vinnarbidraget sedan får tävla i den riktiga finalen.

För att få skicka in bidrag krävs det att bidraget uppfyller alla EBU:s krav gällande låtlängd (max 3 minuter lång låt), artisten måste vara minst 16 år gammal (född senast den 14 maj 2001) och måste inneha spanskt medborgarskap eller vara lagligt bosatt i Spanien och alla sånginsatser skall göras live. Övriga regler är bl.a. att man får bara delta med ett bidrag, och dessutom måste man godkänna att RTVE får använda materialet i sina sammanhang. Hela regelverket (på spanska) finns här.

 

2017 år UMK-deltagare presenteras den 23 november

2017 blir det sjätte gången gillt som Finland använder sig av UMK (Tävlingen för ny musik) som uttagningsmetod. Och till skillnad från fjolårets tävling kommer vi enligt uppgifter från YLE att få ta del av de tävlande artisterna redan i slutet av november, närmare bestämt den 23:e november. Tidigare har detta vanligen skett i januari, men det tidigareläggs nu ungefär samtidigt som SVT lär presentera sina artister. En nedräkning finns att tillgå på UMK:s hemsida.

Det är ännu oklart hur många artister som har tagits ut till tävlan, men de fem tidigare åren med UMK har andelen tävlande legat på 18 stycken. Om det blir lika många eller fler/färre återstår alltså att se i november. Finalen kommer åtminstone att hållas i februari och ska enligt uppgifter avgöras genom kombinerad jury- och tittarröster. Om det blir heats innan dess, som det alltså varit de senaste åren, återstår att se.

 

Ytterligare fem artister kvalificerade till nästa omgång i Depi Evratesil

I lördags hölls ytterligare ett program av Armeniens långkörare Depi Evratesil, som åtminstone kommer att ta fram den artist som ska tävla för Armenien i ESC 2017. Just nu är programserien igång med sin andra auditionfas, vilket innebär att de 37 artister som från början valdes ut genom auditions får återkomma på scenen för att göra ett nytt försök. De som lyckas imponera på juryn igen hamnar sedan i team hos vardera jurymedlem (lite samma upplägg som i The X Factor-programmen). När alla auditionprogram är över kommer varje jurymedlem att agera coach åt ett antal tävlande.

Hittills efter två sådana uppsamlingsprogram har 11 tävlande lyckats ta sig till team-delen. Max 24 deltagare fortsätter i tävlingen (varje jurymedlem kan således endast agera coach åt fyra deltagare i slutändan). Se gärna delar av lördagens program i efterhand här.

Sändningarna fortsätter nu på lördag med ytterligare program.

 


 

Kommentera