Höstnytt 2016: vecka 43

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

ESC-tävlande

Turkiet tackar nej att återvända till Eurovision 2017

Turkiets nationella TV-bolag TRT har konsekvent sedan år 2013 valt att inte medverka i Eurovision Song Contest. Anledningen till detta ska enligt uppgifter vara att man inte gillar att EBU införde hälften juryröstning i tävlingen, vilket påverkade Turkiets resultat negativt ett par år, samt att fem länder (”Big Five”) alltid är direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan. TRT har nu bekräftat till sajten ESCToday.com att man inte har för avsikt att återvända till ESC 2017, och därför blir vi för femte året i rad utan Turkiet i denna tävling.

 

Även Slovakien tackar nej till Eurovision 2017

Tidigare i våras meddelade det slovakiska nationella TV-bolaget RTVS att den stora anledningen till att Slovakien är med i ESC längre är på grund av kostnadsfrågor, dvs. ekonomi. I en intervju med sajten Eurofire.me har en talesperson för TV-bolaget RTVS sagt att de prioriterar inhemska produktioner men att de ser ESC som ett attraktivt projekt som dock kostar alldeles för mycket att medverka i.

Om detta nu är anledningen till att Slovakien väljer, precis som Turkiet ovan, att även avstå att medverka i ESC 2017 är inte klarlagt. Men att Slovakien inte kommer till start 2017 har nu bekräftats av RTVS till sajten ESCToday.com.

Senast vi fick se Slovakien tävla i Eurovision Song Contest var år 2012 i Baku. Då precis som vid alla andra tidigare försök landet gjort sedan återvändandet 2009 blev det misslyckat resultat i tävlingen, och landet fick inte en finalbiljett. Därefter har landets nationella TV-bolag inte velat delta i ESC.

 

Antagningsinfo

Schweiz har nu stängt sin antagning

Vi vill passa på att meddela att Schweiz nu avslutar sin antagning till deras nationella uttagning. Nu kommer en jury att ta vid att lyssna igenom alla inkomna bidrag och sedan kommer drygt 20 av dessa låtar att gå vidare till momentet Live Check som hålls den 4:e december. I detta moment röstar en jury fram mellan 6-10 bidrag som får tävla i den nationella finalen som avgörs i februari.

Sedan tidigare har Schweiz meddelat att man har valt att göra om en del i sin uttagning, och detta efter att man har två sistaplatser i semifinaler som senaste resultat. Några av dessa förändringar är att man har slopat kvotfördelningen mellan de fyra nationella TV-bolagen så att det inte längre behöver vara ett visst antal bidrag som väljs ut från ett enskilt TV-bolag. Även om jury har makten nu att välja ut vilka som ska få tävla så kommer tittarna att ha all makt i den nationella finalen.

PS: Nu när antagningen har stängts har SRG, som ansvarar för uttagningen, meddelat att alla som har gått vidare kommer att bli kontaktade mellan den 16:e och 21:a november. Om man ej blivit kontaktad därefter så har man alltså inte blivit utvald att tävla i Live Check.

 

Lettland avslutar sin antagning på fredag

Fram till den 28:e oktober (nu på fredag) finns möjlighet att skicka in bidrag till Lettlands nationella uttagning Supernova 2017. Precis som ifjol är antagningen uppdelad i två separata delar: en för artist och en för bidrag. Hela regelverket (på lettiska) återfinns här.

Efter antagningens slut kommer bidragen att granskas och sedan kommer en audition att hållas för att utse vilka som ska bli de tävlande. Hela startfältet beräknas att presenteras vid två introduktionsshower i slutet av januari 2017. Mellan 16-20 bidrag kommer att väljas ut till tävlingen.

 

Även Island stänger sin antagning på fredag

Det är även denna vecka sista chansen att skicka in bidrag till Islands uttagning Söngvakeppnin. På fredag (28:e oktober) kl. 11:59 stänger deras antagning. Hela regelverket (på isländska) finns att tillgå här. Bidrag skickas in elektroniskt via denna länk. Det räcker med att låtarna är i demoversion nu och de behöver ej heller då vara framförda på isländska, så länge de kan arrangeras om till programmen om de blir utvalda att tävla.

För att få skicka in bidrag till Islands uttagning måste man antingen inneha isländskt medborgarskap eller vara permanent bosatt på Island. Detta gäller från 1 september 2016. Islänningar får dock samarbeta med utländska upphovspersoner, så länge som de isländska låtskrivarna/kompositörerna gör minst två tredjedelar av musiken samt halva texten. De enda som ej får skicka in bidrag är anställda vid TV-bolaget RÚV.

Efter att antagningen har stängt kommer en jury att välja ut 12 bidrag som får tävla. De tävlande kommer sedan att delas upp i två semifinaler om 6 bidrag per semifinal. Från varje semifinal kommer tre bidrag att röstas vidare till en final. Sedan tidigare är det klart att Söngvakeppnin 2017 kommer att sändas den 25:e februari (semi 1), 4:e mars (semi 2) och 11:e mars (final).

 

Tips: Skicka bidrag till Storbritannien senast denna vecka

Storbritanniens antagning pågår just nu för fullt, men redan nästa vecka stänger antagningen. Eftersom man ska skicka ett mejl till BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk för att sedan få instruktioner om hur du lägger upp bidrag på BBC:s portal är vårt tips att du skickar in denna vecka. Anledningen är att det kan dröja upp till 72 timmar (tre dygn) innan du får svarsinstruktioner. Därför – vill du skicka bidrag till Storbritannien så skicka mejlet till BBC senast på lördag!

Mer om Storbritanniens antagning finns här.

 

Montenegro kör öppen antagning – något oklart om det blir final eller internval

När Montenegro meddelade sitt intresse av att delta i ESC 2017 så var det tidigare endast ett preliminärt intresse. Men nu har TV-bolaget RTCG gått ut med fullständiga uppgifter om att man har för avsikt att fortsätta delta i Eurovisionen, och detta sedan man för en vecka sedan öppnade en antagning att skicka in bidrag. Alla år utom på landets debutår (2007) har artist- och bidragsvalet gjorts internt, men nu när antagningen är öppen kan det finnas en öppning för något annat. RTCG har dock inte meddelat än om det skulle bli en final eller om det bara blir en jury som väljer ut en av de antagna bidragen internt. Vi får således anledning att återkomma till detta senare.

Antagningen hålls öppen till och med 17:e november, dock är den endast öppen för montenegrinska medborgare eller personer som varit bosatta i Montenegro i minst två års tid. All info finns här.

 

Nationella uttagningar till ESC 2017

Litauen släpper mer info

I förra veckans Höstnytt kunde vi presentera datumen för Litauens uttagning Eurovizija 2017, och nu har TV-bolaget LTV också presenterat regelverket för denna uttagning. Totalt blir det (just nu preliminärt) en åtta veckor lång tävling som (preliminärt) är satt till att pågå på lördagar mellan den 7:e januari och 25:e februari 2017. Likt årets uttagning kommer den att innehålla tävlande med eget bidrag respektive tävlande som väljer bidrag bland inskickade bidrag. Från början kommer de tävlande att tävla i dessa grupper, för att först mot slutet av tävlingen bli gemensam tävling.

Just nu pågår antagningen till programmet och eftersom tävlingen är uppdelad som den är finns också två olika antagningar: en för artister (de artister som skickar in eget bidrag) och en för låtskrivare (de som skickar in bidrag till artister som sedan själva väljer vilket bidrag de vill tävla med). Bägge antagningarna hålls öppet till och med 1 december. Länkarna till antagningarna går till anmälningsblanketter.

Fyll i denna och skicka in tillsammans med fotografier och demoversion av bidraget (mp3-version), antingen genom e-post till eurovizija@lrt.lt

eller som ett rekommenderat brev till följande adress:

LRT Eurovision urval

S.Konarskio g. 49, Vilnius

Viktigt att komma ihåg är att antagningen för artister som skickar in eget bidrag är endast öppen för litauiska medborgare eller personer som är bosatta i Litauen. Den andra antagningen, för låtskrivare som skickar in bidrag till artister som sedan väljer bland vilka bidrag som skickats in, är öppen för vem som helst i världen att skicka till.

Mer info om Litauens antagning finns här.

 

Tyskland håller i auditions utöver webbanmälan

Just nu är anmälan öppen för intresserade tyska artister att ställa upp i nästa års tyska uttagning Unser Song 2017. TV-bolaget NDR har efter att Tyskland nu de senaste åren floppat rejält i ESC, särskilt de två senaste åren som inneburit sistaplatser, valt att ändra om formatet på sin uttagning så att endast fem artister ska tävla. Dessa utses genom en onlinecasting.

Nu kommer info om att även en riktig audition ska äga rum nu i november månad. Först kommer NDR att åka till Köln den 5:e november, och för de artister som är intresserade att åka dit då måste ha anmält sig senast 31 oktober. Därefter far man vidare till Hamburg den 12:e november, och vill man gå på denna ska man ha anmält sig senast den 7:e november. I dessa auditions kommer de tävlande att få träffa Lena Meyer-Landrut och Roman Lob; två artister som lyckats väl i ESC för Tyskland åren 2010-2012.

Mer info om auditionen finns på tävlingens hemsida samt eurovision.de.

Man behöver dock inte åka på castingen om man inte vill. Fram till den 18:e november kan man bara visa upp sig online om man så önskar.

 

Italien kommer att hämta sin nästa ESC-representant från San Remo-festivalen 2017

Nu är det officiellt att italienska TV-bolaget RAI kommer att att hämta sin artist till ESC 2017 från San Remo-festivalen 2017. Det är som tidigare år den artist/musikgrupp som vinner i kategorin Campioni (kända artister) som kommer att bli tillfrågad först om att få tävla för Italien i Kiev. Om den artisten/musikgruppen tackar nej kommer RAI att tillfråga någon av de övriga tävlande i startfältet. Så blev det till exempel i år när ursprungsvinnaren tackade nej vilket gjorde att tvåan, Francesca Michielin, tillfrågades att tävla och tackade ja till det.

Ännu är det dock oklart om den tillfrågade artisten även tar med sig sitt vinnarbidrag till Eurovisionen eller om det blir ett nytt val där. Det får vi återkomma till senare.

San Remo-festivalen 2017 kommer att äga rum mellan den 7-11 februari 2017.

 

Armeniens uttagning fortsätter med juryns val

I lördags sändes det fjärde programmet av Armeniens uttagning Depi Evratesil (se gärna det i efterhand här), som åtminstone kommer att ta fram landets nästa ESC-representant. Uttagningen liknar Idol/X Factor där en jury bestående av 6 forna armeniska ESC-representanter just nu har makten att avgöra vilka tävlande som kommer att få chansen att representera Armenien i ESC 2017. I de tre första programmen hölls auditions där juryn totalt skickade vidare 37 artister till andra omgången, och nu har således den andra omgången startat.

Den andra omgången innebär att alla 37 tävlande som valdes ut i första omgången nu återigen tävlar på scenen. Fast denna gång ska jurymedlemmarna komma överens om vilka 24 som ska få fortsätta. För efter att andra omgången är klar kommer varje jurymedlem att vara s.k. teamcoach för 4 artister vardera. Reglerna är enkla – varje artist framträder på scenen med en låt och sedan ska juryn komma överens om vem som vill vara coach för den artisten, eller om ingen vill vara coach alls. I senaste programmet i lördags (22 oktober) framträdde 9 personer där 6 av dem fick en coach.

Nu på lördag fortsätter juryns val att tillsätta artister till coachning.

 

Övriga nyheter

VISA är första officiella sponsorn för Eurovision 2017

Nu står det klart att ESC 2017 har fått sin första sponsor – VISA-kortet. Man kommer att vara s.k. ”officiell partner” när tävlingen går av stapeln i Ukraina, vilket lär synas på skyltning på plats och på Eurovisionens hemsida. VISA var även sponsor för ESC 2016, där man under ESC-veckorna hade ordnat en slags speciell betalningsfunktion genom mobilteknik.

Fler sponsorer kommer troligen tillkomma fram till maj nästa år.

 

Melodifestivalen vinnare av Svenska Designpriset 2016

Vi avslutar veckans Höstnytt med att gratulera SVT & Melodifestivalens redaktion för att de har blivit dubbelt prisade i Svenska Designpriset 2016. Det handlar dels om den nya ”Kronan” som presenterades som logotypen för tävlingen (en uppdaterad version) som vann i kategorin Grafisk identitet Hantverk. Dessutom vann även Melodifestivalsappen pris i kategorin Device – Läsplatta. Appen var även nominerad i kategorin Device – Smarttelefon men tog inte hem segern där. Sedan var även vinjetten nominerad i kategorin Rörlig bild/film, men där blev man också utan pris.

ESC-Panelen säger än en gång stort grattis till SVT och redaktionen för Melodifestivalen.

 


 

Kommentera