Höstnytt 2016: vecka 42

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Nationella uttagningar

Ungerns antagning till A Dal igång

Ungern kommer som tidigare meddelat att fortsätta med sin uttagning A Dal även till nationella 2017. I förra veckan öppnade också antagningen till nästa års tävling, som TV-bolaget Duna TV står bakom. Antagningen är öppen till och med 20 november. Uttagningen kommer att bestå av olika heats/semifinaler inför finalen, men exakt hur många det kommer att bli är inte officiellt.

En nyhet för 2017 års tävling är att de tävlande artisterna måste vara professionella artister som givit ut musik sedan tidigare. Man måste alltså ha släppt musikalbum eller vara spelade i rikstäckande radio- eller TV-sammanhang för att få tävla som artist. Artisterna måste dessutom vara signerade på ett skivbolag eller ha kontrakt med en musikmanager. Utländska låtskrivare och kompositörer får skicka in bidrag så länge artisterna innehar ungerskt medborgarskap eller har ungerska som modersmål.

Hela regelverket för tävlingen (på ungerska och engelska) finns här.

 

Albanien inför en ”folkets jury” i Festivali i Këngës

I förra veckan meddelade det albanska TV-bolaget RTSH via en presskonferens upplägget för årets omgång av Festivali i Kënges, den 55:e i ordningen. Som vanligt hålls två semifinaler och en final i dagarna i tre i december månad (exakta tävlingsdatum presenteras senare). 24 tävlande väljs ut och av dessa röstas 14 vidare till finalen.

Upplägget för tävlingen kommer att vara som följer: de tävlande kommer att medverka i semifinalerna, där sedan en mix av tre olika jurygrupper kommer att välja ut vilka 14 av de tävlande som får gå vidare till finalen. Ordningen för vilken semifinal man kommer att tävla i spelar således ingen stor roll, utan alla ges lika stor chans att kvalificera sig.

Röstningen som tidigare år har varit endast till en sluten jury kommer i semifinalerna att vara uppdelad enligt tre kvoter. Först finns det en ”proffs-jury” som kommer att välja 8 tävlande. Därefter kommer en press-jury att välja 3 tävlande och avslutningsvis får ”folkets” jury välja 3 tävlande. Vilka kriterier som finns för att ingå i ”folkets jury” är oklart.

I finalen kommer ”folkets jury” att ha 40 procents makt medan ”proffs-juryn” kommer att ha 60 procents makt. Exakt poängfördelning är inte officiellt.

 

DR tar hjälp av fansen att välja bidrag till DMGP 2017

Efter att Danmark nu två år i rad har misslyckats att kvalificera sig till Eurovision Song Contests finaler har TV-bolaget DR (Danmarks Radio) ändrat strategi i valet av uttagna tävlingsbidrag. Till Dansk Melodi Grand Prix 2017 inkom rekordmånga bidrag – 1 115 stycken, som därefter sorterades ned till 41 stycken. Detta val gjordes av musikproducenten Cutfather och Jonas Schrøder.

Därefter har DR kallat in en expertpanel på 50 personer som dels har bestått av personer som arbetar professionellt med musik i Danmark men också fans till DMGP och ESC, som är experter på tävlingen till vardags. Målsättningen med att ha fler personer i juryn är för att de bästa bidragen ska väljas ut så att Danmark lyckas bättre i Eurovisionen nästa år. Dessa personer har nu fått tycka till om de tävlingsbidrag som återstod i tävlan.

Det är dock oklart hur många bidrag som har valts ut till tävlan, så det får vi anledning av att återkomma till senare.

 

Litauen fortsätter med Eurovizija – och som vanligt blir det en längre uttagningsprocess

Nu har Litauen meddelat att de kommer att fortsätta med formatet Eurovizija som uttagning till val av artist och bidrag till ESC 2017. Precis som ifjol kommer processen att pågå i drygt 1,5 månad, med start den 7:e januari och final den 25:e februari. Det kommer således att bli veckovisa program hela nationella-perioden i vår, totalt 8 stycken. Dock skulle det kunna bli fler program än så, då TV-bolaget LRT tidigare har haft en benägenhet att utöka sin programserie med ytterligare program medan själva programserien börjar.

I övrigt är det inte mycket som är mer officiellt än så. Vi får därför anledning att återkomma om detta senare. I årets uttagning (läs 2016) delades startfältet upp i två grupper: artister med/utan eget inskickat bidrag. Detta istället för att som de två tidigare åren ha en uttagning för artist och en för tävlingsbidrag.

 

Sista auditionprogrammet i Depri Evratesil avklarat – nu startar andra fasen

I lördags hölls det sista av tre auditionprogram i Armeniens uttagningsprogram Depri Evratesil. Inför programmet hade juryn röstat vidare 24 tävlande och denna gång blev det ytterligare några artister som tog sig vidare i programmet. Om du missade avsnittet så kan du se det i efterhand via denna länk.

Från och med denna veckas program som sänds på lördag startar andra rundan av tävlingen. Detta innebär att alla deltagare som nu fått gå vidare kommer att framträda igen, där några får fortsätta medan för andra tar tävlingen slut direkt.

 

Ukraina håller auditions i november och december

Samtidigt som bidragsantagningen och den omröstningen pågår kommer nu TV-bolaget STB att genomföra en audition i olika ukrainska städer. Vad denna audition kommer att inbringa är dock oklart, mer än att den pågår runt om i Ukraina med start den 6:e november.

 

Övriga nyheter

Förberedelsemöten i Kiev

Inför nästa års ESC är förberedelserna i full gång. I förra veckan ägde ett möte rum mellan ESC-komitéen och Kievs stad för att diskutera hur tävlingen ska gå till. Under mötet framkom det att man beräknar en tillströmning av ca 20000 besökare under ESC-veckorna och att man fram till tävlingens början ska se till att fixa Kiev så att all infrastruktur ska fungera på ett bra sätt.

Man kommer fortsatt hålla i liknande möten för att få allt att fungera på ett bra sätt.

 


 

Kommentera