Höstnytt 2016: vecka 41

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

ESC 2017-tävlande

Serbien bekräftar deltagande

Nu har också Serbiens nationella TV-bolag meddelat att man har för avsikt att även dyka upp i ESC 2017 i Kiev. Hur artist och bidrag ska väljas ut är inte officiellt än, så det får vi återkomma om senare. I år (2016) valdes sångerskan Sanja Vučić ZAA ut för Serbien med låten ”Goodbye (Shelter)” som tog sig till final där hon placerade sig på 18:e plats.

 

Grekland konfirmerar tidigare bekräftelse

I somras skrev olika ESC-hemsidor om att Grekland var klara för tävlan i ESC 2017. Först nu kommer dock en riktig bekräftelse från TV-bolaget ERT om detta. ERT har dock inte gått ut med info om hur man ska välja artist och bidrag, så det får vi återkomma om.

I år bröt Grekland sin trend i ESC på två sätt. För det första för att TV-bolaget strök att anordna en nationell final för att utse representant och tävlingsbidrag. Gruppen Argo valdes istället ut internt. För det andra att Grekland för första gången någonsin misslyckades att ta sig vidare till ESC-finalen. Annars hade man varit en av få länder som alltid lyckats kvalificera sig till finalen.

 

Nationella uttagningar

Storbritannien fortsätter välja genom nationella finalen Eurovision: You Decide

Ifjol återgick BBC i Storbritannien till att välja ut sin ESC-representant med tillhörande bidrag genom den nationella finalen Eurovision: You Decide. BBC hade då senast hållit en nationell final år 2010, för att istället mellan 2011-2015 utse artist och bidrag internt. Nu har vi fått information om att BBC har valt att fortsätta med Eurovision: You Decide till 2017, och därför kommer brittiska TV-publiken återigen få äran att rösta fram sin nästa ESC-representant med tillhörande bidrag.

En antagning är just nu i full gång och pågår till och med 1 november. Är du intresserad av att skicka in bidrag så ska du göra följande:

  1. Skicka ett mejl till BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk där du nämner bidragets titel, namn på demoartist samt namn på låtskrivaren/na och kompositören/erna.
  2. Inom 72 timmar (förutsatt att du skickar mejlet före deadline infaller) kommer du att få ett svar med instruktioner om hur du lägger upp ditt bidrag på BBC:s portal. OBS! Det går bara att skicka in ett (1) bidrag per låtskrivare/kompositör!

Precis som ifjol kommer BBC att samråda denna antagning tillsammans med representanter från OGAE UK (Storbritanniens motsvarighet till Melodifestivalklubben). Dessutom kommer även en separat antagning pågå där BBC bjuder in intresserade låtskrivare och kompositörer att skicka in bidrag. Detta arbete görs i samarbete mellan externa skivbolag samt musikkonsulten Hugh Goldsmith.

För övrigt har Hugh Goldsmith uttalat sig om att BBC denna gång eftersträvar att hitta de absolut bästa kandidaterna att tävla i den nationella finalen. Därmed är bra musik inte tillräckligt utan BBC kräver bäst musik från alla som vill delta!

Mer info om finalens tävlingsupplägg, sändningsdatum, tävlingsarena och programledare kommer vid senare tillfälle.

 

Armeniens andra auditionprogram avslutat – tredje programmet nu på lördag

I lördags kväll hölls det andra programmet av Armeniens uttagning Depi Evratesil, som åtminstone kommer att ta fram landets nästa ESC-representant. I första programmet som sändes den 1:a oktober hölls auditions likt ett Idol-program och så fortsatte det även nu i programmet i lördags. Andra programmet går att se i efterhand via denna länk. Nu på lördag fortsätter uttagningen med fler auditions.

Depi Evratesil är nu till en början uppdelat i en audition-fas. Detta innebär att de sökande artisterna får framträda med en cover av valfri låt framför en sexmannajury, och det är juryn som har makten i att besluta vilka sökande som ska gå vidare i tävlingen. Juryn består av tidigare armeniska ESC-representanter, som alla (utom en) lyckats med konsten att komma topp 10 i ESC-finaler.

Finalen av Depi Evratesil är planerad att hållas i december månad. Det är som tidigare nämnt högst oklart om också tävlingsbidraget kommer att utses i samband med denna uttagning. Så snart vi fått information om detta kommer vi att skriva om det.

 

Övriga nyheter

Junior Eurovision 2016: Delegationsmöte på Malta avklarat

Den 20:e november kommer årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest att hållas i Maltas huvudstad Valetta. Inför detta har värdbolaget PBS nu hållit i årets delegationsmöte, som precis som i stora ESC innebär att alla tävlande länders delegationer samlas i värdstaden/värdlandet för genomgång av hur eventet kommer att gå till. Dessutom lämnar alla delegationsansvariga in relevant info till EBU gällande artist, bidrag och framträdande.

Inför tävlingen har det som vi tidigare skrivit om gjorts om lite i regelverket. Bland annat kommer tävlingen nu att hållas på en söndagseftermiddag (istället för en lördagskväll), telefonröstningen är slopad och åldersgränsen för tävlande artist är ändrad; från 10-15 år till 9-14 år.

PBS har utlovat en spektakulär show men fler detaljer avslöjas senare. Dock har man nu släppt en trailer för tävlingen som du kan se här.

 


 

Kommentera