Höstnytt 2016: vecka 40

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Vi jämför bidragen i Eurovision 2015 mot bidragen i Eurovision 2016

Nu på lördag (8 oktober) kommer vår årliga jämförelse mellan två ESC-år. I det här fallet mellan 2015 och 2016.

I projektet får varje panelmedlem välja ett av två bidrag från respektive land som tävlade i ESC både 2015 och 2016. Därefter sammanställer vi hur många val var och en gjorde och på så sätt får vi fram ett vinnarår.

För att göra jämförelsen korrekt har vi bara valt att ta med de 38 länder som tävlade både i år och ifjol. Övriga länder lämnas därhän.

Missa således inte detta nu på lördag!

 

Eurovision 2017-tävlande

Georgien bekräftar officiellt deltagande i Eurovision 2017

Det georgiska TV-bolaget GPB har nu meddelat officiellt att man har för avsikt att fortsätta att delta i ESC och man kommer därför till start i Kiev i maj 2017. Hur artist och bidrag ska väljas ut är dock oklart, så det får vi återkomma till. I år (2016) valdes artisten (Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz) ut internt medan låten (”Midnight Gold”) valdes genom en mindre nationell final. Man hamnade på 20:e plats i finalen, strax före Cyperns bidrag. Intressant nog hade båda dessa bidrag upphov i samråd med MF/ESC-veteranen Thomas G:son.

 

Ungern väljer artist och bidrag genom A Dal

Enligt olika källor bekräftade Ungern sitt deltagande i ESC 2017 redan innan ens det var avgjort vilket land som skulle stå värd för tävlingen, men nu kommer säkra källor som egentligen bara bekräftar samma sak. Det är även bekräftat att det ungerska TV-bolaget MTVA har för avsikt att fortsätta med det populära formatet A Dal för att välja ut artist och tävlingsbidrag. Upplägg, regelverk, datum med mera har vi inte fått uppgifter om än så det får vi återkomma om.

I år tog sig Ungern till final för sjätte året i rad (sedan landet återkom till tävlingen igen år 2011), även om det bara blev en 19:e plats i finalen för Freddies ”Pioneer”.

 

Bulgarien bekräftar preliminärt deltagande i Eurovision 2017

Efter att Poli Genova tagit hem fjärdeplatsen för sitt hemland Bulgarien i årets ESC ser allt mycket troligt ut för att Bulgarien tänker fortsätta tävla i ESC. Det nationella TV-bolaget BNT har nu enligt uppgifter lämnat in sin ansökan om att delta i ESC 2017 i Kiev. Hur artist och bidrag ska väljas ut är dock oklart, så det får vi anledning att återkomma till.

Bulgarien har nu varit i final två gånger och bägge dessa gånger har man uppnått topp 10-placering.

 

Nationella uttagningar

Första programmet av Armeniens uttagning avklarat

Som vi skrev om i förra veckan har nu Armenien dragit igång sin nationella uttagning Depi Evratesil. Själva uttagningen kommer att pågå till och med december och är en slags Idol-liknande uttagningsform, som nu till en början inleds med så kallade auditionprogram. Programmets jury som består av 6 stycken artister som tidigare representerat Armenien i Eurovision Song Contest får inledningsvis lyssna på olika sökande artister och därefter rösta om de ska gå vidare i programmet eller åka ut. De sökande får till en början sjunga en cover av valfri låt innan juryn gör sin bedömning.

I det första programmet som sändes i lördags kväll (går att se i efterhand via denna länk) valde juryn ut 12 artister (av 25 som framträdde) som fick gå vidare i tävlingen. Denna vecka, nu på lördag alltså, fortsätter sökandet efter Armeniens representant till ESC 2017.

Detta är första gången på många år som Armenien valt att genomföra en större nationell uttagning för att finna sin representant till Eurovision Song Contest. Dock är det fortfarande högst oklart om även tävlingsbidraget kommer att väljas ut i denna tävling. I annat fall är det möjligt att det istället blir internval eller möjligen en ny final senare i vinter som avgör det valet. Vi får återkomma om detta så snart vi fått besked.

 

Övriga nyheter

Svensktoppen nästa-vinnaren Noomis vinnarlåt prövas på Svensktoppen från denna vecka

Nu på söndag den 9:e oktober kommer årets artisten Noomi med låten ”Intoxicated”, som blev vinnare av årets Svensktoppen nästa, bli prövad på Svensktoppen. Låten ligger för närvarande i så kallad A-rotation i Sveriges Radio P4 och inför Svensktoppen-prövningen har också låtens officiella musikvideon presenterats. Se den gärna här. Hittills har ”Intoxicated” fått mycket positiv respons, särskilt på Spotify i Sverige där låten har spelats över 50 000 gånger.

Just nu befinner sig Noomi i Huston, Texas, USA, där hon spelar in en ny singel. Ytterligare två singlar kommer att följas upp nu efter ”Intoxicated”:s släpp.

ESC-Panelen önskar Noomi lycka till med prövningen på Svensktoppen och med de kommande låtarna.

PS: Panelens skribenter Hollac16 & Robbans spontana kommentar i samband med att det stod klart att Noomi vann Svensktoppen nästa 2016: ”Värdig vinnare helt klart tycker vi båda.. Hon borde dessutom fått jokerplatsen till Melodifestivalen 2017 enligt oss. Både sångerskan och låten känns väldigt modern och internationell.”

 

Kommer Kazakstan göra debut i Eurovisionen?

Den 1 januari i år blev TV-bolaget Khabar TV i Kazakstan så kallad ”associerad medlem” i EBU, ungefär som Australiens nationella TV-bolag SBS är. Rykten har sedan dess gått att Kazakstan möjligen kommer att göra debut i Eurovisionen. Dock satte EBU stopp för detta till årets tävling då man sade att Khabar TV inte skulle få något tillstånd för detta. Men trots att man inte fick debutera så sände Khabar TV alla tre programmen från Eurovision 2016.

För att bringa mer klarhet i frågan gällande Eurovision 2017 hörde sig sajten ESCToday.com av sig till EBU, som nu hävdar att man ska se över reglerna till kommande tävling. Om reglerna ändras så skulle det alltså finnas möjlighet för en debutant i tävlingen. Om så blir fallet får vi återkomma till.

 


 

Kommentera