Höstnytt 2016: vecka 38

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Viktig info: Antagningen till Melodifestivalen 2017 är nu stängd

Idag måndag 19 september kl. 17:59 CET stängdes antagningen att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2017. Likt tidigare år skedde antagningen online via Melodifestivalens hemsida. Bidragen kunde antingen skickas in till Ordinarie tävling (öppen för personer som har haft musik utgiven sedan tidigare) eller Allmänhetens tävling (personer som aldrig haft musik utgivaren tidigare).

Som tidigare meddelat kommer 28 bidrag att väljas ut till tävlan i Melodifestivalen 2017 varav 14 av dem kommer från bidrag som skickats in via antagningen. Dessa låtar väljs ut av en urvalsjury som tillsätts av SVT. Resterande bidrag kommer att väljas ut av SVT själva genom specialinbjudningar till låtskrivare, kompositörer och artister. Hela startfältet beräknas presenteras senare i höst (exakt/exakta datum ej fastställt). Den enda artist som hittills är klar för tävlan är musikgruppen Les Gordons, som blev inbjudna till tävlingen genom sin medverkan i finalen av Svensktoppen nästa 2016.

Vi återkommer med information om hur många bidrag som inkom till årets antagning så snart vi fått information om detta från SVT.

 

ESC 2017-tävlande

Deadline för ESC-anmälan har passerat

Sista datum att anmäla sin medverkan till Eurovision 2017 sattes som vanligt av EBU till den 15:e september, och nu har detta datum således passerats. Dock kan anmälda länder fortfarande dra tillbaka sin anmälan, men endast fram till den 10:e oktober. Därefter kommer EBU att bötfälla avhoppade länder om man inte fått förlängd tidsfrist.

Vi ska tillägga här att bara för att första deadline har passerats så kommer vi fortfarande få in fler bekräftelser på länder som vill delta alternativt hoppa av eller återkomma. Detta kommer att ske fram till EBU senare i höst eller vinter meddelar den officiella deltagarlistan. Hittills ligger preliminära deltagarsiffran på 33 länder.

Här nedan redovisar vi några av de länder som officiellt gick ut och bekräftade sitt deltagande till ESC 2017 under den föregående veckan.

 

Spanien bekräftar deltagande

Det spanska tv-bolaget TVE har bekräftat att man tänker vara med i Eurovision Song Contest 2017 i Kiev. Hur man tänker utse sitt kommande ESC-bidrag är i skrivande stund oklart. Till år 2016 använde man sig av en nationell final kallad ”Objetivo Eurovisión” bestående av 6 finalbidrag, där Barei vann och fick representera Spanien i Stockholm. Väl i ESC-finalen 2016 kom Spanien på en blygsam 22:a plats. Det ska tilläggas att TVE lämnade in sin ansökan i samband med en EBU-konferens i Berlin som ägde rum i förra veckan.

 

Italien bekräftar deltagande

Det italienska tv-bolaget RAI bekräftar nu landets deltagande i Eurovision Song Contest 2017 i Kiev. Hur man tänker utse sitt ESC-bidrag är i skrivande stund oklart, men sedan år 2011 då Italien återvände till ESC efter ett 13 år långt uppehåll har artisten (och även ibland bidraget) hämtats från San Remo festivalen. Undantag gjordes dock år 2014 då både artist och bidrag valdes internt.

I ESC 2016 representerades Italien av Francesca Michielin med låten ”No degree of separation” som kom på 16:e plats.

 

Vitryssland bekräftar deltagande

Vitryska tv-bolaget BTRC har även de bekräftat att man tänker vara med i nästa års Eurovision. Till nyhetssajten Sputnik bekräftas att man har planer på att genomföra en nationell final för att utse det kommande ESC-bidraget att skicka till Kiev.

De senaste åren har Vitryssland hållit sin nationella final antingen i december eller januari som tidigast. Återstår att se hur man gör denna gång.

För andra året i rad misslyckades Vitryssland att kvalificera sig vidare till final, utan artisten IVAN fick stanna i semin.

 

Makedonien bekräftar deltagande

På måndagen meddelade även Makedoniens nationella TV-bolag MRT att de har för avsikt att även delta i ESC 2017. Hur artist och bidrag kommer att väljas ut är i dagsläget oklart, så det är något vi får anledning till att återkomma om i senare upplagor av Höstnytt.

Makedonien har sedan semifinalerna infördes år 2004 deltagit varje år (åren innan dess gjordes bara tre medverkanden vartannat år), men har på dessa år endast gått till final vid fem tillfällen av 13 möjliga. Senast man var i final var med Kalopis ”Crno i belo” år 2012, då man hamnade på totalt trettonde plats. Kalopi gjorde nu i år ett nytt försök att tävla, denna gång med låten ”Dona”, som totalt hamnade på 11:e plats i den andra semifinalen.

 

Tjeckien är med för tredje året i rad.

Tjeckiens tv-bolag Česká Televize bekräftar att man tänker ställa upp i Eurovisionen för tredje raka gången. I årets ESC lyckades man äntligen att kvala in till finalen genom Gabriela Gunčíková med balladen ”I Stand”. Det blev förvisso en näst sistaplats i finalen, men bedriften att ändå ha tagit sig till final gjorde att intresset för tävlingen höjdes avsevärt och tittarsiffrorna för ESC-finalen var riktigt bra hemma i Tjeckien, då hela 2 miljoner människor i landet bänkade sig framför TV-apparaterna.

Återigen handlar det om internval för Tjeckien, både vad gäller artist & låt. Fram till den 30:e november tar man emot ansökningar av låtar. Ansökningen är öppen för utländska upphovsmän (se mer på vår antagningssida).

Tjeckien debuterade i ESC år 2007 i Helsingfors och har sedan dess gjort fem framträdanden i tävlingen vilka har skett åren 2007, 2008, 2009, 2015 och 2016.

 

Kroatien är också med minst ett år till

Även Kroatiens nationella TV-bolag HRT har enligt uppgifter lämnat in sin ansökan till deltagande i ESC 2017. Det finns dock inga uppgifter om hur artist och bidrag kommer att utses, utan det får vi återkomma till.

Kroatien återkom till ESC 2016 efter två års uppehåll och deras representant Nina Kraljić lyckades kvalificera sig till finalen, vilket var första gången sedan 2009 som Kroatien tog sig till final. Väl där blev det dock endast en 23:e-plats. Trots dålig slutplacering är det roligt att landet väljer att stanna kvar i tävlingen.

 

 

Nationella uttagningar

Tyskland gör om formatet på sin uttagning samt byter namn på den

Efter flera bottennapp för Tyskland, bland annat att man kommit på sistaplats i ESC två år på raken gör det tyska tv-bolaget ARD om formatet på sin uttagning. Istället för att en tredje gång satsa på en finalkväll med tio tävlande så halveras startfältet till fem tävlande. Dessa, endast soloartister, kommer att väljas ut genom en casting (som man kan anmäla sig till fram till slutet av november). När antagningen är avslutad så kommer 30 artister att sållas fram och slutligen kommer en expertjury ta fram fem finalister.

Själva finalen kommer att gå under namnet Unser Song 2017 och hålls i Köln torsdag den 9:e februari 2017 kl 20:15 CET med Barbara Schöneberger som programledare.

De fem tävlande kommer att ha med varsitt tävlingsbidrag som väljs ut inför finalen (på vilket sätt detta kommer att ske är dock oklart). Det kommer också att finnas med en tremannajury i finalen, som bland annat kommer att bestå av ESC 2010-vinnaren Lena Mayer-Landrut. TV-tittarna kommer dock att ha all makt att avgöra vem som kommer att tävla för Tysklands räkning i Kiev i maj nästa år.

ESC-Panelen ser fram emot Tysklands nationella final med stor förtjusning.

 

Nederländerna väljer internt – artistvalet görs i oktober

Även till nästa år kommer den nederländska representanten till Eurovision Song Contest att väljas internt av TV-bolaget AVROTROS. Nu kommer information om att valet av artist kommer att ske någon gång i oktober månad. Dock är det oklart om valet blir officiellt då eller om AVROTROS kommer att vänta ett tag till med att meddela vilken artist man valt.

Som vanligt ryktas det redan nu om olika artister men vi avvaktar med spekulationerna tills vi vet exakt vem Nederländerna kommer att skicka till Kiev i maj 2017. Ifjol var Nederländerna först ut av alla länder att meddela att Douwe Bob skulle tävla för landet i ESC 2016. Kommer man hinna bli det även i år med, eller hinner någon annan före?

Sedan Nederländerna skärpte till sig har man på fyra år lyckats kvalificera sig till ESC-final tre gånger de senaste fyra åren. Innan dess hade man en period mellan 2005-2012 då man samtliga dessa år ej kvalificerade sig vidare.

Frankrike väljer internt

Frankrike har som tidigare meddelat att man kommer till start i ESC 2017. Nu har TV-bolaget France 2 meddelat att man även till nästa år kommer att välja ut artist och bidrag internt. Men först kommer en nationell antagning att äga rum, där intresserade låtskrivare är välkomna att skicka in bidrag. Sedan kommer en expertjury att välja ut ett bidrag som får tävla. Deadline att skicka in bidrag är satt till den 30:e november (läs mer här).

De krav som är satta från fransk TV, utöver att man måste uppfylla EBU:s krav, är att artisten är mellan 16-50 år gammal, att låten inte har publicerats före 1 september 2016 samt att låten framförs till minst 80 procent på franska. Dessutom finns krav att tävlingsbidrag inte får innehålla svordomar, kommersiella/religiösa/politiska budskap, uppmaningar till brott, nedvärderingar, diskrimineringar, hat, rasism, våld eller intrång i den personliga integriteten. Uppfyller man dessa krav är man välkommen att skicka in bidrag.

 

Övriga nyheter

Stannar Bosnien-Hercegovina hemma 2017?

Vi har i omgångar under de senaste åren talat om Bosnien-Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT:s ekonomiska bekymmer som gjort att landet ej har kunnat delta i Eurovision Song Contest. Men i år, 2016, lyckades BHRT genom sponsorer få till ekonomiskt kapital att kunna återvända till tävlingen igen, vilket man också gjorde. Dock ser detta just nu ut att bara vara en engångsföreteelse. Det ekonomiska läget för BHRT har inte löst sig och i värsta fall så måste man stanna hemma.

Vi kommer att avvakta och se hur BHRT gör. Tidigare år har man ändå lämnat in en ansökan om att delta för att sedan få utökad betänketid att lämna besked. Till dags dato har BHRT ännu inte gjort detta.

 

Och gör San Marino även det med?

Enligt uppgifter till Eurovoix.com kan det även bli ett stanna-hemma-fall för San Marino nästa år. Anledningarna till detta är för det första att TV-bolaget SMRTV är sura över att man inte kunde använda den bakgrundsgrafik som var tänkt att användas i artisten Serhats framträdande i ESC 2016, samt att SMRTV inte var nöjda med det nya röstningssystemet. Detta för att man på förhand visste om att telefonröstning inte kunde användas i landet då för få invånare skulle ha ringt och röstat. Istället fick därför San Marino ett slumpat resultat för telefonpoängen baserat på hur ett antal andra länder hade avlagt sina poäng. Detta gällde både för semifinal 1 och för finalen.

Dock ska vi tillägga att San Marino har ännu inte gjort något officiellt uttalande om att tävla i ESC 2017, mer än att ilskan/surheten av ESC 2016 kommit upp till ytan. Om detta påverkar beslutet eller inte återstår att se. Till dags dato har San Marino deltagit vid sju tillfällen varav endast en gång (ESC 2014) har det blivit finalavancemang.

 


 

Kommentera