Höstnytt 2016: vecka 36

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

PS: Ni har väl inte glömt att vi på ESC-Panelen har en alldeles egen Facebook-sida där vi publicerar de senaste artiklarna och annat skoj för att hålla er läsare uppdaterade när det händer något nytt och intressant. Vissa av er kanske inte kikar in på sajten dagligen och då kan det vara bra att följa oss på Facebook för att inte gå miste om viktiga nyheter.

För att komma till vår Facebook-sida – tryck här.

 

 

 

Eurovision 2017-tävlande

Storbritannien planerar att delta 2017

Storbritannien har för avsikt att tävla i nästa års Eurovision Song Contest i Ukraina, detta har det nationella tv-bolaget BBC bekräftat till ESC-sajten ESCToday.

I 2016 års ESC i Stockholm blev Joe & Jake uttagna som representanter för Storbritannien genom en nationell final (”Eurovision You Decide”) och hamnade på en blygsam 24:e plats i finalen med låten ”You’re not alone”.

Om det blir via en nationell final eller ett internval som britterna utser sitt nästkommande bidrag är i skrivande stund oklart. Vad som där emot är klart är att man har en garanterad finalplats i ESC-finalen, då man tillhör ett ut av BIG5-länderna som alltid är direktkvalificerade.

 

 

Nationella uttagningar

Danmark & Finland har stängt sina antagningar

Idag stänger Danmark och Finland sina antagningar till sina ESC-uttagningar. Hur många bidrag som tas ut till tävlan i Danmark är inte officiellt, men det brukar bli 10 bidrag i slutändan. Bidragen kommer att väljas ut av en jury från Danmarks Radio (DR) Fram till detta valet är gjort och avtal är påskrivna hålls namnen på låttitlar och utvalda artister hemligt.

Finland fortsätter med sin populära uttagning UMK, trots att man missat ESC-Final två år på raken nu, precis som även Danmark har gjort. Antal tävlande bidrag i UMK 2017 är oklart, men det ser ut att bli samma upplägg som 2016, alltså 18 bidrag, tre deltävlingar och en avslutande final. Så fort vi vet mer så rapporterar vi om det.

 

Eventuellt kommande bidrag i Polen

Efter att ha kvalat in till ESC-finalen tre år i rad och nu senast nått en 8:e plats är Polen fullt av självförtroende när det kommer till Eurovision Song Contest. Vi har tidigare nåtts av rapporter om att man planerat att hålla en stor uttagning nästa år, likt vår svenska Melodifestivalen med omkring 30 bidrag, flera deltävlingar och en avslutande final. Om så blir fallet låter vi vara osagt.

 

Övriga nyheter

Eurovision Cruise 2016 hölls i helgen

I helgen hölls ett av flera återkommande och roliga Eurovision-events för fansen, nämligen ESC-kryssningen på m/s Baltic Queen som gick mellan Helsingfors och Tallinn. Båten var full av ESC-fans och med på båten fanns flera välkända, tidigare deltagare i Eurovision Song Contest samt nationella uttagningar.

Deltagarlistan bestod i år ut av:

Thomas Lundin (Eurovision-expert, artist, programledare)

Eini (Deltog i årets finska uttagning till ESC med låten ”Draamaa”)

På lördag väntar en rolig spelning ombord på m/s Baltic Queen, som går mellan Helsingfors och Tallinn. Båten är full av schlagerfans och Eurovisionen är temat för kryssningen. Jag sjunger gamla schlagerlåtar tillsammans med Ylva & Linda Persson från Sverige. De är sångerskor, låtskrivare och musikproducenter med en lång schlagererfarenhet. De har tävlat i snart sagt alla nationella uttagningar i Europa – förutom i hemlandet Sverige där de inte har lyckats få med nån låt. Häromåret hade de en låt med i UMK i Finland. I år blev de trea i den isländska uttagningen. De har tävlat på Malta, i Schweiz, Österrike, Ryssland, Ukraina, Litauen… Tillsammans kommer vi att sjunga svenska och finska schlagerlåtar, gamla vinnare och 90-tals godingar. Detta som uppvärmning inför de övriga artisterna; Eini och Mikael Saari från Finland, ISA från Sverige, Donny Montell från Litauen och Drama Queen från Danmark.

 

 

Polen officiellt tillbaka i Junior Eurovision Song Contest

Vi har nåtts av beskedet att Polen är tillbaka i Junior Eurovision Song Contest och kommer att ställa upp med en artist i Valletta i november. Polen har deltagit i denna tävling två gånger tidigare och båda gångerna har man hamnat på sistaplatsen (2003 & 2004). Nu hålls antagningen öppen och stänger den 20:e september. Den nationella finalen hålls sedan den 15 oktober där hälften av rösterna fördelas mellan tittarröster – och juryröster för att utse vinnaren som får åka till Malta och representera Polen i Junior Eurovision Song Contest 2016 den 20:e november 2016.

 

Łukasz Dyczko vann Eurovision Young Musicans 2016 för Polen

Łukasz Dyczko heter den 18-årige musikern som vann Eurovision Young Musicans som avgjordes på lördagskvällen i Köln. Łukasz Dyczko framförde sitt musikstycke ”Waignein’s Rhapsody pour Saxophone alto” med saxofon och gick hem hos 5-mannajuryn som avgjorde resultatet. Förutom äran att vinna denna tävling kammar han även hem 10 000 euro samt få uppträda på en konsert tillsammans med WDR’s symphony orchestra.

Nedan kan ni höra vinnarframträdandet på nytt:

 


 

Kommentera