2 478 bidrag skickades till Melodifestivalen 2017

MELODIFESTIVALEN 2017. På måndagskvällen den 19 september 2016 stängde SVT antagningen till Melodifestivalen 2017. Nu har SVT räknat andelen inkomna bidrag och denna gång landade summan på 2 478 stycken. Detta är en ökning med 28 bidrag jämfört med fjolårets antagning.

Av totalen inkom 2 116 bidrag till Ordinarie tävling (ökning med 134 bidrag jämfört med ifjol) och 362 till Allmänhetens tävling (minskning med 106 bidrag jämfört med ifjol). Totalsiffran landar dock i ungefär samma omfång som det sett ut de senaste fem åren:

 

2016: 2 450 bidrag (varav 1 982 till Ordinarie tävling samt 468 till Allmänhetens tävling).

2015: 2 177 bidrag (varav 1 733 till Ordinarie tävling samt 444 till Allmänhetens tävling).

2014: 2 628 bidrag (varav 2 067 till Ordinarie tävling samt 561 till Allmänhetens tävling).

2013: 2 549 bidrag (varav 1 902 till Ordinarie tävling samt 647 till Allmänhetens tävling).

2012: 3 485 bidrag (varav 2 915 till Ordinarie tävling samt 570 till Webbjokern).

 

Viktig info till låtskrivare: Inskickade bidrag blockeras att offentliggöras före SVT:s publicering av startfälten

I samband med att SVT stängde antagningen till Melodifestivalen 2017 meddelades det att samtliga tävlingsbidrag som skickats in nu blockeras för offentliggörande. Detta gäller fram till dess att SVT offentliggjort de 28 tävlingsbidragen med tillhörande artister. Denna blockering gäller oavsett om ens bidrag kom med i tävlingen. Först efter det har blivit officiellt vilka som ska tävla kan ratade bidrag publiceras fritt.

 

Arbetsprocessen för att ta fram startfältet

Nu tar ett stort arbete vid för SVT att sålla fram vilka 28 bidrag som ska få tävla i Melodifestivalen 2017. Inom kort kommer den tillsatta urvalsjuryn att få välja fram sina 14 bidrag, vilka kommer att komma från den nationella antagningen. 2 478 bidrag skall alltså bli 14 stycken – det är en hård gallring som skall genomföras.

När juryn sedan är klar blir det SVT:s tur att tillsätta sin halva om 14 bidrag. Dessa kommer att komma från specialinbjudningar till låtskrivare och artister, men kan även komma från juryns ratade bidrag. I SVT:s kvot ingår även att tillsätta gruppen Les Gordons (Svensktoppen nästa-finalist 2016) nya tävlingsbidrag.

Alla artister med tillhörande låtskrivare kommer med högsta sannolikhet att presenteras någon gång under sena hösten. Vi återkommer om datum längre fram.

 

Karin Gunnarsson kliver in i Melodifestivalredaktionen

I år har SVT valt att sätta in musikredaktören Karin Gunnarsson i rollen som att hitta potentiella låtskrivare och artister till tävlingen. Utöver det kommer hon att vara assistent till Christer Björkman i att sätta ihop startfälten och kommer även agera som juryordförande i urvalsjuryn. Hon har tidigare bland annat arbetat i Sveriges Radio P3 med olika musikrelaterade program.

 


 

Kommentera