Sommarnytt augusti 2016

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna månadsnyhetsuppdatering för augusti 2016 sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste tiden. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden. I början av september är vi igång igen med veckonyheter.

 

Mobilanpassad hemsida!

mobilecheck

Från och med nu i augusti (2016) är escpanelen.se anpassad för mobiltelefoner och surfplattor. Detta innebär att ni läsare nu kan ta del av våra nyheter och projekt även om ni inte sitter vid en dator. Under sommaren har vi i teamet arbetat fram en betaversion av den nuvarande hemsidans utseende, med målsättningen att anpassa den till andra plattformar än bara datorer. Vi underlättar alltså nu för er läsare att kunna surfa runt på sajten även om ni ej har tillgång till en stationär dator, laptop eller liknande modeller.

För ett år sedan bytte vi ut vår tidigare bloggsida mot denna mer funktionella hemsida och under året som gått har vi fixat till saker och ting så att det ska fungera smidigare. Nu har vi alltså gjort ytterligare en förbättring för er läsare.

Vi hoppas att den nya funktionella designen kommer att fungera bra. Vi skulle dock bli glada för feedback från er läsare om det är något ni anser inte fungerar som det ska.

 

Vänliga hälsningar

/ESC-Panelen

 

 

Deltagande i Eurovision 2017

Portugal har officiellt bekräftat sitt deltagande för Eurovision 2017

Sedan i våras har det ryktats om att Portugal ska göra comeback och vissa källor har uttryckt att det portugisiska TV-bolaget RTP bekräftat sitt deltagande. Men först nu kommer säkra uppgifter om att Portugal verkligen kommer att delta i ESC 2017 i Ukraina. Vilken slags uttagning man kommer att anordna är dock inte fastställt.

Portugal har tävlat i ESC sedan år 1964 med enskilda avbrott åren 1970, 2000, 2002, 2013 och 2016. Noterbart är att vid tre av dessa tillfällen (2000, 2013 och 2016) har Portugal avstått tävlande när Sverige arrangerat ESC.

 

Cypern bekräftar deltagande i Eurovision 2017

Uppgifter rör gällande att Cypern har för avsikt att tävla i nästa års Eurovision Song Contest. Om internval blir fallet eller om nationella TV-bolaget CyBC väljer på annat sätt till 2017 är i dagsläget oklart.

Till 2016 års tävling valdes rockbandet Minus One ut internt att representera Cypern med låten ”Alter Ego”, som gruppen skrev med Thomas G:son. De hamnade på 21:a plats i finalen.

 

Litauen är också med

Litauens nationella TV-bolag LRT har också de bekräftat att man tänker ställa upp även nästa år i Ukraina. Hur den nationella uttagningen kommer att se ut är dock något oklart. Enligt ESCToday.com kan det bli förändringar från det upplägg man hade i våras. Huruvida regler etc. ändras kommer vi därför att återkomma till senare.

 

Nyheter gällande nationella uttagningar 2017

Värdlandet Ukraina håller i större nationell uttagning med final i februari

Ukraina kommer även nästa år hålla i en större nationell uttagning för att utse sin hemmaplansrepresentant. Och precis som i 2016 års uttagning gör nationella TV-bolaget NTU uttagningen ihop med TV-kanalen STB.

Från och med den 1:a september öppnar antagningen för intresserade artister och låtskrivare att skicka in bidrag. Därefter kommer auditions att hållas i oktober och november, där representanter för uttagningen kommer åka runt och hitta talanger bland de sökande. Man kommer att besöka olika städer, bl.a. några av de städer som ansökte om att bli värdstad för ESC 2017.

Enligt information från NTU planeras uttagningen bli större än den som var i år (2016). Hur omfattande är dock oklart, mer än att uttagningsfinalen är bokad till februari 2017.

Mer info om uttagningen kommer under hösten.

 

Lettland fortsätter med Supernova – final i februari

Sedan Lettland för två år sedan bytte uttagningsformat till Supernova har man haft två framgångsrika år i Eurovisionen med avancemang till final. Så nu tänker det nationella TV-bolaget LTV satsa alla sina kort på detta format ytterligare en gång. En nationell antagning kommer att anordnas mellan den 17 augusti och 28 oktober. Därefter kommer en jury att granska de inskickade bidragen följt av en liveaudition under november månad. Artisterna kommer att presenteras först i januari nästa år, då man håller i introduktionsprogram.

I övrigt kommer upplägget för Supernova 2017 vara sig likt 2016 års omgång. Först kommer två heats att avgöras där 4 bidrag per heat tar sig vidare till en semifinal. En jury väljer ut två bidrag och tittarna väljer ut två bidrag i heaten. I semifinalen kommer 8 bidrag att tävla om 4 platser i finalen. I det avgörande finalmomentet den 26 februari 2017 har tittarna all makt att säga till om.

Här kan du läsa mer om reglerna för Lettlands antagning 2017 (obs! reglerna är skrivna på lettiska).

 

…och Israel fortsätter med The Rising Star

Även nästa år kommer Israels nationella TV-bolaget IBA fortsätta använda sig av den Idol-liknande tävlingen HaKochav Haba La’eirovizyion (Rising Star for Eurovision) som uttagningsmetod till ESC 2017. En förändring blir att det denna gång kommer bara att genomföras 10 program (av tidsskäl) och med största sannolikhet kommer man bara att välja ut en artist genom denna uttagning för att sedan välja bidraget internt. Dock är det inte bekräftat om så blir utan vi får återkomma om innehållet i uttagningen senare. Dessutom är det inte klarlagt om IBA kommer att ta hand om uttagningen själva eller om en samarbetskanal kommer att bjudas in. IBA är nämligen i en rekonstruktion där hela bolaget ska byta form och namn.

Sändningarna kommer att dra igång i januari.

 

 

 

Nyheter gällande övriga ESC 2017

Värdstad för ESC 2017 meddelas i slutet av augusti

Beskedet om vilken ukrainsk stad som kommer att bli värdstad för ESC 2017 har försenats och detta för att de städer som fortfarande är kvar i tävlingen om att bli värdstad ska få extra tid på sig att komma fram till hur de vill lägga upp sin kandidatur. Nu har information från TV-bolaget NTU kommit gällande att det slutgiltiga beskedet om vilken stad det blir kommer att komma runt den 24:e augusti. Vi vill dock understryka att datumet är preliminärt då det kan komma att bli besked både tidigare eller senare än detta datum.

Just nu står det mellan Dnipro, Kiev och Odessa att stå värd för ESC 2017.

 

Nyheter gällande Junior ESC 2016

Cypern återvänder till JESC

Efter ett års frånvaro har det cypriotiska TV-bolaget CyBC beslutat att Cypern ska delta vid årets upplaga av Junior ESC 2016 som hålls på Malta i november. Landet har tidigare deltagit mellan åren 2003, 2004, 2006-2009 och 2014 och år 2008 stod man värd för tävlingen.

Vilken slags uttagning man kommer att anordna för att utse sin tävlande är inte bestämt.

 

Till dags dato har 13 länder anmält sitt intresse att delta i årets upplaga. Vi har fortfarande inte hört ett ljud från SVT om Sveriges intresse att eventuellt återvända till tävlingen igen.

 

Övriga nyheter

Ylva & Linda Persson har nyrelease med Pride-låten ”Survivors”

Vi har fått ett trevligt sommartips av systrarna Ylva & Linda Persson (bilden ovan) om att de har gjort nyrelease med den officiella Pride-låten ”Survivors” för både Köpenhamn och Malmö Pride, med artisten Jonas Hedqvist. Tidigare i år tävlade låten i Litauens ESC-uttagning, där den framfördes av Deividas Žygas (lyssna här i studioversion respektive liveversion). Då åkte den dessvärre ut redan i första programmet som den deltog i.

Ylva & Linda står bakom som upphovspersoner till ”Survivors” och Will Taylor har varit producent och mixare.

Låten framfördes under Malmö Pride förra veckan. För dig som eventuellt missade detta kommer en ny chans denna vecka då Köpenhamn Pride äger rum (16-20 augusti). Har du inte möjlighet att åka dit eller vill höra den/köpa den så finns den att hitta på Spotify, iTunes, Amazon, Google Play, Deezer, Napster och Tidal.

Ylva & Linda har tidigare haft officiella Pride-låtar vid tre tillfällen, då för Malmö och Reykjavik.

 

Här nedan länkar vi till det officiella YouTube-klippet för ”Survivors” med Jonas Hedqvist som sångare:

 

 

Förberedelser inför finalen av Svensktoppen nästa 2016

Söndagen den 28:e augusti sker finalen av årets omgång av Svensktoppen nästa. Som tidigare meddelat sker finalen från Kungsträdgården i Linköping och programledare för finalen är Carolina Norén och Henrik Olsson. Det blir tredje gången i rad som Norén är programledare medan Henrik Olsson återkommer som det. Han var bl.a. programledare för P4 Stockholms uttagning tidigare i somras.

En SR-vald jury har valt ut vilka 8 av de 25 lokala P4-vinnarna som får tävla i finalen och dessa är:

 1. Jimmy Ottosson – ”Rising rivers” (P4 Halland)
 2. Small Town Girls – ”Do your thing” (P4 Dalarna)
 3. Mackan n’ Matthew – ”Allt som vi va´” (P4 Sjuhärad)
 4. SaVE – ”2 wrongs don’t make 1 right” (P4 Norrbotten)
 5. Vindstyrka 12 – ”Sluta gömma dig” (P4 Göteborg)
 6. LiRic – ”Bullshit affair” (P4 Uppland)
 7. Les Gordons – ”Need to feel” (P4 Örebro)
 8. Noomi – ”Intoxicated” (P4 Jönköping)

En av de nämnda artisterna kommer att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2017. Det behöver inte bli den som sedan vinner finalen. OBS! Den utvalda kommer ej få med sitt tävlingsbidrag här då detta bidrag har framförts offentligt före 1 september, vilket bryter mot tävlingens regler. Ett nytt bidrag kommer därför att behöva skrivas och kommer att presenteras senare i höst.

 

Nionde upplagan av Eurovision Gala Nights i Luxemburg i oktober

Även om det lilla landet Luxemburg inte längre deltar i ESC så har man ändå ESC-galakvällar. I år sker den nionde galan den 22 oktober som äger rum på Trifolion. Biljetter går att köpa här, priserna varierar mellan 16-66 euro per person.

14 tävlande kommer att delta i årets tävling och dessa är:

 1. Mirko Buljan (Lettland)
 2. Steve Hary (Schweiz)
 3. Sonia Hummel (Frankrike)
 4. Mara Van Dyck (Bulgarien)
 5. Sarah Carty (Ryssland)
 6. Daria Sokova (Serbien)
 7. Mara Borrelli (Italien)
 8. Eva Cloostermans (Storbritannien)
 9. Adriano Lopes (Norge)
 10. Kelly Decker (Sverige)
 11. Maryse De Donato (Luxemburg)
 12. Jessica Carvalho Gomes (Azerbajdzjan)
 13. Leticia Acurcio (Belgien)
 14. Lady Jo (Monaco)

 

Galan kommer såklart att ha specialinbjudna gäster, vilka dock ännu inte är presenterade.

 

Eurovision Young Musicians 2016 i Köln avgörs i september

Den 3:e september hålls årets upplaga av Eurovision Young Musicians i Köln. Tävlingen har avgjorts vartannat år sedan år 1982, och precis som ifjol är det Köln i Tyskland som tävlingen avgörs i. 11 länder deltar i årets upplaga, däribland San Marino som debuterar. En jury avgör sedan vinnaren. Värdar för showen kommer att vara Tamina Kallert och Daniel Hope.

Dessa länder deltar i årets upplaga:

 1. Kroatien
 2. Malta
 3. Norge
 4. Polen
 5. San Marino
 6. Slovenien
 7. Sverige
 8. Tjeckien
 9. Tyskland
 10. Ungern
 11. Österrike

 


 

Kommentera