Sommarnytt juli 2016

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna månadsnyhetsuppdatering för juli 2016 sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste tiden. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Nyheter gällande Eurovision 2017

Slovenien bekräftar deltagande i Eurovision 2017

Enligt uppgifter från slovenska medier har Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO nu bekräftat att Slovenien har för avsikt att även delta i ESC 2017. Den uttagningsmetod som man kommer att använda är återigen EMA. Just nu har antagningen startats och den pågår till och med 3 november. Antagningen är öppen via denna länk.

Hur omfattande EMA 2017 kommer att bli är ännu oklart. De artister som sedan väljs ut till tävlan meddelas den 9 december.

 

Ryssland bekräftar deltagande i Eurovision 2017

Just nu ryktas det en del om årets ryska representant Sergey Lazarev kommer att återvända till Eurovisionen för att ta revansch. Ryssland var ju både oddsfavorit och fansens favorit att ta hem segern i år, och Sergey fick dessutom flest tittarpoäng i finalen. Men trots detta räckte det inte till seger eftersom juryerna inte gett tillräckligt mycket till Ryssland.

Nåväl, artistspekulationer till trots har nu det ryska TV-bolaget Channel One Russia bekräftat att de kommer stå bakom nästa års ryska uttagning, men i vilken form det blir är ännu oklart. De senaste åren har valet av artist och bidrag för Rysslands del gjorts internt. Blir det även så till 2017 återstår att se.

 

Ukraina startar sin antagning

Värdlandet Ukraina är nu igång med förberedelser inför sin kommande uttagning. En antagning har precis startats och precis som ifjol görs årets uttagning tillsammans med TV-bolaget STB.

 

Armenien väljer artist och bidrag genom en nationell uttagning

För första gången sedan år 2011 kommer de armeniska TV-tittarna kunna påverka vilken representant som Armenien ska skicka till Eurovision Song Contest. Nästa år kommer nämligen en tre månader lång uttagning att äga rum som ska slutligen ska utse en artist och ett tävlingsbidrag till ESC 2017 i Ukraina. Hur många som ska tävla, när och hur uttagningen ska äga rum med mera avslöjas vid senare tillfälle.

Just nu pågår en nationell antagning där personer som är armeniska medborgare eller av armeniskt ursprung och är 16 år* eller äldre har möjlighet att ansöka om att få delta i uttagningen. Mer info finns på www.eurovision.am. Antagningen är igång till och med den 25 augusti 2016 kl. 23:59 (armenisk tid).

* Åldersgränsen är satt till 16 år senast i maj 2017, så om du är 15 år och hinner fylla 16 år innan maj 2017 så kan du alltså ansöka om att delta i tävlingen.

 

Nyheter gällande Junior Eurovision 2016

Kommer Frankrike och Polen återvända till Junior Eurovision?

Efter att endast deltagit vid de två första Junior Eurovision Song Contest åren 2003 och 2004 (då man bägge åren kom sist) har Polen konsekvent valt att inte delta igen. Men nu verkar det som att TV-bolaget TVP håller på att ändra sig och till 2016 kanske man återvänder igen till tävlingen. Källorna kring denna nyhet är av varierande skala och därför får vi anledning att återkomma till detta senare.

Även Frankrike ser ut att ha fått upp intresse för Juniortävlingen igen. Under Maltas artistfinal var nämligen Frankrikes delegationschef i ESC, Edoardo Grassi, en av tre internationella jurymedlemmar. Under årets ESC talade EBU-chefen Jon Ola Sand om olika länder som de talade med om att återvända till Juniortävlingen och Frankrike var en av dessa länder. Frankrike har bara deltagit en gång, år 2004, då man slutade sexa. Det är högst oklart om Frankrike återvänder eller ej, så även här får vi anledning av att återkomma i frågan.

 

Junior Eurovision 2016: 10 länder hittills bekräftade deltagare

Någorlunda trögt går det för länder att anmäla sitt intresse till årets Junior ESC som avgörs på Malta den 20 november. Endast 10 länder har sagt ja att medverka, än så länge, och dessa länder är:

  • Albanien
  • Bulgarien
  • Irland
  • Italien
  • Makedonien
  • Malta (värdland)
  • Nederländerna
  • Ryssland
  • Ukraina
  • Vitryssland

Av dessa länder har två länder (Albanien och Nederländerna) klart med artist och bidrag, medan två länder (Bulgarien och Malta) har endast artisten klar.

Desto fler länder har hittills tackat nej, däribland Slovenien och San Marino som ju bägge senast deltog ifjol. Våra nordiska grannar Danmark och Norge fortsätter att bojkotta tävlingen, och även Lettland och Grekland har i dagsläget sagt nej.

Ännu är det högst oklart om Sverige kommer att återvända till tävlingen eller om det blir ännu ett års frånvaro. Info från SVT saknas fortfarande, mer än att man i våras gick ut med nyheten att Lilla Melodifestivalen får fortsatt ligga på is.

 

Junior Eurovision 2016: Nederländernas grupp tävlar under namnet Kisses

Tidigare under sommaren meddelade Nederländernas nationella TV-bolag AVROTROS att man kommer att skicka tjejtrion Kymora, Stefania och Sterre till årets Junior ESC. Valet har skett helt och hållet internt. I samband med detta ville gruppen ha in namnförslag på vad de skulle kunna kalla sig i tävlingen, istället för att gå under sina förnamn. Nu har ett vinnande förslag korats och det blir Kisses som blir deras gruppnamn. Låten som gruppen ska framföra heter ”Kisses and Dancin”.

 

Övriga nyheter

Eurovision 2016 kan vinna Rose d’Or Awards

År 2011 vann ESC-finalen pris för bästa live-event på Rose d’Or Awards, och nu kan ESC 2016 vinna samma pris i kategorin bästa underhållningsprogram. Över 400 program från 33 länder har nominerats och först den 13:e september vet vi om detta har gått igenom eller ej. ESC 2016-sändningarna har bl.a. ställts mot sångerskan Adeles föreställning på BBC.

En gala hålls i Berlin där vinnarna meddelas.

 

Missa inte årets Stockholm Pride

Vecka 31 (25-31 juli) äger årets Stockholm Pride rum med en mängd olika events runt om i Stockholm. I år är det 19:e året i rad som man genomför Pride i Stockholm och årets tema är Vem bestämmer?

Vi i ESC-Panelen vill tipsa alla läsare om dels den stora paraden som går av stapeln på lördagen (30:e juli) men också Schlagerkvällen som äger rum på torsdagen 28 juli med start kl. 19:00. Claes-Johan ”CJ” Larsson, Shirley Clamp och Behrang Miri är värdar för kvällen och på scenen kommer flera kända MF- och ESC-deltagare finnas med som Lill-Babs, Baccara, Sergey Lazarev, Hovi Star och Barei med flera.

Läs mer om Schlagerkvällen här.

 

Bara fyra lokala finaler kvar i Svensktoppen nästa

Under våren och sommaren har de lokala P4-distrikten runt om i Sverige haft uttagningar till årets omgång av Svensktoppen nästa. Under slutet av juli är det bara fyra distrikt kvar nämligen Blekinge (22:a), Kronoberg (25:e), Kalmar (28:e) och Sjuhärad (28:e). Därefter är alla lokala vinnare utsedda.

Under början av augusti kommer sedan en tillsatt SR-jury lyssna igenom finalisterna och välja ut 8 stycken som får tävla i finalen den 28:e augusti.

Som tidigare meddelat har riksfinalen av Svensktoppen nästa, som äger rum den 28:e augusti, flyttats till Linköping.

En av de tävlande i finalen av Svensktoppen nästa kommer att bli tilldelad en jokerplats i Melodifestivalen 2017.

 

Sommarnytt med fler sammanfattade nyheter i korthet återkommer i mitten av augusti. Håll utkik på hemsidan!

 


 

Kommentera