Sommarnytt 2016: vecka 25

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden. Detta är den sista ordinarie veckouppdateringen vi genomför, men vi stannar inte av för det i sommar!

 

Schweiz ändrar om sitt uttagningsformat

Efter att Schweiz nu har kommit sist i semifinaler två år i rad, och dessutom har samlat på sig flest sistaplatser i semifinaler genom tiderna (sedan 2004) så vill nu det gemensamma nationella TV-bolaget SRG helt enkelt byta strategi för att Schweiz ska lyckas bättre i Eurovisionen. Till 2017 blir det därför en större omstrukturering som bland annat innebär att alla fyra nationella TV-bolag (SRF, RTR, RSI och RTS) får en gemensam antagning som håller öppen från 26 september till 24 oktober. Därefter utser en urvalsjury ca 20 bidrag som skickas vidare till en liveaudition, där en ytterligare jury bedömer bidragens och artisternas kvalité. Från liveaudition (den 4:e december) går sedan mellan 6-10 bidrag vidare till en final, som kommer att hållas den 5:e februari.

Regelverket för tävlingen har också förändrats lite. Bland annat krävs nu att minst en person i teamet (antingen artisten, låtskrivaren eller kompositören) bor i Schweiz eller är schweizisk medborgare. Däremot får de personer som uppfyller dessa kriterier samarbeta med vem de själva önskar i världen. Man kräver dessutom att låtarna ska vara av internationell standard som passar Eurovisionformatet och inga bidrag får innehålla några som helst religiösa, kommersiella, politiska, rasistiska eller hatiska budskap. Det är ej heller tillåtet att framföra bidrag som uppmanar till brott.

Om dessa saker kommer göra Schweiz uttagning bättre återstår att se i vinter.

ESC-Panelen noterar att Schweiz mer eller mindre efter sin bronsplats i ESC 1993 har haft väldigt tufft i Eurovisionen, och senast landet var i final år 2014 blev det endast en 13:e plats. Senast Schweiz kom topp tio var med Vanilla Ninjas ”Cool Vibes” i ESC 2005. Man vann senast med Celine Dion år 1988.

 

Israels TV-bolag byter namn till IPBC…

…och i och med detta ser det ut som att man kanske väljer att byta uttagningsformat på sin Eurovisionuttagning. De två senaste åren har man använt sig av Channel 2-programmet Hakochav Haba (The Rising Star) som har varit ett slags Idol-liknande program fram tills finalen då finalisterna, i alla fall i år, fick varsitt Eurovisionbidrag som de tävlade med.

Israels säsong 2017 kommer åtminstone inledas den 30:e september när IBA övergår till att bli det nya bolaget IPBC. Enligt uppgifter som ESCToday.com skriver om ser det ut som att IPBC vill ta hand om ESC-uttagningen själva istället för att överlämna uppgiften till en extern kanal.

Sedan Israel bytte format har man lyckats ta sig till ESC-final två år i rad. Innan dess fick Israel stå över finalplatsen inte mindre än fyra år i rad.

 

Eurovision 2016-dvd:n till försäljning

Den här veckan har årets Eurovision-dvd släppts till försäljning. Som vanligt går den att köpa genom olika återförsäljare på nätet, samt såklart även via Eurovision.tv:s shop. DVD:erna innehåller dels hela sändningarna från semifinal 1 och 2 samt finalen, samt även bakom kulisserna-material.

Köper man DVD:n från svenska återförsäljare som till exempel Cdon.com kostar den 189 kronor (med fraktkostnad på 29 kronor).

Via Eurovision.tv: shop kostar den 24,95 euro (~245 kronor).

 

Frans ger sig ut på sommarturné

Efter femteplatsen i Eurovisionen och skolavslutning har Frans som blev den stora folkkära hjälten som efter Zlatanhiten för tio år sedan nu redo att ge sig ut på turné. Den inleds redan den 28:e juni med premiärprogrammet av Allsång på Skansen, som sänds i Stockholm, och därefter följer en rad events hela sommaren.

 

Så här ser turnéplanen ut:

 • 28/6: Allsång på Skansen
 • 1/7: Kirunafestivalen
 • 7/7: Summer On (Båstad)
 • 14/7: Victoriadagen (Borgholm)
 • 16/7: Fallens dager (Trollhättan)
 • 17/7: Slottet Live (Örebro)
 • 22/7: Allstar (Sandviken)
 • 23/7: Härjedalskalaset (Hede)
 • 26/7: Sundsvall bjuder
 • 28/7: Landskronafestivalen
 • 29/7: Flustret (Uppsala)
 • 30/7; Hudikkalaset
 • 4/8: Arvika Hamnfest
 • 5/8: Granatos Live (Vilnius)
 • 6/8: Karlskrona Skärgårdsfest
 • 7/8: Parken Zoo (Eskilstuna)
 • 20/8: Göteborgs kulturkalas
 • 24/8: RIX FM Festival (Stockholm)
 • 26/8: Kringelfestivalen (Södertälje)
 • 27/8: Familjefestivalen (Älmhult)

 

Vissa evenemang kräver att du har biljett för att kunna vara på plats live. Du köper dessa biljetter genom Live Nation.

 

Polen återvänder kanske till Junior Eurovision Song Contest

Uppgifter som Eurovoix.com tagit del av kommer från polsk TV som har börjat intressera sig för Junior Eurovision igen. Något officiellt beslut har dock ännu inte fattats, men intressant vore om Polen återvände till JESC som de inte deltagit i sedan den andra upplagan som gick av stapeln år 2004. De deltog även på premiäråret 2003 och bägge gångerna kom man sist. Detta var innan EBU hade infört att alla bidrag som tävlar skulle få varsin gratis 12-poängare så att ingen kan komma på sistaplats med noll poäng.

 

Till sist vill vi önska alla en trevlig sommar och säga…

…att på Midsommarafton kommer Panelens sommarpoddavsnitt

Denna gång är det Alexander & Hollac16 som diskuterar om ESC 2016 och det som komma skall. Missa inte det!

 

Nu omvandlas också ESC-Panelens veckonyheter till månadsnyheter – dock endast under sommaren

Sist ut i denna Sommarnytt vill vi skribenter på ESC-Panelen berätta att detta var sista ordinarie Veckonyheterna för denna säsong!

Från nu och fram till mitten av augusti kommer vi att dra ned lite på tempot här på sajten och endast göra vissa månadsuppdateringar gällande senaste nytt från Eurovisionvärlden. Det vi främst kommer att syssla med är att flytta om lite i arkiven så att det material som fortfarande finns kvar på gamla bloggen från åren före 2013 kommer att flyttas in här på hemsidan. Vi beräknar att arbetet kommer ta ett par veckor att genomföras och det är faktiskt redan igång.

När det gäller nyhetsuppdateringarna i sommar så kommer vi självklart fortsatt bevaka Eurovisionvärlden och om det händer något stort som om ett land som stått över tävlan i över 30 år skulle komma tillbaka igen eller nått sånt så är vi där och skriver. Annars så blir det främst ett par mindre uppdateringar som görs.

Vi är tillbaka igen i mitten av augusti, pigga och utvilade och då när vi drar igång med vårt stora höstprojekt. Vi berättar mer då om vad det kommer att bli.

 

ESC-Panelens skribenter vill därför passa på att önska alla läsare en trevlig sommar!

PS: Veckonyheterna rullar igång igen som vanligt den 29:e augusti.

 


 

Kommentera