Melodifestivalen gör turné även 2017

MELODIFESTIVALEN 2017. Efter en stor succé med Eurovision i Sverige 2016 har nu SVT ställt siktet in på 2017 och Melodifestivalen. Man går nu ut med en inbjudan för att förbereda låtskrivare på att skicka in bidrag till tävlingen i höst.

I det regelverk som släppts är reglerna i princip oförändrade från fjolåret, vilket innebär att det kommer tas ut 28 bidrag i tävlingen. Hälften av dessa kommer att väljas ut av en urvalsjury från en nationell antagning och andra hälften av SVT själva. Vid antagningen kommer det att finnas två antagningar: en för etablerade låtskrivare och en för icke-etablerade låtskrivare (den så kallade Allmänhetens tävling). Skillnaderna mellan dessa är att allmänheten kan garanteras upp till fem platser bland juryns val, även om det lika mycket väl kan bli noll bidrag i startfältet.

En plats av de 28 kommer att gå till en av finalisterna i musiktävlingen P4 Nästa 2016. SVT kommer att erbjuda en av dessa en plats och sedan får den artisten/gruppen göra ett nytt tävlingsbidrag till vinterns festival.

Antagningen till både Ordinarie och Allmänhetens tävling öppnar den 1 september kl 09:00 och håller därefter öppet till och med måndagen den 19 september kl. 08:59.

 

Regelverk

Några saker att tänka på i tävlingen:

– Vem som helst i världen får skicka in bidrag till Melodifestivalen 2017 (både till ordinarie och allmänhetens tävling), så länge man samarbetar med minst 1 svensk medborgare. Den personen måste vara svensk medborgare senast 1 september 2016. De enda som inte får skicka in bidrag är personer som är anställda vid Sveriges Television (mellan den 1/9 2016 – 30/3 2017).

– Ca 10 bidrag kommer att avsättas som huvudsakligen framförs på svenska. Siffran är dock inte statisk och kan därför bli fler eller färre.

– Språkvalet är fritt, och det går bra att skicka in bidrag på flera olika språkversioner. Man behöver ej meddela SVT ifall samma bidrag skickas in fast i olika versioner.

– Bidrag som skickas in ska vara nyskrivna och aldrig tidigare publicerade offentligt.

– Ett tävlingsbidrag måste vara som kortast 2 minuter lång men max 3 minuter lång. Bidrag som understiger/överstiger dessa nivåer kan dock kvarstå i tävlingen så länge de kan arrangeras om till tävlingen.

– Den/de artist/er som sjunger på ett tävlingsbidrags demo ska, om SVT så önskar, vara den artist som också tävlar i Melodifestivalen 2017. Dock är demoartist ej självskriven artist att få framföra bidraget i tävlingen eller i Eurovision Song Contest 2017.

– För att få vara tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (senast i maj 2017). Det finns ingen övre åldersgräns.

Räknat per bidrag: Max 8 personer får framträda på scen och förinspelad körsång är tillåten. Däremot om vinnarbidraget 2017 har fler än 6 personer på scenen och/eller har förinspelad körsång ska en alternativ bidragsversion finnas som ej förstör själva framträdandet i Eurovision Song Contest.

– SVT äger rätten att själva ändra reglerna och äger också rätten att diskvalificera artister, kompositörer och låtskrivare som uppenbart bryter mot tävlingsreglerna.

 

Utöver reglerna ovan måste de personer som skickar in bidrag till Allmänhetens tävling uppfylla kravet att man ej har haft musikaliska verk utgivna kommersiellt före 1 oktober 2016, samt att man ej planerar att ha haft detta före 1 oktober 2016.

För personer som skickar in bidrag till Ordinarie tävling gäller att minst 1 upphovsperson haft musikaliska verk utgivna sedan tidigare, antingen i Sverige eller utomlands, före 1 oktober 2016. Detta krav gäller enbart personer som skickar in bidrag till den nationella antagningen och ej personer som bjuds in särskilt av SVT.

 


 

Kommentera