Ukraina vinnare av Eurovision Song Contest 2016

EUROVISION 2016. Då har vi finalen avklarad av Eurovision 2016 och vi har en vinnare – Jamala från Ukraina med låten ”1944”.

SVT:s nya röstningssystem med uppdelade jury- och publikröster fungerade verkligen för att bygga upp en otrolig spänning, då juryns överlägsna favorit Australien endast blev fjärde i publikomröstningen och fick en andraplats, medan Ukraina kom på andra plats av juryn, men vann på grund av publikens röster. Till sist stod det mellan Ryssland och Ukraina, då publikens favorit Ryssland fick den sista poängen utdelad. Dessvärre räckte den inte till för att komma högre än Ukraina, utan Ryssland slutade till sist på tredje plats (efter Australien).

Notera att Polen fick näst minst röster av jurygrupperna men tredje flest av tittarna, varför de lyckades få sin bästa placering sedan år 2003. Dessutom fick Frankrike sin högsta slutplacering sedan år 2009, och även Bulgarien lyckades få en ny topplacering nio år efter den senaste. Tjeckien tog ju sin första finalplats någonsin och fick 41 jurypoäng men blev helt nollade av tittarna när det väl kom till kritan. Höga poäng gick istället till bl.a. Sveriges Frans som tog femteplatsen.

 

Resultatet

Så här slutade finalen:

 

 1. Ukraina: Jamala – 1944 (543p)
 2. Australien: Dami Im – Sound Of Silence (511p)
 3. Ryssland: Sergey LazarevYou are the only one (491p)
 4. Bulgarien: Poli GenovaIf Love Was A Crime (307p)
 5. Sverige: FransIf I Were Sorry (261p)
 6. Frankrike: AmirJ’ai cherché (257p)
 7. Armenien: Iveta Mukuchyan LoveWave (249p)
 8. Polen: Michał SzpakColor Of Your Life (229p)
 9. Litauen: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night (200p)
 10. Belgien: Laura TesoroWhat’s The Pressure (181p)
 11. Nederländerna: Douwe BobSlow Down (153p)
 12. Malta: Ira LoscoWalk on Water (153p)
 13. Österrike: Zoë – Loin d’ici (151p)
 14. Israel: Hovi Star – Made of Stars (135p)
 15. Lettland: Justs – Heartbeat (132p)
 16. Italien: Francesca MichielinNo Degree Of Separation (124p)
 17. Azerbajdzjan: Samra Miracle (117p)
 18. Serbien: Sanja Vučić ZAAGoodbye (Shelter) (115p)
 19. Ungern: Freddie Pioneer (108p)
 20. Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz Midnight Gold (104p)
 21. Cypern: Minus One Alter Ego (96p)
 22. Spanien: BareiSay Yay! (77p)
 23. Kroatien: Nina Kraljić – Lighthouse (73p)
 24. Storbritannien: Joe & JakeYou’re Not Alone (62p)
 25. Tjeckien: Gabriela GunčíkováI Stand (41p)
 26. Tyskland: Jamie-Lee KriewitzGhost (11p)

 

 

ESC-Panelen säger stort grattis till kvällens vinnare och önskar nästkommande värdland lycka till. Nu ser vi fram emot en ny härlig säsong á la 2017!

 

Panelen tycker till!

Hollac16

SVT har gjort en mycket proffsig Eurovision Song Contest och i år fanns det väldigt många bra bidrag. En riktig hög lägstanivå, högre än på många år. Därför tycker jag det är synd att den låt som jag personligen satt som botten 5 vinner årets tävling. Jag är lika besviken som jag var för sex år sedan då Lena vann, men det här känns nästan värre faktiskt. Bekymret jag ser för ESC:s framtid nu är att vi nästa år med största sannolikhet lär få se många politiska inslag i bidragen. Typ av Ryssland nu kontrar och skickar låten ”1986” med textraden ”En person som inte satte locket på så att ett kärnkraftverk gick åt skogen…” eller varför inte låten ”Kalla kriget”, ”Muren faller” eller andra sorgesamma berättelser om människor som hamnat i nöd. Snälla, lämna politiken hemma till nästa år och låt någon mer värdig ta hem segern. Kan låta hårt, men det är så jag tycker.

 

Adrian

Detta var tidernas bästa Eurovision på så många plan! Precis som förra gången det gick i Globen (2000) så satte SVT en ny standard på produktionen som överträffar det mesta tidigare. Aldrig tidigare har fansen kommit så när tävlingen, tack vare alla sidoevenemang (Festen i Tele2 arena, red carpet event m.m.). Scenen mätte sig visserligen med föregående års, men programledarna och manus och grafik samt mellanakter överträffade vida allt annat innan. Bara det att Justin Timberlake stod för finalens pausnummer säger något om kvaliteten! Men det var scenproduktionen av bidragen i tävlingen som gjorde pricken över i:et! Upplösningen av den rafflande omröstningen blir dock mitt starkaste minne – favoriterna föll till förmån för Ukrainas Jamala, som få om ens någon hade sett som segrare inför tävlingen. Personligen låg hon inte ens i min topp-5, tvärtom var jag helt såld på den otroliga Dami Im ifrån Australien (och det verkade resten av Sverige också varit). Men ”1944” lyckades förmedla en ovanlig känsla till tittarna, som en vinnare aldrig förmedlat förut: Smärta! Dessutom hade låten ett uppenbart politiskt budskap, vilket man kan ha väldig skilda åsikter om. I mina öron så var inte Jamala en eurovisionvinnare, men jag behöver heller inte tänka så länge innan jag förstår varför hennes låt tilltalade så många. Många (framförallt i Öst) är oroliga för utvecklingen och denna låt kanaliserade den oron. Jag hade hoppats på att den oron inte skulle få så här stora konsekvenser, men efter Jamalas vinst är min respekt för den väldigt stor. ”1944” kommer bli en ihågkommen vinnare, på gott och ont. Nu blir det intressant att se om den får några fler politiska konsekvenser.

 

Haris

Då har ännu ett Eurovision passerat och som vanligt är det spridda skurar vad gäller åsikter kring vinnare och slutresultat. Jag har på sociala medier öppet kritiserat årets vinnare, men innan vi går in på det så börjar vi på en positiv ton. Jag vill börja med att berömma hela årets arrangemang. Det var helt fantastiskt. Både produktionen och programledarna var av yppersta världsklass. Vi bjöds på en hel del snygga scennummer och pressen blir större på artisterna att leverera snygga nummer och försöka toppa varandra. Det var kul att personliga favoriter som Bulgarien tog sin högsta placering någonsin och Polen var så uppskattad av tv-tittarna. Och kul att Frankrike tog en så pass hög placering, vilket kanske motiverar dem till att fortsätta skicka bra låtar framöver. Årets låt var en låt som definitivt växte på mig och var till slut på min personliga topp tre. Sen visste jag att min största favoritlåt i år, från Cypern, inte skulle ha någon chans till topplacering. Men det var kul att se dem i final. Jag blev mäktigt imponerad av Australiens sång och Rysslands scennummer. Där har ni mina godbitar från i år. Nu byter vi tonläge och pratar om något mer negativt och framför allt vinnaren. Jag tror varken jag eller någon i panelen gillade låten ”1944” på förhand, och det var definitivt ingen som trodde den skulle gå och vinna hela tävlingen. Jag har inget emot Jamala eller Ukraina, men den politiska undertonen gör mig galen. Det hör inte hemma i Eurovision. De använde sig av ursäkten att det handlar om gamla händelser, men är det verkligen en slump att låten kom just nu när de ligger i konflikt med Ryssland? Och även om vi accepterar att det är en händelse från årtionden tillbaka så är det fortfarande ett politiskt budskap. Hade vi accepterat om Polen nästa år sjöng om Andra Världskriget, Ryssland om Kalla Kriget eller Bosnien om inbördeskriget från 90-talet? Det är bedrövligt att de lyckades kringgå reglerna och få den alldagliga Eurovision-tittaren att falla för det.

 

Robban

Vilken härlig vecka det har varit att ha varit på plats i Stockholm. En av de absolut bästa Eurovision-omgångar någonsin. Jag har träffat många utländska fans, artister och framförallt några av mina kära bloggkollegor. Årets mest politiska ESC-bidrag tog hem tävlingen och jag har aldrig varit något fan av vare sig låten eller de politiska inslagen, vilket jag inte tycker hör hemma i tävlingen oavsett vilken politisk inriktning det riktar sig mot. Australien men framförallt Ryssland måste känna stor besvikelse eftersom de båda var storfavoriter att ta hem tävlingen och var ytterst nära. Det finns i övrigt många vinnare som ex Bulgarien som tog både finalplats och sin bästa placering någonsin (4:e plats), Frankrike tog sin bästa placering i modern tid, Polens oväntade topplacering och Tjeckiens första finalplats någonsin. Nu är Eurovision över för den här gången och vem vet när tävlingen hamnar i Sverige igen. Jag är glad att jag har fått uppleva både Malmö år 2013 och Stockholm i år. Nu vill jag uppleva tävlingen på bortamark och planerna är inställda på Ukraina 2017, helt klart.

 

Kommentera gärna om du tycker det var rätt eller fel vinnare som vann!

 


 

Kommentera