Eurovision 2016: Semifinal 1

EUROVISION 2016 – SEMI 1. Ett år har gått sedan sist – nu är det dags för den vecka alla fans har väntat på nämligen Eurovisionveckan. Ikväll sänds den första semifinalen av Eurovision 2016 från Globen i Stockholm där 18 länder gör upp om tio platser i finalen på lördag. Ikväll får svenska tittarna vara med och påverka resultatet.

 

Fakta

 • Datum: 2016-05-10
 • Tid: 21.00 – 23.00 CEST
 • Plats: Globen – Stockholm
 • Röstningsprocess: 50 % juryröstning – 50 % tittarröstning
 • Sändning: SVT 1, SVT PLAY och Eurovision.tv

 

Ikväll ska alltså 18 länder + Frankrike, Spanien och Sverige rösta fram 10 vinnare till lördagens final. Precis som det varit de senaste åren avgörs resultatet genom jury- och tittarröstning i de röstningsberättigande länderna (vilka är de som tävlar ikväll + de tre extraröstande länderna). Dock är det första gången som juryns och tittarnas resultat inte kombineras utan det blir i år ett totalresultat istället som räknas. Vinnarna är således de 10 bidrag som efter juryns och tittarnas dom, gemensamt, fått högst totalpoäng.

Inför programmet sänder SVT1 ett uppsnacksprogram med Gina Dirawi. Se programmet live kl. 20:00 CEST.

Mer info om tävlingsupplägg och röstning följer längre ned i denna artikel. För att läsa mer om detta direkt – klicka här!

 

Startfältet

Dessa länder gör upp om de 10 första finalplatserna (landslänkarna leder till våra egna presentationer vi gjorde inför tävlingen under april):

 

 1. Finland: Sandhja Sing It Away
 2. Grekland: Argo – Utopian Land
 3. Moldavien: Lidia IsacFalling Stars
 4. Ungern: Freddie Pioneer
 5. Kroatien: Nina Kraljić – Lighthouse
 6. Nederländerna: Douwe Bob – Slow Down
 7. Armenien: Iveta Mukuchyan – LoveWave
 8. San Marino: Serhat – I Didn’t Know
 9. Ryssland: Sergey Lazarev – You are the only one
 10. Tjeckien: Gabriela Gunčíková – I Stand
 11. Cypern: Minus One – Alter Ego
 12. Österrike: Zoë – Loin d’ici
 13. Estland: Jüri PootsmannPlay
 14. Azerbajdzjan: Samra – Miracle
 15. Montenegro: Highway – The Real Thing
 16. Island: Greta Salóme – Hear Them Calling
 17. Bosnien och Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav je
 18. Malta: Ira Losco – Walk On Water

 

Här finns en sammanställning över Panelens betyg i första semifinalen.

 

Panelens finalister

Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man tror går till finalen.
Länderna presenteras helt och hållet utan inbördes ordning.

Adrian

Armenien
Azerbajdzjan
Bosnien
Cypern
Grekland
Kroatien
Malta
Ryssland
Tjeckien
Ungern

Alexander

Azerbajdzjan
Cypern
Estland
Island
Malta
Moldavien
Ryssland
Tjeckien
Ungern
Österrike

Erik

Azerbajdzjan
Bosnien
Island
Grekland
Kroatien
Malta
Ryssland
Tjeckien
Ungern
Österrike

Haris

Armenien
Azerbajdzjan
Bosnien
Cypern
Grekland
Kroatien
Malta
Nederländerna
Ryssland
Ungern

Hollac16

Armenien
Azerbajdzjan
Bosnien
Cypern
Island
Kroatien
Malta
Nederländerna
Ryssland
Österrike

Linn

Azerbajdzjan
Cypern
Finland
Island
Kroatien
Nederländerna
Malta
Ungern
Ryssland
Tjeckien

Robban

Armenien
Azerbajdzjan
Bosnien
Cypern
Grekland
Island
Kroatien
Malta
Ryssland
Ungern

 

 

Personlig topp 10

Här nedan presenterar var och en i panelen vilka länder som man vill ska gå till finalen. Här i topp 10-form.

Adrian

 1. Azerbajdzjan
 2. Nederländerna
 3. Tjeckien
 4. Kroatien
 5. Ryssland
 6. Ungern
 7. Island
 8. Österrike
 9. Malta
 10. Cypern

Alexander

 1. Österrike
 2. Ryssland
 3. Cypern
 4. Azerbajdzjan
 5. Finland
 6. Estland
 7. Island
 8. Nederländerna
 9. Ungern
 10. Malta

Erik

 1. Österrike
 2. Azerbajdzjan
 3. Island
 4. Ryssland
 5. Malta
 6. Nederländerna
 7. Kroatien
 8. Finland
 9. Tjeckien
 10. Ungern

Haris

 1. Cypern
 2. Grekland
 3. Nederländerna
 4. Bosnien
 5. Kroatien
 6. Ungern
 7. Montenegro
 8. Ryssland
 9. Estland
 10. Österrike

Hollac16

 1. Cypern
 2. Ryssland
 3. Österrike
 4. Kroatien
 5. Nederländerna
 6. Tjeckien
 7. Bosnien
 8. Malta
 9. Moldavien
 10. Estland

Linn

 1. Ryssland
 2. Malta
 3. Ungern
 4. Cypern
 5. Azerbajdzjan
 6. Island
 7. Kroatien
 8. Island
 9. Tjeckien
 10. Nederländerna

Robban

 1. Ryssland
 2. Österrike
 3. Island
 4. Cypern
 5. Ungern
 6. Moldavien
 7. Nederländerna
 8. Kroatien
 9. Azerbajdzjan
 10. Bosnien

 

 

Röstningssystemet i semifinalerna

Resultatet av semifinalen bygger på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. Kvällens 18 tävlingsländer samt Frankrike, Spanien och Sverige är de länder som kommer att kunna påverka röstningsresultatet. Övriga 21 tävlingsländer måste sända semifinalen men får vänta tills torsdag på att få rösta. På lördag när finalen hålls får samtliga tävlingsländer rösta.

Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.

 

Juryns ranking

Varje röstbegättigande land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här och se vilka som sitter i juryerna här!

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka semifinalens bidrag från 1 till 17 eller 18. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Att det blir olika slutrankingar beror på att ett tävlande land ej får rösta på sig själva (medan de direktkvalificerade kan rösta på samtliga).

När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Tittarnas ranking

Under direktsändningen av semifinalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 17 för ett tävlande land och 18 för ett direktkvalificerat land).

Först efter att alla länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppen i 15 minuter. När slussarna stängs räknas tittarnas ranking och denna ranking utgör sedan 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Ingen kombinering i år – utan juryns och tittarnas röster adderas samman

En nyhet för i år är att EBU har valt att slopa 50/50-kombinationsläget där juryns och tittarnas resultat i ett land slås ihop för att få ut ett tredje gemensamt resultat, som blir en mix av vad juryn och tittarna tycker. Istället kommer juryns och tittarnas rankingar att väga lika tungt vilket gör att båda delar ut varsin egen 12-poängare, 10-poängare, 8-poängare osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängare.

Detta betyder att det kommer delas ut 58 x 21 x 2 poäng ikväll = 2 436 poäng till bidragen.

 

Totaltabellen

När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. I det här läget är det de tio länder som har fått högst totalpoäng som skickas vidare till finalen; övriga länder som placerat sig på plats 11-18 åker ut direkt.

Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.

I slutet av semifinalen presenterar programledarna resultatet. Då ropas de tio länderna upp utan inbördes ordning. Detta för att inte påverka finalens utgång i förväg. Först efter att finalen är avgjord släpper EBU poäng och placeringar för denna semifinal.

 

Presskonferensen

Efter semifinalens slut kommer det att hållas en presskonferens med de tio länderna som tog sig vidare till finalen. Under presskonferensen får varje lands artist + oftast någon person till från delegationen svara på journalisternas frågor. Därefter sker en lottning i vilken starthalva som landet ska tävla i under finalen.

 


 

Kommentera