Vinternytt 2016: vecka 10

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Veckans uttagningar

Vi närmar oss slutet av en härlig säsong av nationella uttagningar, men denna vecka kommer det i princip bli klart med alla länders uttagningar. Detta trots att vi inte riktigt har alla datum klara för ett par presentationer. Överraskningar kan därför dyka upp plötsligt under veckan, var så säkra.

Så här ser veckans schema ut, med reservationer för förändringar och tillägg:

 

Måndag

 • Makedonien: Kaliopis internvalda bidrag ”Dona” presenteras officiellt.
 • Serbien: Officiell artistpresentation.

 

Onsdag

 • Kroatien: Nina Kraljićs bidrag offentliggörs.
 • San Marino: Serhats bidrag offentliggörs.

 

Torsdag

 • Grekland: Argos bidrag offentliggörs.

 

Fredag

 • Australien: Dami Ims bidrag offentliggörs.

 

Lördag

 • Litauen: Eurovizijos – final!
 • Serbien: ZAA:s bidrag presenteras ”Goodbye” presenteras officiellt.
 • Sverige: Melodifestivalen 2016 – final!

 

Premiär för våra Eurovision-topplistor

Som traditionen nu bjuder här på ESC-Panelen kommer vi denna vecka att dra igång med våra topplistor inför den kommande Eurovision Song Contest. Det här året blir dock lite speciellt då vi bara kommer att köra topplistorna varannan vecka och dessutom listar varje panelmedlem 15 favoriter mot tidigare 10 per vecka. Som vanligt lägger vi sedan ihop poängen efter varje panelmedlems lista och i slutet korar vi en segrare.

Mer info kommer på tisdag då första listan presenteras. Mycket nöje!

 

Melodifestivalen 2016

Dags för final

Efter fem veckors tävlande där tittarna har fått rösta vidare bidrag i tävlingen har det blivit dags för den stora finalen. Nu ska 12 bidrag bli en vinnare och detta sker denna gång genom delad jury- och tittarröstning. Jurygrupperna är elva till antalet och representerar olika europeiska länder som ska komma att tävla i ESC 2016. Tittarnas röster kommer att delas ut procentuellt.

 

 

Röstningsrekord – men svala tittarsiffror

Melodifestivalen 2016 har varit röstningsrekordens år och peaken nåddes nu i helgen då det inkom 6 059 917 röster vilket är absolut nytt rekord. Det är 2,2 miljoner fler röster mot Andra chansen ifjol och 1,4 miljoner fler röster mot den andra deltävlingen som innan hade haft bäst resultat siffermässigt. Däremot blev det aldrig något nytt tittarrekord utan MMS-siffran landar denna gång på 2,9 miljoner tv-tittare. Dock har Andra chansen alltid haft svala tittarsiffror och har bara nått över 3 miljoner vid fyra tillfällen (2007, 2008, 2013, 2015).

 

Nationella uttagningar

Några länder har ännu oklart med datumen

Som schemat ovan visar så är det nu en tämligen lugn vecka som väntar. Men listan kan fyllas på av ytterligare events då det fortfarande är oklart med några länders presentationer. Det handlar om följande länder:

 • Bulgarien – bidragspresentation
 • Italien – bidragspresentation
 • Malta – (eventuellt) byte av tävlingsbidrag
 • Tjeckien – artist- och bidragspresentation

 

För Bulgarien talar en del källor om att bidraget kommer att presenteras senast den 14:e mars. Officiellt datum saknas.

För Italien har det verkligen velat mellan olika källor om artisten Francesca Michielin tar med sig sitt San Remo-bidrag eller ej och i så fall också om det blir den italienska originalversionen eller om det möjligen blir en engelsk version. I vilket fall låter vi låtplatsen stå tom tills vi fått helt klara besked.

För Malta gjordes ju bidragsvalet tidigare under säsongen men som vi talade om för ett tag sedan verkar det som att låten ska förändras eller på något sätt bytas ut. Det är oklart om det ens kommer att ske och i så fall vilken låt det blir.

För Tjeckiens del ser det ut att presentationen kommer att ske denna vecka, men oklart vilket datum. Tjeckiska ESC-sidor säger mellan 10-12 mars, men som sagt är datumen inte officiellt satta än. Presentationen skulle enligt tidigare uppgifter ha skett redan i februari, men har av okänd anledning flyttats fram.

Dessutom kommer Albanien att komma med sin officiella version av sitt tävlingsbidrag. Datum för detta är inte satt.

 

Serbien delar upp artist- och bidragpresentation

Måndagen den 7 mars meddelade Serbiens nationella TV-bolag RTS sin internt utvalda artist. Först på lördag kommer vi få höra artistens bidrag för första gången.

 

Greklands bidrag presenteras på torsdag

Nu på torsdag kl. 12:00 CET kommer vi få reda på vilket bidrag som den grekiska musikgruppen Argo får med sig till Eurovision 2016. Detta enligt Eurovision.tv:s kalender. En del källor om att bidraget redan är utvalt, men det blir först alltså nu i veckan som det blir officiellt. Det är första gången sedan år 2004 som Grekland väljer artist och bidrag internt till Eurovision.

 

Albansk nyversion av årets ESC-bidrag presenteras om en vecka

Den 14:e mars klockan 20:00 CET kommer den engelska versionen av Albaniens bidrag till ESC 2016 att presenteras. Låten, som får titeln ”Fairytale Love”, kommer att bli den version som ska framföras i tävlingen i maj. Artisten som framträder heter Enada Tarifa, som i december ifjol tog hem segern av Festivali i Këngës.

 

Hovi Star behåller sitt Eurovisionbidrag

Förra veckan höll Israel sin final där artisten Hovi Star vann med låten ”Made of Stars”. Tidigare såg det ut som att han dock inte skulle behålla den låten till tävlan, då låten fått stor negativ kritik bland de israeliska fansen. Enligt ESCToday.com hade ett möte hållits om att byta låten till den andra låten ”Somebody out there”. Senare under måndagen kom dock beskedet att det inte blir något bidragsbyte, med anledning av att det var tittarnas bidragsval i finalen.

 

Eurovision 2016-nyheter

Felix Herngren står bakom humorinslagen i Eurovision 2016

Minns ni när SVT i Eurovision 2013 skojade till det om svenska stereotyper? Det manuset stod Felix Herngren bakom och nu har SVT gett honom förnyat förtroende när Stockholm tar emot tävlingen i maj. Denna gång utlovas ännu mer tokigheter och skojerier. Dock kommer man att tona ned språket lite för att slippa behöva klippa om inslagen i sista sekunden på grund av svordomar.

 

Pre-Partys

April månad är den så kallade promotionmånaden där de flesta tävlande artister reser runt i Europa och visar upp sig själva för publiken för att ragga röster inför tävlingen. Än så länge är fyra officiella events bekräftade och dessa hålls i Riga (2:a april), Moskva (3:e april), Amsterdam (9:e april) och London (17:e april). Just nu ser artistuppställningarna ut så här för de olika eventen:

OBS! Listorna uppdateras i senare upplagor av veckonyheterna.

 

Riga 2 april:

 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Lettland – Justs
 • Schweiz – Rykka
 • Vitryssland – Ivan
 • Specialinbjuden gäst: Herreys (Sverige 1984)
 • Specialinbjuden gäst: Schlagerfeber (Sverige)

 

Moskva 3:e april:

 • Albanien – Eneda Tarifa
 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • Vitryssland – Ivan
 • Cypern – Minus One
 • Makedonien – Kaliopi
 • Malta – Ira Losoco
 • Ryssland – Sergey Lazarev
 • San Marino – Serhat
 • Spanien – Barei
 • Schweiz – Rykka

 

Amsterdam 9:e april:

 • Albanien – Enada Tarifa
 • Armenien – Iveta
 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Cypern – Minus One
 • Italien – Francesca Michielin
 • Makedonien – Kaliopi
 • Montenegro – Highway
 • Nederländerna – Douwe Bob
 • Schweiz – Rykka

 

London 17:e april:

 • Cypern – Minus One
 • Storbritannien – Joe & Jake

 


 

Kommentera