Så här röstade svenska folket i Melodifestivalen 2016

MELODIFESTIVALEN 2016. Nu efter att finalen av Melodifestivalen 2016 har avgjorts har SVT också släppt alla röstningssiffror som var i respektive program.

Överlag var det höga röstningssiffror för alla 27 bidragen som tävlade i år. Den som fick lägst resultat i deltävlingarna var Pernilla Andersson som med sin sjundeplats i första deltävlingen fick 258 740 röster. Det är 35 513 röster fler mot vad Danny Saucedo fick med låten ”Amazing” i sin deltävling 2012, och han blev ju ändå etta då mot Pernilla som kom sist. Så nog har hjärtrösterna hjälpt till att få upp andelen röster, såklart. Sedan är det i deltävlingarna också en markant skillnad mot andelen inkomna röster mellan första och andra omgången. I andra omgången var det nämligen bara två bidrag som lyckades få ihop över hundratusen röster: Robin Bengtssons och Frans’ bidrag. Frans är för övrigt den första artisten i Melodifestivalen att ha fått över en miljon totalröster i en deltävling.

Jämnaste resultatet i deltävlingarna var mellan SaRahas fjärdeplats och SMILOS femteplats i tredje deltävlingen, där totalresultatet visade att det bara skilde 11 411 röster. Det var också jämnt mellan David Lindgrens andraplats och Isas tredjeplats i andra deltävlingen där det bara skilde 22 676 röster.

I Andra chansen var två av fyra dueller väldigt jämna, exempelvis mellan Isa och SaRaha där resultatet blev 49,64% för Isa och 50,36% för SaRaha. Det skilde sig endast 11 231 röster. Däremot var det klara segrar för såväl Panetoz (mot Molly Pettersson Hammar) och Samir & Viktor (mot Dolly Style). Mellan Albin & Mattias samt Boris René skilde det sig drygt 100 000 röster.

SVT har även gjort en noteringsändring för finalresultatet och detta sedan det framkommit falska röster där. 8 798 röster har tagits bort som räknats som ogiltiga. Dock har detta inte påverkat resultatet utan det står fast som det blev i lördags.

 

Läs mer om resultatet för respektive programs i SVT:s röstningssammanställningsdokument.

 


 

Kommentera