Frans vann Melodifestivalen 2016

MELODIFESTIVALEN 2016. Efter fyra deltävlingar, andra chans och final står det nu klart att det blir 16-åriga Frans med låten ”If I Were Sorry” som får tävla för Sverige på hemmaplan i Eurovision 2016. Frans är den yngsta vinnaren sedan Carola vann Melodifestivalen 1983 med ”Främling”.

 

Men det var någon annan som ledde först…

Efter att de internationella jurygrupperna hade röstat ledde Oscar Zia 89 poäng, endast 1 poäng över Frans som hade 88 poäng med Ace Wilder på tredje plats på 83 poäng. Allra sist låg Samir & Viktor som inte fick ett enda jurypoäng alls. När tittarnas poäng adderades samman ändrades läget helt då tittarna hellre hade Frans som segrare och Wiktoria som tvåa.

Den procentuella poängen som tittarna fördelade var väldigt jämn i år, då det bara skilde 40 poäng mellan Frans som vann (68 poäng) och David Lindgren som kom sist (28 poäng). En ytterligare intressant notering är att Frans vann med den lägsta vinnarsumman någonsin (räknat sedan år 1999 då tv-tittarna fått vara med och bestämma).

 

Resultat

Så här slutade finalen:

 1. Frans – “If I Were Sorry”, 156p
 2. Oscar Zia – “Human”, 132p
 3. Ace Wilder – “Don’t Stop”, 118p
 4. Wiktoria – “Save Me”, 114p
 5. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”, 83p
 6. Molly Sandén – “Youniverse”, 76p
 7. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”, 56p
 8. Panetoz – “Håll om mig hårt”, 53p
 9. SaRaha – “Kizunguzungu”, 47p
 10. Boris René – “Put Your Love on Me”, 41p
 11. David Lindgren – “We Are Your Tomorrow”, 39p
 12. Samir & Viktor – “Bada nakna”, 31 poäng

 

Kolla in Frans vinnarframträdande från finalen här nedan:

 

Panelen tycker till!

Robban

Är absolut helt ok med Frans och ”If I Were Sorry” som vinnare. Även om jag höll på Robin och ”Constellation Prize” så känner jag mig till freds med Sveriges nästa ESC-representant i Frans, som får äran att representera oss på hemmaplan. Det blev ingen jättespännande final detta, då man kände redan långt innan att Frans skulle ta hem detta. Låten har ett skönt gung och den är medryckande och behaglig att lyssna på. Jag tror inte att vi kammar hem Eurovision för andra gången på raken, men jag tycker inte vi behöver skämmas för vad vi tävlar med för låt och artist. Fantastiska sändningar hela vägen från början till slutet och sköna mellannummer och bra produktion som vanligt. William Spetz vill man ju helt klart se mer av. Han är en naturbegåvning och Gina Dirawi är som gjord för att leda den här tävlingen. Grymt jobbat alla ni som varit inblandade i produktionen och alla artister som deltagit i årets Melodifestival. Ser väldigt mycket fram emot Eurovision i Stockholm i maj.

 

Adrian

För två månader sedan hade nog inte någon trott på mig om jag hade sagt att Frans skulle vinna melodifestivalen. Han var i princip okänd, bortsett från sin zlatanhit för 10 år sedan. Men för 2 veckor sedan blev det plötsligt omöjligt att se någon annan vinnare i Mellon. Friends Arena kokade när hans namn lästes upp och jag har sällan sett en sådan populär vinnare. Men ändå var det bara med 14,4% han vann och Oscar Zia vann ju juryns röst. Frans var kanske inte lika populär som alla trodde – själv röstade jag på Wiktoria som jag tyckte hade den bästa bidraget. Men Frans’ mottagande, hans utstrålning och personlighet kommer att sticka ut rejält i Globen och jag tvivlar inte på en hyfsat bra placering för hemmanationen i år. Men detta har aldrig varit ett vinnarbidrag för mig – och det känns inte som att Europa kommer tycka det heller. Frans ska var mycket nöjd om han klarar topp-10, och det ska vi som hemmanation också vara.

 

Erik

En väldigt jämn final. Jag har kollat lite på statistiken som var från ifjol och årets final. Den som slog mig var att det var oerhört jämnt även fast Frans hade utmålats som storfavorit. Alla bidrag från 2016 rymdes inom procentsatserna 5,9%-14,4%. I 2015 års festival var det endast två låtar som rymdes inom det spektrat (Sting Eric Saade 6,2 % av rösterna och Hasse Andersson 14,3% av rösterna) två bidrag fick högre procent. Resterande åtta bidrag fick lägre procent. Med denna lilla statistiklektion tackar jag Melodifestivalen 2016 för i år.

 

 

Kommentera gärna hur ni läsare tror att det kommer att gå för Frans i Eurovisionfinalen den 14:e maj!

 


 

Kommentera