Vinternytt 2016: vecka 9

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Veckans uttagningar

Nu lämnar vi en högintensiv uttagningsmånad bakom oss och går in på slutkampen här i mars. Denna vecka är något lugnare gällande uttagningarna, då det är ett antal presentationer som sker för länder som väljer artist och bidrag internt.

Så här ser schemat ut (med reservation för förändringar och tillägg):

 

Måndag

 • Frankrike: Artist och bidrag meddelades.

 

Onsdag

 • Armenien: Iveta Mukuchyans bidrag ”LoveWave” presenteras offentligt.

 

Torsdag

 • Australien: Conchita Wurst presenterar Australiens artist.
 • Israel: HaKokhav HaBa L’Eirovizion – final!

 

Fredag

 • Montenegro: Highways bidrag presenteras offentligt.
 • Nederländerna: Douwe Bobs bidrag presenteras offentligt.
 • Rumänien: Selecția Națională 2016 – semifinal

 

Lördag

 • Estland: Eest Laul – final!
 • Litauen: Eurovizijos – semifinal
 • Polen: Krajowe Eliminacje 2016 – final!
 • Ryssland: Sergey Lazarevs bidrag presenteras offentligt.
 • Sverige: Melodifestivalen 2016 – Andra chansen

 

Söndag

 • Rumänien: Selecția Națională 2016 – final!

 

Melodifestivalen 2016

Dags för Andra chansen

Deltävlingarna är över och de åtta första finalisterna är presenterade. Nu ska ytterligare fyra väljas ut och det ska göras i Andra chansen nu på lördag. Det kommer att ske i duellform där två bidrag möter varandra och sedan röstar tittarna fram en vinnare per duell. Duellvinnarna går direkt till finalen nästa vecka.

Uppställningen för duellerna är:

 • Duell 1: Panetoz mot Molly Pettersson Hammar
 • Duell 2: Albin & Mattias mot Boris René
 • Duell 3: Isa mot Saraha
 • Duell 4: Dolly Style mot Samir & Viktor

 

Som vanligt kommer vi att hålla extra koll på denna tävling. Alla datum och händelser finns i vår kalender.

PS: Precis som förra veckan håller vi en omröstning öppen för veckans tävling. Dock undrar vi denna gång vilka fyra artister du vill se ska gå vidare i tävlingen.

Du röstar här – omröstningen är öppen till och med lördag kl. 18:00 CET.

 

Näst flest röster genom tiderna inkom i lördags

När den fjärde deltävlingen var över hade hela 4 592 313 telefon-, SMS- och hjärtröster inkommit. Detta är näst flest röster genom tiderna, endast andra deltävlingen i år hade fler. Däremot var det inget nytt tittarrekord, utan engagemanget gick ner till 3 079 000 miljoner tv-tittare. Å andra sidan en stark siffra i jämförelse med annat som gick på TV den kvällen, men av alla fjärde deltävlingar så hamnar årets på 11:e plats.

 

Alla Melodifestivalbidrag är nu fria att spelas som man vill

Spärren för bidragen i Melodifestivalen 2016 är släppt och därmed får alla bidrag som tävlat och som är kvar i tävlingen nu spelas fritt så mycket man vill. Tidigare har vissa av bidragen, särskilt de som gått direkt till final, spärrats men är nu alltså fria att framföras när som helst.

 

Nationella uttagningar

Jamie-Lee Kriewitz vann tyska finalen överlägset

Förra torsdagen avgjordes Tysklands final där Jamie-Lee Kriewitz tog hem segern med låten ”Ghost”. Nu har resultatet från telefonomröstningen offentliggjorts och det har visat sig tydligt att Jamie-Lee var överlägsen favorit. I första omgången då tre bidrag röstades vidare fick hon nästan 100 000 fler röster mot tvåan Avantasia. Mellan tvåan och trean skilde det sig istället bara 577 röster. I andra omgången vann Jamie-Lee med 118 000 röster mot tvåan Axel Diehl.

Så här blev resultatet i första omgången:

 1. Jamie-Lee Kriewitz – 221 846 röster
 2. Avantasia – 124 845 röster
 3. Alex Diehl – 124 268 röster
 4. Laura Pinski – 85 642 röster
 5. Gregorian – 69 874 röster
 6. Luxuslarm – 42 576 röster
 7. Ella Endlich – 41 172 röster
 8. Keoma – 25 609 röster
 9. Joco – 22 645 röster
 10. Woods of Birnam – 12 332 röster

 

Så här blev resultatet i andra omgången:

 1. Jamie-Lee Kriewitz – 498 293 röster
 2. Alex Diehl – 380 293 röster
 3. Avantasia – 241 573 röster

Totalt inkom 1 890 968 röster under finalkvällen.

 

Israelisk final på torsdag – artist och bidrag väljs samtidigt istället för separat

Sedan början av december har den israeliska talangtävlingen HaKokhav HaBa L’Eirovizion varit igång. Upplägget för tävlingen liknar Idol, där artister tävlar och sedan röstas artister ut ur tävlingen tills det är en finalomgång, vilket det har blivit dags för nu. Denna talangtävlingen använde Israels nationella TV-bolag IBA som uttagningsmetod ifjol med skillnaden att bidraget sedan togs ut internt. Denna gång kommer artist och bidrag väljas samtidigt.

Till finalen är nu fyra artister kvar och dessa kommer att framföra varsin potentiell ESC-låt. Dock har endast två låtar och detta innebär således att artister kommer få dela på låtarna men de framförs i olika versioner. Så här ser startfältet ut:

 

Conchita Wurst presenterar Australiens artist

På fredag den 3:e mars kommer Conchita Wurst att framträda i Sydneys operahus i Australien i en föreställning som heter Conchita: From Vienna With Love. I samband med denna föreställning kommer det även att meddelas vilken artist som Australien kommer att skicka till ESC 2016. Det är oklart om även låten meddelas vid detta tillfälle.

Vi väntar med spänning på att få reda på vilken artist som får åka till Stockholm och representera Australien!

 

Serbien meddelar sin artist den 10:e mars

Serbien är det land av de 43 tävlande länderna som har valt att vänta med att ge besked om sitt artist- och bidragsval till sist. Nu har äntligen beskedet kommit att den artist som ska tävla för Serbien i ESC 2016 kommer att presenteras den 10:e mars. Avslöjandet sker i TV-programmet Pesma Srbije za Evropu.

 

Rysslands presentation flyttas fram två dagar

Nu på lördag kommer Rysslands representant Sergey Lazarevs bidrag att presenteras offentligt. Detta sker i TV-kanalen Rossija 1. Bakom låten finns ett internationellt team beståendes av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos från Grekland och Philipp Kirkorov från Ryssland, samt koreografen Fokas Evangelinos från Grekland och röstcoachen Alex Panayi från Cypern.

 

San Marino presenterar Serhats bidrag den 9:e mars

Inspelningarna av San Marinos bidrag pågår just nu och i samband med detta har TV-bolaget gått ut med informationen att bidraget kommer att presenteras den 9:e mars. Sedan tidigare är det ju känt att det blir den turkiska artisten Serhat som tävlar för San Marino 2016 med en låt av Olcayto Ahmet Tuğsuz och Nektarios Tyrakis, vilka båda har två tidigare ESC-låtar vardera sedan tidigare i tävlingen.

Enligt uppgift kommer låten spelas in i en engelsk, fransk och italiensk version.

 

Highway framför ”The Real Thing” i ESC 2016

Nu är det klart vilket bidrag som den montenegrinska gruppen Highway får med sig till Eurovision Song Contest 2016 – ”The Real Thing”. En musikvideo har spelats in i en studio i Serbiens huvudstad Belgrad. Egentligen skulle den ha spelats in i staden Kotor i Montenegro men blev flyttad till en studio på grund av dåligt väder.

Låten presenteras officiellt nu på fredag den 4:e mars.

 

Övriga nyheter

Minus One kommer på Eurovisionpartys

Som traditionen bjuder kommer april vara Eurovisionpartynas tid. Enligt uppgifter kommer Cyperns representant Minus One dyka upp på minst tre av dessa partys: Moskvas Eurovisionsparty, Eurovision in Concert i Amsterdam och London Eurovisionsparty.

 

Josefin Nilsson är död

Sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson är död. Hon avled på måndagen endast 46 år gammal. Hon gjorde sig känd som medlem i gruppen Ainbusk men har även arbetat som soloartist och samarbetat med en rad olika artister.

Josefin Nilsson deltog även i Melodifestivalen vid två tillfällen. Första gången var år 2005 med låten ”Med hjärtats egna ord” som tog sig till Andra chansen, där den åkte ut. Sedan dröjde det tre år innan hon återkom igen, då med sin grupp Ainbusk och låten ”Jag saknar dig ibland” som då hamnade på en sjätteplats i sin deltävling.

 


 

Kommentera