Vinternytt 2016: vecka 7

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Veckans uttagningar

Efter en hektisk men rolig helg kommer vi nu in i en lite mer lugnare vecka även om det blir en del uttagningar i helgen. Framförallt får vi ytterligare fyra bidrag klara för tävlan i ESC – några internval presenteras och ett par finaler hålls.

Schemat ser ut som följer (med reservation för eventuella tillägg/förändringar):

 

Måndag

 • Georgien: Röstningen avslutas och resultatet av vilket bidrag som Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas får med sig till ESC presenteras.

 

Tisdag

 • Bulgarien: Artist meddelas.

 

Fredag

 • Bosnien och Hercegovina: Bidraget som Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala framförs i en direktsändning i bosnisk TV.

 

Lördag

 • Estland: Eesti Laul – semifinal 2
 • Finland: UMK – heat 3
 • Island: Söngvakeppnin – final!
 • Litauen: Eurovizijos – sjunde showen
 • Sverige: Melodifestivalen – deltävling 3
 • Ungern: A Dal – semifinal 2

 

Söndag

 • Lettland: Supernova – semifinal
 • Ukraina: Uttagningen – final!

 

Melodifestivalen 2016

Melodifestivalen till Norrköping

Hälften av deltävlingarna är nu avklarade och denna vecka parkerar Melodifestivalen i Himmelstalundshallen i Norrköping för den tredje tävlingsveckan. Ytterligare 7 artister ska göra upp om platser i Andra chansen och finalen. Vilka dessa är finns att läsa mer om här.

Som vanligt kommer vi att hålla extra koll på denna tävling. Alla datum och händelser finns i vår kalender.

PS: Precis som förra veckan håller vi en omröstning öppen för denna deltävling där vi ställer frågan: Vilken är din favorit i lördagens deltävling? Omröstningen finns är öppen till och med lördag kl. 18:00. Efter stängningen kommer vi att redovisa era åsikter!

 

Röstningssiffrorna skjuter i taket samtidigt som tittarsiffrorna sjunker något

För andra veckan i rad slog Melodifestivalen nytt rekord i antalet inkomna röster – 4,6 miljoner totalt sett vilket var 300 000 fler mot första deltävlingen. Samtidigt fortsätter tittarsiffrorna nedåt, även om det fortfarande är favoritprogrammet hos en tredjedel av befolkningen. Förra veckans tittarsiffror landar på 3 167 000 tittare. Även om det blev den hittills mest röstade deltävlingen så var det bara den åttonde mest sedda andra deltävlingen genom tiderna (räknat sedan år 2002).

 

Nationella uttagningar

Inget wildcard i Islands final

Uppgifter som vi nåtts av säger att den jury som utser wildcard till Islands final har bestämt sig för att inte komplettera finalen med ett wildcard. Därmed blir det bara 6 tävlande, vilka alla röstades vidare av tittarna från de två semifinalerna som ägt rum de två senaste veckorna. Finalen äger rum nu på lördag kväll.

 

Flera gästartister i fredagens BH Eurosong

I samband med att Bosnien och Hercegovinas utvalda kvartett beståendes av Deen & Dalal feat. Ana Rucner och Jala ska presentera sitt tävlingsbidrag för första gången i TV-programmet BH Eurosong på fredag kommer det även dyka upp en del gästartister, alla kända från Balkan och ESC. Det handlar om Serbiens ESC-vinnare från 2007, Marija Serifovic, Kroatiens representant 2012, Nina Badric, och Maya Sar som tävlade för Bosnien och Hercegovina senast det begav sig, år 2012.

Sändningen sker på fredag kväll med start kl. 20:10 CET.

 

Bulgarien presenterar sin artist

Någon gång under onsdagen kommer Bulgariens nationella TV-bolag meddela vilken artist de ska skicka till Eurovision 2016 i Stockholm. Valet har gjorts internt. Det är ännu oklart om det även blir officiellt med bidraget eller om det dröjer ett tag till. Som tidigare meddelat återvänder Bulgarien efter att inte ha deltagit de två senaste åren. Senast de deltog var alltså i Malmö 2013. Landet har endast en gång lyckats avancera vidare till en ESC-final, år 2007.

 

Kaliopi framför låten ”Dona” i ESC 2016

Sedan i höstas har det varit känt att det blir sångerskan Kaliopi, som tidigare har representerat Makedonien i ESC 1996 och 2012, som nu ska tävla för Makedonien för tredje gången gillt i Eurovision. Nu har även besked kommit om att hennes bidrag, som heter ”Dona”, kommer att presenteras i en TV-show måndagen den 7:e mars. Det är även bekräftat att låten kommer att framföras på makedonska.

Kaliopi står bakom låtens text medan Romeo Grill har gjort musiken och producerat låten.

Senast Kaliopi deltog var som sagt i ESC 2012 där hon hamnade på trettonde plats i finalen. Det är också senaste gången som Makedonien överhuvudtaget tog sig vidare till finalen.

 

Här är Polens uppställning inför finalen i mars

I höstas kom beskedet att Polen för tredje året i rad skulle välja artist och bidrag till ESC genom internval, men så blir inte fallet. Istället hålls en nationell final med nio tävlande den 5:e mars, där tittarna själva får avgöra vem som ska få representera landet i Stockholm i maj. En kortare antagningsperiod har varit igång och efter att denna har stängts så har en jury lyssnat igenom låtarna och nu valt ut de tävlande. Under tisdagskvällen i TV-programmet Świat Się Kręci kom beskedet vilka låtar som valts ut.

Så här ser startfältet ut:

 • Aleksandra Gintrowska – Missing”
 • Dorota Osińka – ”Universal”
 • Edyta Górniak – ”Greateful”
 • Kaisia Moś – ”Addiction”
 • Margaret – ”Cool Me Down”
 • Michał Szpak – ”Color of Your Life”
 • Napoli – ”My Universe”
 • Natalia Szroeder – ”Lustra”
 • Taraka – ”In the Rain”

Samtliga tävlande kommer att få uppträda i Świat Się Kręci inför finalen.

 

Intressanta noteringar i startfältet gör dels att Polens debutrepresentant år 1994 – Edyta Górniak – ställer upp med ett bidrag i finalen samt att tvåan i Vitrysslands uttagning i år – Napoli – ställer upp med exakt samma låt! Därmed skulle det teoretiskt kunna bli två vitryska tävlanden i Stockholm. Ännu är det lite oklart vilka personer som står bakom bidragen men av det som går att hitta verkar även här svenska låtskrivare stå bakom några låtar.

 

Rumäniens 12 bidrag klara för semifinal i mars

I förra veckan blev det klart vilka 12 bidrag som valts ut till tävlan i den nationella uttagningen Selecția Națională 2016. Rumäniens nationella TV-bolag TVR gick ut i mitten av januari 2016 med information om den kommande uttagningen Denna gång innehåller uttagningen en semifinal inför finalen, som sänds den 4:e mars. Från denna kommer halva startfältet att röstas vidare till finalen den 6:e mars.

Så här ser semifinaluppställningen ut:

 

Ett namn som säkert känns igen av de flesta är Mihai Trăistariu som tävlade för Rumänien i ESC 2006 med låten “Tornerò“, som i finalen slutade på fjärde plats (landets hittills tredje högsta placering). Nu går han under artistnamnet M I H A I. En annan artist som också återkommer är Ovidiu Anton som deltagit ett antal gånger tidigare men som hittills aldrig tagit hem segern.

Vi noterar även att svenska låtskrivaren Jonas Gladnikoff har fått med sitt sjätte bidrag för säsongen i en nationell uttagning, denna gång med bidraget som artisten Xandra ska framföra.

Mer om Rumäniens uttagning hittar du här.

 

Även Sloveniens uppställning är klar

Slovenien håller sin nationella final EMA den 27:e februari och det kommer att bli totalt 10 tävlande denna gång. Tidigare har artisterna presenterats men i förra veckan kom först beskedet om låttitlar och upphovspersoner. Så här ser Sloveniens uppställning ut:

 • Anja Baš – What If”
 • Anja Kotar – Too Cool”
 • D Base – ”Spet Živ”
 • ManuElla – Blue And Red”
 • Nuša Derenda – Tip Top”
 • Raiven – Črno Bel”
 • Regina – ”Alive In Every Way”
 • San Di EGO – Brez Tebe”
 • Sebastijan Lukovnjak – Tales Of Tomorrow”
 • Žan Serčič – ”Summer Story”

Mer om Sloveniens uttagning finns här.

 

Här nedan finns ett klipp med korta snuttar från respektive låt:

 

Tjeckien presenterar sitt artist- och bidragsval sent i februari

Uppgifter i förra veckan till ESCToday.com talar om att Tjeckiens nationella TV-bolag CT arbetar för fullt för att hinna presentera artist och bidrag nu i februari. Enligt tidigare uppgifter ska valet ha stått mellan tre kandidater (och enligt Sveriges Television ska ett bidrag från Sverige ha skickats in till Tjeckien). Vem det än blir som får bära den tjeckiska flaggan i Stockholm i maj kommer vi inom en snar framtid förhoppningsvis få reda på.

 

ELLE hoppar av Moldaviens uttagning

Efter en tids ryktesspridning så har nu beskedet kommit att gruppen ELLE hoppar av sin medverkan i Moldaviens uttagning som äger rum i nästa vecka. Deras plats övertas av Vitalie Todiraşcu som framför låten ”Belladonna”. Det blir ingen ny lottning om startordningen så därmed kommer Vitalie starta på nummer 12 i den andra deltävlingen den 25:e februari.

 

Eurovision 2016-nyheter

Så här kommer scenen att se ut i Globen

Under måndagen presenterade SVT de två scenograferna Viktor Brattströms och Frida Arvidssons arbete för årets ESC-scen som ska byggas upp i Globen med start i april. Till skillnad från ESC 2013 då denna scenografduo stod bakom ESC-scenen i Malmö beskrivs årets scen som ”kraftfull och modig” medan 2013-scenen mer hade mjukare uttryck. Denna gång får dekorljuset ta mer plats.

Det har även producerats en video som visar hur scenen tar plats i arenan:

 

Övriga nyheter

Se Nicky Byrne framföra ”Sunlight” live

I lördags kväll gästade Nicky Byrne den irländska TV-showen The Ray D’Arcy Show där han framförde sitt kommande Eurovisionbidrag ”Sunlight”. Så här såg det ut och lät då:

 

TV-bolaget RTÉ på Irland valde ut både artist och låt internt istället för att hålla en nationell final. Förhoppningar om att det ska gå bättre i tävlingen genom att skicka en etablerad artist med en låt skriven av internationellt etablerade låtskrivare. Senast Irland hade en succé var med tvillingarna Jedward som tävlade med låten ”Lipstick” i Düsseldorf år 2011.

 


 

Kommentera