Vinternytt 2016: vecka 6

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Veckans uttagningar

Denna vecka blir en riktigt lång och härlig vecka för alla ESC-entusiaster, för det blir uttagningar från tisdag till söndag. På lördag blir det hela 10 uttagningar på en enda kväll, varav 3 nationella finaler i Danmark, Italien och Schweiz. Utöver dessa tre länder blir även Österrike klar med sitt representantval i sin final som hålls på fredag.

Kolla schemat här nedanför (med reservation eventuella för förändringar och tillägg):

 

Tisdag

 • Italien: San Remos första uttagningskväll

 

Onsdag

 • Italien: San Remos andra uttagningskväll

 

Torsdag

 • Italien: San Remos tredje uttagningskväll

 

Fredag

 • Italien: San Remos fjärde uttagningskväll
 • Österrike: Wer singt für Österreich – final!

 

Lördag

 • Danmark: Dansk Melodi Grand Prix – final!
 • Estland: Eesti Laul – semifinal 1
 • Finland: UMK heat 2
 • Island: Söngvakeppnin – semifinal 2
 • Italien: San Remo – final! (OBS! Ännu oklart om vinnarartisten i kategorin Campioni får med sig sitt tävlingsbidrag till Eurovision)
 • Litauen: Eurovizijos – sjätte showen
 • Schweiz: Die grosse Entscheidungs Show – final!
 • Sverige: Melodifestivalen – deltävling 2
 • Ungern: A Dal – semifinal 1
 • Ukraina: Uttagningen – semifinal 2

 

Söndag

 • Lettland: Supernova – andra showen

 

Melodifestivalen 2016

Melodifestivalen på plats i Malmö Arena

Efter en storslagen premiär i Göteborg i lördags så drar Melodifestivalen nu vidare till Malmö och Malmö Arena. Denna vecka är det sju nya förväntansfulla artister som ska göra upp om platser i Andra chansen och finalen.

Som vanligt kommer vi att hålla extra koll på denna tävling. Alla datum och händelser finns i vår kalender.

PS: Precis som förra veckan håller vi en omröstning öppen för denna deltävling där vi ställer frågan: Vilken är din favorit i lördagens deltävling? Omröstningen finns här och är öppen till och med lördag kl. 18:00. Efter stängningen kommer vi att redovisa era åsikter!

 

3,2 miljoner såg första deltävlingen i lördags

Enligt de första mätningarna från MMS (Mediemätning i Skandinavien) var det 3 279 000 personer som såg första deltävlingen av Melodifestivalen 2106 i lördags. Detta är dock inget nytt rekord utan det är den sjunde mest sedda första deltävlingen sedan år 2002. Dock slogs det som bekant rekord i antalet inkomna röster, drygt 4,3 miljoner telefonsamtal/SMS-röster/appröster. Det är därmed första gången som en deltävling har fått högre röstandel än tittarsiffror. Fenomenet skedde även i Andra chansen ifjol med 3,8 miljoner röster dock endast 3 miljoner tv-tittare.

 

 

Nationella uttagningar

Bosniskt bidrag presenteras den 19:e februari…

Nästa fredag, nämligen den 19:e februari, kommer Bosnien och Hercegovina att presentera vilken låt som man ska skicka till Eurovision i Stockholm. Sedan tidigare är det klart att det blir en kvartett beståendes av (sångarna) Deen & Dalal featuring (cellisten) Ana Rucner och (rapparen) Jala. Bidraget kommer att framföras live i en TV-sändning från Sarajevos stadshus.

 

…och Ryssland presenterar sitt bidrag den 3:e mars

I december presenterades Ryssland sitt val av artist – sångaren Sergey Lazarev. Vid tillfället sades det inget om när hans ESC-bidrag skulle släppas mer än att låten kommer att skrivas av bland andra Dimitris Kontopoulos och Philip Kirkorov. Nu på tisdagen den 9 februari kom så äntligen beskedet att låten kommer att presenteras den 3:e mars, vilket är alltså lite mindre än en månad från nu.

 

Frankrikes artist och bidrag presenteras den 12:e mars

Samma kväll som både Litauen och Sverige håller final kommer vi få reda på vilken artist som Frankrike har valt ut att skicka till Eurovision i Stockholm i maj. Förberedelserna inför valet har pågått sedan tidig höst då ett nytt team med den nya delegationschefen Edoardo Grassi inledde sökandet av Frankrikes nästa representant. Enligt uppgifter till Eurovision.tv kommer bidraget att sjungas på både franska och engelska (mest på franska). Vem det än blir som nu valts ut återstår att se om en månad.

Då Frankrike är en del av ”Big Five”-gruppen kommer representanten att vara direktkvalificerad till finalen den 14:e maj.

 

Israel har preliminärt finaldatum klart

Precis som ifjol väljer Israel sin artist genom den nationella tävlingen The Rising Star, som är en Idol-liknande tävling där artister tävlar i olika auditionomgångar och sedan röstas ut tills det bara är ett visst antal deltagare kvar. Uttagningen har pågått sedan början av december men nu har slutgallringen inletts med totalt 16 kvarvarande artister. Enligt uppgifter till ESCToday.com har alla program utom finalen spelats in i förväg och enligt de kommer finalen att innehålla fyra tävlande. Dessutom säger ESCToday att finalartisterna ska framträda med riktiga bidrag, dock oklart om dessa låtar är riktade mot Eurovision eller ej. Ifjol valdes artisten ut via denna tävling medan låten valdes internt. Finalens datum är preliminärt satt till den 3:e mars.

 

Nederländerna flyttar fram sin bidragspresentation

Nederländerna var i år första land ut att bekräfta sin internt utvalda artist: Douwe Bob, vilket skedde redan i september förra året. Därefter sades det att även bidraget skulle väljas internt och att denna presentation skulle ske den 2:a mars. Nu flyttas dock presentationen fram två dagar till den fjärde mars istället. Tidigare i förra veckan hade nämligen Songfestival (den officiella ESC-sidan för Nederländerna) lagt ut ett meddelande i sociala medier som sade ”Save the date… March 4”. EBU bekräftar datumet i sin kalender.

 

Rumänien fick in cirka 90 bidrag

Antagningen till Rumänien är nu avslutad och nationella TV-bolaget TVR meddelade under måndagen att man fått in cirka 90 bidrag till uttagningen, och från bland andra länder som Polen, Spanien och Tyskland samt även från USA.

En jury kommer nu ta vid och lyssna igenom alla låtar, för att sedan välja ut 12 stycken vilka får tävla i semifinalen den 4:e mars. Från den semifinalen kvalar hälften vidare till finalen den 6:e mars. Redan på torsdag (11 februari) meddelas startfältet.

 

Barei kommer att sjunga på engelska

För en vecka sedan hölls den spanska finalen där sångerskan Barei vann med låten ”Say yay!”. Nu kommer besked från nationella TV-bolaget att Barei kommer att sjunga enbart på engelska i Eurovision. Det blir första gången som det spanska bidraget enbart sjungs på engelska i ESC, tidigare när engelska har blandats in har det även funnits med spanska på något sätt.

 

Övriga nyheter

Ytterligare ett Pre-party bekräftat

Sedan tidigare är det officiellt att det blir pre-partys till Eurovision i både Nederländerna (Eurovision In Concert i Amsterdam den 9:e april) och Storbritannien (London Eurovision Party den 17:e april). Nu är det officiellt att även Lettland anordnar ett Eurovision PreParty, som äger rum den 2:a april i Spikeri Concert Hall i Riga. I år är det sagt att festen ska gå i ”Swedish Style”. Biljetter till festen går att köpa här.

 


 

Kommentera