Vinternytt 2016: vecka 4

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Vi ser fram emot februari!

Nästa vecka inleds februari 2016 som detta år blir en intensiv uttagningsmånad med inte mindre än 16 nationella finaler och inför en del av dessa en stor mängd deltävlingar, heats, kvarts- och semifinaler. Vi ser även fram emot att få höra/veta om några av de internvalda artisternas bidrag. Enligt tidigare uppgifter lär Bosnien och Hercegovina, Makedonien, Polen och Tjeckien meddela dessa val. Dock är det oklart om låtarna släpps vid presentationstillfällena.

Men nu är det sista veckan i januari som denna lördag bjuder på Ungerns andra heat samt Litauens fjärde show. Missa inte det (vi rapporterar på respektive undersida).

Datumen för alla finaler finns på vår sida om de nationella uttagningarna.

 

Come Together är årets tema – symboliseras av en maskros

I samband med att semifinallottningen hölls på måndagen meddelade även SVT logotyp, tema och slogan för årets ESC. Denna gång samlas Eurovision kring temat ”Come Together” som symboliseras av frön som samlas och bildar en enorm enhet av musikalisk kraft. Sloganen har tagits fram med hänsyn till att Stockholm är en stad för alla.

Utöver detta har Stockholm nu officiellt tagit över ansvaret för Eurovision Song Contest från Wien som arrangerade ifjol. Detta skedde i en ceremoni där finansborgarrådet Karin Wanngård fick ta emot den officiella nyckeln som värdstaden får ansvara för i ett års tid.

 

Melodifestivalen 2016

Så här ser scenen ut

På söndag far lastbilarna med alla MF-scenerier iväg till Göteborg för att börja förbereda inför scenbygget i Scandinavium inför Melodifestivalen 2016:s första deltävling. Och då är det självklart intressant att få en smygbild av hur årets scen ska se ut. Som vanligt är det scenograferna Viktor Brattström och Frida Arvidsson som har skapat scenens look, ett arbete som pågått sedan i maj förra året.

Enligt SVT så är årets scen tvådelad: en del som har LED-skärmar för rörligt innehåll och en del som utgår ifrån ljuseffekter. Dessutom är scenen mindre som gör att publiken kommer att komma närmre artisterna. Green room kommer i år vara en del av scenen där artisterna kommer att på en ställning som går fyra meter över scenen.

Viktor Brattström och Frida Arvidsson kommer även stå bakom ESC-scenen (precis som de gjorde till ESC 2013 i Malmö). Hur den scenen ser ut är dock inte känt än.

 

Jonas Gardell gör MF-comeback – med Schlagerskolan

Har du saknat Jonas Gardells numera klassiska schlagerskola som gick som pausnummer i MF 2002 och 2003? I så fall kommer nu glädjande nyheter då SVT återinför Schlagerskolan i MF 2016! I den tidiga schlagerskolan talade Jonas om hur man gör en bra schlager men denna gång blir temat att ta upp varför Melodifestivalen blivit en sådan succé sedan turnékonceptet infördes år 2002.

 

Melodifestivalsappen återkommer – med en uppdaterad version

Ifjol införde SVT en app som skulle användas av tittarna medan bidragen i tävlingen framfördes live. Genom att avge så kallade hjärtröster ökade antalet röster dramatiskt i tävlingen, från runt 500000 till strax över miljonen räknat per sändning. Dock fick appen mycket kritik för att den inte fungerade särskilt bra, samt att man bara kunde rösta med den under tiden som låtarna framfördes, inte efteråt.

SVT har tagit till sig av kritiken och nu gjort om appen något. I år kommer man kunna hjärtrösta upp till fem gånger per bidrag men man kan avlägga sina röster under vilket framträdande som helst. Kort sagt, om du vill exempelvis rösta på låt nr 1 men missat att rösta under liveframträdandet så kan du avlägga röster även efter att det bidraget framförts.

 

Nationella uttagningar

Lettlands 20 artister meddelas på söndag

Nästa vecka, den 7 februari närmare bestämt, är det dags för Lettlands uttagning Supernova att dra igång. Ännu har nationella TV-bolaget inte meddelat vilka de 20 tävlande ska bli, men på söndag kväll kommer beskedet.

Igår kväll (läs söndag) hölls ett första för-program och denna söndag redovisas de tävlande. Därefter hålls uttagningen fortsatt på söndagar under februari: först med två stycken heats, sedan en semifinal följt av final den 28 februari.

Ifjol lyckades Lettland knipa sin första finalplats på sju år och dessutom den bästa placeringen sedan 2005 samt den dittills högsta totalpoängen i en final, tack vare Aminatas ”Love Injection”.

 

Bosnien och Hercegovina sjunger på bosniska

Enligt uppgifter till Faktor.ba som Eurovoix.com skriver om kommer Bosnien och Hercegovinas utvalda duo Deen & Dalal (feat. Ana Rucner) att sjunga sitt bidrag på bosniska. Låten ska enligt samma källa vara färdigskriven och inspelad, men saknar ännu titel. Presentationsdatumet är satt till preliminärt andra halvan av februari.

 

Storbritannien meddelar artister och bidrag i februari – men…

…redan nu har BBC släppt biljetter till showen som ska äga rum den 26 februari i 02 Forum i Kentish Town, London. Biljetter går att köpa här och här.

Showen, som går under namnet Eurovision: You Decide, startar klockan 19:30 lokal tid och pågår i 90 minuter. Sändningen sker på BBC Four. Under finalen kommer Måns Zelmerlöw och Katrina and the Waves att framträda som gästartister.

Vilka 6 artister med tillhörande bidrag som ska tävla om att bli Storbritanniens nästa ESC-representant blir officiella den 22 februari.

 

Polen byter delegationschef – och uttagningsmetod!

En rad länder har inför årets tävling valt att byta delegationschef och näst på tur är Polen. Mikolaj Dobrowolski som har varit Polens delegationschef de senaste två åren (samt assisterande delegationschef år 2010 och 2011) har fått sparken från TV-bolaget TVP. Detta skedde strax efter att den nya medielagen i Polen trädde ikraft.

Efter denna nyhet så har det kommit besked från Jan Pawlicki, som är chef för TVP 1, att Polen nu ska välja artist och bidrag genom en nationell final istället för internval som det tidigare var sagt. Nyheten publicerades på Jan Pawlickis Twitterkonto under tisdagen som löd:

 

Österrike bekräftar låtarna till finalen

Österrikiska TV-bolaget ORF har nu bekräftat de 10 tävlandes låtar och dessutom publicerat dessa offentligt. Startfältet blev sedan tidigare komplett i och med att AzRaH vann jokeromröstningen i början av denna månad. Så här ser startfältet ut (presenteras i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 

Dessutom har nu biljetterna släppts till finalen som avgörs den 12:e februari; både till eftermiddagsgenrepet och livesändningen. Biljetter kan köpas här.

 

Ukraina presenterar sina 18 tävlande

På tisdagen meddelade Ukraina vilka 18 artister som valts ut till deras uttagning i februari. Ukrainas uttagning hålls genom två semifinaler den 6:e och 13:e februari, följt av en final den 21:a februari. En lottning ska nu avgöra vilka artister som ska tävla i respektive semifinal. Men så här ser uppställningen ut idag (endast artisterna presenteras):

 

 1. Aida Nikolajchuk
 2. ALLOISE
 3. Anastasia Prykhodko
 4. Arkadij Vojtjuk
 5. Brunettes Shoot Blondes
 6. Jamala
 7. Japanda
 8. Lavika
 9. NeAngely (Nuangels)
 10. Peaks of Kings
 11. Pringlez
 12. Pur:Pur
 13. SunSay
 14. Svitlana Tarabarova
 15. The Hardkiss
 16. Tonja Matvienko
 17. Victoria Petryk
 18. Vladislav Kurasov

 

Några namn vi känner igen är Jamala som tävlade i uttagningen år 2011 med låten ”Smile”, som hamnade trea i nationella finalen det året, en final som för övrigt var kantad av diverse kontroverser. En forn ESC-representant hittas också i startfältet, nämligen Anastasia Prykhodko som tävlade för Ryssland när de hade ESC på hemmaplan 2009 med låten ”Mamo”. Dessutom finns även Ukrainas forna Junior ESC-representant från 2008, Victoria Petryk, med i startfältet. Hon försökte även komma med i ESC 2014 med låten ”Love is Lord” men hamnade då på andra plats i nationella finalen.

Vissa låttitlar har bekräftats, däribland att Victoria Petryk ska tävla med låten ”Overload” som är gjord av Ylva & Linda Persson samt Niclas Haglund.

Nu är det också presenterat att två av de mest framgångsrika ukrainska artisterna i Eurovision Song Contest kommer att ta plats som jurymedlemmar i Ukrainas nationella uttagning. Det handlar om Ruslana som vann tävlingen 2004 med låten ”Wild Dances” och Verka Serduchka, här alias Andrey Danilko, som tävlade 2007 med låten ”Dancing Lasha Tumbai” som slutade på andra plats. Den tredje jurymedlemmen kommer att bli låtskrivaren och producenten Konstantin Meladze.

 

Ira Losco kanske byter låt till Eurovision

I helgen avgjorde Malta att de ska skicka sångerskan Ira Losco till Eurovision i Stockholm i maj med låten Chameleon. Nu kommer dock beskedet att det möjligen blir en annan låt som Ira får med sig trots allt. Enligt Eurovoix.com ska Ira diskutera med sitt team om hur de ska göra med saken. Vi får helt enkelt avvakta i väntan på besked.

 

Eurovision 2016-nyheter

[Uppdaterat]: Dessa länder har allt klart för Eurovision 2016…

…och listan är fortfarande ganska skral även om den har ökat något sedan förra veckan. Vi ska dock understryka med att det troligen lär göras ändringar i numren, åtminstone i fallet med Albanien. Så det ni kan se i videoklippen vi länkar till är mest sannolikt inte slutversionerna. Men det är vad vi får nöja oss med tills vidare, för först i slutet av februari/början av mars brukar de flesta nyversionerna släppas.

Denna vecka hålls inga finaler men bara för det så kan listan öka då vissa länder fortfarande inte gett besked om när, hur och var de ska välja/presentera artist respektive bidrag.

Från och med nu kommer vi att hålla listan för länder som blir klara ständigt uppdaterad i vår vänstermeny.

Listan nedan uppdaterad till och med måndag 25 januari!

 

Följande länder har helt klart med artist och bidrag till Eurovision 2016:

 

Dessa länder har valt artist men (än så länge) inte låt:

 • Armenien: Iveta Mukuchyan – låtval ska ha gjorts men har inte presenterats offentligt.
 • Bosnien & Hercegovina: Dalal Midhat-Talakić, Deen & Ana Rucner – låtval meddelas i februari.
 • Cypern: Minus One – låten spelas in just nu och har delvis svenskt upphov i form av legenden Thomas G:son.
 • Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – låt väljs via nationell final vid ett ännu okänt datum.
 • Makedonien: Kaliopi – låtval meddelas i februari.
 • Montenegro: Highway – låtval meddelas i februari/mars.
 • Nederländerna: Douwe Bob – låt presenteras 2 mars.
 • Ryssland: Sergey Lazarev – oklart när låten presenteras.
 • San Marino: Serhat – oklart när låten presenteras.

 


 

Kommentera