Nicky Byrne representerar Irland i Eurovision 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Irländska TV-bolaget RTÉ slopar sin traditionella uttagning Eurosong och väljer helt och hållet internt till Eurovision 2016. Valet föll på den forna Westlife-stjärnan Nicky Byrne och låten ”Sunlight”.

 

Bakgrund

I början av september ifjol ryktades det om att ett besked om Irlands nationella uttagning 2016 skulle komma i september/oktober samma år. Efter att hela hösten hade gått hade det fortfarande inte kommit något besked. Men så här efter nyår har det istället börjat ryktas om att det forna storhetslandet i Eurovisionen med sju vinster i bagaget tänker om. Istället för att arrangera en nationell final som man gjort nu de senaste åren med varierat innehåll så blir det ett internval av artist och bidrag. Det namn som började florera på sociala medier var Nicky Byrne, som tidigare var en av medlemmarna i succégruppen Westlife. RTÉ höll dock locket på till onsdagen då man valde att gå ut med nyheten.

I en intervju med Eurovision.tv säger RTÉ:s nöjeschef John McHugh att arbetsgruppen för Irlands framträdanden i Eurovision Song Contest valde att se över strategin för tävlingen eftersom landet haft väldigt mixade resultat de senaste åren. Internval har för vissa länder visat sig vara en effektiv modell och då var det den lösningen som valdes.

 

Om Nicky Byrne

Den irländska artisten Nicky Byrne är född 1978 och är känd för dels sin musikkarriär i pojkbandet Westlife som under sin aktiva tid (1998-2012) sålt över 50 miljoner album världen över. Nicky har även varit fotbollsspelare och även programledare i TV. Åren 2013-2015 har han presenterat Irlands poäng i Eurovision-finaler.

 

Internationellt erkänt låtskrivarteam bakom tävlingsbidraget

Den låt som Nicky Byrne ska tävla med heter ”Sunlight” och är delvis gjord av Nicky själv i samarbete med musikproducenten Ronan Hardiman och låtskrivaren Wayne Hector. Den sistnämnde har tidigare gjort en rad hits åt ett flertal internationellt kända artister som One Direction, Britney Spears, Nikki Minaj och Jason Derulo. Wayne Hector var även med och skrev ett antal låtar till Westlife under deras aktiva år. Ronan Hardiman har arbetat inom musikbranschen sedan år 1990 och han har varit med och producerat en mängd låtar exempelvis artisten Michael Flatleys ”Lord Of The Dance” och ”Feet Of Flames”.

 

Panelen tycker till

Haris

Jag växte upp under 90-talet och i slutet på decenniet var det pojkband som gällde. Alla lyssnade på pojkband och vi älskade det. Amerikanska grupper som Backstreet Boys och N’Sync var stora men fick hård konkurrens av de irländska grupperna Boyzone och Westlife. En grabb som snart skulle bli tonåring och var lite vilsen i musikvärlden kombinerade grunge med pojkband, där Westlife blev en stor favorit vid millennieskiftet. Så visst blev jag glad, nostalgisk och smått förväntansfull när killen som alltid stod i bakgrunden, Nicky Byrne, skulle representera Irland i ESC. Förvisso hade jag hellre föredragit någon av de killarna som faktiskt sjöng, Shane Filan, Brian McFadden eller Markus Feehily. Det ryktades också att Shane Filan var intresserad av att delta i ESC, men till slut fick vi Nicky.

Vad kan man säga om låten då? Det är radiovänligt, modernt och det ger mig en känsla av att det är överproducerad. Givetvis har man tagit inspiration från förra årets ESC-vinnare ”Heroes” både i musikvideon och till viss del i låten. Jag tycker faktiskt om det lite lagom, men det är inte så att jag hoppar av glädje. Irland kommer inte vinna och beroende på lottningen kan till och med en finalplacering bli svår.

 

Erik

Låten är inte dålig men den kommer 10 år försent! Om den här låten hade varit med 2005 eller 2006 då hade den sopat banan med låtarna som var då och tagit en seger för Irland. Typiskt pojkbandssound på den låt. Irland kommer förmodligen vara kring platserna 9-12 i sin semifinal, vi får hoppas för Irlands skull att det är på rätt sida om strecket.

 

Kommentera gärna vad du tycker om Irlands val av artist och bidrag. Kommer du att sakna Late Late Show-finalen 2016?

 


 

Kommentera