mf17_header_df4

Finalen av Melodifestivalen 2017 sändes från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 11 mars 2017.

Stockholm var stoppet för Melodifestivaltåget och även i år blev det Friends Arena som stod värd för finalen. Arenan är den största arenan i Sverige och under en Melodifestivalfinal rymmer den ca 28 000 åskådare. Inte illa! Nu blev det således dags för svenska folket att rösta fram den artist med tillhörande bidrag som ska få representera Sverige i ESC 2017 i Kiev i maj.

Det var totalt 12 bidrag som tävlade i finalen – åtta av dessa gick direkt hit från de fyra deltävlingarna medan fyra bidrag fick ta en vända genom Andra chansen.

I finalen var tittarnas makt inte total. Halva makten utgjordes nämligen av 11 internationella jurygrupper – länder som tävlar i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Dessa jurygrupper skulle hjälpa oss att hitta den vinnaren som har störst potential att få ett bra resultat för Sverige i ESC 2017.

 

Reglerna för finalen

I finalen framfördes först de 12 bidragen samtidigt som tittarna kunde telefon-, SMS- och hjärtrösta (genom Melodifestivalens app). Därefter avgav de 11 länderna sina poäng, följt av att tittarna delade ut sina poäng. Både jurygrupperna och tittarna delade vardera ut 473 poäng till bidragen. Varje jurygrupp delade ut poäng till sju bidrag enligt skalan 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 6, 4, 2 och 1 poäng. Tittarnas poäng var istället procentuellt fördelad utifrån hur många röster varje bidrag hade fått. Bidraget med högst totalpoäng efter tittarnas och juryns dom vann.

Tittarpoängen räknades ut så här: Andelen enskilda telefon- SMS- och hjärtröster ett bidrag fått dividerat med andelen totalröster alla bidrag fått. Detta gav en procentsats mellan 0 och 100 procent. Den procentsatsen multiplicerades med 473 poäng vilket gav en poängsiffra mellan 0 och 473 poäng. Om poängsiffran blev i halvformat (t.ex. 10,4 poäng eller 10,8 poäng) avrundades den till närmaste heltal.

 

Inför: Melodifestivalens final

 • Datum: 2017-03-11
 • Tid: 20:00 – 22:00 CET
 • Plats: Friends Arena, Stockholm
 • Röstningsprocess: 50% juryröster (internationella jurygrupper) – 50% tittarröster (telefon-, SMS- och applikationsröstning)
 • TV-bolag/Stream: SVT1/SVT Play – Länk

 

Resultat

Vinnaren Robin Bengtsson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

6 veckors intensiv tävlan är över. På lördagskvällen vann Robin Bengtsson med låten “I Can’t Go On” Melodifestivalen 2017, och därmed är det han som får tävla för Sverige i ESC 2017 i Kiev. Väl på plats kommer han genomgå kvalet i den första semifinalen (den 9:e maj) för att försöka kvala till sig en plats i finalen den 13:e maj.

Robin var internationella jurygruppernas favorit och ledde med 20 poäng över tvåan Nano som hade 76 poäng. Förhandsfavoriten Wiktoria fick bara 29 poäng av jurygrupperna och låg därmed på en åttondeplats efter deras röster. När tittarnas poäng adderades samman visade det sig att tittarna endast hade satt Robin på en tredjeplats medan de ville ha Nano som segrare. Men tack vare Robins höga jurypoäng var Nano tvungen att få minst 70 poäng av tittarna. När Nano endast fick 57 poäng var Robins seger ett faktum.

Finalen bjöd förutom på 12 hits till finalbidrag även på en rad mellanakter nämligen Damn! feat. Shirin som framförde en cover av fjolårets vinnarlåt “If I Were Sorry” och Zara Larsson som framförde tre av sina hits. Programledarna Clara, David och Hasse gjorde också ett nummer tillsammans på scenen “Din mamma jobbar inte här”.

Under sändningen inkom det 13 566 778 röster som gav 3 736 592 kronor till Radiohjälpen.

 

Resultat

Så här slutade finalen:

 1. Robin Bengtsson – I Can’t Go On, 146p
 2. Nano – Hold On, 133p
 3. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh), 105p
 4. Mariette – A Million Years, 99p
 5. Benjamin Ingrosso – Good Lovin’, 87p
 6. Wiktoria – As I Lay Me Down, 80p
 7. Ace Wilder – Wild Child, 67p
 8. Boris René – Her Kiss, 66p
 9. Lisa Ajax – I Don’t Give A, 46p
 10. Anton Hagman – Kiss You Goodbye, 43p
 11. FO&O – Gotta Thing About You, 41p
 12. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues, 33p

 

Kolla in Robins vinnarframträdande från finalen här nedan:

 

Kommentera gärna hur ni läsare tror att det kommer att gå för Robin Bengtsson i ESC 2017!

 

Startfältet

De tävlande i finalen. Foto & montage: ESC-Panelen.

 

1. Ace Wilder – Wild Child
Text &/musik: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder


 

2. Boris René – Her Kiss
Text &/musik: Tim Larsson, Tobias Lundgren


 

3. Lisa Ajax – I Don’t Give A
Text &/musik: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad


 

4. Robin Bengtsson – I Can’t Go On
Text &/musik: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg


 

5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
Text &/musik: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund


 

6. Anton Hagman – Kiss You Goodbye
Text &/musik: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback


 

7. Mariette – A Million Years
Text &/musik: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson


 

8. FO&O – Gotta Thing About You
Text &/musik: Robert “Mutt” Lange, Tony Nilsson


 

9. Nano – Hold On
Text &/musik: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson


 

10. Wiktoria – As I Lay Me Down
Text &/musik: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson


 

11. Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
Text &/musik: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon


 

12. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
Text & musik: Owe Thörnqvist


 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer panelmedlemmarna göra topplistor och kommentera finalstartfältet. Vi vill påpeka att topplistorna är endast hur var och en av oss i panelen rankar årets finalbidrag, medan kommentarerna är våra personliga gissningar om hur finalen kommer att sluta.

 

 1. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 2. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 3. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 4. Ace Wilder – “Wild Child”
 5. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 6. Nano – “Hold On”
 7. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 8. Mariette – “A Million Years”
 9. Boris René – “Her Kiss”
 10. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”
 11. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 12. FO&O – “Gotta Thing About You”

Kommentar: Årets Mello har egentligen präglats av att bristen på något uppseendeväckande – både vad gäller bidragen och showen. I kvällstidningarna så har vi under 6 veckor fått läsa ett mantra: ”Inga bidrag är intressanta, och programledarna är dåliga. Sparka manusförfattarna!”. Lite solsken ibland de svarta molnen har brutit igenom när programledarna gjort bejublade pausnummer – eller när SVT hyrt in ”riktiga komiker” som bröderna Norberg. Och jag får för en gångs skull stämma in med vad alla nöjesjournalister har skrivit hittills – detta är tyvärr en lämplig beskrivning av årets Mello. Jag tycker visserligen att programledarna faktiskt har varit bra (i synnerhet David och Clara), men att deras manus varit uruselt. Mellon måste ändra underhållningsformat inför nästa år – mindre kabaretnummer med vitsiga låttexter, mindre krystade sketcher och mer ”riktiga artister”. Eller i alla fall ”riktig humor” – typ stand-up eller varför inte Grotesco-gänget igen? Låtmässigt var det i sista deltävlingen allt hände – och med tanke på hur många Spotify/youtube-lyssningar hon fått så borde Wiktoria till slut ta hem det. Hon är också min favorit med en låt som är tidlös. Även Jon Henrik feat. Aminia är riktiga utmanare – man ska aldrig underskatta sådana mäktiga låtar!

 

 

listornamnskylt_alexander

 1. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 2. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 3. Nano – “Hold On”
 4. Boris René – “Her Kiss”
 5. Ace Wilder – “Wild Child”
 6. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 7. Mariette – “A Million Years”
 8. FO&O – “Gotta Thing About You”
 9. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”
 10. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 11. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 12. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”

Kommentar: Överlag så är jag lite besviken med årets upplaga av mellon. Något som jag också var året efter att Sverige hade ordnat Eurovisionen 2013, i Malmö. Så jag tror helt enkelt att SVT måste spara lite på krutet. Lite sämre manusförfattare som inte kostar skjortan, en scenkonstruktion som inte kräver så mycket specialkunnande och artister som Björkman får lurat dit för en lite billigare peng, för tro mig, chansen att de gör det här helt gratis är liten, band som FO&O. Och i år har vi inte hört ett enda bidrag som ger mig den där, den här kunde vinna eurovision-känslan. Ska det fortsätta så här, så tror jag att det kanske skulle vara dags för Melodifestivalen kanske banta ner sig lite, kanske inte köra sex veckor i rad. Kör på tre, eller till och med bara en. UMK i Finland gjorde det väldigt snyggt.

Jag är kluven mellan ifall det är Wiktoria eller Nano som tar vinsten. Ace Wilder är ju såklart in it to win it, men låten räcker inte till. Trots att Nano kommer plocka många jurypoäng, men som vinnare kommer nog Wiktoria äntligen stå! Och utan att på något sätt vara nationalistisk, så skulle jag vilja hävda att vilket bidrag Sverige än väljer i år, så är Finlands låt för en gångs skulle bättre. Men det kan hända att det bara är min åsikt. Hur som helst så tror jag mellon kan vara hur bra som helst om två år, men vi kommer säkert få stå ut med ett spektakel som har lite mindre budget ännu ett par år till. Inte är jag missnöjd, med besviken är jag kanske nog.

 

 

listornamnskylt_erik

 1. Ace Wilder – “Wild Child”
 2. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 3. Mariette – “A Million Years”
 4. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 5. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 6. Nano – “Hold On”
 7. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 8. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 9. Boris René – “Her Kiss”
 10. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 11. FO&O – “Gotta Thing About You”
 12. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”

Kommentar: Jag är ett stort mellofan och tycker det är lika kul varje februari och mars när Melodifestivalen är igång. Efter 2016 då det i princip inte var en enda skräll känns det kul att 2017 bjudit på flertalet skrällar även fast några varit helt åt fanders (Loreen). Låtkvalitén har varit bra. Några av mina kollegor har klagat på att låtarna varit riktigt usla men jag tror att de är nostaligska och vill ha det som det var 2004 när allla låtar andades schlager. Eller så är de bara surgubbar. Vem kommer vinna? Jag har ingen aning det enda jag vet är att Internationella juryn kommer avgöra detta. Förra året var första gången då hjärtappen fungerade i finalen och endast 40 poäng mellan Frans som var etta och David Lindgren som var 12:a. 2015 Skiljde det hela 88 poäng mellan ettan Måns och tvåan Jon Henrik. Hjärtappen har slätat ut resultat när man kan ge poäng till alla låtar. När det dessutom är så jämt mellan alla låtar pekar detta på att internationella juryns etta vinner Melodifestivalen. HA en jättebra Melodifestivalsfinalskväll alla läsare!!!

 

 

listornamnskylt_haris

 1. Nano – “Hold On”
 2. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 3. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 4. Mariette – “A Million Years”
 5. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 6. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 7. Boris René – “Her Kiss”
 8. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 9. FO&O – “Gotta Thing About You”
 10. Ace Wilder – “Wild Child”
 11. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 12. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”

Kommentar: Första gången på flera år så ser jag faktiskt fram emot finalen på riktigt, och inte bara för jag ser det som ett måste. Tycker startfältet består av många bra låtar och en kul variation av allt. Det finns något för alla. Visst hade det varit kul med lite rock, men när hade vi bra rock i Melodifestivalen sist? Istället får jag njuta av Owe Thörnqvist. Tror många av dessa låtar kommer bli hits efter tävlingen också. Året upplaga av Mello är överlag godkänt, inte mer. Även om jag tycker finalen håller bra klass. Det som jag tycker är kul är att vi inte riktigt vet vem som kommer vinna, som vi annars brukar göra. Min etta har känts given sedan första deltävlingen. Nano har varit en favorit sedan första gången jag hörde hans låt. De två efterföljande låtarna på listan känns lika givna. Tycker de tre låtarna är de tre bästa och de som sticker ut mest. Jag hoppas “Hold On” vinner för det är den bästa låten, och den som har störst potential i Eurovision.

 

 

listornamnskylt_hollac16

 1. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 2. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 3. Ace Wilder – “Wild Child”
 4. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 5. Boris René – “Her Kiss”
 6. Nano – “Hold On”
 7. Mariette – “A Million Years”
 8. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”
 9. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 10. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 11. FO&O – “Gotta Thing About You”
 12. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”

Kommentar: Jag har sagt det förr, men jag säger det gärna igen: årets upplaga av Melodifestivalen har varit en riktigt stor besvikelse. Få bra låtar, dåliga scenshower och programledare som börjar hålla måttet först i Andra chansen (!). Men nu är vi i final och personligen är det ingen av de här låtarna som jag känner ett väldigt stort hurra över att skicka till Kiev. I stort sett är det bara tre artister för mig som når över godkäntnivån: Robin Bengtsson, Wiktoria och Ace Wilder. Resten är mer eller mindre totalt ointressanta eller bara dåliga. Jag stör mig väldigt mycket på att det är mycket ego-nummer i år (liksom titta på mig, beundra mig, jag är bäst – ni andra kan dra åt h***** typ) samt att många av årets tävlande inte håller standard alls. Jag kommer eventuellt INTE heja på Sverige i år i ESC. Det beror på vem som vinner.

Sedan finns det en ytterligare aspekt i det hela och det är att vi bör inte skicka något som håller i stil med Loreen/Jamala (vilket många har inspirerats av i år) och heller inget som går mot mer det lugna hållet (t.ex. Nano, Jon Henrik & Annia, Lisa Ajax etc.). Anledningen är att Europa valt i stort sett det temat i år och i den semifinal som vinnaren av årets Melodifestival ska tävla i Kiev i maj kan komma att få upp till 12 (!) ballader/lugnlåtar – av 18 tävlande! Alltså 2 tredjedelar av det startfältet kommer vara i zzzz-tecknet. I det facket (ironi) vill inte jag placera Sverige i år.

 1. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”
 2. Mariette – “A Million Years”
 3. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 4. Ace Wilder – “Wild Child”
 5. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 6. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”
 7. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 8. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 9. Nano – “Hold On”
 10. FO&O – “Gotta Thing About You”
 11. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 12. Boris René – “Her Kiss”

Kommentar: Melodifestivalen 2017. Jag har faktiskt inte så mycket att skriva om den. Det har varit bra bidrag som vi minns och bidrag vi inte alls minns. Det har varit tre bra programledare och en Hasse som kämpar med att komma ihåg repliker. Mellanakterna har varit så bra och vi har fått se en ny stjärna återtändas på himlen. Nämligen David Lindgren som verkligen fått briljera i mellon. Det var en stor skandal att Loreen först gick till andra chansen och sen en skandal att hon inte gick till final. Jag hoppas att Benjamin Ingrosso vinner hela rasket, jag tror att han har en bra potential i Eurovison!

 

 

listornamnskylt_robban

 1. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 2. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 3. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 4. Ace Wilder – “Wild Child”
 5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
 6. Nano – “Hold On”
 7. Mariette – “A Million Years”
 8. FO&O – “Gotta Thing About You”
 9. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 10. Boris René – “Her Kiss”
 11. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”
 12. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”

Kommentar: Melodifestivalen går nu mot sitt slut. Det är dags att avgöra vem som ska få äran att representera oss i Kiev i maj. Det känns som att det kan bli en oerhört jämn tillställning på förhand. Kommer svenska folket och den internationella juryn att vara enig eller blir det en nagelbitare in i det sista när poängen ska delas ut. Helhetsintrycket av Melodifestivalen anno 2017 är tyvärr rätt så negativt. Varken superbra eller dåligt. Helt okej. Jag tycker personligen att de flesta av låtarna i årets upplaga av Mello har varit ointressanta & slätstrukna. Hur som helst så hoppas jag på att finalen blir en underhållande och spännande tillställning och att vi får en värdig vinnare som kan ge oss en fin placering i ESC. Skicka Wiktoria eller Robin så känner jag mig någorlunda tillfreds. Jag hade inte haft något emot om Jon Henrik vann, men gillar både Ace Wilder och Anton Hagman mer. Vi behöver skicka ett fartfyllt bidrag eller något som sticker ut lite extra med tanke på så många ballader som hittils är uttagna till ESC 2017. Vill också passa på att önska er som läser vår sajt en riktigt trevlig kväll. Glöm inte att rösta på er favorit.

 

Vilka favoriter har du själv i årets Mellofinal? Kommentera gärna!

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: