ISRAELS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det israeliska TV-bolaget IBA ut Israels artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen HaKokhav Haba L’Eirovizion. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Likt föregående år valde Israel sin artist genom talangtävlingen HaKokhav Haba L’Eirovizion, vilket var en slags Idol-liknande tävling där ett stort antal sökande artister fick uppträda i auditions och kvalprogram där en jury och tittarna makten att avgöra vilka deltagare som skulle få stanna kvar respektive åka ut. Så fortsatte processen under tre månader tills det bara var fyra tävlande kvar. Då avgjordes vem som skulle vinna och därmed få representera Israel i Eurovision 2016.

I finalen tilldelades finalisterna potentiella Eurovision-bidrag (i ett fall delade två artister på samma låt, men de framfördes i olika versioner). Sedan var det upp till tittarna att avgöra vem av de fyra finalisterna som skulle få tävla för Israel i Eurovision 2016.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Israels uttagning blev Hovi Star med bidraget ”Made of Stars”, som Doron Medalie stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Israel lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 14:e plats (av 26 länder) med 135 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-03-03

 • Programledare:
 • Assi Azar & Rotem Sela

 • Plats:
 • G.G. Studios in Neve Ilan, Jerusalem

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Nedan redovisas de tävlingsbidrag som framförs i finalen. De listas utan inbördes ordning.

 

Panelen tyckte till!


 


Det är inte direkt en drömfinal för Israel, vilket är smärtsamt tydligt i det att man har fyra bidrag men bara 3 låtar (eftersom två artister sjunger var sin version av samma låt). Men den enda låten som överhuvudtaget får mig att känna lite ESC-vibbar, är Gil Hadash med ”Follow the Sun”. Det är en riktig hit som mycket väl kan gå hem i Europa. Modern, snyggt producerad och en bra sångerska (med reservation för hur allt ser ut live). Väljer man dock något annat än detta bidrag – så Israel lär Israel var garanterade sistaplatsen i sin semifinal.


    


Låtarna i Israels final håller hög klass i studioversion, men jag tycker samtidigt att de rinner ut i sanden också efter en stund. Det är svårt att avgöra vem som är bäst, men jag tycker nog att Ella Daniel och Hovi Star nog är bäst. Men allt avgörs till liveversionerna ikväll.


  


Tre helt okej låtar. Inga vinnarmaterial här inte. Jag vill flagga för Ella Daniel med ”Somebody Out There” som vinnare för mig. Hon har en grymt skön röst och låten fäster sig på en gång. Annars tycker jag ”Made of Stars” (båda versionerna) fungerar bra också och hade inte haft emot den som vinnare, men i första hand hoppas jag på ”Somebody Out There” som sagt. Ella påminner lite grann om Kristin Amparo både röst – och utseendemässigt

 

 

Resultat


Det blir Hovi Star med låten ”Made of Stars” som kommer att representera Israel i Eurovision 2016. Det stod klart i finalen av HaKokhav Haba L’Eirovizion den 3:e mars. Nytt för året var att även tävlingsbidraget utsågs i finalen, ifjol blev det en intern historia.

I finalen tävlade fyra artister om segern. Först genomfördes två dueller (ungefär som Andra chansen-dueller) där tittarna valde ut en vinnare per duell. I duellerna tävlade dock inte artisterna med sina tävlingsbidrag utan framförde istället varsin cover. Efter duellerna fick sedan programmets jury utse ett wildcard bland de två artisterna som röstats ut. Därefter hölls en tredje omgång där de tre kvarvarande artisterna framförde sina tävlingsbidrag och sedan var det upp till tittarna att rösta fram en vinnare bland dessa tre.

Så här ser låtens officiella musikvideo ut:

 

Hela resultatet

De fetmarkerade duellanterna gick vidare till den avgörande omgången.

 

Duell 1

 1. Ella Daniel
 2. Hovi Star

 

Duell 2

 1. Gil Hadash
 2. Nofar Salman

 

Juryns wildcard

 1. Ella Daniel
 2. Gil Hadash

 

Finalrundan (finalisterna står i resultatordning):

 1. Hovi Star – ”Made of Stars”* (68% av rösterna)
 2. Nofar Salman – ”Made of Stars”* (67% av rösterna)
 3. Ella Daniel – ”Somebody Out There” (58% av rösterna)

* Hovi Star och Nofar Salman framförde samma låt men i egna versioner.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »