I år har det gått 11 år sedan EBU beslöt införa semifinalsystemet i Eurovision Song Contest. En förändring som har inneburit att ESC som tävling har växt enormt och nya röstningsmönster har bildats. Under hösten har fyra av panelmedlemmarna gått igenom varje ESC-år sedan år 2004 och korat den bästa låten från varje år bland de låtar som aldrig tog sig vidare till ESC-finalen. Nu har vi korat 12 vinnare från de 11 åren som har gått och det har således blivit dags att kora vilken låt som vi tycker har varit allra bäst!

 

Fakta om finalen

I varje grundomgång har panelen korat en (i ett fall dock två) vinnare, dvs. den/de som varit panelens favorit/er det året. Resultatet har avgjorts genom att panelmedlemmarna har gjort topplistor som sedan omvandlats till poäng.

Precis som i grundomgångarna sätter panelmedlemmarna även denna gång poäng, där var och en av oss i panelen gör sin personliga topp 10. Medlemmens vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det land som sedan får högst totalpoäng vinner!

Denna gång skriver vi först kommentarer om varje bidrag innan topplistorna sätts. Vill du dock gå direkt till topplistorna – klicka i så fall här!

 

Startordning

Här nedan presenteras startordningen för finalen (ordningen har bestämts av panelen själva):

  1. Mei Finegold – Same Heart
  2. Marko Kon & Milaan – Cipela
  3. Tomas Thordarson – Shame on You
  4. Moran Mazor – Rak Bishvilo
  5. Poli Genova –Na Inat
  6. Omar Naber – Stop
  7. Kate Ryan –Je t’adore
  8. Paolo Meneguzzi – Era stupendo
  9. Stella Mwangi – Haba Haba
  10. Eiríkur Hauksson – Valentine Lost
  11. Kristina – Horehronie
  12. Sinplus – Unbreakable

 

Betygsättning

I finalen sätter vi betyg på låtarna enligt modellen 0-5, där noll är lika med sämst och fem är lika med bäst. Betygsättningen räknas dock inte ihop som ett slutresultat utan det är topplistorna som gäller som resultat. Betygsättningen görs bara för att ge en uppfattning om vad var och en av oss tycker om bidragen.

 

 

1. Mei Finegold – ”Same Heart”


Först ut i finalen är Mei Finegold, som blev den senaste artisten att gå till panelens final, nämligen från 2014-omgången! Mei (egentligt namn Meital Slonimsky) är född den 16 december 1982 i Rishon LeZion i Israel. Hon deltog i det israeliska TV-programmet Kokhav Nolad 7 (motsvarigheten till Idol) 2009 där hon slutade på tredje plats. 2014 blev hon internt vald av det israeliska TV-bolaget att representera sitt hemland i ESC. Hon tävlade i den andra semifinalen där hon dessvärre slutade näst sist (trots favoritskap hos fansen).

 

Erik

”Same Heart” var en av de låtarna som jag saknade mest i årets ESC-final. Det är en riktigt bra artist och en riktigt bra låt så det är svårt att förstå varför hon inte gick till final.
Betyg: 4

 

Haris

En given finallåt som misslyckades med att gå vidare. Personligen gillade jag låten mycket mer för någon månad sen. Idag har jag tröttnat på den lite mer. Men det går inte att komma ifrån att det faktiskt är en bra låt.
Betyg: 4

 

Hollac16

Inför ESC 2014 tyckte jag om Meis låt men den fastnade inte riktigt ändå. Däremot tyckte jag det var fel att den röstades ut i semifinalen, och att den hamnade näst sist där. Så självklart var denna låt en klockren finalist i vår omgång. Här är den en av finalens starkare låtar som jag gillar väldigt mycket.
Betyg: 4

 

Robban

Det här är en grymt kaxig girlpower-rockpoplåt med attityd. Härlig mix med både hebreiska och engelska. Mei Finegold är både snygg, cool & en oerhört kompetent sångerska. Det är ingen hemlighet att detta var min absoluta favorit i årets Eurovision. Skandal att den slutade så lågt i sin semifinal. Tyvärr är det oundvikligt att Israel dissas i Eurovision p.ga politiska skäl och den konflikt som pågår med Palestina. Jag lämnar de tankarna helt när jag bedömer och ger Mei och ”Same Heart” full pott från mig.
Betyg: 5

 

 

2. Marko Kon & Milaan – ”Cipela”


Marko Kon & Milaan tog sig vidare från 2009-omgången med sin låt ”Cipela”. De gick ihop som en duo till ESC som tillsammans med Ljubisa Dincic, Igor Knezevic, Jovan Sejnjanovic och Katarina Gromilic framförde numret på scenen.

Sångaren i gruppen, Marko Kon är född den 20 april 1972 i Belgrad. Som barn höll han på med musik i många olika former och när han i vuxen ålder blev kompanjon med Aleksandar Kobac bildade de en av de mest framgångsrikaste musiksagorna i Serbiens musikhistoria som innebar mer än 800 skrivna låtar. Milan Nikolic (Milaan) är instrumentalist och kompositör med dragspel som specialitet. Han utexaminerades från Musikkonservatoriet i Paris år 2004 och har sedan dess haft en gedigen karriär i Serbien.

2009 deltog duon i Serbiens ESC-uttagning Beovizija där de fick representera landet. De slutade på tionde plats i semifinal 2, totalt sätt bäst av alla utslagna det året.

Erik

Den här låten är inget som får mig att dra på smilbanden. Tycker den är mest fånig och tramsig. Det fanns mycket bättre låtar som kunde fått gått vidare från 2009 års uttagning exempelvis Montenegros härliga popbidrag ”Just Get Out Our My Life”.
Betyg: 1

 

Haris

Många ser detta som ett skämt bidrag, men jag tycker nog att den är mer än så. Jag dras med i de svängiga balkaninspirerade rytmerna. Låten är en blandning av typiskt balkaninspirerat dragspel och någon form av rap. Av någon anledning sätter den sig rätt gött hos mig.
Betyg: 3

 

Hollac16

Låten är smått rolig och av de som fanns kvar i 2009-omgången så var det en av de som stack ut positivt. Som finalist är den dock en av de svagare korten.
Betyg: 2

 

Robban

Jag fullkomligt älskade det här bidraget när det begav sig. Dock får jag erkänna att den kanske inte hade i någon ESC-final att göra med facit i hand. Jag är dessutom förvånad att ett plojbidrag lyckades knipa vår vinnarplats för året 2009.
Betyg: 2

 

 

3. Tomas Thordarson – ”Shame on You”


I 2004-omgången korade panelen Tomas Thordarson till segrare. Han är född 1974 och arbetar som artist, men är numera verksam inom reklambranschen. 2001 deltog han i talangprogrammet Stjerne for en aften och har även varit med i musikgrupperna Latin Fever och Shake. År 2004 ställde han upp i Dansk Melodi Grand Prix som han vann och fick därmed representera Danmark. Tomas latinoinspirerade låt ”Shame on You” slutade på trettonde plats i ESC-semifinalen.

Erik

Den här är en bortglömd favorit för mig. Ibland är det bra att gå tillbaks i tiden och upptäcka gamla favoriter som man glömt bort.
Betyg: 3

 

Haris

Jag tycker att detta kanske är den tråkigaste låten som vi valde vidare. Den ger mig liksom ingenting. Jag har ganska lätt för att minnas bidrag, men denna försvann helt och hållet för min del. Men i en annars rätt svag semifinal lyckades den ta sig vidare.
Betyg: 1

 

Hollac16

För mig var 2004-omgången svår eftersom de flesta bidragen där var ganska dåliga. Men det var också för det mesta dålig scennärvaro och knappt någon konstnärlighet alls kändes det som. Tomas låt var dock en av de som stack ut mest och som jag gillade mest. Här i finalen känns den som ett trevligt inslag, dock inte som en slutgiltig vinnare.
Betyg: 3

 

Robban

Det här var vår första uttagna finalist. Genom åren har Danmark skickat mängder av bra bidrag till Eurovisionen. Allt som oftast har de sedan semifinalerna inträdde, kvalat sig in till final. Men på självaste premiäråret med semifinaler i ESC lyckades man inte kvala in. Lite kuriosa är att Danmark var en av toppfavoriterna till segern år 2004, men floppade totalt.
Betyg: 3

 

 

4. Moran Mazor – ”Rak Bishvilo”


I panelens 2013-omgång blev Moran Mazor vår vinnare med låten ”Rak Bishvilo”. Moran är född den 17 maj 1991 i Holon (en förort till den israeliska staden Tel Aviv). Hon har alltid sysslat med musik och redan vid fyra års ålder började hon lära sig spela piano, något hon fortsatte med fram till 18 års ålder. Hon började sjunga på allvar i 12-årsåldern och 2011 deltog hon i talangprogrammet Eyal Golan is Calling You, som hon också vann. Våren 2013 deltog Moran i Israels ESC-uttagning och vann. Väl i ESC slutade hon på 14:e plats i den andra semifinalen.

 

Erik

Ännu ett israeliskt bidrag med en stark kvinnlig sångerska. Jag håller Meis låt som snäppet bättre och har den som favorit om man ska ställa dem mot varandra.
Betyg: 3

 

Haris

Jag är personligen väldigt svag för hebreiska ballader. Denna är en av de bättre dessutom. Den var en given finalist för mig då det begav sig. Den kanske inte når upp till ”Milim”, men den är ruskigt bra.
Betyg: 5

 

Hollac16

Den här låten älskar jag! Oerhört vacker, personlig och även om jag inte förstår ett ord vad hon sjunger tilltalas jag av den mycket. I ESC har ballader ibland svårt att få fäste, men hos mig fäster den direkt.
Betyg: 5

 

Robban

Från början var jag totalt ointresserad av det här bidraget. Särskilt under Israel’s nationella uttagning det året (2013). Men jag började gilla den ju närmare vi kom själva ESC. Efter att ha sett framträdandet live på plats i Malmö arena, var jag verkligen förtjust i detta bidrag. Låten har någon slags dyster äkthet också.
Betyg: 2

 

 

5. Poli Genova – ”Na Inat”


2011-omgången slutade med två segrare, en av dem var Poli Genova och låten ”Na Inat”. Poli Genova är född den 10 februari 1987 i Bulgariens huvudstad Sofia. Hon arbetar med musik och film, och har hållit på med musik sedan fyra års ålder, bland annat i musikgruppen Bon-Bon. 2005 och 2006 försökte hon tillsammans två andra i gruppen Melody vinna Bulgariens ESC-uttagning utan att lyckas. 2011 provade hon själv och vann då. I Eurovisionens andra semifinal det året slutade hon dock på tolfte plats.

 

Erik

Den här låten är riktigt bra och skulle mycket väl passa i 2015 års ESC utan att kännas gammal även fast det gått fyra år sedan den ställde upp. Eller var den här låten före sin tid och hade passat mycket bättre nu i år och kanske gått till final?
Betyg: 4

 

Haris

Detta är nog den låt som växt mest hos mig sedan den deltog. När den tävlade gillade jag den inte alls. Idag tycker jag att den är helt fantastisk. Tycker Poli är cool och att låten är riktigt bra.
Betyg: 4

 

Hollac16

Det låter amerikanskt men inte till hundra så bra som det kunde ha varit. Själva låten är det inget fel på men det känns som att den inte kommer någonstans. Hade de lagt i lite mer ös och tagit bort balladbiten i introt hade det blivit bättre. Tyvärr en av panelens svagare finalist.
Betyg: 2

 

Robban

För mig är det här startfältets mest värdiga icke-kvalificerande bidrag. Den hade verkligen inget att göra i någon ESC-final och vad den gör i vår final förstår jag inte alls 😉 Det är alldeles för platt, skrikigt och irriterande för min smak. Fet nolla!!
Betyg: 0

 

 

6. Omar Naber – ”Stop”


Omar Naber och låten ”Stop” vann panelens 2005-omgång. Omar Naber är född den 7 juli 1981 i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Han är artist och låtskrivare som förutom ESC även deltagit i talangjakten Bitka talentov år 2004, som han vann, och släppte sedan singeln ”Vse, kar si želiš” som blev en stor hit. 2005 deltog Omar i Sloveniens nationella ESC-uttagning EMA där han segrade med låten ”Stop”. I ESC slutade dock låten på tolfte plats i semifinalen, vilket inte räckte för finalkvalificering. Efter 2005 har Omar deltagit i Sloveniens EMA ytterligare tre gånger, då utan att ta hem segern.

 

Erik

Den här låten behöver några lyssningar och det var nog därför den inte tog sig till final 2005. Jag tycker låten är rätt tråkig och känns gammal.
Betyg: 2

 

Haris

En låt som fastnar i mängden. Sticker inte ut på något sätt. Den är rätt platt om man ska vara helt ärlig. Det lyfter aldrig och långt ifrån de världsklassiga ballader vi är vana vid från Balkan.
Betyg: 1

 

Hollac16

För mig var 2005-omgången precis som 2004-omgången svår att välja vem som var bäst, eftersom det konstnärliga saknades ganska mycket. Just Omar Nabers låt fastnade jag för eftersom den stack ut ganska mycket. Dessvärre är den i det här startfältet en så pass svag låt att den hamnar långt efter. Det tar som Erik säger ett par lyssningar innan det sätter sig och det gör att den lätt glöms bort. Men en bra sångare och en ändå rätt intressant låt.
Betyg: 2

 

Robban

Här har vi ett bortglömt bidrag. En låt som från början aldrig gjorde något ordentligt avtryck på mig. Där emot är Omar Naber en fruktansvärt duktig artist. Han har många bra låtar i sitt arkiv, men i ärlighetens namn var ”Stop” ingen märkvärdig låt.
Betyg: 1

 

 

7. Kate Ryan – ”Je t’adore”


Kate Ryan vann panelens 2006-omgång med låten ”Je t’adore”. Kate är artistnamn för 34-årige Katrien Verbeeck, född och uppvuxen i Belgien. Sedan 1996 har hon haft en aktiv musikkarriär då hon blev medlem i sånggruppen Melt. Efter två år gick Kate solo och släppte singlar och sedan covers på andra låtar. Dessa blev en stor succé. 2006 deltog Kate i Belgiens ESC-uttagning Eurosong ’06, som hon vann. I ESC var hon en av favoriterna att gå till finalen, men det blev istället en tolfteplats. Kates karriär har dock inte avstannat på grund av detta, tvärtom…

 

Erik

Den här var ena av de riktigt stora favoriterna att vinna 2006 och så slutade det på det här viset istället. Kate Ryan är starten på Belgiens guldålder mellan 2006 till 2010 då Belgien skickat riktigt bra och unika låtar som alla fallit mig i smaken. Minns bara 2008 då låten ”O Julissi” fångade mig. Låten framfördes på ett låtsatsspråk och är en av mina favorit låtar inom ESC.
Betyg: 4

 

Haris

Förstod aldrig hypen kring den här låten. Jag tycker inte det är en vinnare, vilket många tydligen tyckte då. Och jag tycker det var mer eller mindre rätt att den åkte ut. Ingen personlig favorit nu, och inte 2006 heller.
Betyg: 1

 

Hollac16

Jag tyckte det var fel i ESC 2006 att Kate inte gick till finalen. Den här låten är riktigt bra och trots att det är 8,5 år sedan hon framförde låten i ESC så håller den fortfarande. Låten är kanon, hon är en stark sångerska och den här ska såklart få revanch i toppstriden i finalen (åtminstone enligt mig)!
Betyg: 4

 

Robban

Här har vi bidraget som kanske får ses som det absolut största favorittippade nederlaget. Men vilken succé det blev efter Eurovision för Kate Ryan. Turné runt om i Europa och låten hennes placerades högt på många radiostationers topplistor, b.la här i Sverige.
Betyg: 4

 

 

8. Paolo Meneguzzi – ”Era stupendo”


I 2008-omgången blev panelens vinnare Paolo Meneguzzi. Han är född den 6 december 1976 (37 år) i Mendrisio i Schweiz. Han inledde sin musikkarriär år 1996 då han vann Viña del Mar International Song Festival i Chile med låten ”Aria, Ariò”. Det blev succé direkt och året därpå släppte han sitt första album ”Por Amor”. Senare släppte han ett andra album kallat ”Si enamorarse”. Han har sedan släppt ett flertal singlar och album och dessutom deltagit i den italienska San Remofestivalen flera gånger. Paolo valdes internt ut av schweizisk TV att representera Schweiz 2008. I den andra ESC-semifinalen det året slutade Paolo på trettonde plats.

Erik

Fantastisk låt som faller mig i smaken. Än idag kan jag inte förstå varför inte denna tog sig till final, för mig är det en stor gåta. Jag älskar den här låten och den här var en av mina favoriter 2008.
Betyg: 5

 

Haris

Det känns som att denna låt står still. Den kommer ingen vart. Speciellt under den första delen. Det finns potential, men lyfter liksom aldrig. Sedan imponerade inte Paolo live heller.
Betyg: 2

 

Hollac16

Först vill jag säga att jag gillar låten och Paolo (bra artist). Men det stora problemet med den här låten är att den tar för lång tid på sig att komma igång. Först är det en balladel som är väldigt fin, men när det sedan efter ett tag övergår i upptempo känns det fel. Och det var där låten föll i ESC 2008, då han inte riktigt klarade av de höga tonerna. Nu är det inte det jag bedömer här, utan själva helheten. Låten är OK men för mig hamnar den här inte högst av alla, snarare mot mitten.
Betyg: 3

 

Robban

Hade han inte sjungt så surt under semifinalen hade han garanterat tagit sig till finalen det året.
Betyg: 4

 

 

9. Stella Mwangi – ”Haba Haba”


2011-omgången slutade med två segrare, en av dem var Stella Mwangi och låten ”Haba Haba”. Stella Mwangi född den 1 september 1986 i Nairobi i Kenya är en norskkenyansk sångerska och rappare. Fram till hon var fem år gammal bodde hon och hennes familj i Kenya men sedan flyttade familjen till Norge. Stella har hållit på med musik sedan hon var liten och hon skriver mycket av sin musik själv.
2007 släppte hon sin första singel ”Take It Back” och året därpå släpptes hennes debutalbum. 2011 tävlade hon i Norsk Melodi Grand Prix som hon segrade. I den första ESC-semifinalen blev det dock enbart en sjuttondeplats. Stella har efter ESC fortsatt med musiken i en mer omfattande skala, hon har vunnit utmärkelser och några av hennes låtar har spelats i amerikanska filmer och TV-serier!

 

Erik

Yttligare en av mina stora favoriter som föll pladask. Stella framförde sin låt 2011 alltså ett år efter fotbolls-VM i Sydafrika då ”Waka, waka” blev en stor hit. Hon var efter sin tid. I semifinalen sjöng hon rätt falskt också och det kan ha bidragit till den missade finalplatsen.
Betyg: 5

 

Haris

Också en låt som jag aldrig förstod hypen kring. Jag minns att mina kamrater i panelen älskade den här låten, men personligen tycker jag att den är rent ut sagt värdelös. Jag blev smått lycklig när den floppade så stort.
Betyg: 0

 

Hollac16

Den här låten var inte min personliga favorit 2011 men det är en småmysig låt som är trallvänlig. Har lite problem med låtar där refrängen upprepar sig på samma sätt 20 gånger i rad, så det blir minus för mig. Och i finalen är det ganska så stor konkurrens så för mig är denna låt något svagare i startfältet.
Betyg: 2

 

Robban

Det svänger rejält i Stella Mwangi’s Haba Haba. Ett glatt och medryckande bidrag som man bara inte kan tycka illa om.
Betyg: 3

 

 

10. Eiríkur Hauksson – ”Valentine Lost”


Eiríkur Hauksson tävlade i 2007-omgången och blev panelens vinnare! Han är född den 4 juli 1959 i Reykjavik på Island, men bor sedan slutet av 1980-talet i Norge. För Sverige är nog Eiríkur mest känd för sin medverkan i det så kallade nordiska rådet (nordisk samproduktion av Inför ESC) mellan åren 2004-2007. Till vardags är han heavy metal-sångare även om han tidigare i livet har varit en aktiv fotbollsspelare och under sin musikkarriär arbetat med såväl pop- och discomusik. Under 1980-talet inledde han sin musikkarriär där han släppte ett flertal låtar som ”Sekur”, ”Gaggó-Vest” och ”Gull” med olika musikband. Han har tävlat för såväl Island och Norge i ESC under 1980- och 90-talet.

2007 återvände han kort till Island och ställde upp i den isländska ESC-uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins som han också vann. I ESC slutade hans rocklåt ”Valentine Lost” på trettonde plats i ESC-semifinalen.

 

Erik

Tråkig låt som aldrig tar fart, dessutom känns den jättegammal när jag lyssnar på den idag. Dessutom fanns det bättre låtar som inte gick vidare 2007.
Betyg: 3

 

Haris

Faktiskt lite av en personlig favorit från 2007. Liten besvikelse över den missade finalplatsen 2007. Eirikur har en bra sångröst, som passar denna typen av musik. Men å andra sidan förstår jag varför folk inte tog till sig den. Den är inte ”Eurovision-vänlig” så att säga. Men en riktigt bra låt om man bortser från sammanhanget.
Betyg: 4

 

Hollac16

Det här var en av mina favoriter 2007 och jag blev så besviken när den inte kvalificerade sig vidare till finalen. Jag tycker att Eiríkur är en mycket intressant artist med en bra sångröst. Däremot borde låten kanske ha gjorts om något. Nu 7,5 år senare har jag dessvärre lyssnat på texten och det är där det faller lite. Så nu har den sjunkit i betyg något.
Betyg: 3

 

Robban

Jag minns hur förbannad och besviken Eirikur var när han inte tog sig till final med den här bräkiga rocklåten. Låten var helt klart en av de bättre bidragen 2007.
Betyg: 3

 

 

11. Kristina – ”Horehronie”


Kristina tog hem panelsegern i 2010-omgången med låten ”Horehronie”. Hon är född den 20 augusti 1987 i staden Svidník i Slovakien. Hon började sin musikkarriär som barn och senare sökte hon på inrådan av sin musiklärare till musikskolan Conservatoire i Košice. Under utbildningen träffade hon producenten Martin Kavulič som hjälpte henne att säkra ett första skivkontrakt. 2007 släppte hon sin första singel och året därpå sitt första musikalbum. 2010 tävlade hon i Slovakiens nationella ESC-uttagning som hon vann. I den första semifinalen i ESC 2010 slutade hon dock näst sist. Efter ESC har hon gett ut tre album till, som i hemlandet har varit tämligen populära.

 

Erik

Ytterligare en fantastisk låt som föll pladask. Slovakien har aldrig tagit sig till final på sina fyra försök och ibland kan det vara så att traditionens makt är stor. Det är inte konstigare än att vissa lag alltid har svårt för ett annat lag i sportsammanhang. Den här låten hade varit självskriven i vilken final som helst under 2000-talet enligt mig.
Betyg: 5

 

Haris

Det var lite av ett mysterium att denna låt inte kvalificerade sig för final. Jag har aldrig riktigt förstått hur det kunde ske. För detta är verkligen en bra låt. Hela paketet med artist, låt och nummer var oerhört charmigt men gick ändå inte hem hos folket. Själv håller jag den väldigt högt det året. Kanske inte min absoluta favorit, men definitivt en låt för den övre halvan.
Betyg: 4

 

Hollac16

Det var en oerhörd skandal 2010 att Slovakien inte kvalificerade sig till final och vann hela ESC det året! Den här låten var den bästa det året och att den fick en såpass skamfylld placering i botten av alla tävlande det året är en ren och skär skandal! Kristina är både söt och sjunger bra, hon var kanske lite nervös live men vad gör det när man har en så bra låt? En av mina personliga favoriter genom tiderna, en låt jag gärna lyssnar på än idag!
Betyg: 5

 

Robban

Instämmer till fullo att det var en skandal att Slovakien inte gick till final det året. Det här bidraget trodde jag starkt skulle vara en given finalist på förhand. Fantastiskt bra bidrag.
Betyg: 5

 

 

12. Sinplus – ”Unbreakable”


Sist ut i finalen hittar vi Sinplus, vinnarna av panelens 2012-omgång. Duon Sinplus består av de två schweiziska bröderna Ivan och Gabriel Broggini. Redan som barn började deras musikaliska resa och som tonåringar spelade de i olika musikband. Efter att Gabriel hade bott i USA några år bildade de sin duo (då under namnet inFinity). Deras första singel ”Without Identity” blev en stor succé. Under en turné bytte de namn till sitt nuvarande namn. Sinplus första EP är gjord i USA.

2012 deltog de i Schweiz nationella ESC-uttagning från den schwezisk-italienska TV-kanalen RSIs del.I ESCs första semifinal 2012 slutade Sinplus på elfte plats. Efter ESC har Sinplus fortsatt göra musik där de har släppt fyra singlar och ett musikalbum åren 2013-2014.

 

Erik

Härlig låt som är lätt att lyssna på. Jag gillade Sinplus från första studen jag lyssnaade på denna låt. Låten tog sig inte till final och det tror jag beror på att rock alltid haft en undanskymd roll i ESC undantaget Lordi 2006.
Betyg: 4

 

Haris

Här har vi en låt som spelades varmt 2012. En riktigt bra låt och en stor favorit det året. Det var nog min största favorit bakom ”Nije Ljubav Stvar”. Har kanske tröttnat lite på den idag då jag spelat sönder den.
Betyg: 4

 

Hollac16

Återigen en låt som inte var en favorit det året den tävlade, men som nu har blivit en favorit hos mig. Dock kanske inte den högsta favoriten men ändå en låt som håller för mer än en lyssning. Dock finns det andra låtar som placerar sig högre, så denna hamnar strax efter dessa. Men det blir en hög placering ändå.
Betyg: 3

 

Robban

Sinplus bidrag ”Unbreakable” känns modernt, snyggt och rockigt och dessutom väldigt radiovänlig och kan lyssnas på i andra sammanhang. Jag finner likheter med Lovebugs som representerade Schweiz 2009 (som jag placerade etta i vår semifinalgenomgång).
Betyg: 4

 

Panelens topplistor


Då har det blivit dags för oss att välja våra favoriter bland finalens 12 låtar. I tabellerna nedan listar vi i panelen de 10 låtar vi tyckt bäst om. Var och en av panelmedlemmarnas topplistor omvandlas sedan till poäng, där ettan ges 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande bidrag blir utan poäng. Sedan sammanställs resultatet och det bidrag med högst totalpoäng vinner finalen!

 

Erik

  1. Kristina – ”Horehronie”
  2. Paolo Meneguzzi – ”Era stupendo”
  3. Stella Mwangi – ”Haba Haba”
  4. Sinplus – ”Unbreakable”
  5. Kate Ryan – ”Je t’adore”
  6. Mei Finegold – ”Same Heart”
  7. Poli Genova – ”Na Inat”
  8. Moran Mazor – ”Rak Bishvilo”
  9. Tomas Thordarson – ”Shame on You”
  10. Eiríkur Hauksson – ”Valentine Lost”

 

Haris

  1. Moran Mazor – ”Rak Bishvilo”
  2. Poli Genova – ”Na Inat”
  3. Sinplus – ”Unbreakable”
  4. Kristina – ”Horehronie”
  5. Mei Finegold – ”Same Heart”
  6. Eiríkur Hauksson – ”Valentine Lost”
  7. Marko Kon & Milaan – ”Cipela”
  8. Paolo Meneguzzi – ”Era stupendo”
  9. Omar Naber – ”Stop”
  10. Tomas Thordarson – ”Shame on You”

Hollac16

  1. Kristina – ”Horehronie”
  2. Moran Mazor – ”Rak Bishvilo”
  3. Mei Finegold – ”Same Heart”
  4. Kate Ryan – ”Je t’adore”
  5. Sinplus – ”Unbreakable”
  6. Tomas Thordarson – ”Shame on You”
  7. Paolo Meneguzzi – ”Era stupendo”
  8. Eiríkur Hauksson – ”Valentine Lost”
  9. Stella Mwangi – ”Haba Haba”
  10. Poli Genova – ”Na Inat”

 

Robban

  1. Mei Finegold – ”Same Heart”
  2. Kristina – ”Horehronie”
  3. Paolo Meneguzzi – ”Era stupendo”
  4. Kate Ryan – ”Je t’adore”
  5. Sinplus – ”Unbreakable”
  6. Tomas Thordarson – ”Shame on You”
  7. Stella Mwangi – ”Haba Haba”
  8. Eiríkur Hauksson – ”Valentine Lost”
  9. Moran Mazor – ”Rak Bishvilo”
  10. Marko Kon & Milaan – ”Cipela”

 

 

Panelens vinnare…


SEMIFINALHYLLNINGAR. Efter elva grundomgångar har panelen så korat sin vinnare – Kristina som tävlade för Slovakien 2010 med låten ”Horehronie”! Med totalt 41 poäng var det inte något snack om saken att det var Kristina som panelen gillat bäst av de 12 som korats till finalen under höstens grundomgångar. På övriga pallplaceringar blev det dubbelt Israel – Mei Finegolds ”Same Heart” blev tvåa med 31 poäng och Moran Mazors ”Rak bishvilo” blev trea med 27 poäng.

 

Totaltabellen

  1. Kristina – Horehronie (41p)
  2. Mei Finegold – Same Heart (31p)
  3. Moran Mazor – Rak Bishvilo (27p)
  4. Sinplus – Unbreakable (27p)
  5. Paolo Meneguzzi – Era stupendo (25p)
  6. Kate Ryan –Je t’adore(20p)
  7. Poli Genova –Na Inat (15p)
  8. Stella Mwangi – Haba Haba (14p)
  9. Tomas Thordarson – Shame on You (13p)
  10. Eiríkur Hauksson – Valentine Lost (12p)
  11. Marko Kon & Milaan – Cipela (5p)
  12. Omar Naber – Stop (2p)

 

Notering

Om två eller fler bidrag har fått samma totalpoäng görs skiljeomröstning enligt ESC-modellen. I första hand då räknas antalet utdelade poäng, och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt till flest 1:or. Skulle det fortfarande vara lika kommer en individuell omröstning att ske: den av de bidrag som respektive panelmedlem har rankat högst får 1 poäng och det bidrag som majoriteten valt vinner (alltså minst 3 röster mot 1 behövs). Skulle det ändå vara lika kommer de inblandade bidragen hamna på samma slutposition och då stå i bokstavsordning.