Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Lucka 3

Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 3 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag 1961 och 1962.

 

1961: Jimmy Makulis

Jimmy Makulis, eller Dimitrios Makoulis som han egentligen hette, föddes 12 april 1935 i Aten, Grekland. Han var alltså en grekisk sångare, som dock blev mycket känd på den tyskspråkiga marknaden under 50- och 60-talet. Före det, då han ännu bodde i Grekland var han dock en stor sångare där, men efter flytten till Tyskland i mitten av 50-talet blomstrade hans karriär. Han låg på Tysklands singellista mellan 1959 och 1964.

1961 valdes Jimmy Makulis internt av ORF till att representera Österrike i Eurovisionen, med låten “Sehnsucht”. Texten och musiken till låten är skriven av Leopold Andrejewitsch. I tävlingen i Cannes gick det dock inte något vidare. Jimmy Makulis fick endast ett poäng, av Storbritanniens jury, och kom på en delad sistaplats, tillsammans med Belgien.

Efter tävlingen flyttade Jimmy till USA 1965, för att bo och uppträda i Las Vegas. 1985 flyttade han hem igen till Grekland, och 1990 deltog han i grekiska uttagningarna till Eurovisionen, och kom då på en femte plats. 28 oktober 2007 dog han på ett sjukhus i Aten, dit han flyttade i början av 90-talet, och han dog som 72-åring.

 

1962: Eleonore Schwarz

Elenore Schwarz är en österrikisk sångerska, född 1936 i nästa års värdstad, Wien. Hon sjöng under 1960- och 1970-talet som operasångare i Wiens folkopera, eller som den heter på originalspråk, Vienna Volksoper.

I Eurovision Song Contest 1962, som utspelade sig i Luxemburg, framförde hon den mycket opera-aktiga sången “Nur in der Wiener Luft”. Sången handlar om den vackra österrikiska huvudstaden, operahuset i Wien, stadshuset och Johann Strauss II. Låten har både text och musik gjord av Bruno Uher. Han var även dirigent i Eurovisionen.

I tävlingen landade Österrike till sist på en sista plats, med hedrande noll poäng. Bottenplaceringen delades med Spanien och Nederländerna.

Efter Eurovisionen har Eleonore inte haft någon särskilt stor framgång. Hon släppte sin eurovisionssång som singel, och den sålde mycket bra, men den tystades snart ned.

 


« Julkalender start

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen