Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Lucka 18

Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 18 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1996 och 1997.

 

1996: George Nussbaumer

Soul- och gospelsångaren och artisten Gorge Nussbaumer föddes 23 maj 1963 i Dornbirn i årets värdland Österrike. Förutom sångare så är han även pianist och kompositör, så den mannen har en hel del titlar att lägga på sin meritlista. För att krångla till det hela ännu en lite bit, så är han ända sen födseln blind. Liksom Elvis Presley, så hade han enligt folk en röst som skulle passa in på en mörkhyad man, och hans röst har blivit röstad till den “svartaste rösten i Österrike”. Som 16-åring började han spela i ett band, och som 18-årig flyttade han till årets värdstad-Wien, för att utbilda sig till massör. Han fick då ett piano av sin kompis, och då växte tanken om att spela musik för sitt levebröd fram.

År 1996 hade Oslo den stora äran att agera värdstad, och där uppträdde 23 tävlande artister för respektive land. Där även George Nussbaumer, som då representerade Österrike. Det gjorde han med låten “Weil’s dr guat got”, som han hade gjort tillsammans med Mischa Krausz. Trots att han tog hjälp av Stella Jones, som var förra årets tävlande artist, i bakgrundskören, så gick det inte hela vägen till en vinst. En elfte plats fick han nöja sig med, och 68 poäng.

Efter detta gav han ut ännu två stycken album. 1996 och 1999 var åren då de släpptes. 1999 jobbade han också som programledare på en privat radiostation, men efter det har det varit tyst om honom. Kanske han planerar en Eurovisions-comeback?

 

1997: Bettina Soriat

Bettina Soriat föddes den 16 mars 1967 i Linz, är en komiker, sångare, koreograf, dansare och skådespelare. Så vad marknaden än kräver, så kan Bettina Soriat stå till tjänst. Trots denna långa lista på olika specialiseringarna inom underhållningsbranschen, så fick hon sitt musikaliska genombrott först år 1990, då i sånggruppen “Three Girl Madhouse”. Då hon kickat igång sin karriär så var hon inte sen med att titta in i Eurovisionens glada värld. Redan år 1991 deltog hon i den österrikiska uttagningen till Eurovision Song Contest, då med samma tjejgrupp som hon haft sitt genombrott med. Det gick inte hela vägen för dem, och de hamnade på en näst sista plats. 1994 deltog tjejgruppen igen i uttagningen, och kom då på en andra plats. 1996 deltog även hon som bakgrundssångare till George Nussbaumer, och 1997 blev det då hennes tur.

25 länder deltog i tävlingen 1997, då den utspelade sig i Dublin. Ett av de tävlande länderna var då Österrike, som representerades av Bettina Soriat, med låten “One Step” (text av Ina Siber och musik av Marc Berry). Hon tävlade med startnummer 4, vilket kanske inte var något turnummer det året. Efter att alla röster var lagda, kunde man konstatera att Österrike var på en 21:a plats, med endast tolv poäng.

Inte heller hon kunde hålla sig ifrån att ställa sig på Eurovisionsscenen efter hennes första solo-uppträdande där. 2003 fungerade hon som bakgrundskör, men mer om det i en senare lucka. Dessutom så har hon efter Eurovisionen fått uppträda i en hel del musikaler som Grease och Robin Hood.

 


« Julkalender start

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen