Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Lucka 15

Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 15 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1990 och 1991.

 

1990: Simone

Simone Stelzer är född i Wien den 1 oktober 1969 men växte upp i staden Herzogenburg. Redan som 15-åring inledde hon sin musikkarriär, då i gruppen Peter Pan som år 1985 fick en stor succé med låten “A Night in Hippodrome“. Det blev några år i denna musikgrupp innan hon 1990 gick solo.

1990 arrangerade ORF en nationell uttagning till ESC som kallades Ein Lied für Zagreb där 10 bidrag togs ut till tävlan och programmet leddes av 1982 års vinnare Lizzi Engstler. Uttagningen avgjordes genom 50% tittarröster och 50% juryröster. Simone var en av de tio tävlade, här med låten “Keine Mauern mehr” (musik av Marc och Nanna Berry och texten av Mario Botazzi). Efter både jury- och tittaromröstningen hamnade Simone på andra plats, men efter att ORF upptäckt att vinnarlåten (“Das Beste” framförd av Duett) hade tävlat i den tyska uttagningen redan 1988 diskvalificerades den och Simone fick tävla istället.

I ESC som hölls i Zagreb, nuvarande Kroatiens huvudstad, i dåvarande Jugoslavien tävlade 22 länder. Österrike hade startnummer 20 (mellan Italien och Cypern). Efter poängomröstningen hade Simone slutat på tionde plats med 58 poäng. Efter ESC släppte Simone sitt debutalbum Feuer Im Vulkan. 1994 gjorde hon ett nytt försök att bli ESC-representant men slutade på fjärde plats i den nationella uttagningen. Dock kom hennes andra album Gute Reise, bon voyage som släpptes 1994 att sälja guld. Sedan dess har hon släppt ytterligare 11 musikalbum.

Simone har också arbetat som skådespelare, framförallt känd från TV-serien Tohuwabohu som sändes mellan 1992-1998 och från filmerna Fröhlich geschieden (1997) och Fröhliche Chaote (1998). 2006 deltog hon i Österrikes motsvarighet till Let’s Dance, där hon slutade på femte plats.

 

1991: Thomas Forstner

Som vi kunde berätta igår så får vi nu stifta bekantskap med denna herre igen. Vi talar såklart om Thomas Forstner.

Kort bakgrundshistoria: Thomas föddes den 3 december 1969 i Deutsch-Wagram i Österrike. År 1989 var han endast 19 år gammal då han fick förfrågan att tävla för Österrike med låten “Nur ein Lied”. Han tackade ja och resten är historia. Vid sitt framträdande i ESC 1989 slutade han på femte plats, vilket var Österrikes högsta placering sedan segern 1966. Med denna låt fick han igång sin karriär på allvar, låten spelades in i en engelsk version, hamnade på förstaplatsen på österrikiska Top Ten och även en andrasingel vid namn “Wenn nachts die Sonne scheint” nådde topp 10 i Österrike.

Nu tillbaka till 1991. Två år efter sin succé i Eurovision ställde Thomas så upp i Österrikes nationella ESC-uttagning med låten “Venedig Im Regen” (musiken av Robby Musenbichler och Hubert Moser, texten av Wolfgang Eltner). Totalt tävlade 10 bidrag i uttagningen och resultatet avgjordes genom 50% tittarröster och 50% juryröster (en expertjury). Det blev tveklöst Thomas låt som också vann.

Förväntningarna på Thomas var nu stora, eftersom att det hade gått så oerhört bra två år tidigare. I ESC hade han startnummer 6 (mellan Schweiz och Luxemburg). Tyvärr blev det platt fall denna gång. För sjunde gången hamnade Österrike på sista plats varav detta var tredje gången som det blev noll poäng! Det kan dock noteras att detta är det senaste året som Österrike har kommit sist i en Eurovisionsfinal.

Efter ESC 1991 var det länge tyst om Thomas Forstner, i alla fall musikaliskt, för fokus låg istället på hans privatliv med ett havererat äktenskap. Men efter en lång paus började han med musiken igen i olika stilar som pop och soul. Numera arbetar han med annat än med musik.

 


« Julkalender start

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen