Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

header_em

Grupp A

Den första gruppen i Panelens EM Eurovision Style 2016 var Grupp A, som bestod av Albanien, Frankrike, Rumänien och Schweiz. Dessa matcher spelades den 23 augusti, 13 september och 4 oktober. De två länderna som fick högst totalpoäng efter tre dueller (inspirerat av sommarens Fotbolls-EM) gick vidare till slutspelet, medan landet som kom trea får göra upp med övriga grupptreor om fyra platser i slutspelet.

Totalt spelades sex stycken matcher där alla i gruppen mötte varandra en gång. Varje match var alltså uppställd som en fotbollsduell/Andra chansen-duell där två länder tävlade mot varandra. ESC-Panelens skribenter har sedan haft i uppgift att välja en vinnare per match. Det land som vann varje match får 3 poäng medan förloraren fick 0 poäng. Skulle det bli oavgjort fick bägge lagen 1 poäng vardera.

Efter varje gruppmöte har vi sammanställt resultaten enligt fotbollens värld. Detta betyder att varje lag får med sig både sin individuella poängsamling enligt poängskalan ovan, men även samlas poängen ihop enligt fotbollens gjorda respektive insläppta mål samt målskillnad. Detta använder vi i de situationer där två eller fler bidrag i gruppmatcherna hamnat på samma totalpoäng. Således:

 • – Varje gång en av oss i panelen gav sin poäng till ett bidrag i en match räknades det som ett “gjort mål”.
 • – Varje gång som motståndarlandet i duellen fått poäng från en i panelen räknades det som “insläppt mål”.
 • – Det land som i duellen gjort flest mål vann matchen, eller, om det slutade 3-3 så räknades matchen som oavgjord.
 • – En beräkning gjordes sedan för varje lands gjorda respektive insläppta mål och en därigenom framkom en målskillnad. Denna blev avgörande ifall två länder hamnade på samma slutposition.

 

 

Tabell

Efter att de tre tävlingsomgångarna nu är avklarade har vi fått följande slutresultat för Grupp A (länder med beige bakgrundsfärg gick vidare till slutspelet, medan landet med vit bakgrundsfärg blev utslagen från detta EM-spel):

 

Land SP. VU. OA. FÖ. GM. IM. MS. TOT.
france_smallFrankrike 3 3 0 0 17 1 +16 9
albania_smallAlbanien 3 2 0 1 9 9 0 6
romania_smallRumänien 3 1 0 2 8 10 -2 3
switzerland_smallSchweiz 3 0 0 3 2 16 -14 0

Fotnot av förkortningar i tabellen:

 • SP. = Spelade matcher
 • VU. = Vunna matcher
 • OA. = Oavgjorda matcher
 • FÖ. = Förlorade matcher
 • GM. = Gjorda mål
 • IM. = Insläppta mål
 • MS. = Målskillnad
 • TOT. = Totalpoäng

 

 

Resultat

Efter att de tre tävlingsomgångarna nu är avklarade har vi fått följande slutresultat för Grupp A (länderna ovanför strecket är vidare till slutspelet):

 1. france_smallFrankrike (9p – Tre segrar: 17 gjorda mål, 1 insläppt mål)
 2. albania_smallAlbanien (6p – Två segrar & en förlust: 9 gjorda mål, 9 insläppta mål)
 3. romania_smallRumänien (3p – En seger & två förluster: 8 gjorda mål, 10 insläppta mål)

 4. switzerland_smallSchweiz (0p – Tre förluster: 2 gjorda mål, 16 insläppta mål)

 

 

Artister & bidrag

Gruppen bestod av följande fyra länder med tillhörande representanter:

 

albania_smallAlbanien: Elhaida Dani – “I’m Alive” (2015)

Elhaida Dani föddes den 17 februari 1993 i Shkodër, Albanien. Hon gjorde sig känd år 2008 i talangprogrammet Kënga Magjike där hon tävlade med sin egna sång “Fjala e fundit”. Året därpå gick hon till audition för Star Academy som hon också slutligen vann, och sedan dess har hon tävlat i diverse sångtävlingar runtom på Balkan. År 2013 deltog hon i italienska versionen av The Voice som hon också vann.

År 2014 ställde hon upp i albanska Festivali i Këngës 53 med låten “Diell”. Hon tog sig vidare till finalen och vann sedan hela festivalen det året. Detta gjorde att hon som 22-åring fick tävla för Albanien i ESC 2015 i Wien. Inför ESC skulle låten bearbetas om för att anpassas till tävlingen, men efter konflikt med låtens upphovspersoner valdes en ny låt ut, “I’m Alive”. Albanien lottades att tävla i den första semifinalen där Elhaida tog sig vidare på tionde plats och hamnade sedan på sjuttonde plats i finalen.

Under 2015 släppte Elhaida singeln “Në Jetë” utöver sin tävlingslåt för Eurovisionen.

 

 

france_smallFrankrike: Marie Myriam – “L’oiseau et l’enfant” (1977)

Marie Myriam (egentligen Myriam Lopes) föddes den 8 maj 1957. Hon representerade Frankrike vid ESC 1977 i London med låten “L’oiseau et l’enfant” som tog hem hela tävlingen. Detta är Frankrikes senaste seger (till och med 2016) i tävlingen. Året innan hon tävlade i ESC släppte hon albumet Ma colombe och har därefter släppt ett otal album till.

I Eurovisionkretsar har hon bl.a. synts till som poängpresentatör samt så deltog hon även vid Eurovisionens 50-årsgala i Köpenhamn år 2005. Hon har två barn födda 1982 respektive 1990.

 

 

romania_smallRumänien: Hotel FM – “Change” (2011)

Hotel FM är ett rumänskt musikband som bildades år 2005 av britten David Bryan och hans kompisar Gabriel Băruţa och Alex Szűz. De släppte sitt första musikalbum år 2006. Bandet har genom åren haft flera olika medlemmar men idag är det bara grundarna kvar.

Gruppen ställde upp i den rumänska ESC-uttagningen år 2010 med låten “Come As One” som slutligen hamnade på fjärde plats. Året därpå kom de med i uttagningen med låten “Change” som tog dem hela vägen till ESC 2011 i Düsseldorf. I andra semifinalen hamnade de på fjärde plats efter jury- och tittaromröstningen vilket tog dem till final. Väl där hamnade de sedan på sjuttonde plats.

 

 

switzerland_smallSchweiz: Peter, Sue & Marc – “Djambo, Djambo” (1976)

Trion Peter, Sue & Marc var en schweizisk musikgrupp som bestod av Peter Reber, Sue Schell och Marc Dietrich. De kom att representera Schweiz vid inte mindre än 4 tillfällen och dessutom med olika språk: på franska 1971 (“Les illusions de nos vingt ans”), på engelska 1976 (“Djambo, Djambo”), på tyska 1979 (“Trödler und Co”) och på italienska 1981 (“Io senza te”). Totalt sålde de över 2 miljoner skivor i Schweiz under sin aktiva karriär.

I det här EM-projektet är det låten “Djambo, Djambo” som blev utvald att tävla och det vi kan säga om bidraget är att Schweiz gick ut som nummer 2 i finalen 1976 och hamnade på fjärde plats av 18 tävlande.

Peter, Sue & Marc gjorde flera försök att tävla i ESC utöver de gånger de faktiskt gick hela vägen: 1973, 1974 och 1975 deltog de utan att vinna i Schweiz uttagning, 1978 försökte de tävla för Tyskland utan framgång och 1981 gjorde Marc ett soloframträdande men gick inte hela vägen.

Utanför tävlingen blev Peter, Sue & Marc kända för hits som “Cindy” (1978).

 

Matcher

Första omgången (23 augusti)

panelensem_matchomg1_grA

 

Andra omgången (13 september)

panelensem_matchomg2_grA

 

Tredje omgången (4 oktober)

panelensem_matchomg3_grA

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen