Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Säsong 2016

Säsong 2018 »

Panelen bestod av:

Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Johan F, Linn, Lukas, Markus & Robban

 

PANELENS 2017. Efter ett fantastiskt Eurovision-år tog vi nya tag under 2017 med att följa nationella uttagningar och allt snack inför Eurovision 2017 i Kiev. Efter dessa äventyr lämnade tre skribenter panelen men i november rekryterades två nya till gruppen.

2017 kom att handla mycket om den kris som hade uppstått i Kiev inför förberedelserna av Eurovision 2017, men vi försökte brygga över det med roligare nyheter från t.ex. de olika nationella uttagningarna som pågick under januari-mars. Som vanligt följde vi i stort sett alla länder som minst hade final som uttagningsform, men vi skrev även om övriga länders val. Melodifestivalen följde vi såklart helhjärtat med liveuppdateringar från vartenda program!

Våra veckovisa nyheter fortsattes också att produceras under hela vintern och våren, och avslutades med sommaruppehåll vid midsommar. Från början av september var dessa igång igen och kördes varje vecka till och med i julhelgen.

 

Stort fokus på Melodifestivalen

Under vintern 2017 följde vi alla länders uttagningar, och återigen med ett stort fokus på Melodifestivalen. Erik och Hollac16 fick t.ex. gå på artistpresskonferensen, där en hel del intervjuer med årets artister (både med veteraner och debutanter). Dessutom fick vi även en pratstund med programmets producent, Mr Melodifestival himself – Christer Björkman. Varje vecka så länge Melodifestivalen pågick fick ni läsare rösta om vilka favoriter ni hade varje vecka och varje lördag livechattade vi på hemsidan.

 

Mellan nationella och Eurovision

När alla nationella uttagningar var över för säsongen fokuserade vi i stort sett enbart på att presentera årets bidrag i vår Inför-guide samt så gjorde vi också våra personliga topp 10-listor som presenterades varje vecka. En nyhet för detta året var att vi var uppdelade i två grupper så att alla presenterade fyra listor vardera, men varannan vecka. Inför-presentationerna publicerades varje dag i april och efteråt fick ni läsare se hur vi bedömt bidragen med totalpoäng. Topplistorna körde vi varje tisdag.

Inför årets tävling hölls ett antal olika fester (Eurovision Pre-Party) där de tävlande artisterna uppträdde live för publik. Här nedan kan du läsa och se klipp från deras framträdanden.

 

Eurovisionveckorna i maj

I maj var det så dags för Eurovisionen att dra igång på allvar, men faktiskt var det redan den 30:e april som repetitionerna startade. Denna gång var ingen av oss i panelen på plats i värdstaden, utan all bevakning skedde hemifrån. Under åtta dagar (30 april-7 maj) genomförde alla 42 tävlingsländer sina scenrepetitioner i tävlingsarenan Internationella mässan. Vi förde repetitionsblogg dessa dagar. Alla våra intryck från årets repetitioner går att läsa om här.

När de enskilda repetitionerna var avslutade var det dags för invigningsceremonin och därefter en festvecka med två semifinaler och en stor final. Vi bevakade allting med både tippningar och livechattar från såväl semifinaler som finalen.

 

Efter Eurovision Song Contest 2017

Ganska snabbt efter att årets tävlingar var avslutade återgick mycket till det vanliga igen. Våra veckovisa nyheter producerades fram till midsommar, innan vi tog ett litet semesteruppehåll med dessa fram till september. Inför sommaren körde vi våra två “Best of”-nationella-projekt Robbans favoriter och Panelens Second Chance Contest, och under sommarledigheten gjorde vår skribent Hollac16 två topplistor. Den ena handlade om 30 bidrag han tyckte förtjänade att komma högre än vad de gjorde medan den andra var en motsatt lista, dvs. 30 bidrag han tyckte fick en alldeles för hög slutplacering.

Under sommaren passade vi på att ta lite ledigt så nyhetsuppdateringarna blev få denna gång, endast en gång i juli respektive augusti. I början av september var vi igång igen med våra veckonyheter som vi körde som vanligt varje måndag till och med jul.

När hösten kom hösten passade vi på att börja förbereda oss inför nästa års säsong, bland annat med uppdateringar om vilka länder som ska delta samt vilka uttagningar som är aktuella. Några standardprojekt genomförde vi som t.ex. vår Eurovisionjämförelse i bidrag (ESC 2016 ställs mot ESC 2017) och De tillbakadragna ESC-bidragen. Annars var det mest fokus på nyheter under hösten. Under december månad presenterade vi det kommande värdlandet Portugals alla Eurovisionbidrag genom tiderna, och det gjorde vi i vår julkalender Välkommen till Portugal, där vi hade lucköppning varje dag fram till julafton.

 

Skribenter som kommer och går

Inför säsong 2017 var vi fortsatt åtta personer i panelen, men efter att säsongen var över hade tre valt att lämna oss. Det handlade om Alexander, Johan F. och Linn. Alla tre lämnade av personliga skäl och vi tackar dem för deras fina insatser under åren de varit med oss. Från sommaren var vi således endast fem personer i gruppen, men i november gjorde vi nya tag med rekryteringen och fick tag på två duktiga skribenter som valde att ansluta sig till oss: Lukas och Markus.

 

 


« 2016 | 2018 »


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen