Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Säsong 2015

Säsong 2017 »

Panelen bestod av:

Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Johan F, Linn & Robban

 

PANELENS 2016. Fokus på Eurovision 2016 i Stockholm och ytterligare panelrekrytering – så kan 2016 beskrivas för oss i ESC-Panelen…

… men vi inledde året med att göra några justeringar på hemsidan som t.ex. att byta ut vår header till den som du ser här ovanför. Något smalare i höjd men lika snygg i bredd 🙂 Efter säsong 2016 bytte vi ut headern igen mot en ny mer neutral variant – den första utan senaste årets vinnare i bild. Den 3:e januari lade vi även ut det första avsnittet av vår podcast, där vi under säsongen pratade om aktuella Eurovisionnyheter och annat kul som vi hade i tankarna.

I slutet av maj fick vi förstärkning i gruppen av en Johan från Vetlanda, vilket blev vår andra Johan som varit med i panelen. För att inte förvirra med vilken Johan vi talar om går han här under namnet Johan F. I och med denna rekrytering blev vi nu åtta personer i panelen!

 

Fokus på nationella uttagningar & förberedelser inför Eurovision i Stockholm

Under säsongen 2016 lade vi väldigt mycket fokus på att följa Sveriges sjätte Eurovisionarrangemang med alla tillhörande nationella uttagningar samt såklart även Melodifestivalen. Men det var under vintermånaderna, för sedan kom våren och då gjorde vi våra topplistor inför Eurovision, där varje panelmedlem tyckte till om bidragen i Eurovision genom topplisteform. Detta har vi gjort varje år sedan ESC-Panelen grundades år 2009, fast denna gång ändrade vi om formatet på topplistorna. Istället för att alla rankade 10 bidrag varje vecka så rankade var och en 15 bidrag varannan vecka. Poängsystemet för detta förändrades också då ettan fick 15 poäng, tvåan 14 poäng osv. nedåt.

Vi gjorde även en ytterligare förändring i poängutdelningen i Melodifestivalsbetygsättningen och i vår Inför Eurovision-guide, genom att vi införde helt ny betygsstege innehållandes halvpoäng. Detta gjorde att vi nu tydligare kunde visa vad vi tyckte om ett tävlingsbidrag. Den nya skalan blev 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Noll är lika med sämst och Fem är lika med bäst.

 

Eurovision kom till Stockholm i maj 2016

kronika_11maj113128717_992250197520187_2054548118_okronika_11maj4

Några bilder från ESC-veckorna. Foto: ESC-Panelen.

När Eurovision så väl kom till Stockholm satsade vi allt fokus på att skriva om detta. Flera av oss i panelen befann sig på plats i Stockholm för att rapportera live och vi som inte var på plats arbetade på för fullt hemifrån. Utöver rapportering kring själva repetitionerna och tävlingen så tippade vi också personlig utgång av resultatet.

Här följer en rad händelser av det vi rapporterade om i Stockholm:

 

Repetitionsbloggning (vecka 18):

Händelser avser vilka som repeterade på scenen varje dag.

  • 2 maj: #1-9 i SF1
  • 3 maj: #10-18 i SF1 + Sverige
  • 4 maj: #1-10 i SF2
  • 5 maj: #11-18 i SF2
  • 6 maj: SF1 + Frankrike & Spanien
  • 7 maj: SF2 + Tyskland, Italien & Storbritannien
  • 8 maj: Samtliga direktkvalificerade

 

 

Invigningsfesten på Röda mattan (8 maj)

 

 

Semifinal 1 (10 maj)

 

 

Semifinal 2 (12 maj)

 

 

Finalen (14 maj)

 

 

Adrians analyser (efter tävlingens slut)

 

Lite sommaruppdateringar

Under sommaren hade vi lite semester, samtidigt som vi arbetade febrilt med att en gång för alla lägga över hela arkivet från åren 2009-2012, som vid tillfället fortfarande låg kvar på vår gamla blogg. Utöver detta byggde vi även om hemsidan lite så att den numer är mobilanpassad. Detta för att ni läsare även ska kunna följa våra uppdateringar i era telefoner och surfplattor.

Vi gjorde ett antal nyhetsuppdateringar under sommaren, och i slutet av sommaren följde vi också finalen av Svensktoppen nästa live på plats i Linköping.

 

Höstens projekt: I väntan på nationella 2017 skulle starta

Under hösten var verkligen lågsäsongen ett faktum. Så för att liva upp stämningen försökte vi minnas tillbaka sommarens fotbolls-EM tillsammans med härlig nostalgi från forna Eurovisiontider. Svaret blev vårt eget EM, men med Eurovisioninspiration: EM 2016 – Eurovision Style.

Detta EM-spel var egentligen en kopia av Fotbolls-EM 2016, men istället för fotbollslag blev det forna Eurovisionbidrag som tävlade. Vi återanvände matcherna som använts under sommaren där 6 av 8 panelmedlemmar fick rösta fram vilka bidrag som skulle gå vidare. Först genom ett gruppspel som följdes av ett slutspel. I slutet av november korade vi en vinnare.

Ett annat projekt som vi körde på deltid var serien De tillbakadragna ESC-bidragen, som gjordes av Haris och Robban. Här gick de igenom bidrag som vunnit finaler/valts ut att tävla för ett visst land men som sedan av olika anledningar dragits tillbaka. Haris och Robban berättar historiken bakom bidragen och varför de drogs tillbaka och ev. ersattes med andra bidrag.

I slutet av året följde vi Musikhjälpen och hade en insamlingsbössa öppen som genererade 1 144 kronor. Bra jobbat kära läsare 🙂 Dessutom gjorde vi under december månad en julkalender som presenterade Ukrainas bidrag genom tiderna. Kalendern gick under namnet Ukraine Calling och fylldes även på med Robbans favoriter från tidigare års ukrainska uttagningar.

 

Fortsatt nyhetsbevakning

Efter sommaruppehållet var Veckonyheterna tillbaka igen som vi publicerade varje måndag ända fram till årsskiftet. Den 12:e december publicerade vi den hundrade delen i denna serie men det tar inte slut för det, utan vi fortsätter med detta…

Självklart började vi även följa rapporteringen kring de nationella uttagningarna inför 2017, vilka började ta form redan under hösten 2016. Tio länder blev klara med åtminstone artistvalet innan årsskiftet. Endast Albanien blev 100% klara med sitt val av artist och bidrag och denna uttagning följde vi dagarna före julafton.

Vi avslutade året med att sammanfatta 2016 genom två krönikor: en om Melodifestivalen 2016 och en om Eurovision Song Contest 2016. Bägge signerade Schlagermagister Adrian.

 


« 2015 | 2017 »


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen