Panelens historia – 2015


bloggdesign2015
bloggdesign2016

Panelen fortsatte med att ha headers som visade fjolårets vinnande artist. Den övre headern (Conchita Wurst) hade vi från omkring juni 2014 och ett år framåt, då vi bytte ut den mot den nedre headern efter Måns Zelmerlöws seger.

 

Panelen bestod av:

Adrian, Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Linn & Robban

 

PANELENS 2015. Säsong 2015 kan beskrivas som ett riktigt intressant år för oss, för under året som gick rekryterade vi tre nya skribenter och vi lanserade även en riktig hemsida för Panelen. Dessutom följde fler nationella uttagningar än någonsin.

2015 var året då ESC-Panelen rekryterat fler skribenter än någonsin. För på tio månader gick vi från att vara en kvartett till en septett (sju panelmedlemmar). Det började i januari då panelen fick förstärkning av finlandssvenske Alexander (som då hade sin blogg Älska Eurovision). Sedan i månadsskiftet april/maj flyttade Schlagermagistern, eller Adrian som han heter på riktigt, över till oss, och i oktober tillkom panelens första kvinnliga skribent Linn (som även har den privata bloggen Linns blogg).

 

Eurovisionsäsongen 2015

Under nationella säsongen 2015 specialbevakade vi alla Eurovisionsuttagningar, med egna införer och resultat. Det blev alltså inte enbart Melodifestivalen som det var året innan. Vi fortsatte även med veckovisa nyheter som släpptes varje vecka. Under mars-maj gjorde vi som traditionen nu bjuder från ESC-Panelen veckovisa topp 10 bland årets Eurovisionsbidrag samt inför-presentationer för respektive tävlingsland. Under maj bevakade vi Eurovisionen med bland annat repetitionsblogg och tippningar av såväl semifinalerna som finalen. Under sändningarna av semifinalerna twittrade Hollac16.

När Eurovision var slut fortsatte vi att produceras veckovisa nyheter (som pågick fram till midsommar), samt så gjorde också för andra året i rad två egna Second Chance Contests. Den ena där Robban hade valt ut favoritbidrag från de nationella uttagningarna (bidrag som ej vunnit eller kommit tvåa) samt en med de bidrag som kommit tvåa i nationella uttagningarna. Alla i panelen deltog med topplistor där vi sedan kunde kora vinnare av de två tävlingarna.

 

Bloggsida blev hemsida

oldsite

Gamla bloggsidan vs. nya hemsidan

Under sommaren var nyhetstorkan ett faktum och vi gjorde därför få uppdateringar. Aktuella nyhetshändelser uppdaterades sporadiskt, och främst i sammanfattad form (i juli respektive augusti). I själva verket pågick mycket arbete i kulisserna då vi gjorde oss av med vår gamla blogg-sida och istället startade upp en ordentlig hemsida med fler funktioner och bättre läsbarhet. Hemsidan lanserades i augusti 2010, samtidigt som ett av våra höstprojekt drog igång.

Dock dröjde höststarten något eftersom nyhetstorkan bredde ut sig ända in i de första höstmånaderna. Den 31 augusti satte vi igång med de veckovisa nyheterna igen, och som ni läsare sedan kunde ta del av varje måndag hela hösten ut.

 

Höstens projekt

Trots att det var lågsäsong för Eurovision under hösten så passade panelen på att bjuda på några spännande projekt. Till exempel, under september månad följde vi Svensktoppen nästa-finalen och gjorde en bidragsjämförelse mellan Eurovisionåren 2014 och 2015.

Panelens stora höstprojekt detta år blev en hyllning till alla bidragen som tävlat i Melodifestivalen åren 2002-2015. Det gick under namnet Best of Melodifestivalen. I huvudsak gick projektet ut på att vi alla i panelen lyssnade igenom bidrag för bidrag i olika grupper – som var slutplaceringsordning 1-32. I varje grupp röstade sedan panelen vidare ett bidrag till en final. I finalen tävlade 32 bidrag och då korade vi en vinnare. Kika gärna in på finalartikeln samt resultatartikeln om du missade detta eller vill läsa mer om tävlingen.

Efter att detta stora projekt var avklarat gjorde vi ett mindre projekt i motsatt form. Istället för att hylla bra låtar fick panelmedlemmarna på Thanksgiving Day (som år 2015 inföll den 26 november) chansen att ta fram tio personliga kalkoner i Eurovision Song Contest. Eftersom många äter kalkon på Thanksgiving så bjöd vi helt enkelt på våra musikaliska kalkoner i projektet Eurovision Kalkon Edition.

I slutet av året gjorde vi även en julkalender som i år handlade om Sveriges Eurovisionbidrag genom tiderna och detta för att det var Sverige som skulle stå som värdnation för Eurovision 2016. Kalendern hette Från Babs till Zelmerlöw. Året avslutades med en årskrönika.

 


« 2014 | 2016 »


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen