Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

PANELENS HISTORIA. Vilka är egentligen ESC-Panelen och vad har vi gjort genom de olika säsongerna? Här har vi samlat våra höjdpunkter och händelser som har skett och bevakning som inte bara har skett under högsäsongen utan oftast året rum…

 


2022

Det här är den just nu pågående säsongen där vi bland annat har bevakat alla nationella uttagningar och inte minst Melodifestivalen. I år hade vi två skribenter på plats vid finalen i Friends Arena. Inför Eurovision tycker vi också till om alla tävlingsbidrag.

Under säsongen har vi också nyrekryterat en till panelmedlem, nämligen Gabriel som gick med i början av säsongen! Därmed är vi just nu nio personer som utgör ESC-Panelen.

 


2021

Under 2021 såg vi att allt fler följer oss och vi vill börja med att tacka för att du hänger på!

Direkt på nyåret drog vi igång bevakningen av de nationella uttagningarna. Länderna befann sig då i helt olika faser, alltifrån de som var klara med bägge valen till de som inte sagt något alls hur de skulle välja 2021. 2021 blev också året då Christer Björkman skulle avsluta sin Melodifestivalkarriär med att vara programledare för samtliga sändningar i den upplagan, något som vi självklart bevakade och även med intervjuer med flertalet artister i startfältet.

Men livet runt Melodifestivalen och Eurovision har mer att ge. Exempel på andra artiklar vi lagt upp är att SVT fortsatte att fylla på sin egen Hall of fame där valet gjordes dels av publiken och dels av en jury, att bonuserbjudandet från P4 Nästa pausades till 2022 (en nyhet som för övrigt uppmärksammades på några internationella fansajter) och så skrev vår skribent Lukas ett öppet brev till SVT om förslag på förändringar i Melodifestivalen. Bland mycket annat.

Efter 2020 års inställda Eurovisiontävling blev 2021 året då Eurovision fick sin revansch och kunde – om än med viss begränsning – bli av i den form vi känner till den som. Vi gjorde personliga topplistor, en Inför Eurovision-guide som uppvärmning och efter tävlingen genomförde vi även i år egna Second Chance-projekt där även ett flertal skribenter valde ut favoritlåtar från säsongen som gått. Vi gjorde även en duell mellan bidragen som tävlat i ESC 2020 vs 2021 (de som skulle ha tävlat 2020) samt julkalendern Bella Notte som presenterar Italiens alla tidigare Eurovision-deltagare från 1956 till och med 2021.

 


2020

Vi lämnade 2010-talet och gick nu all in för det nya decenniet 2020-talet. Och visst hade det kunnat blivit bra men det alla känner till var att 2020 blev året då coronapandemin lamslog världen och Eurovision blev för första gången någonsin inställd 🙁

Men, inledningsvis drog vi igång bevakningen av de nationella uttagningarna och under Melodifestivalen fick vi den här gången möjlighet att bevaka deltävlingarna i Linköping, Göteborg och Malmö samt finalen i Stockholm på plats i respektive arenor – underbart roligt!

När alla länder hade gjort sina val till tävlingen kom som bekant EBU med det tråkiga beskedet att Eurovision Song Contest ställs in, eller flyttas fram ett år, på grund av det då osäkra läget med coronapandemin och de restriktioner som uppstod. Eftersom det inte blev någon ordinarie tävling genomförde flera fansajter inofficiella tävlingar vilket även vi gjorde där ni läsare hade möjlighet att vara med och delta. Även Eurovision.tv:s team gjorde inofficiella sändningar som exempelvis Eurovision: Europe Shine A Light. Något som också startade upp i samband med detta var #EurovisionAgain som blev arkivsändningar från tidigare avgjorda Eurovisioner som spelades upp på nytt på YouTube. Detta tack vare många TV-bolag eller EBU själva som letade fram kopior som kunde läggas ut. Ibland bara under en kortare tidsperiod.

Säsongen blev som sagt coronaanpassad med en rad egna panelprojekt såsom våra SecondChance-projekt, duellen mellan årets och fjolårets Eurovision och december blev det en favorit i repris då vår julkalender Med en enkel tulpan… fick gå ett år till. I den presenterade vi bidragen som representerat Nederländerna. Vi följde också P4 Nästa och intervjuade alla artister. Säsongens största lågsäsongsprojekt blev dock Retrovision där vi precis som i #EurovisionAgain kollade på tidigare avgjorda Eurovisions och korade våra egna vinnare.

 


2019

Det sista året på decenniet 2010-talet blev ett riktigt firar-år för vår del eftersom det var då som vi hade vårt 10-årsjubileum. Under året förstärktes också gruppen med systrarna Katja och Tanja vilket gjorde att vi nu blev åtta personer i gruppen. Tanja gick med i panelen under sommaren och Katja i slutet av året.

Själva säsongen började som vanligt med att vi följde och kommenterade i stort sett alla de uttagningar som minst hade en final, även om vi såklart lade mest fokus på bevakning av Melodifestivalen. I den senare hade vi den här gången en större bevakning på plats i Göteborg, Lidköping och Stockholm där vi fick gå in som ackrediterad presskår. Det gjorde att vi kom närmare tävlingen än någonsin, lite som det var under 2010 och 2011, vilket var roligt. Vi hade även hjälp av våra vänner på Eurovision Radio International som rapporterade åt oss i Malmös deltävling.

När den nationella säsongen var över för denna gång började uppladdningen inför Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv med våra traditionella topplistor och Inför-guide. Ni fick därmed reda på vilka favoriter vi hade inför tävlingen. Därefter bevakade vi allt som hade med Eurovision att göra med alltifrån repetitionsblogg och analyser till tippningar, topplistor och livekommenteringar.

Årets panelprojekt blev förutom julkalendern två topplistor som Lukas framställde med Eurovision-bidrag han ansett blivit mest överskattade respektive mest underskattade. Vi gjorde också jämförelse-duellen den här gången mellan ESC-bidragen 2018 vs 2019.

 


2018

År 2018 blev förändringarnas år då vi framförallt byggde om hemsidan en hel del, och förändrade formen på nyhetsbevakningen. Allting inleddes med att Erik, som varit med i panelen sedan slutet av 2011, valde att lämna panelen vilket gjorde att vi var 6 personer resten av säsongen.

I vanlig ordning följde vi i stort sett alla årets uttagningar, som för första gången på väldigt många år blev ganska många. Såklart följde vi även Melodifestivalen 2018 med ett stort fokus.

Framåt vårkanten när alla bidrag till Eurovision Song Contest var presenterade började vi skribenter tycka till om och ge betyg och kommentarer till låtarna. Vi följde även många av de förfester som ägde runt om i Europa även om vi stannade hemma från alla. Under Eurovisionveckorna i maj gjorde vi en storsatsning på rapporteringen, bland annat med repetitionsbloggning, analyser och mycket att tycka till om. Vi hade även våra veckovisa topplistor som pågick i totalt 8 veckor. Se resultatet här.

När Eurovision var avklarad tog vi semester, även om vi först gjorde våra “Best of”-projekt gällande nationella uttagningar. Denna gång blev det både en Second Chance Contest och Robbans favoriter och vår nya skribent Lukas valde också ut sina favoriter. Därefter röstade några av oss fram sina vinnare och en gemensam vinnare.

Under sommaren arbetade vi mycket med hemsidans teknik och rapporteringen blev därför inte lika intensiv som den varit under tidigare månader. När det arbetet var klart var hösten här och då blev fokus på den kommande säsongens nyheter. Året avslutades med vår årliga jämförelse mellan Eurovision-bidrag (den här gången 2017 vs 2018) samt en julkalender om Israels Eurovisionbidrag genom tiderna.

 


2017

Efter ett fantastiskt Eurovision-år tog vi nya tag under 2017 med att följa nationella uttagningar och allt snack inför Eurovision 2017 i Kiev. Melodifestivalen följde vi såklart helhjärtat med liveuppdateringar från vartenda program! Våra veckovisa nyheter fortsattes också att produceras under hela vintern och våren, och avslutades med sommaruppehåll vid midsommar. Från början av september var dessa igång igen och kördes varje vecka till och med i julhelgen.

Vi gjorde också topplisteprojektet där vi den här gången delade upp oss i två grupper som fick presentera en ny topplista varannan vecka. Inför-presentationerna publicerades varje dag i april och efteråt fick ni läsare se hur vi bedömt bidragen med totalpoäng.

I maj var det så dags för Eurovisionen att dra igång på allvar även om all vå bevakning skedde hemifrån med bland annat att göra repetitionsblogg, bevaka invigningsceremonin och därefter få en festvecka med två semifinaler och en stor final. Vi bevakade allting med både tippningar och livechattar från såväl semifinaler som finalen.

När säsongen 2017 var över valde Alexander, Johan och Linn av olika skäl att lämna panelen, men bara några månader senare skulle vi få tillskott av två nya skribenter – Lukas och Markus! Samma höst gjorde vi även en jämförelse mellan ESC-bidragen som tävlat 2016 vs 2017 och som avslutning presenterade vi Portugals alla Eurovision-låtar i vår julkalender-serie.

 


2016

Den här säsongen blev i alla fall under årets första halvår en stor fokusering på att Eurovision Song Contest ännu en gång skulle besöka Sverige, den här gången huvudstaden Stockholm. Tidigt under året lanserade vi en ny poddcast som Alexander var programledare för och vi gjorde även om vår header till den som vi har idag. I slutet av maj fick vi även förstärkning i gruppen av Johan, dock inte Johan som var med i Panelen under 2010 och 2011 utan en annan Johan. I och med denna rekrytering blev vi nu åtta personer i panelen!

Som vanlig följde vi alla tillhörande nationella uttagningar samt såklart även Melodifestivalen och när våren anlände gjorde vi våra topplistor inför Eurovision, där varje panelmedlem tyckte till om bidragen i Eurovision genom topplisteform. Nytt för året med presentationerna var att vi byggde ut poängsystemet till en tiogradig skala med halvpoäng. Den nya skalan blev 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Noll är lika med sämst och Fem är lika med bäst.

När Eurovision så väl kom till Stockholm satsade vi allt fokus på att skriva om detta. Flera av oss i panelen befann sig på plats i Stockholm för att rapportera live och vi som inte var på plats arbetade på för fullt hemifrån. Utöver rapportering kring själva repetitionerna och tävlingen så tippade vi också personlig utgång av resultatet. Vi var både vid Röda mattan-eventet och vid flertalet av sändningarna i Globen eller i Tele2 Arena.

Efter en härlig vinter och vår använde vi sommaren till att fixa med hemsidan, inte minst för att bygga upp en mobilanpassad variant, och under hösten gjorde vi ett eget EM-spel där vi använde oss av Fotbolls-EM:s mall men bytte ut fotbollslag mot Eurovision-bidrag som fick tävla mot varandra. Ett annat projekt som vi körde på deltid var serien De tillbakadragna ESC-bidragen, som gjordes av Haris och Robban. Här gick de igenom bidrag som vunnit finaler/valts ut att tävla för ett visst land men som sedan av olika anledningar dragits tillbaka. Haris och Robban berättar historiken bakom bidragen och varför de drogs tillbaka och ev. ersattes med andra bidrag. Vi gjorde även en jämförelse land för land mellan ESC-bidragen 2015 mot 2016.

I december gjorde vi för tredje året på raken en julkalender som fokuserade på det kommande värdlandets tidigare tävlingsbidrag i Eurovision. Då Ukraina, som var värdnation 2017, vid tillfället hade haft färre än 24 låtar fick Robban också chansen att välja ut några favoritbidrag från tidigare ukrainska uttagningar som också fick vara med.

 


2015

Säsong 2015 kan beskrivas som ett riktigt intressant år för oss, för under året som gick gjorde vi en stor förändring i att sluta blogga och bygga upp en ny hemsida för projektet. Dessutom rekryterade vi tre nya skribenter och gick därmed från att vara en kvartett till en septett (sju panelmedlemmar). Det började i januari då panelen fick förstärkning av finlandssvenske Alexander (som då hade sin blogg Älska Eurovision) följt av Schlagermagistern, eller Adrian som han heter på riktigt, som flyttade över till oss i månadsskiftet april/maj, och i oktober tillkom panelens första kvinnliga skribent Linn (som även har den privata bloggen Linns blogg).

Under vintern specialbevakade vi alla Eurovisionsuttagningar, med egna införer och resultat. Det blev alltså inte enbart Melodifestivalen som det var året innan. Vi fortsatte även med veckovisa nyheter som släpptes varje vecka och senare under våren blev det veckovisa topp 10 bland årets Eurovisionsbidrag samt inför-presentationer för respektive tävlingsland. Under maj bevakade vi Eurovisionen med bland annat repetitionsblogg och tippningar av såväl semifinalerna som finalen. Under sändningarna av semifinalerna twittrade Hollac16. Själva vårsäsongen avslutades med våra Second Chance-projekt.

Medan det var sommarledigt arbetade vi febrilt med att bygga upp en ny hemsida, den du befinner dig på just nu. I augusti månad slopade vi den gamla bloggen och arbetade från och med då på hemsidan. Förutom vår ordinarie nyhetsbevakning gjorde vi projektet Best of Melodifestivalen där vi gick igenom alla låtar som tävlat i Melodifestivalen sedan 2002 och valde ut en vinnare per slutplacering. Sedan korades en slutgiltig vinnare. Vi gjorde även varsin kalkonlista över Eurovision-låtar vi anser är dåliga och året avslutades med en julkalender som den här gången fokuserade på Sveriges Eurovision-bidrag. Vi hann även med en jämförelse mellan låtarna som tävlat 2014 vs. 2015.

 


2014

Vi hade haft en paus i arbetet i cirka ett halvår när vi startade igång igen, den här gången med två nya rekryterade skribenter: Hollac16 från Stockholm och Jim från Gävle. Senare under året valde dock både Jim och vår tidigare skribent Felix att lämna panelen. I och med att motivationen inte hade varit på topp efter 2013 valde vi att endast fokusera på att bevaka Melodifestivalen samt förberedelserna inför Eurovision i Köpenhamn. En rolig sak under den här tiden var att vi under Andra chansen i Lidköping blev inbjudna till en bloggresa till staden som Felix följde med på och rapporterade senaste nytt hela veckan.

Med de nationella uttagningarnas slut i mars gick vi all-in för Eurovision och gjorde som tidigare år inför-presentationer av varje lands artist och bidrag, samt veckovisa topp 10 av Eurovisionbidragen. Sedan följde vi Eurovisionveckorna i Köpenhamn med stor spänning det här året med både repetitionsblogg och personlig tippning, både inför semifinalerna men även inför finalen.

Så snart som Eurovision var över la vi inte ned för året utan vi fortsatte och producerade några egna panelprojekt, exempelvis sammanfattade nyheter en gång i veckan och projektet Semifinalhyllningar där vi hyllade de Eurovision-låtar som (i vårt tycke) ibland åkt ur semifinaler till förmån för andra låtar. Bidragen vi hade med hade tävlat mellan 2004 och 2014 och det hela slutade med en stor final där en av låtarna korades till vinnare. Vi gjorde även två stycken Second Chance-projekt där vi hyllade låtarna som kommit på andra plats i säsongens uttagningar samt Robbans favoriter från samma uttagningar.

Vi avslutade året med att göra en julkalender där vi presenterade det kommande värdlandets alla tidigare Eurovision-tävlingsbidrag. Vi hann även börja bevaka de första uttagningarna för 2015 redan innan 2014 var över och från och med nu skulle vi bevaka de allihop!

 


2013

Efter avhoppet året innan var nu Felix tillbaka igen – vilket vi såklart tyckte var roligt!

Eurovision hölls på hemmaplan efter Loreens fantastiska seger i Baku. Som vanligt följde panelen de flesta nationella uttagningarna under säsongen 2013, med vissa undantag. Såklart följde vi även Melodifestivalen med topplistor och kommentarer för respektive program. Inför Eurovisionen gjorde vi våra veckovisa topplistor samt land-för-land-presentationer, vilket pågick under perioden mars-maj. Vi tippade även semifinalernas och finalens utgång.

Under Eurovision i Malmö hade vår skribent Robban förmånen att för första gången någonsin vara med om Eurovision Song Contest på plats. På plats i Malmö hann Robban vara med om bland annat invigningsfesten på Röda mattan samt se bägge semifinalerna och finalen i Malmö Arena. Så här skriver han om sin upplevelse:

“Ett av mina absolut bästa händelser i mitt liv faktiskt. Hade en underbar vecka i Malmö, men hann dessvärre inte liveblogga så mycket som jag hade hoppats på. En liverapportering som jag är nöjd med är från invigningsfesten med red carpet-show. Där lyckades jag få till några bra bilder åtminstone.”

Motivationen för oss alla var hyfsat, men vi kände att vi behövde ha in någon mer driven skribent för att lyckas hålla skutan vid liv och det skulle vi så småningom också få, även om det skulle dröja flera månader. Efter Eurovision i Malmö var slut tog vi nämligen en paus, som varade under resterande månader av år 2013.

 


2012

2012-säsongen inleddes med att Felix valde att göra ett uppehåll på obestämd framtid, och i och med det samt att även Johan också hade valt att lämna panelen blev vi återigen en trio. Motivationen var sisådär ska villigt erkännas, men vi körde på och mycket tack vare vår nya skribent Erik så hade vi fått upp gnistan igen.

Vintern 2011/2012 följde vi de flesta länders nationella uttagningar och givetvis med extra fokus på Melodifestivalen. Efter att alla länder var klara med sina respektive uttagningar övergick vi med de numera traditionella veckovisa topplistorna som panelen kör från mars-maj inför Eurovision, samt så anordnade vi även en nedräkning till Eurovision i Baku – vår Inför Eurovision-guide. Det här året innehöll presentationerna inte bara personligt tyckande utan även gjorde var och en av oss betygsättningar av respektive tävlingsbidrag!

Även 2012 arbetade vi hemifrån under Eurovisionveckan, men vi tippade semifinalernas och finalens utgång och höll er läsare uppdaterade så gott vi kunde. När det stod klart att Sverige vunnit Eurovision Song Contest i Baku var stämningen på topp (även om vår personliga vinnare i vårens omgång av topplistorna blev Serbiens Željko Joksimović)!

Resten av året engagerades vi mycket i de förberedelser som var inför Sveriges värdskap av Eurovision 2013 i Malmö. Förutom sådana nyheter smygstartade vi uttagningssäsongen med att bland annat följa uttagningarna i Albanien, Litauen, Schweiz och Vitryssland som alla blev klara med artist och bidrag redan innan år 2012 hann tacka för sig.

 


2011

År 2011 skulle bli ett riktigt succéår för oss. Vi gjorde ytterligare en förstärkning som skulle visa sig vara oerhört lyckosam. Göteborgaren Haris, med rötter från Bosnien-Hercegovina, anslöt i början av februari 2011 till oss och förutom med bred kunskap om tävlingen bidrog han med snygga headers och design som kryddade till sajten rejält. Inför och resultat-rapporterna var både snyggare och maffigare och framförallt presentationerna av ESC-bidragen hade fått sig ett ordentligt lyft, mycket tack vare Haris. I slutet av året fick vi även förstärkning av Erik, en glad och driven kille från södra Lappland.

Under uttagningarna bevakade vi Melodifestivalen extra mycket då vi detta år hade möjlighet att ha en reporter på plats vid samtliga deltävlingar, Andra chansen och finalen, vilket var något som Felix stod bakom. Vi bevakade såklart även Eurovision men därefter tog vi en välbehövlig paus inför höstens bevakningar.

 


2010

Med ny design och två nya panelmedlemmar (Felix och Johan) som ersatte avhoppade André och Tomas tog panelen ytterligare ett steg i rätt riktning.

Under vintern 2009/2010 fortsatte vi att bevaka de nationella uttagningarna, och även såklart Melodifestivalen. Det här året hade vi möjlighet att bevaka de tidiga uttagningarna som t.ex. Albaniens uttagning, som hölls redan i december 2009. Eurovision hölls i Oslo och vi hade förmånen att ha duon Fidde & Staffan från Melodifestivalklubben som hjälpte oss att liveblogga. Under nationella-säsongen hade vi även gästinhopp av två skribenter: Mikael, som bland annat skrev personliga reflektioner under Melodifestivalen, samt Emil, som gästbloggade under mars månad.

Efter Osloäventyret tog vi semester från Eurovisionvärlden, även om vi uppdaterade då och då med nyheter. Till hösten var vi tillbaka och fortsatte vår nyhetsbevakning, även om vi främst följde Webbjokern till Melodifestivalen 2011 med stor spänning.

 


2009

År 2009 var året då ESC-Panelen såg dagens ljus. Själva projektet startade som en blogg den 31:a januari 2009 av vår skribent Robban och två av hans närmaste vänner André och Tomas. Under vinter- och vårsäsongen tyckte vi till om Melodifestivalen och Eurovision 2009 samt de flesta av de övriga nationella uttagningar. Till sommaren och hösten började vi förbereda oss inför säsong 2010.

Premiäråret var verkligen ett speciellt år. För första gången tyckte man till “på riktigt” och fick chansen att förmedla ut sina Eurovision- & MF-kunskaper till andra likasinnade entusiaster. Robban, som var en av grundarna till hemsidan, hade följt tävlingen sedan sent 90-tal och blev framförallt frälst ordentligt under år 2004, då hans måttliga intresse ökade till att till slut bli ett av sina största intressen fram till idag. Tillsammans med två andra vänner skapades namnet “ESC-Panelen”, då namnet kändes helt klockrent, då vi ju trots allt var en liten panel som tycker till.

Första året var hemsidan uppbyggd på en blogg. Designen var väldigt enkel, men sidan var lättläst.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen