Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

OM OSS. Vi som skriver för ESC-Panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är såklart att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen. Vi bevakar tävlingen året om och delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

I dagsläget är som bilden här ovanför visar nio skribenter i panelen. Från vänster till höger är Adrian, Gabriel, Haris, Hollac16 och Katja (övre raden) samt Lukas, Markus, Robban och Tanja (nedre raden). På denna sida kan du ta del av fakta om oss skribenter.

 

Har du frågor eller funderingar?

– Skriv gärna en kommentar här på hemsidan – all debatt är välkommen!

– Vill du komma i kontakt med oss finns vi även på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube.

– Är det något du undrar över eller vill lämna tips är det bara skicka ett mejl till info@escpanelen.se

 

Det här är ESC-Panelen


Adrian var namnet, född och uppväxt i Lidköping

Jag kan kortfattat beskriva mig som en äkta ”schlagernörd”, med särskild passion för statistik och schlagerhistoria. Mitt motto är: ”Det finns ingen siffra i schlagervärlden som är oviktig!”

Till vardags är jag masterstudent och deltidsforskare i psykologi och statsvetenskap, men är förmodligen mest känd för min blogg ”Schlagermagistern”. Jag deltog våren 2014 på en ”bloggresa” i Lidköping (med omnejd) tillsammans med ESC-Panelens Felix, där vi bl.a. fick träffa Bert Karlsson och vara med i publiken i Andra Chansen.

Våren 2015 blev jag kontaktad av skribenterna här på ESC-Panelen, som följt mitt bloggande sedan 2014 och sedan dess är jag nu fast panelmedlem. Det är väldigt roligt att vara med i ESC-Panelen!


Hej Hej! Gabriel heter jag och jag bor norr om Varberg

Jag är ett stort fan av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest! Jag började kolla på Melodifestivalen när jag var barn och började följa Eurovision Song Contest på allvar 2010. Melodifestivalen och Eurovision har varit en stor del i min familj!

Min absoluta favorit Melodifestivallåt är Diggiloo Diggiley med Herreys som vann 1984 och min absoluta favorit från Eurovision är No degree of Separation av Francesca Michielin från Italien 2016. Intressen som jag har utöver är detta fotboll, umgås med familj/vänner och lira tv-spel.


Hej!

Haris heter jag och jag är ursprungligen från Bosnien, men bott i Sverige i stort sett hela mitt liv. För närvarande bor jag i Göteborg.

Jag har ett liv utanför Eurovision också och är väldigt mycket inne i amerikanska sporter, dvs framförallt wrestling och amerikansk fotboll. Har även spelat handboll sedan jag var liten men en knäskada satte stopp för den karriären. Efter det gick jag över till att träna ett knattelag, som växte upp och blev tonåringar. I fyra säsonger tränade jag dem innan jag kände att det var dags för ett break.

Jag började redan som liten kolla på Eurovision med familjen och det blev som en tradition att kolla på tävlingen med familjen. På grund av detta så har jag inte missat en enda Eurovision final sedan 1996. Än idag kommer jag ihåg hur Eimear Quinns ballad The Voice” vann hela tävlingen och hennes röst var för alltid inbankad i mitt huvud. Sedan år 2003 har jag följt tävlingen mer slaviskt och varit en del av ESC-Panelen sedan år 2011.


Hej!

Mitt namn är Olof men i panelen går jag under mitt alias Hollac16. Jag bor i Stockholm och har gjort så hela mitt liv.

Sedan millennieskiftet har jag haft ett brinnande intresse för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Jag kan minnas att jag såg Melodifestivalen 1999 för jag minns en hel del bra låtar från det året, inte minst Charlotte Nilssons ”Take Me To Your Heaven”. Sedan dess har jag varit frälst ESC-älskare och ju mer åren har gått desto mer intresserad har jag blivit. Jag lägger ned mycket tid på att kolla på evenemangen men också att lyssna i förväg, hitta fakta, samla statistik och fullständigt gå in för det. För mig är det riktigt skoj!

Jag har hittills varit på fyra Melodifestivalsfinalsgenrep (2010, 2011, 2013 och 2016) och jag har även fått vara på plats live på Eurovision 2016 som arrangerades i min hemstad Stockholm. Sedan 2019 bevakar jag och mina kollegor Melodifestivalen på plats, med undantag för 2021 då vi fick arbeta hemifrån. Jag medverkar dock inte alltid på plats men flera finaler har jag varit i arenan.


Hej alla,

Efter 40 år på denna jord har jag – Katja – insett att jag verkligen älskar eurovision, t.o.m mer än schlager. När man växte upp var det en stor grej i lilla Vårgårda när det var “lilla” eller “stora” Melodifestivalen på TV och alla tittade. När morsan köpte ESC 1986 på Lp spelade man sönder den. Dansade och sjöng framför spegeln till Norges “Romeo” och Cyperns “Tora zo”.
Har nog bara missat nåt enstaka program på tv när man var runt 20 och det fanns andra intressen i världen som pockade uppmärksamhet.

Nybliven gift och två barn bor jag i norra Göteborg i ett radhus men drömmer om en villa på landet. Sliter i fabrik på dagarna men Eurovisionmusiken hjälper verkligen när det känns allt för tungt.

Tur att man har syrran att dela sitt intresse med för det är inte många i min omgivning som diggar den här musiken eller så vågar dom bara inte erkänna det. Vår resa till Stockholm 2016 gav verkligen mersmak o upplevelsen i sig var helt fantastisk även fast vi bara var i Tele2 Arena men stämningen och människorna var underbara. Vi gick med i Melloklubben och reste till Lissabon 2018. Så himla roliga resor som förhoppningsvis blir fler av i framtiden.

Favoritlåtar finns så himla många men den tidigaste jag minns är nog Österrike 1989 “Nur ein Leid”. Tyckte han var så himla snygg med den där Thomas. Men den låten som spelats mest genom åren är nog Rumäniens bidrag 2006 “Tornerò”, den blir aldrig dålig. Har ingen speciell genre jag gillar mer än någon annan i dessa sammanhang utan jag diggar allt. Dock operainslag ligger väl längst ned på listan om man inte gör det så snyggt som Estland 2018.

Övrig tid på dygnet läggs på min älskade familj. Är även en julnörd som håller på för fullt med stöket hemma för att få den mysigaste stämningen. Ett annat intresse som ligger varmt om hjärtat är den övernaturliga världen men lika svårt där att hitta folk som delar det intresset. Då är det enklare med schlager 🙂

Att få vara en del av ESC-Panelen ska bli väldigt spännande och ser fram emot att få dela mina åsikter med världen.


Hallå på er, Lukas här!

Jag har en nästintill encyklopediliknande koll på både Melodifestivalen och Eurovision, speciellt den sistnämnda som jag följt sedan 2004. Därför är det inte så förvånande att jag ser dagen för en Eurovisionsfinal ungefär så som andra ser julafton. Faktum är att ger man mig ett land och ett årtal från och med tävlingens första upplaga kan jag rabbla upp allt, vad låten hette, vem som sjöng, låten/landets placering och så vidare.

Denna fascination för denna musiktävling ligger rotad i att jag är sprungen ur en musikalisk familj där alla har eller haft olika musikaliska projekt. I mitt egna fall handlar det om att sjunga i kör och spela i band (även om inget av dessa projekt är aktiva längre). Så musiken är onekligen det huvudsakliga intresset.

Utanför detta intresserar jag mig för en hel del andra saker också, bland annat fotboll, framför allt svensk fotboll (följer såväl Allsvenskan som Superettan och vidare ner genom dess seriepyramid), och så ägnar jag även en hel del fri tid åt Cosplay (alltså att man klär ut sig till fiktiva karaktärer).

 

Några favoritlåtar inom ESC är AWS med Viszlát nyár (Ungern 2018), Carl Espen med Silent Storm (Norge 2014) och Mor ve Ötesi med Deli (Turkiet 2008).  Några favoritlåtar inom Melodifestivalen är Lillasyster med Pretender (2021), Nano medHold On (2017), E-Type & The Poodles med Line of Fire (2008) och Outtrigger med Echo (2014).


Hejsan hoppsan allihopa, Markus heter jag och är bosatt i Örebro

Jag har följt Melodifestivalen sedan år 2005 då jag minns att jag snabbt blev intresserad av tävlingen. Minns att mitt klara favoritlåt det året var Shirley Clamps Att älska dig och även om det låter överdrivet så brukar jag säga att det är tack vare den låten som jag blev ett så stort fan av Melodifestivalen & Eurovision Song Contest. Jag följde inte ESC år 2005, det började jag inte med först året där på.

Utöver Mello & ESC så är mina främsta fritidsintressen geocaching, en slags skattjakt där man använder sig utav GPS. Jag läser också mycket böcker och försöker mig att lära mig olika språk. Det sistnämnda går väl sisådär.

Min musik kan beskrivas som tämligen blandad, mina favoritgenrer är etno och folkpop.


Hejsan!

Robert heter jag och kallar mig här på ESC-Panelen för Robban.

Jag kommer från Göteborg och är ett stort fan av Eurovision & Melodifestivalen. Jag är förövrigt grundaren av ESC-Panelen och ytterst ansvarig för sidan tillsammans med mina grymma kollegor.

Har besökt flertalet Melodifestivaldeltävlingar och varit på två Eurovision på plats, nämligen senaste gångerna Sverige höll i värdskapet – både år 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm.

Jag brinner för den traditionella schlagergenren och balkanballader. Har även ett stort intresse för sport, framför allt fotboll.


Tanja här,

Uppvuxen i Vårgårda, men bor idag strax norr om Ängelholm. Hamnade här efter kontakt med okända likasinnade på en fest. Man ska aldrig underskatta kraften av ett bananskal!

Har älskat Melodifestivalen och Eurovision Song Contest så länge jag kan minnas, men det starkaste minnet som barn var när Carola vann med ”Främling” 1983 och sedan dess har hon haft en speciell plats i mitt hjärta. Drömmen sedan dess, om att själv få chansen att vara med på ett eller annat sätt, har alltid funnits där och man ska ju aldrig säga aldrig. Det för ju med så otroligt mycket glädje!

Efter 1983 rullade åren på, VHS-en spelade in final efter final där 1989-års final från Globen var en favorit. Videon gav efter för CD-skivan och nu streamar man låtar som en sann beroende ESC-nörd vare sig det är högsäsong eller ej.

Min ”all time favourite” i ESC-sammanhang är Zeljko Joksimovic som tävlade för Serbien & Montenegro 2004 med ”Lane Moje”. Men så har jag också en förkärlek till etnisk balkanschlager.

Mitt intresse för ESC-relaterade ämnen har bara växt genom åren och efter att ha sett flera Mello-genrep, varit i Stockholm vid ESC-finalen 2016 och Lissabon 2018 har man fått blodad tand efter mer.

Är en person med galet många intressen – måla, läsa, snickra, glo på film & serier, sjunga (sjungit hela mitt liv men mest i kör sedan 12 år tillbaka) och att umgås med man & två barn och övrig släkt.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen