Avslutad

TV-bolaget RTÉ utsåg Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Eurosong 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

26 januari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Irlands uttagning till Eurovision 2024 inleddes med en nationell bidragsantagning som pågick under hösten 2023. Vid den tidpunkten var det relativt oklart om det skulle bli ett internval eller en nationell final (som landet haft de senaste upplagorna) och först på nyårsaftonen blev det klart att det skulle bli en final.

I början av januari 2024 presenterades 6 tävlingsbidrag som hade utsetts via antagningen och specialinbjudningar. Allt skedde i en daglig radiotalkshow kallad The Ray D’Arcy Show i RTÉ. Själva finalen ägde rum den 26:e januari i Late Late Show där tävlingsbidragen framfördes och där en nationell och internationell jury tillsammans med tv-tittarna fick rösta fram en vinnarlåt.

Den slutgiltiga vinnaren i finalen blev Bambie Thug med bidraget ”Doomsday Blue” som därmed blir Irlands representant i Eurovision 2024.

 

Finalen
 • När?
 • 26:e januari 2024, kl. 22:35 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • 6 bidrag tävlade om vinsten

 • Vem/vilka är programledare?
 • Patrick Kielty

 • TV-bolag/Stream:
 • RTÉ – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I årets irländska ESC-uttagning deltog 6 bidrag, som hade valts ut från en nationell antagning, att tävla om att få representera Irland i Eurovision Song Contest. Resultatet avgjordes av två jurygrupper (en nationell och en internationell jury) samt genom tittarröstning. Varje jurygrupp utgjordes av fyra personer som röstade gemensamt.

Programmet hade också en studiopanel på fyra personer som fick kommentera varje framträdande men inte ge några poäng.

Gästartist i finalen var Kalush Orchestra som vann Eurovision 2022.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

 

Startfält

 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 


 • 1. Isabella Kearney – Let Me Be the Fire
 • Låtskrivare: Isabella Kearney-Nurse

 • 2. Bambie Thug – Doomsday Blue
 • Låtskrivare: Cuntry Ray Robinson, Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock, Tyler Ryder

 • 3. JyellowL feat. Toshín – Judas
 • Låtskrivare: Allen Roberts, Gavin Wigglesworth, Jake Gosling, Jean-Luc Uddoh, Matthew Brettle, Sammy Soso, Tosin Bankole

 • 4. Ailsha – Go Tobann
 • Låtskrivare: Ailsha Davey, Peadar Connolly-Davey

 • 5. Next In Line – Love Like Us
 • Låtskrivare: Bill Maybury, Conor Davis, Conor O’Farrell, Harry O’Connell, Joe Rubel, Joshua Regala, Neung Kelly

 • 6. Erica-Cody – Love Me like I Do
 • Låtskrivare: Aimée Fitzpatrick, Erica-Cody Kennedy Smith, Richey McCourt, Ruth-Anne Cunningham

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 2. Ailsha – ”Go Tobann”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. Next In Line – ”Love Like Us”
 5. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 6. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”

 

Kommentar

Äntligen har Irland börjat ta sig an Eurovision på ett annat sätt än förut! Efter att ha missat finalen 4 år i sträck så behövde de verkligen se sig om efter ny musik, och jag tycker att de i år verkligen har klivit ut ur sin comfort zone. Här har vi 6 väldigt olika bidrag, där kanske bara Next in Line kan sägas representera ”det gamla” Irland. Samtidigt är jag inte helt såld på alla dessa nya genrer, både ”Doomsday Blue” och ”Judas” känns som alldeles för säregna för att klara sig i ESC – och jag tvivlar på att irländarna själva skulle välja ut dem. Ett ”mesigt” val är istället ”Love Me like I Do” som känns som ett snyggt och modernare alternativ att skicka till ESC. Men vill de verkligen göra avtryck så tycker jag de ska välja ”Go Tobann” som känns som ett helgalet metalbidrag med irländsk tvist. Jag kommer med spänning följa den irländska finalen, för det ska bli spännande att se hur dessa bidrag gestaltas på scenen!


Min topplista

 1. Ailsha – ”Go Tobann”
 2. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. Next In Line – ”Love Like Us”
 5. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 6. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”

 

Kommentar

Efter att Sverige ifjol gick ikapp Irland med sju vinster borde en målsättning hos RTÉ vara att försöka vinna igen så att man slår Sverige och åter blir vinnare. Kan Irland då göra det i år? Känns lite tveksamt faktiskt men avgörs helt och hållet på vilken låt de skickar. Personligen anser jag att de bör – för i alla fall ett år – testa att INTE skicka klassisk pop utan testa något man inte gjort förut. Varför inte med ”Go Tobann” som verkligen är som ett eget väsen som dessutom bjuder på irländska (som vi inte har fått höra i den här tävlingen sedan 1970-talet)? Det hade varit intressant att se det framträdandet på scenen i Malmö Arena i maj och jag tror att det skulle kunna ta Irland tillbaka till finalen igen.


Min topplista

 1. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 2. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. Next In Line – ”Love Like Us”
 5. Ailsha – ”Go Tobann”
 6. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”

 

Kommentar

Instämmer med mina panelkollegor att man märker att Irland har klivit ur sin comfort zone och satsat på lite annorlunda musik än vad de brukar ha i sin uttagning. Därmed sagt så är jag personligen inte jättegolvad av något bidrag och min etta får bli schlagerinspirerade ”Love Me Like I Do” även om jag personligen tycker att Irland borde skicka ”Go Tabann” till Eurovision där det verkligen är något som sticker ut och jag gillar inslagen med de irländska bitarna. Annars känns det som det kommer bli ett platt fall för Irland även i år.


Min topplista

 1. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 2. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 3. Next In Line – ”Love Like Us”
 4. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 5. Ailsha – ”Go Tobann”
 6. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”

 

Kommentar

Jag hade inga förväntningar på Irland i år så därför blev jag förvånad när jag hittade nästan en fullpoängare i mina öron. Men kommer de välja samma som mig?? Knappast! Resten av bidragen är bottenskrap på olika nivåer och genre. Låten ”Go Tobann” får mig smått hysterisk och det var länge sen jag fick så ont i öronen.


Min topplista

 1. Ailsha – ”Go Tobann”
 2. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. Next In Line – ”Love Like Us”
 5. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 6. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”

 

Kommentar

Irland kör på en liten uttagning inbakad i en talkshow som vanligt, men nytt för i år är att man samlade ihop en kommité av fans som fick välja ett urval av låtarna. Och som det märks! Även om vi fortfarande matas av habila stycken som dock inte kommer hålla länge i konkurrensen så har vi också fått ta del av rå industriell rock, vilket jag tror är det allra närmaste jag kan definiera min topp 2. Av dessa finns det en som jag anser irländarna ska skicka, och det är ”Go tobann” (som betyder ”plötsligt” på irländska). Den låten är kaos! Kanske lite rörig men för mig gör det absolut ingenting, jag älskar detta kaos, hur Ailsha släppt alla spärrar och bara låtit skriva det som hon anser passar. Och under detta vimmel av hårdrock och barnröster som yttrar irländska ord och fraser, så finns där ett budskap om hur irländskan marginaliserats på Irland, så till den grad att knappt någon irländare kan tala det språket längre. Irländskan har blivit betraktad som hotad vilket är väldigt synd, men också desto bättre att Ailsha lyfter upp det. Kanske blir en snöbollseffekt som leder till att irländskan växer i status på sikt – om det inte redan blivit så, vi får se.

Som sagt tycker jag Ailsha ska vinna, men går jag efter vad jag tror, så blir det nog Next in Line som tar hem det. Dels för att Irland sällan varit kända för att vara överraskningarnas land, men också för att bandets manager är Louis Walsh som har en stark position inom Irlands nöjesvärld och inom RTÉ. Även om låten inte varit populär bland fansen så brukar ju goda kontakter leda långt (hallå Polen 2023), även om det sen kommer stinka otillbörligt gynnande när det väl till slut blir så att Next in Line står där med biljetten till Malmö.


Min topplista

 1. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 2. Next In Line – ”Love Like Us”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”
 5. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 6. Ailsha – ”Go Tobann”

 

Kommentar

En mix av både traditionellt och nytänkande i den irländska finalen. Dessvärre är ingen av de lite uddare och nytänkande låtarna särskilt bra, så jag placerar de bidragen jag personligen gillar bäst i topp, med Erica-Cody som solklar etta. Tyvärr kan jag inte se att någon av dessa 6 final-kandidater har någon chans att ta Irland till den efterlängtade ESC-finalen som man inte varit en del av sedan år 2018. Men man gör nog rätt att våga ta ut svängarna och skicka den helgalna och förskräckliga Go Tobann med Alisha. Irländarna är dock inte kända för att våga skickat något som sticker ut (med undantag från år 2008 med Dustin The Turkey). Känner jag de rätt så blir det nog Next In Line med Love Like Us som får ESC-biljetten till Malmö.


Min topplista

 1. Ailsha – ”Go Tobann”
 2. Erica-Cody – ”Love Me like I Do”
 3. Isabella Kearney – ”Let Me Be the Fire”
 4. Next In Line – ”Love Like Us”
 5. Bambie Thug – ”Doomsday Blue”
 6. JyellowL feat. Toshín – ”Judas”

 

Kommentar

För att vara en såpass liten skara blandar man kortleken hej vilt för Irland i år. För att gå från botten hamnar ett rap-fyllt bidrag. Jag är inge rapfantast, så det gör ju sitt. Om jag ska charmas måste låten ha något alldeles extra för att fånga mig. Sen kommer vi till femteplatsen och Bambie Thug medi ”Doomsday Blue”. Det här är som att laga mat och blanda in päron i en köttfärssåsen. Börjar mörkt, lite icona pop-känsla som går över till melodisk radiopop. Det är en skum blandning och får en direkt känsla av dårhus. Vet egentligen inte vad jag ska tycka mer än att den nästan faller utanför ramen helt. Sen, om Irland ska följa sina egna traditioner och välja ”safe” så kommer det bli Next In Line med ”Love Like Us”. Det är ett sött bidrag, men som inte har något med eliten att göra är jag rädd. På tredje plats hamnar Isabella Kearney med ”Let Me Be the Fire”. Den får ett godkänt betyg, men…var är refrängen. Uppbyggnaden av låten tar sig inte. Vi har en vers, en bro och sen en vers till. Nä, den här hade jag skrivit om även om låten har ett skönt gung. Sen kommer vi till mina topplaceringar, för här får både Ailsha och Erica-Cody samma betyg fast på helt olika grunder. ”Love Me like I Do” är en discolåt, perfekt på förfesten, dansant och sångvänlig. Är en låt man kommer ihåg och sångerskan har en skön Alt-röst. Som en sin raka motsats har vi då ”Go Tobann”. Ett bidrag som känns helt galet! Bidraget ger en känsla av irland, tv-spel och hårdrock i en och samma låt och det är inget annat än kul.

 

 

Resultat


Det blir artisten Bambie Thug med bidraget ”Doomsday Blue” som kommer att representera Irland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eurosong 2024 som sändes den 26:e januari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade RTÉ utsett 6 bidrag från en nationell antagning som fick tävla. Under finalsändningen, som även i år sändes som en del av den på hemmaplan populära talkshowen Late Late Show, uppträdde finalisterna och sedan fick en tittar- och juryröstning gemensamt avgöra vem av artisterna som skulle vinna.

Jurygrupperna utgjordes av en nationell irländsk jury och en internationell jury, som utgjordes av åtta personer (fyra personer per jury). Tittarnas röster lästes upp av Brooke Scullion som vann den irländska ESC-uttagningen 2022 med låten ”That’s Rich”. Varje part delade ut 12 poäng till sin favorit och därefter poängerna 10, 8, 6, 4 och 2. Alla poäng lades sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Finalen gästades av gruppen Kalush Orchestra som framförde sin ESC-vinnarlåt ”Stefania” från 2022.

 

Jury vs tittarna

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Bambi Thug på 20 poäng strax före Ailsha och Erica-Cody som båda hade 16 poäng vardera. Därefter adderades tittarpoängen och då visade det sig att tittarna också hade Bambi Thug som sin favorit följt av Next In Line och Ailsha. När alla poäng adderats samman hade Bambi Thug vunnit finalen med 32 poäng med både Next In Line och Ailsha på andra plats (här har vi valt att utgå från tittarnas rangordning vilket gör att Next In Line hamnar före Ailsha).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med poäng från den internationella juryn + nationella juryn + tittarna = totalsumma):

 

Tycker du att Irland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag såg den irländska finalen i sin helhet och jag måste säga att jag blev positivt överraskad av den. Framträdandena var jättebra och produktionen stabil. Däremot är det lite synd att scenen var ganska liten men jag tycker ändå att framträdande fick sin rättvisa. Sedan kan man ifrågasätta lite hur den internationella juryn väljer att ge sin högsta poäng till en sound som Irland har testat de senaste åren och som bevisligen inte lett till några finalplatser i Eurovision. Därför är jag tacksam att en annan typ av låt som Irland inte skickat förut vann. Nu var vinnarlåten inte min personliga favoritlåt men jag tycker ändå om att Bambie Thug får åka och tävla för Irland. Jag hoppas det kommer att gå bra.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag tycker definitivt det är kul att se att Irland äntligen vågar ta ut svängarna och skicka något extremt och konstärligt som de inte har gjort tidigare. Även om just Bambie Thug inte var högt upp på min personliga lista så tror jag ändå att det här är den rätta vägen att gå för Irland. Det ska bli spännande att se hur de bygger upp bidraget inför ESC, och vem vet den kanske blir den här galna utstickaren som folk kommer att komma ihåg, for better or for worse.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Vann rätt låt? Jag kan säga direkt att jag är kluven. Å ena sidan gör Irland helt rätt som äntligen gått ur komfortzonen (vilket vi alla kunde förutspå i uttagningen). Samtidigt fanns ju där en annan låt som var minst lika kaosartad som denna, som också var betydligt bättre. Det ”Go tobann” föll på var nog helt enkelt att att Ailsha blev för kort i rocken när det väl gällde. Bambie Thug däremot vann betydligt mer på erfarenhet och rutin där tror jag, samtidigt som hens låt kändes kanske lite väl mörk.

Ändå credit till Irland som faktiskt levde upp till de förväntningar de ställde. De prövade på det simpla och säkra tidigare – det funkade inte – och nu är det dags att gå utanför boxen. Nu är det bara att önska dem lycka till och hoppas detta betalar sig.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag är inget fan alls av detta bidrag, men finner både positiva och negativa åsikter om Irlands ESC-val till 2024 och varför inte börja med det positiva. Det positiva är att detta är extremt originellt och utanför den trygga boxen, som Irland brukar köra på och som inte gynnat de resultat-mässigt, samt att både folket och den nationella juryn hade detta som sin etta. Det negativa är att detta är alldeles för konstnärligt, skrikigt och udda för min smak. Sen är jag fortsatt kluven till om Irland når en efterlängtad framgång i år, men det är för tidigt att sia nu. Men nu när de äntligen vågat sig på att skicka något annorlunda som sticker ut från mängden tycker jag faktiskt att de förtjänar lite framgång.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Irland väljer att inte spela med säkra kort och det gör de rätt i att göra. Men, jag är inte övertygad om att just Bambie Thugs ”Doomsday Blue” var det rätta bidraget att välja. Låten och hela artisteriet känns mer som att det hör hemma i en modern musikal och kommer inte att finnas på min egen favoritlista från årets ESC. Hur det kommer gå i själva tävlingen kan man ju bara sia om. Antingen kammar man hem låga poäng, kanske till och med noll, eller så vill publiken verkligen ha mer av det här.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera