UKRAINAS UTTAGNING. TV-bolaget UA:PBC utsåg Ukrainas artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Vidbir 2023. Sedan i juni 2022 har det även varit officiellt att Ukraina inte kommer att få vara värdnation för Eurovision 2023 trots sin seger i 2022 års tävling. Däremot blir landet direktkvalificerad till finalen.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

17 december 2022: Finalen

Inför finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Ukraina lät Vidbir vara valet för landets representant till Eurovision Song Contest. Själva finalen ägde rum den 17:e december 2022, vilket gjorde att Ukraina blev först ut av alla tävlingsländer för säsong 2023 att bli helt klara med sitt val till Eurovision. Några länder hade dock sedan tidigare meddelat artistval men ännu inte bidragsvalet.

 

Upplägg

2023 års ukrainska ESC-uttagning Vidbir avgjordes den 17:e december 2022 där tio artister kom att tävla om segern. Resultatet avgjordes av å ena sidan tittarröstning och å andra sidan av juryröstning, där årets tre jurymedlemmar (Jamala, Taras Topolya och Julia Sanina) hade röstats fram av publiken att få vara del av juryn (istället för att produktionen valde ut jurymedlemmarna). Av säkerhetsskäl hölls Vidbir i ett skyddsrum i en tunnelbanestation i Kiev.

 

Urvalsprocessen

För att utse startfältet hölls en antagning öppen till vilken 384 låtar skickades in. Från antagningen gjordes ett första urval om 36 artister innan juryn gjorde sitt slutgiltiga val där tio av dessa presenterades som finalister.

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi tre artister som har tävlat i en tidigare ukrainsk Eurovision-uttagning: Jerry Heil, Krutь och Tvorchi, som alla tävlade i Vidbir 2020. Vid det tillfället var det ingen av de tre som vann och därför finns här ingen artist i det här startfältet som tidigare har representerat Ukraina i Eurovision.

 

Ukraina deltar men är inte ESC-värdland

I maj i år var det som bekant Ukrainas Kalush Orchestra som tog hem segern i Eurovision 2022 med bidraget ”Stefania”. Trots segern får landet inte stå värd för Eurovisionen nästa år, vilket beror på den mycket oroliga situation som landet befinner sig i sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år, ett krig som tyvärr fortfarande pågår. EBU beslutade därför tidigt under sommaren 2022 att arrangemanget måste gå av stapeln någon annanstans 2023 och det slutade med att tvåan Storbritannien accepterade att bli värdnationpå uppdrag av Ukraina ska tilläggas. Vad det sistnämnda innebär i slutändan vet vi inte men det på något sätt kommer Ukraina att involveras i projektet vilket skulle kunna ske i form av exempelvis valet av programledare, mellanakter, platser för vykortsinspelningar eller innehållet i dessa osv.

Då Ukraina vann Eurovision 2022 men inte får hålla i värdskapet i Ukraina har EBU låtit landet bli direktkvalificerad till Eurovision-finalen i maj. Vinnaren av Vidbir kan därför redan i december i år börja förbereda sig för sitt scenframträdande i Liverpool den 13:e maj!

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 17 december 2022 utsågs gruppen Tvorchi med tävlingsbidraget ”Heart of Steel” som representant för Ukraina i Eurovision 2023.

 

Finalen

I finalen i uttagningen Vidbir 2023 avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera fjolårets ESC-vinnare Ukraina i Eurovision 2023. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev.

Programledare för finalen var trion Kateryna Pavlenko (sångerska i gruppen Go_A som tävlade för Ukraina i ESC 2020 och 2021), Timur Miroshnychenko (programledare ESC 2017 och mångårig kommentator) och Zlata Ognevich (tävlade för Ukraina i ESC 2013).

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-12-17

 • Tid:
 • 16:00 CET

 • Programledare:
 • Kateryna Pavlenko, Timur Miroshnychenko och Zlata Ognevich

 • Plats:
 • Maidan Nezalezhnosti, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • UA:PBC – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Moisei – I’m Not Alone
 2. Oy Sound System – Oy, tuzhu
 3. Demchuk – Alive
 4. Jerry Heil – When God Shut the Door
 5. Fiinka – Dovbush
 6. Krutь – Kolyskova
 7. Tember Blanche – Ia vdoma
 8. Angelina – Stronger
 9. 2Tone – Kvitka
 10. Tvorchi – Heart of Steel

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Fiinka – ”Dovbush”
 2. Oy Sound System – Oy, tuzhu
 3. Krutь – ”Kolyskova”
 4. Tember Blanche – ”Ia vdoma”
 5. Tvorchi – ”Heart of Steel”

Kommentar: Ganska mörkt och deppigt från Ukraina i år, vilket kanske inte är så konstigt. Samtidigt tycker jag att man har tagit till sig detta sound på ett snyggt sätt, för många låtar här är riktigt bra och välkomponerade. ”Dovbush” är ett exempel på det som jag faller pladask för. Ett mycket snyggt nummer med verklig artistisk fingertoppkänsla. Jag hoppas bara att det funkar lika bra på scenen. Samtidigt finns det en uppsjö andra låtar som bygger lite på samma koncept, vilket dock kanske gör att finalen blir en smula enformig. Men återigen, enformigt på ett snyggt sätt!


Tyckte inte till inför finalen

Tyckte inte till inför finalen

Min topplista

 1. Angelina – ”Stronger”
 2. Moisei – ”I’m Not Alone”
 3. Tember Blanche – ”Ia vdoma”
 4. Krutь – ”Kolyskova”
 5. Demchuk – ”Alive”

Kommentar: Personligen tycker jag inte att Ukraina bjuder på den bästa finaluppställningen den här gången och jag har svårt att se att någon av artisterna kommer att ha en chans att nå lika stor framgång som Kalush Orchestra gjorde i Turin. Med det sagt tycker jag att det finns några bidrag som är hyfsat bra och jag hoppas att de är minst lika bra live på scenen. Sedan får vi såklart se hur det går i Eurovision, Ukraina har ju visat framfötterna rejält de senaste åren och leder just nu (december 2022) oddsen stort jämfört med resterande 36 länder – när ingen låt ännu är vald bör tilläggas…


Min topplista

 1. Moisei – ”I’m Not Alone”
 2. Angelina – ”Stronger”
 3. 2Tone – ”Kvitka”
 4. Jerry Heil – When God Shut the Door
 5. Krutь – ”Kolyskova”

Min topplista

 1. Oy Sound System – Oy, tuzhu
 2. Tvorchi – ”Heart of Steel”
 3. Krutь – ”Kolyskova”
 4. Jerry Heil – When God Shut the Door
 5. Moisei – ”I’m Not Alone”

Kommentar: Kriget rasar vidare men ändå fortsätter Ukraina visa på enorm kämpaglöd på alla plan. Även i ESC märks det inte bara då man fortsätter ställa upp, utan även organiserar nationell uttagning på det. Däremot märks det tydligt när jag lyssnar igenom låtarna att man är starkt influerade av alla oroligheter, nästan alla har en mycket mörk ton över sig. Den som jag till slut satte som etta är ”Oy, tuzhu” som verkligen tar detta till en helt egen nivå. Den blir sådär härligt svårlyssnad och krävande som jag av nån anledning tycker är fascinerande. Det har annars varit Ukrainas grej länge, man håller sig knappast till det enkla och konventionella. Återstår att se vad de väljer, förhandstipsen verkar peka på att Jerry Heil ligger bra till.


Min topplista

 1. Krutь – ”Kolyskova”
 2. Tember Blanche – ”Ia vdoma”
 3. Moisei – ”I’m Not Alone”
 4. Angelina – ”Stronger”
 5. Fiinka – ”Dovbush”

Kommentar: Med undantag för några få bottennapp så bjuder Ukraina på en tämligen stark uttagning med flera värdiga bidrag. Själv blir jag mest trollbunden av Kolyskova men skulle inte bli ledsen om Ia vdoma eller I’m Not Alone vann då båda låtarna tilltalar mig.


Min topplista

 1. Angelina – ”Stronger”
 2. Moisei – ”I’m Not Alone”
 3. Demchuk – ”Alive”
 4. Jerry Heil – When God Shut the Door
 5. Krutь – ”Kolyskova”

Kommentar: Förvånansvärt nog väljer Ukraina trots krigssituationen att anordna en nationell final för att utse sitt bidrag till Eurovision 2023. Men den hålls inte i någon tv-studio eller arena likt tidigare finaler, utan i en tunnelbana-station för att undvika tänkbara attentat.

Min personliga favorit i det här startfältet är låten ”Stronger” som framförs av Angelina Terennikova. Låten har hon skrivit tillsammans med den svenske låtskrivaren Anderz Wrethov för kännedom.

Mitt förhandstips är att Jerry Heil vinner finalen och får representera Ukraina i Liverpool i maj 2023.


Min topplista

 1. Moisei – ”I’m Not Alone”
 2. Jerry Heil – ”When God Shut the Door”
 3. Angelina – ”Stronger”
 4. Oy Sound System – ”Oy, tuzhu”
 5. Krutь – ”Kolyskova”

Kommentar: Att man trots ett rasande krig fortsätter att bidra med välkomponerade och välproducerade låtar är en eloge till Ukraina. Tycker faktiskt inte det finns ett endaste bidrag som är undermåligt i årets finalfält. Bland de mest intressanta, men som också får mig att känna mig oerhört ambivalent är Oy Sound System med ”Oy, tuzhu”. Är så märkligt, förföriskt, knäppt och som inte känns helt färdig, men ändå trillar jag dit på låten. Jerry Heil med sin ”Femte elementet-flirt” i sången ”When God Shut the Door” känns som en solklar utmanare till vinnartronen. och ÄvenAngelina och Krutь har bidrag och låtar som växer för varje lyssning. Men, min vinnare, Moisei  med ”I’m not alone” , är min absoluta favorit ibland bidragen. En låt som börjar lite gäspande, men som sen fäster som ett plåster i solar plexus när den väl kom igång.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Tvorchi med bidraget ”Heart of Steel” som kommer att få representera Ukraina i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Vidbir 2023 som avgjordes den 17:e december 2022.

Så här såg det ut när de framförde sin låt i finalen:

Vinnarbidraget är för övrigt gjort av Tvorchi själva (Jimoh Augustus Kehinde och Andrii Hutsuliak).

 

Så var finalen

Ukraina valde att anordna en nationell final under namnet Vidbir för att göra sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2023. Under en period under hösten kunde intresserade artister och låtskrivare skicka in material till TV-bolaget UA:PBC som i sin tur sållade fram först 36 artister som gick vidare till en andra omgång innan man utsåg tio finalbidrag. Själva resultatet avgjordes i sin tur av å ena sidan tittarna och å andra sidan en tremannajury bestående av artisterna Taras Topolia, Julia Sanina och den tidigare Eurovision-vinnaren Jamala vilka även kommenterade efter varje framträdande. Juryn hade inför finalen blivit framröstade att utgöra juryn.

Bägge parter delade ut poäng till alla bidrag på en fallande skala från 10 poäng (högst) till 1 poäng (lägst). Därefter adderades dessa poäng och bidraget med högst totalpoäng vann.  Bidrag som eventuellt fick samma totalpoäng rangordnades efter tittarnas röster.

Som känt vann Ukraina Eurovision 2022 men på grund av den ryska invasionen i landet har EBU beslutat att Eurovision 2023 inte kan anordnas på ett säkert sätt i Ukraina. Landet kommer dock att delta i tävlingen, som hålls i Liverpool i Storbritannien, och tack vare sin seger ifjol blir landets representant direktkvalificerad till finalen den 13:e maj.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Tvorchi – Heart of Steel (9 + 10 = 19 p)
 2. Krutь – Kolyskova (10 + 8 = 18 p)
 3. Jerry Heil – When God Shut the Door (8 + 9 = 17 p)
 4. Fiinka – Dovbush (6 + 7 = 13 p)
 5. Demchuk – Alive (7 + 4 = 11 p)
 6. 2Tone – Kvitka(4 + 5 = 9 p)
 7. Moisei – I’m Not Alone (1 + 6 = 7 p)
 8. Oy Sound System – Oy, tuzhu (5 + 2 = 7 p)
 9. Tember Blanche – Ia vdoma (2 + 3 = 5 p)
 10. Angelina – Stronger (3 + 1 = 4 p)

 

Tycker du att Ukraina valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Inte min personliga favorit, men ett bedövande snyggt nummer! Här visar Ukraina varför de är så framgångsrika i tävlingen, för även om låten är väldigt modern och mainstream så har man gjort det extremt minnesvärt på scenen. Interaktionerna med bakgrunden är enkel med genial och gör man likadant på scenen i Liverpool lär de garanterat få höga jurypoäng. Kanske inte något publikbidrag, men definitivt jurybidrag. Snyggt Ukraina!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

De regerande mästarna går en ganska motsatt väg i årets tävling. Från traditionell musik på modersmålet till en elektrolåt på engelska. Det är ett udda bidrag som jag har lite svårt att placera. Det går inte att komma ifrån vad som händer i landet för närvarande, och nästan alla låtar i den nationella tävlingen reflekterade det. Detta var väl kanske låten som mest försöker se världen utifrån mer än bara krig. Men det finns ändå där i luften även här. Detta är dessvärre inget för mig. Men oavsett vad jag tycker så lär Ukraina plocka hem fina placeringar – oavsett om det är krig eller ej.

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nu var det inte en av mina personliga favoriter som vann den här finalen utan de flesta av de låtarna hamnade dessvärre i botten. Men jag tycker ändå det är ett helt okej val Ukraina gör och jag tror att det kommer att kunna fungera ganska bra i Eurovision med. I alla fall till en ny topplacering i Liverpool.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

De flestas ögon var på Jerry Heil inför finalen, så det kom nog lite som en chock när det istället blir Tvorchi som gick och vann. Trots att jag hade deras låt som tvåa så hade jag från början varit lite skeptisk då jag uppfattat låten som hackig. Men den har potential att växa, dels beroende på hur övriga startfältet formar sig.

Däremot måste jag ge en stor eloge till Ukraina som helhet här. Bara att överhuvudtaget arrangera Vidbir (även om det fick bli i en tunnelbanestation av säkerhetsskäl som vi alla naturligtvis vet) visar på att man inte haft någon ambition av att vilja lägga sig ner och dö i första taget.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var ett oväntat val av Ukraina, men folket röstade fram detta som sin etta och det är ju ändå det viktigaste att de fick som de ville. Jag trodde stenhårt på att de ville ha Jerry Heil som vinnare och representant i Liverpool i maj.

Personligen är jag inget fan av vinnarlåten, men om man ska säga något positivt så fortsätter den inte i samma hjulspår som de tidigare ukrainska ESC-bidragen och det är glädjande med ett helt annat sound som inte känns så förutsägbart.

Min personliga favorit både inför och efter finalen av Vidbir var Angelina med låten ”Stronger”. Hon kom sist av alla, dessvärre.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera