TJECKIENS UTTAGNING. Det tjeckiska TV-bolaget ČT utsåg Tjeckiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom en slags onlineuttagning där publik- och juryröstning fick avgöra resultatet.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


I augusti 2021 bekräftade det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) att de kommer till start i Eurovision 2022. Vid den tidpunkten var det dock oklart hur artist och bidrag skulle utses, men ett första steg blev att TV-bolaget öppnade upp en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Detta avslutades den 30:e september 2021.

Ett par veckor efter att antagningen har avslutats kom beskedet att mer än 150 bidrag hade skickats in och från dessa utsåg en jury sju låtar som fick medverka i onlinetävlingen. Tidigare år när Tjeckien valt på detta sätt hade endast musikvideos används, men den här gången fick alla tävlande uppträda med förinspelade inslag som producerades på en mindre scen i en TV-studio.

 

Uttagningsdatum

Den 6:e december presenterade ČT sju bidrag som juryn har valt ut till onlineuttagningen och en dag senare öppnade onlineröstningen som var öppen fram till den 15:e december. Därefter sammanställdes publikens röster med en röstande jury och den 16:e december presenterades vinnaren.

 

Eurovision-resultat 2022

I onlineuttagningen blev det musikgruppen We Are Domi med bidraget ”Lights Off” som röstades fram att få representera Tjeckien i Eurovision 2022.

 

Onlineuttagningen

Efter ett års uppehåll med nationell uttagning valde tjeckiska ČT med låta en jury och publiken vara med och rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera Tjeckien i Eurovision 2022. Mellan den 7:e och 15:e december var omröstningarna igång och därefter sammanställdes alla resultat och bidraget med högst poäng/flest röster vann.

 

Fakta

 

Startfält

Följande artister med tillhörande bidrag deltog i onlineuttagningen. De tävlande listas i startordning* och länkarna går till officiella musikvideos eller studioversioner.

 • 1. We Are Domi – Lights Off
 • Låtskrivare: Einar Eriksen Kvaløy, Abi F Jones, Dominika Hasek, Casper Hatlestad, Benjamin Rekstad

 • 2. Giudi – Jezinky
 • Låtskrivare: Amelie Siba, Jitka Martiriggiano, Joshua Banwell

 • 3. ANNABELLE – Runnin’ Out of Freakin’ Time
 • Låtskrivare: Annabelle, Marcel Procházka, Ondrej Fiedler, Tom Oehler

 • 4. Elis Mraz – Imma Be
 • Låtskrivare: Elis Mraz

 • 5. The Valentines – Stay or Go
 • Låtskrivare: Jan Doležal

 • 6. Jordan Haj & Emma Smetana – By Now
 • Låtskrivare: Jordan Haj

 • 7. Skywalker – Way Down
 • Låtskrivare: Damian Kucera, David Machalický, Jan Kucera, Lucas Woodland, Tomáš Rothschedl

 

Noteringar:

* Enligt den ordning som låtarna presenterades i röstningsappen.

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Jordan Haj & Emma Smetana – ”By Now”
 2. Skywalker – ”Way Down”
 3. We Are Domi – ”Lights Off”
 4. ANNABELLE – ”Runnin’ Out of Freakin’ Time”
 5. Giudi – ”Jezinky”
 6. The Valentines – ”Stay or Go”
 7. Elis Mraz – ”Imma Be”

Kommentar: Efter att ha lyssnat på alla sju bidrag i endast studioversioner/musikvideos tyckte jag att det inte fanns någon låt som stack ut alls ur positiv Eurovision-syn. Men den synen ändrades verkligen när jag sedan kollade in de förinspelade liveframträdandena på omröstningssidan. Det gjorde låtarna också mer rättvisa att få se liveframträdanden och många låtar växte för mig efter detta. Även om jag inte har alla bidrag som favoriter tycker jag ändå att alla sju tävlande gjorde bra ifrån sig.

Om jag då ska välja en favorit bland dessa låtar kommer jag att utse duetten mellan Jordan & Emma. Jag tycker även att rockgruppen Skywalker och gruppen We Are Domi var bra. Men det är i alla fall någon av dessa tre jag hoppas mest på ska få tävla i Turin 2022.


 1. Skywalker – ”Way Down”
 2. Giudi – ”Jezinky”
 3. Elis Mraz – ”Imma Be”
 4. ANNABELLE – ”Runnin’ Out of Freakin’ Time”
 5. We Are Domi – ”Lights Off”
 6. Jordan Haj & Emma Smetana – ”By Now”
 7. The Valentines – ”Stay or Go”

Kommentar: Tjeckiens onlineuttagningar har under åren varit ganska hit and miss, då det antingen varit svaga startfält, och/eller så har det mynnat ut i ganska dåliga vinnare. I år däremot tror jag inte att jag behöver oroa mig för det sistnämnda, då den låt jag har längst ner ändå inte är så värst dålig, utan skulle nog ligga på tvåpoängaren om den vann. En sak som är positiv är att många av dessa akter inte skrivit låtar som varit helt och hållet skräddarsydda för upplägget, utan istället kör på det som verkligen är deras stil, samtidigt som man ändå vet vad man får utav dem.


 1. We Are Domi – ”Lights Off”
 2. Elis Mraz – ”Imma Be”
 3. The Valentines – ”Stay or Go”
 4. Jordan Haj & Emma Smetana – ”By Now”
 5. Giudi – ”Jezinky”
 6. ANNABELLE – ”Runnin’ Out of Freakin’ Time”
 7. Skywalker – ”Way Down”

Kommentar: Skulle påstå att kvalitén på uttagningen överlag är tämligen medioker. Visserligen tyckte jag mycket om låtarna Lights Off & Imma Be men ingen av dem kommer upp i samma nivå som 2021 års bidrag Omaga. Nu väljer ju dock Tjeckien låt väldigt tidigt så oavsett vinnare så kommer de ha gott om tid att ”förbättra” låten. Skulle inte bli förvånad om det släpps en så kallad revamp av vinnarlåten i typ mars nästa år.


 1. Jordan Haj & Emma Smetana – ”By Now”
 2. We Are Domi – ”Lights Off”
 3. Elis Mraz – ”Imma Be”
 4. The Valentines – ”Stay or Go”
 5. Skywalker – ”Way Down”
 6. ANNABELLE – ”Runnin’ Out of Freakin’ Time”
 7. Giudi – ”Jezinky”

Kommentar: Ett hyggligt startfält ändå. Godkänt, där jag har två bidrag jag vurmar lite extra över. R’NB-duetten ”By Now” och elektropop-bidraget ”Lights off”. Som min panelkollega Hollac16 lyfter, så måste man se dessa bidrag framförda live för att kunna göra en mer rättvis bedömning. Efter första lyssningen hade inte jag heller någon direkt positiv åsikt om startfältet, vilket förändrades avsevärt efter att ha sett liveframträdandena.

Resultat


Foto & copyright: Kate Guić
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter några dagars jury- och onlineröstning stod det i december 2021 klart att det blir musikgruppen We Are Domi med bidraget ”Lights Off” som kommer att få representera Tjeckien i Eurovision 2022. Så här låter vinnarbidraget:

 

Så var uttagningen

Efter fjolårets internval valde tjeckiska TV-bolaget ČT att återgå till det onlinefinal-tema man haft tidigare år. Den 6:e december presenterades sju tävlande med tillhörande tävlingsbidrag och en dag senare påbörjades själva omröstningen. Efter åtta dagar avslutades den varpå den internationella (int.) respektive nationella (nat.) publikens röster lades samman med den röstande juryns röster korades vinnaren.

Den röstande juryn bestod för övrigt av tio artister/musikgrupper som alla tidigare har tävlat i Eurovision Song Contest vid varsitt tillfälle. Dessa var Blind Channel (Finland 2021), Daði Freyr (Island 2021), Gjon’s Tears (Schweiz 2021), Go_A (Ukraina 2021), Jay Aston (del av Bucks Fizz för Storbritannien 1981), Manizha (Ryssland 2021), Maraaya (Slovenien 2015), Paul Harrington & Charlie McGettigan (Irland 1994), Tix (Norge 2021), The Black Mamba (Portugal 2021) och Victor Crone (Estland 2019).

 

Poängfördelningen

Juryns sammanlagda favorit fick 12 poäng och därefter i fallande skala 10, 8, 6, 6, 3 och 4 poäng (två fick samma poäng) medan respektive röstande publik gav 6 poäng till sin favorit följt av 5, 4, 3, 2, 1.5 och 1 poäng.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen (med jurypoäng + int. tittarpoäng + nat. tittarpoäng = totalsumma):

 

 • 1. We Are Domi – ”Lights Off” (12 + 3 + 6 = 21p)
 • 2. Elis Mraz – ”Imma Be” (10 + 5 + 2 = 17p)
 • 3. Giudi – ”Jezinky” (6 + 4 + 5 = 15p)
 • 4. Jordan Haj & Emma Smetana – ”By Now” (3 + 6 + 3 = 12p)
 • 5. Skywalker – ”Way Down” (6 + 2 + 4 = 12p)
 • 6. ANNABELLE – ”Runnin’ Out of Freakin’ Time” (8 + 1.5 + 1.5 = 11p)
 • 7. The Valentines – ”Stay or Go” (4 + 1 + 1 = 6p)

 

Tycker du att Tjeckien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerLåtvalet från Tjeckien tyckte jag var ganska överraskande. Men låten har växt på mig och har potential att växa till sig ännu mer fram till maj. Så förhoppningsvis så kan Tjeckien ta sig till final nu efter 3 års väntan.Personligen tycker jag att det är en helt okej vinnare som Tjeckien har röstat fram även om det inte var min första favorit i startfältet. I och med att det är många månader kvar till det är dags för gruppen att åka till Turin hoppas jag att de använder den här tiden till att putsa och fixa med låten så att den blir ännu bättre till tävlingen. I dagsläget ger jag 3 poäng till We Are Domi och jag hoppas att låten ska växa under säsongen.Det verkade vara rätt så väntat att We Are Domi skulle vara med i slutstriden, även om jag ändå var lite överraskad att de skulle vinna med sån bred marginal. I och för sig har man ett uppslag till en intressant låt, men när refrängen kommer igång så låter låten mer som en demo. Och det tycks mig ha varit lite av ett gissel för Tjeckien, att de skickar låtar som känns lite B i produktionen. Men kanske om de filar på lite saker kanske jag se ett större värde i denna låt. Just nu godkänd men inte mer än så.Jag är positivt överraskad. Min favorit vann på för ovanlighetens skull. Och min tvåa kom tvåa, Har inget att klaga på angående resultatet.Ett mycket bra val av Tjeckien tycker jag. Skön elektropop-låt. Det finns potential att låten kommer kunna snyggas till ännu mer till tävlingen i maj 2022.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera